Ga naar hoofdinhoud
muizenval-zetten

Muizenval zetten? Zo doe je dat het beste!

Hoewel muizen er zo klein, schattig en onschuldig uitzien, kunnen ze heel wat knaagschade brengen aan je bezittingen en ook zorgen voor allerlei ziekten. Een muizenprobleem ontdek je pas veel later. Als je één muis ziet lopen in je huis dan kun je ervan uitgaan dat er meer zijn omdat muizen in familieverband leven. Je wilt dit niet graag horen maar het is zo. Het is daarom verstandig om altijd meerdere vallen te zetten. Zo vergroot je de pakkans.

Soorten vallen

Met een muizenval kun je muizen bestrijden en kun je voorkomen dat het ongedierte een plaag vormt voor de omgeving. Er zijn verschillende soorten muizenvallen op de markt te koop. Bepaalde soorten zijn diervriendelijk terwijl bepaalde soorten de muizen laten stressen. Een muizenval is diervriendelijk als je er ook zo mee omgaat. Muizen kunnen niet leven in een stressvolle omgeving. Als ze levend worden gevangen en daar niet snel genoeg uit gehaald worden gaan ze alsnog dood. Vang je een muis levend dan is het belangrijk dat je de muis zo gauw mogelijk vrij laat. Enkele soorten muizenvallen zijn:

Klassieke muizenval

De klassieke muizenval is een goede en goedkope manier om van muizen af te komen. Met wat lekkers zoals een klein spekblokje of stukje kaas lok je de muis in de val en in een klap is de muis dood. De klassieke muizenval is een klapval. Als de muis er goed in terecht komt, is hij in een klap overleden en heeft hij geen lijdensweg. De klapvallen ofwel muizenklemmen waren vroeger van hout en ijzer gemaakt en moeilijk op spanning te zetten. Tegenwoordig zijn deze vallen veel verbeterd. Er zit een gevoelig triggerplateau op en de kracht van de val zorgt voor een grootte pakkans. Daarnaast hoef je de dieren niet meer aan te raken als je de klem wilt legen en hergebruiken.

muizenklem Protekx-klem

Elektrische muizenval

Wil je de muizen liever niet met gif bestrijden? Dan is de elektrische muizenval een alternatief. Deze muizenval is efficiënt, uniek en doodt de muizen met een elektrische schok. Deze muizenval werkt op batterijen of accu en is vanwege de constructie veilig voor huisdieren en kinderen. Deze muizenval kun je heel gemakkelijk legen zonder dat je de muis hoeft aan te raken.

elektrische-val-pest-stop

Levende muizenval

Deze muizenval heeft één transparante inloop. Je vangt met deze muizenval de beesten levend met de bedoeling om het later op een diervriendelijke manier weer veilig vrij te laten. Je kan de gevangen muis dan ergens in het bos of in het veld weer vrijlaten. Doe dit dan wel op grote afstand van je huis om te voorkomen dat hij terugkeert. Het is niet zeker of de muis dit overleeft want door de vangst kan het diertje erg veel stress krijgen. Om de stress zo laag mogelijk te houden en overlijden te voorkomen dien je de muizenval op tijd leeg maken, controleer dus regelmatig. Lees alles over dit soort muizenvallen in het artikel ‘Een diervriendelijke muizenval, om muizen levend te vangen’.

levende-muizenval

Plakstrip/lijmplank

Bij een plakstrip lopen muizen op de val en kleven ze eraan vast door het lijm. Deze manier van bestrijding is zeer dieronvriendelijk omdat de muizen hierdoor veel stressen en proberen los te komen door hun eigen poten door te knagen om vrij te komen. Dit lukt hun helaas niet. Ze raken in paniek en sterven zo op een dieronvriendelijke manier. Lijmvallen zijn over het algemeen verboden bij het bestrijden van muizen mits je er een ontheffing voor hebt. Als je ze toch gebruikt en je wordt betrapt kan je een boete verwachten.

Hoe werkt het

Muizenvallen zijn een zeer effectief bestrijdingsmiddel. Het vermindert zeker de muizenpopulatie snel maar zijn slechts een onderdeel van een duurzame oplossing om van muizen af te komen. Wil je beter resultaat dan zul je ook andere maatregelen moeten treffen. Je kunt muizenvallen plaatsen in je garage, keukenkast, tuin, zolder, kelder et cetera.

De klassieke muizenval is een ouderwetse houten muizenklem. Om de muizenval klaar te zetten, begin je met het pinnen van de lokaas aan het pinnetje. Je trekt dan de klem naar de andere kant toe en de pin gaat erover heen waardoor er dan spanning ontstaat. Als de muis zijn poot op de trigger plaats dan klapt de val dicht en is de muis opslag dood.

