Ga naar hoofdinhoud

6 Ongedierteplagen die we kunnen verwachten na een zachte winter

Een zachte winter is over het algemeen een meevaller voor de mens. Je kunt bij een zachte winter besparen op verwarmingskosten en bouwvakkers kunnen gewoon hun werk voortzetten. Maar wist je dat de fauna en flora hierdoor vaak op zijn kop staat? Vanwege de zachte winter beginnen dieren op een later tijdstip aan hun winterslaap en gaan planten en struiken vroegtijdig in bloei. Ongedierte blijven actief tijdens een zachte winter en kunnen zich de hele winter blijven voortplanten waardoor de kans bestaat dat zij een plaag vormen voor de omgeving. Welke ongedierteplagen kun je na een zachte winter verwachten?

Muizen en ratten

In de winter is het vaak veels te koud voor muizen en ratten om zich voort te planten. Muizen en ratten vertoeven graag in warmere plekken en overleven vaak de winter niet vanwege de kou en het voedseltekort. Maar als de winter zacht is, hebben muizen en ratten geen moeite om aan voedsel te komen en zijn zij langer actief waardoor de kans bestaat dat deze beesten na de winter een overlast worden voor de omgeving. Een grote overlevingskans van muizen en ratten na een zachte winter is een dreiging van een uitbraak van een muizenplaag tijdens de zomer. Het is dus een noodzaak om te doen aan preventieve maatregelen.

Enkele tips om een muizenplaag te voorkomen:

  • Bewaar vogelvoer in goed afsluitbare bakjes zodat muizen tijdens een zachte winter geen toegang krijgen naar de inhoud.
  • Laat de vuilniszakken niet open en bloot buiten liggen maar sluit ze goed af.
  • Gooi voedselresten nooit buiten in de tuin maar doe het in een afgesloten afvalbak.

Muggen

Muggen zijn vliegende insecten waarvan bekend is dat de vrouwtjes met hun zuigsnuit bloed opzuigen om eitjes aan te maken. De muggenbeet kan een allergische reactie doen ontstaan en door het trillen van de vleugels ontstaat een zoemend geluid dat als irriterend wordt ervaren. Muggen bieden weerstand tegen extreme koud of hitte van wintermaanden en kunnen hiervan niet doodvriezen. Ze overleven door de hoeveelheid regenbuien die plaatsvinden. De waterplassen zijn broedplaatsen voor de muggen. Hoe meer het regent, hoe meer kans de muggen hebben om broedplaatsen aan te leggen. De larfjes van muggen kunnen zich ontwikkelen in stilstaand water dat sterk is vervuild. Als het water langer dan een week heeft stil gestaan, dan is dit een perfecte broedplaats voor muggen. De aanwezigheid van een muggenplaag na een milde winter is niet voorspelbaar omdat dit afhankelijk is van hun voortplanting. Je kunt een muggenplaag voorkomen door de broedplaatsen op te ruimen.

Enkele tips voor het uitroeien van de broedplaatsen:

  • In waterhoudende voorwerpen zoals dakgoten, vazen, emmers, regentonnen zit stilstaand water. Waterhoudende voorwerpen of plaatsen kun je droog maken of goed afdekken zodat muggen er niet bij kunnen komen om hun eitjes te leggen.
  • Heb je in je tuin een vijver staan? Helaas bevatten vijvers stilstaand water waarin muggen hun eitjes kunnen leggen. Goed nieuws is dat je de vijver niet hoeft droog te leggen maar vissen erin kunt plaatsen die de muggen en de muggeneitjes gaan opeten. Een ander mogelijkheid is om een pomp in de vijver te plaatsen die zorgt voor beweging in het water.
  • Zorg er ook voor dat je afvoer en de dakgoten schoon zijn zodat muggen er niet op af komen.

Wespen

Een ander insect die ook irriterend kan steken als ze zich aangevallen voelen en de stuipen op het lijf jaagt, is de wesp. Wespen voelen zich minder bedreigd wanneer je in hun omgeving minder beweging vertoont en doen je dan ook minder kwaad. Ze planten zich graag tijdens droog weer voort en hebben evenals de muggen regen nodig om hun larven goed te laten ontwikkelen. In de winter kunnen wespen door kou en voedselgebrek met moeite overleven. De wespenkoningin zijn de enige wespen die de winter overleven en verantwoordelijk zijn voor de bouw van de wespennest. Na de winter ontwaken ze uit hun winterslaap en zoeken ze een locatie op om de nest bouwen. Maar bij een zachte winter kunnen wespen veel makkelijker aan voedsel komen en overleven. Ze blijven langer actief tijdens een zachte winter en zitten de wespennesten vol met wespenlarven die gevoed worden door de volwassen wespen. Bij een zachte winter kan een heel volk van wespen overleven en kunnen er in één nest vier wespenkoninginnen zitten.

