Ga naar hoofdinhoud

Zo voorkom je ongedierte in de lente en zomer

De lente en de zomer zijn heerlijke jaargetijden waar een ieder reikhalzend naar uitkijkt. Je staat te popelen om te kunnen genieten van de zingende merels, de bloeiende bloemen, de heerlijke zonnestralen en de leuke buitenhuis activiteiten. Helaas genieten wij niet alleen van de heerlijke zonnige dagen maar doen ook veel insecten mee. Ze komen tijdens deze jaargetijden te voorschijn en worden actiever. Op verschillende plekken in je huis nestelen ze zich maar graag. Gelukkig kun je dit ongedierteprobleem tot een minimum beperken of zelfs voorkomen. Je wil immers een veilige en schone plek voor jezelf, kinderen en eventueel huisdieren. Lees hieronder per ruimte de tips en tricks voor een ongedierte vrije woning in de lente en zomer.

Welk ongedierte is actief in de lente en zomer

Tijdens de lente zijn de temperaturen zeer aangenaam voor de insecten en ontwaken ze uit hun winterslaap om zich voort te planten. De meest voorkomende insecten in de lente zijn vliegen, motten, mieren, vlooien, duiven en kakkerlakken. In de zomer is het nog warmer en worden de insecten actiever. Hoe hoger de temperaturen zijn, hoe actiever de insecten. In de zomer zal je vaker kruipende en vliegende insecten tegenkomen. De zomerinsecten zijn muggen, vliegen, motten, mieren, kevers, vlooien, kakkerlakken, horzels en wespen. Vanwege het feit dat er in de zomer en in de lente veel wordt gereisd, kunnen bedwantsen in deze seizoenen van het jaar een veel voorkomend probleem zijn. Het risico bestaat dat bedwantsen vanuit het vakantieadres via je koffers en tassen worden gelift naar jouw woonadres.

Dak

Een dak dat beschadigd is, biedt vrije toegang tot jouw huis aan een aantal insecten zoals vliegen, horzels en wespen. Het is niet aan te bevelen om horzels zelf te bestrijden omdat dit beestje erg verraderlijk steekt en voor overlast zorgt. Schakel voor de bestrijding van horzels liever een expert in. Vliegen kunnen via beschadigde dakken je huis binnenkomen en hun weg vinden door het heel huis of bedrijfsruimte. Ze gaan dan op zoek naar voedsel en geschikte broedplaatsen. Overdag blijven ze graag op muren en plafonds, hoeken en randen, dunne voorwerpen en koorden die één a een halve meter boven de grond zijn en in de buurt van voedselbronnen zijn te vinden. Clustervliegen of grasvliegen blijven het liefst op de buitenmuren van een gebouw omdat het warmte en het licht hen aantrekt. Als ze zich eenmaal in het huis begeven, zitten ze graag aan de binnenkant van de ramen. Vleesvliegen komen het meest voor in de keukens.
Wespen kunnen zich goed schuil houden in een dakkapel en hebben hun nest net onder of aan de dakrand gebouwd. Als het dak is beschadigd of als er een raam open staat, vliegen ze zo naar binnen. Een wespennest zelf bestrijden gaat gepaard met allerlei gevaren. Het is dus beter om wering aan te brengen tegen wespen. Het liefst tijdens de winterperiode omdat de jonge wespenkoninginnen dan in winterslaap zijn en je zo voorkomt dat ze in de lente hun nest in jouw huis bouwen.

Enkele preventietips tegen vliegen, horzels en wespen:
• Herstel de beschadigde dakpannen zodat een infestatie wordt voorkomen
• Spoor de scheuren in het dak op en dicht ze goed af met cement. Ook de naden, kieren en spleten in de gevels zijn goede schuilplaatsen en moeten hoognodig worden opgevuld.
• Laat geen rommel in de afvoerpijpen vallen en zorg ervoor dat het geen stilstaandwater bevat. Vliegen geven voorkeur aan plekken met voldoende voeding en vocht zodat ze daar hun eitjes leggen.
• Inspecteer het overhangende dak en de ruimte tussen de dakpannen om nesten van ongedierte tijdig te ontdekken. De beste periode om deze inspectie te doen is het voorjaar omdat je hiermee kunt voorkomen dat de insecten uitgroeien tot een plaag. De eitjes van de insecten broeden tamelijk snel bij warme temperaturen.
• Vanwege de geur van afval zijn afvalbakken en vuilcontainers zeer in trek bij wespen. Houd deze goed afgesloten en verschoon ze geregeld.

Zolder

Bepaalde typen ongedierte vinden het ideaal om op zolder te bivakkeren en bouwen daar hun nest. Als een wespenkoninging toegang heeft gevonden tot je zolder dan zal zij zich daar ongestoord nestelen. Mensen komen heel weinig op de zolder en van die rust kunnen wespen heel goed gebruikmaken. Ze kunnen zich ophouden op de houten balken en in de spullen die liggen opgeslagen.

Enkele preventietips tegen wespen:
• Bewaar liever je spullen in plastieke boxen en sluit ze goed af.
• Doe ook frequent een controle op de aanwezigheid van wespen.