Vooraf aan het plaatsen van de muizenvallen, dien je het volgende te doen:

 • Ga na op welke plekken in je huis de muizen zich bevinden. Voordat de muizenvallen worden geplaatst is het van belang om te weten waar de muizen zich bevinden. De muizenkeutels of half opgegeten voedselresten in een bepaald gedeelte van je huis geven aan dat de muizen daar vaak langs komen. Hun sporen zijn makkelijk te herkennen en kun je heel gauw hun looppaden, ingangen en doorgangen opsporen. Op deze plekken is vaak buiksmeer te vinden die door de muizen zijn achtergelaten. Buiksmeer is een zwartachtige, vettige afzetting dat onder hun buik zit en dat door het schaven op de oppervlakken achter blijft. Muizen laten ook uitwerpselen achter zoals poep en urine die allemaal aanwijzen dat er een muis in huis is. Je kunt je zoektocht naar hun sporen beginnen bij afgelegen hoeken, onder kasten, tussen meubels, openingen in plafonds, muren en buurt van warmtebronnen, bovenaan de kelder, kruipruimten, rommelige werkkamer en bureaubladen, garages.
 • Onderzoek ook buiten je huis of je zolder of er sprake is van een muizennest. Het is mogelijk dat je geen muizennest in huis heb maar buiten dicht bij je huis waardoor de muizen makkelijk in je huis komen. Controleer plekken zoals dode fruitbomen, openingen in muren en vloeren op bovenverdiepingen en de zolder, onder laaghangende struiken, in muuropeningen in een bakstenen fundering, langs elektriciteit- en waterleidingen, onder tegelpaden of veranda’s.
 • Leg de muizenvallen op plekken waar de muizen zich verstoppen. Plaats de muizenvallen langs de muren of plinten omdat muizen bij het rennen heel dicht bij de muur blijven. Ze rennen niet midden door een kamer heen. Door muizenvallen langs de muren te plaatsen, heb je dus een grotere kans om de muizen te vangen. Voorkom ongelukken door ze niet midden in het looppad te plaatsen. Zorg ervoor dat huisdieren en kleine kinderen niet bij de muizenvallen komen.

Enkele tips om muizenvallen effectief te gebruiken:

 • Plaats de muizenvallen niet in een open ruimte. Muizen zijn nachtdieren en kunnen niet goed zien in het donker. Een muizenval plaats je zodanig langs de muur of de wand dat als de val dichtklapt het gericht is naar de muur of wand toe.
 • Zet meerdere muizenvallen. Meerdere muizenvallen tegelijk plaatsen helpt om meer succes te hebben bij het verjagen van de muizen. Zorg er wel voor dat je meerdere vallen op doorgangen en looppaden van de muizen plaats.
 • Controleer de vallen elke dag. Controleer elke dag of je een muis hebt gevangen. Zit er na enkele dagen geen muis in de val, probeer dan een ander plaats voor de muizenval.
 • Houd de veiligheid in acht. Als je muizenvallen plaatst, let er dan op dat kinderen of huisdieren er niet bij kunnen komen. Gebruik een doos die je over de val zet zodat je kinderen en huisdieren beschermd worden.

Wat kun je het best gebruiken als lokvoer

Gebruik lokaas waar muizen dol op zijn. Er zijn uiteenlopende etenswaren die geschikt zijn als lokaas op een muizenval maar muizen kunnen slechts tussen drie tot vijf gram voedsel per dag eten. Als ze vol zitten komen ze niet eens aan een lekker stuk kaas. Vaak genoeg hoor je dat muizen niet in de val lopen en niets van het aas eten. In dat geval is het aan te raden om na te gaan of er geen ander voedselbron aanwezig is. Als lokaas voor een muis kun je best een blokje kaas, pindakaas met kanariezaad erover heen of een spekblokje gebruiken. Pindakaas blijft langer goed terwijl kaas of spek na een tijdje kunnen schimmelen. Je kunt steeds afwisselen van lokvoer om te kijken welke ze eerder lokt. Andere lokvoer die je kunt gebruiken zijn kanariezaad, spekblokjes, noten, boerenmetworst, leverworst, chocoladepasta, roomkaas, stinkende kazen, jam, gerookt spek, vette zaden, nat en droog hondenvoer, nat en droog kattenvoer.

Enkele tips voor het zetten van lokaas:

 • Het lokaas moet je na max. tien dagen vervangen want dan heeft het zijn aantrekkingskracht verloren.
 • Gebruik liever pindakaas of notenpasta in plaats van kaas. Van nature zijn het zaden en noten eters.
 • Raak het lokaas nooit aan want muizen herkennen de geur van mensen en schrikken daarvan af.
 • Merk je dat de muizen niet op het lokaas afkomen, stap dan over naar een ander lokaas.
 • Gooi het lokaas dat tien dagen is blijven liggen in een afgesloten container.