Enkele tips om een wespennest te voorkomen:

  • Inspecteer de dakpannen en zolders regelmatig. Wespen nestelen zich graag onder dakpannen en kunnen ook via het dak hun weg vinden naar de zolder. Zolders die nauwelijk bezocht worden zijn plekken waar wespen ongestoord kunnen leven. Herstel eventueel dakpannen die beschadigd zijn.
  • Wespen komen af op de geur van afval in afvalbakken en vuilcontainers. Zorg er dus voor dat afvalbakken en vuilcontainers goed worden afgesloten en schoongemaakt.

Kikkers en padden

Kikkers en padden planten zich voort in water waarbij na paring een vrouwtje wel tot vierduizend eitjes kan leggen. Kikkers leven graag op vochtige plekken en overwinteren in kuiltjes of verlaten holletjes van een ander dier terwijl padden onder een hoop bladeren kunnen overleven. Als ze niet genoeg vocht krijgen dan drogen ze uit. Kikkers zijn koudbloedige dieren waarbij hun lichaamstemperatuur zich aanpast aan de omgeving. Als de temperatuur in de omgeving veel daalt wordt hun lichaam heel koud en kunnen ze zich niet snel voortbewegen. Als hun lichaam erg koud is, dan stroomt het bloed langzaam door hun lichaam, klopt hun hart langzaam en ademen ze nog alleen door hun huid. Bij een zachte winter is hun overlevingskans groot en zijn de kikkers en padden er weer vroeg bij. Een kikkerplaag zorgt niet voor veel overlast maar het is voor vele mensen griezelig om kikkers in de omgeving te hebben.

Eikenprocessierups

Deze rupsen hebben hun naam te danken aan het feit dat hun nestje in de toppen van eikenbomen worden gebouwd door de nachtvlinder en dat de rupsen in de nachtelijke uren in processie op zoek gaan naar jonge eikenblaadjes. De rupsen hebben op hun lijf duizenden microscopische brandhaartjes die gevaarlijk zijn voor mens en dier. Deze rupsen zijn heel ingenomen met een zachte winter en kunnen een plaag vormen omdat de bestrijding moeizaam is. De nesten van de rupsen verwijderen is geen makkelijke klus. De eikenprocessierupsen kun je het best met een natuurlijke vijand bestrijden. En dat zijn de lieveheersbeestjes en de larven van de gaasvlieg die graag deze rupsen opeten.

Teken

Teken behoren tot de categorie van de spinachtigen die graag leven in het bos, in schaduwrijke vochtige struikgewassen maar ook tussen het vochtige gras in je eigen tuin. Teken leven van het bloed van hun gastheer zoals gewervelde dieren en mensen en zijn de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Ze worden verspreid door dieren zoals muizen, eekhoorns, vogels, katten, honden maar ook herten. Teken zijn resistent tegen kou, kunnen zelfs uren in de vriezer overleven en een jaar lang zonder voedsel leven. Hierdoor kunnen ze een zachte winter zonder veel moeite overleven. Ze overwinteren in vochtige aarde en worden al actief bij een temperatuur van vier graden of hoger.

Tips om teken te voorkomen:

  • Zorg goed voor je huisdieren en houd ze teekvrij want zij nemen de teken je huis binnen en kunnen ook ziek worden van een tekenbeet. Koop middelen voor je huisdieren in de dierenspeciaalzaak die teken tegengaan.
  • Onderhoud je tuin. Wied regelmatig het onkruid en verwijder de dode bladeren en rottende plantendelen waar teken kunnen overwinteren.
  • Beperk de beplanting in je tuin. Laat de groene oppervlakten in je tuin niet aansluiten op struikjes, of bomen of klimop. Dit stimuleert de voortplanting bij teken.

Last van een plaag na een zachte winter?

Heb je na een zachte winter last van muizen, ratten, wespen of elk ander ongedierte? Zorgen zij voor overlast en wil je ze gauw kwijt? Wij bieden jou een helpende hand. Onze plaagdierenbestrijding pakt de grootste tot de kleinste ongedierte professioneel aan totdat ze uit het zicht verdwijnen en jij kan genieten van een insectenvrije omgeving. Neem zo snel mogelijk contact op met ons: 085 130 84 22.

Lees verder: Zo voorkom je ongedierte in de lente en zomer

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik heb ooit eens een tekenplaag meegemaakt en ik zat echt met me handen in het haar. Een tekenplaag is iets wat je echt niet wilt meemaken, vooral wanneer je honden hebt. Mijn honden hadden heel veel teken op hun. Ik vond het zeer zielig voor ze. De tips die gegeven zijn in dit artikel zijn goed, maar ik zou nog een tip erbij zetten en dat is de ongedierte bestrijding in te schakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button