Slaapkamer

Ongedierte delen het liefst de slaapkamer met de bewoners van het huis. Ongedierte die vaak in slaapkamers worden aangetroffen zijn bedwantsen, vliegen, muggen en wespen. Ongedierte kunnen hun toegang vinden tot kamers die al dan niet regelmatig worden gebruikt. Bedwantsen hebben een favoriete schuilplek in en rondom het bed. Ze komen ‘s nacht eruit om voeding te halen uit het bloed van mens en dier. Wespen en horzels bouwen niet graag hun nest in een slaapkamer maar kunnen wel door het raam de kamer binnenvliegen. Als dit geval is, bestaat de mogelijk dat er een nest onder het dakrand aanwezig is.

Enkele preventietips:
• Bevestig horren voor je ramen om de wespen, vliegen, muggen en horzels buiten te houden zodat je insectenvrij kunt genieten van het zomerse briesje.
• Controleer je bed, kussens, matrassen, lattenbodems, vloerbedekking, naden en kieren van spouwmuren op de aanwezigheid van bedwantsen.
• Ken het onderscheid tussen een bedwantsenbeet en een muggenbeet. Een bedwantsenbeet laat rode bulten in een rijtje achter die verschrikkelijk jeuken terwijl de bulten van muggen verspreid zijn.
• Was je beddengoed regelmatig op een hoge temperatuur van minstens 60°C of zet spullen die niet gewassen kunnen worden een week lang in de diepvries zodat de bedwantsen en de eitjes doodgaan.

Badkamer

Kakkerlakken leven graag in een warme en vochtige omgeving. Om deze reden is de keuken en de badkamer een zeer aantrekkelijke plaats voor deze beestjes. Ze kunnen voorkomen in badkamerkastjes, waterleidingen, toiletten, verwarmingsbuizen en verwarmingsapparatuur.

Enkele preventietips:
• Stop de afvoer van het bad altijd in omdat kakkerlakken hierdoor naar boven kunnen kruipen.
• Maak de badkamer regelmatig schoon

Keuken

De keuken is de plek waar voedsel wordt geproduceerd en waar ongedierte kunnen genieten van een gratis buffet als de keuken niet hygiënisch wordt onderhouden. Ongedierte die zich meestal in de keuken bevinden zijn mieren, vliegen, kakkerlakken en wespen. In de keuken komen vleesvliegen voor die zich vooral tijdens warm weer op rottend vlees of vleesafval in containers of afvalbakken voortplanten.

Enkele preventietips:
• Ledig de afvalbakken dagelijks
• Repareer lekkages geconstateerd bij pijpen
• Maak gebruik van luchtdichte voedselcontainers voor het bewaren van voedsel
• Ruim de voedselresten van huisdieren optijd, vooral als het warm weer is.
• Zorg ervoor dat de werkoppervlakten zoals tafels goed zijn schoongemaakt nadat voedsel is bereid
• Laat de vaat geen nachtje op het aanrecht staan.
• Een goede hygiëne is erg belangrijk.

Woonkamer

Kakkerlakken kunnen ook je knusse woonkamer binnen kruipen. Kakkerlakken kunnen zich verstoppen in, achter of onder het behang, plinten, spiegels of schilderijen, boekenkasten, stoelen of banken (bekleding), losse tegels en alle naden en kieren van muren en plafonds

Enkele preventietips:
• Verspreid mottenballen in je huis omdat de geur te sterk is voor kakkerlakken.
• Een rommelige omgeving biedt schuilplaats aan kakkerlakken. Ruim daarom rondslingerende rommel onmiddellijk op en doe dit gestadig.

Kelder

Kelder is dat deel van het huis of gebouw dat onder het maaiveld ligt. In de zomer is het relatief koel en kunnen kelderkevers hun toegang tot de kelder vinden. Kelderkevers schuilen graag in warme, vochtige en donkere kelders en ruiken zeer onaangenaam ,

Enkele preventietips:
• Zorg voor een goede ventilatie in de kelder, opslagruimten en schuren.
• Dicht kieren en spleten zodat deze beestjes niet daar schuilhouden.

Tuin

Een van de favoriete buitenmomenten tijdens de lente en de zomer is de geur van de bloeiende bloemen en planten inhaleren. Wespen zijn ook deelgenoten van dit buitenmoment en gaan graag af op zoetgeurende bloemen. Ze vinden hun weg naar het tuinhuisje alwaar zij hun nestje bouwen. Het wespennest kun je aan het dakrand vinden of binnen in het tuinhuisje hangend aan het plafond of in een hoge hoek waar het donker is en warm.

Enkele preventietips:
• Wespen komen af op zoetgeurende bloemen. Staan deze bloemen heel dicht bij jouw huis dan krijg je vaak last van wespen in je huis. Geef ze dan liever een ander plek in de tuin als het kan.
• Als je in je tuin gaat picknicken, dek dan eten en drinken goed af zodat je geen wespen lokt. Ruim daarna je afval gelijk op zodat wespen en ook vliegen niet erop af komen.

Wij lossen het op

Wil je voorkomen dat jouw zomer of lente verpest wordt door die vervelende insecten? En wil je liever dat een expert de job voor jouw doet? Maakt niet uit welk seizoen het is, of om welk ongedierte het gaat, wij staan altijd klaar op 085 130 84 22 om het ongedierteprobleem in en rondom jouw huis of bedrijfsruimte een halt toe te roepen.

Lees verder: 6 Ongedierteplagen die we kunnen verwachten na een zachte winter

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button