Lokvoer

Waar kan je muizenvallen kopen

Er zijn een aantal soorten muizenvallen verkrijgbaar. Wil je een muizenval kopen dan kun je online kijken bij:

Wil je liever naar de winkel? Dan kun je het beste naar een bouwmarkt of tuincentrum, zoals:

 • Gamma
 • Hornbach
 • Intratuin
 • Groenrijk

Hoe kun je ze het beste schoonmaken

Muizen laten overal waar ze lopen poep en urine achter. Muizenpoep en urine zijn gevaarlijk voor de gezondheid van de mens omdat ze besmet zijn met ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Neem het schoonmaken van de gebieden die besmet zijn door muizen serieus. Als je last hebt van muizen is schoonmaken en desinfecteren van groot belang voor de voedselveiligheid en voor de gezondheid. De ruimtes waar muizen zich bevinden en hebben gelopen ruiken scherp naar urine en muizenpoep. Ben je bezig een oud muizennest op te ruimen, veeg het dan rustig af want ook de stofdeeltjes kunnen gedroogde uitwerpselen bevatten die je ziek kunnen maken als je het inademt.

Jezelf beschermen tijdens de schoonmaak kun je op een aantal manieren:

 • Draag altijd rubber handschoenen
 • Spuit je handschoenen eerst in met desinfectans
 • Gooi de doeken na gebruik gelijk weg
 • Veeg eerst alles goed af
 • Schrob de plek met een goed reinigingsmiddel
 • Ontsmet de geïnfecteerde ruimtes goed
 • Zorg voor een goede ventilatie voor de geïnfecteerde ruimtes. Draag altijd een masker als je een ruimte moet schoonmaken waar weinig ventilatie is.

Als je niet heel alert bent kan kruisbesmetting makkelijk plaatsvinden. Kruisbesmetting ligt op de loer en je kunt er heel erg ziek van worden. Je kunt van muizenpoep en urine heel erg ziek worden, ga er dus voorzichtig mee om. Ook als de muizen aan je voedsel hebben gezeten is dat een risico voor je gezondheid.

Professionele hulp

Je kunt muizenvallen inzetten bij een overlast van muizen. Maar doe je dat niet graag zelf en wil je door een professional de muizen laten bestrijden. Dan is Bestrijdingsservice jouw ideaal alternatief. Wij van Bestrijdingsservice helpen je om duurzaam muizen te verjagen uit je huis, garage of schuur. Wij bestrijden elk ongedierte professioneel en geen enkel ongedierteprobleem is te groot voor ons. Wacht dus niet langer en neem contact met ons op 085 130 84 22.

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Ik heb een diervriendelijke val van pesttech. De muis loopt erin, eet van het voer en loopt er doodleuk weer vrolijk uit. Ik vermoed dat hij te licht is voor de val. Kunnen jullie een andere diervriendelijke val aanbevelen?

  1. Goedemorgen, vervelend dat de diervriendelijke val van Pesttech niet werkt. Het kan inderdaad zijn dat de muis te licht is van gewicht om de triggerplaaat te activeren. In het blogartikel ‘diervriendelijke muizenval‘ schrijven we meer over deze vallen en bevelen we de Wonact diervriendelijke muizenval aan. Deze werkt ongeveer gelijk aan de Pesttech val en wordt ook aangeraden voor de kleine huismuis, helaas kunnen we u natuurlijk geen garantie geven als het een heel lichte of slimme muis is, maar het is het proberen waard. Succes!

 2. Wij hebben vele verschillende muizenvallen geprobeerd. We wonen dichtbij een kippenboerderij, dus we zullen altijd wel last hebben van muizen. Ik had dit artikel gelezen en 3 weken terug meerdere muizenvallen gekocht op bol.com. Uiteindelijk is toch de muizenval van het merk protekx ons favoriet geworden. Het lijkt erop dat de muizenvallen van dit merk gevoeliger zijn dan anderen.

  Een ding is wel zeker, houten muizenvallen zijn echt een no go. Moeilijk om ze te zetten zonder bijna je vingers kwijt te raken en vervolgens lopen de muizen gewoon vrolijk weg met het lokmiddel.

  1. Hoi Emilie,
   Bedankt voor je reactie! Fijn om te horen dat je een muizenval hebt gevonden die goed heeft gewerkt.
   Zo te zien krijgen de Protekx vallen ook een goede beoordeling op Bol.com en lijken ze op de Wonact vallen. Bedankt voor het delen van je tip!
   De houten vallen zijn inderdaad moeilijk op spanning te zetten en gaan niet altijd af. Gelukkig is de pakkans met klapvallen zoals die van Protekx veel hoger.

 3. Ik woon op een zolderkamer en heb een vide als slaap plek. Ik kan de muizen zien lopen als ik een lichtje aandoe. Je zegt ze lopen niet door het midden van de kamer. Dit doen ze absoluut wel. Ze lopen overal. Dwars door de kamer, echt niet langs muren. Integendeel ze lopen niet of nauwelijks langs muren. Geen touw aan vast te knopen. Ook heb ik tapijt daar dus buiksmeer is niet te zien. Geen idee waar ze vandaan komen en ze negeren al mijn vallen al het gif. Wat kan ik doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button