Ga naar hoofdinhoud

Heb je direct hulp nodig? Bel nu!
085 - 130 84 22

Motten bestrijden

Dit ongedierte kan van het ene op het andere moment opduiken in jouw woning. Niet wenselijk natuurlijk, want motten kunnen de nodige schade veroorzaken. Bovendien is het niet bepaald hygiënisch wanneer het in jouw huis barst van motten. Het doodslaan van motten is niet voldoende. Om verlost te worden van dit ongedierte in jouw woning, is bestrijding noodzakelijk. Maar hoe weet jij eigenlijk of je te maken hebt met motten? Wat voor schade richt het ongedierte aan? En bovenal: hoe kun jij aan motten bestrijding doen? Wij voorzien jou hier van de nodige tekst en uitleg omtrent dit ongedierte.

Hoe herken je een mot

In een woning kunnen verschillende soorten motten opduiken. Duiken er ineens beestjes op die jij niet kent? Dan heb jij misschien wel te maken met dit ongedierte. Binnen de familie van motten bestaan echter ook weer verschillende soorten. Het is daarom lastig om op voorhand te zeggen met welke soort jij te maken hebt. Toch hebben de soorten wel een aantal overeenkomsten. Zo hebben ze vleugels en houdt het ongedierte zich schuil op donkere plekken. Jij kunt motten bijvoorbeeld aantreffen op zolder, maar ook tussen kleding en zelfs in producten in de voorraadkast in jouw keuken. Benieuwd met welk soort mot jij te maken hebt? Hieronder lichten wij er een aantal uit.

Bruine huismot
Een van de motten soorten die veel voorkomt in Nederlandse woningen, is de bruine huismot. Uiteraard is deze mot bruin van kleur, vandaar ook zijn naam. De volwassenen binnen deze motsoort zijn vaak tussen de 8 en 14 millimeter lang. De larven zijn vuilwit met een bruine kop en hebben een lengte van 20 millimeter. Larven van de bruine huismot doen zich tegoed aan wol, bont en linnen, maar voeden zich ook met graan, zaden en kurk.

Kleermot
Tref jij larven of eitjes aan tussen jouw (oude) kledingstukken? Grote kans dat je te maken hebt met de kleermot. De volwassen van deze soort motten worden tussen de 6 en 8 millimeter lang en zijn goudbruin tot gelig van kleur. De larven worden vaak zo’n 10 millimeter lang en zijn roomwit van kleur. In tegenstelling tot de larven van de bruine huismot is de kop van de kleermot-larve goudbruin. De larven van deze motsoort heeft een voorkeur voor kleding met stippen en voedt zich hier vaak mee. Ook vilt dat in isolatiematerialen zit, wordt vaak gegeten door de larven.

Meelmot
De meelmot is één van de motten die geregeld aangetroffen wordt in Nederland. Volwassenen van deze soort zijn doorgaans 7 tot 9 millimeter lang. Wanneer zij hun vleugels uitslaan, zien ze er echter aanzienlijk groter uit. De meelmot is zwart van kleur en heeft een grijsachtig zigzagpatroon over de vleugels. De larven van deze mot vallen doorgaans goed op, omdat ze roze of groen van kleur zijn. De kop van de larve is bruin. De naam doet jou het mogelijk al wel vermoeden, maar motten eten vaak niets anders dan bloem.

Larven
Zijn er veel motten aanwezig in jouw woning? Dan is de kans groot dat het er ook stikt van de larven. Probleem is alleen dat de larven van dit ongedierte vaak niet goed zichtbaar zijn. Niet gek ook wanneer je weet dat deze beestjes vaak niet groter zijn dan twee centimeter. Bovendien houden de larven zich altijd goed schuil. Tref jij ineens aangevreten kledingstukken aan? Of zijn er kleine hapjes uit graanproducten, fruit, noten of chocola? Dan duidt dit vaak op de aanwezigheid van de larven. Om zich te voeden doen de larven van motten zich namelijk te goed aan allerlei producten.

Naast bovengenoemde motten kan je ook last hebben van buxusmotten. Lees hier meer over het bestrijden van buxusmotten.

HEB JE LAST VAN ONGEDIERTE IN JE HUIS,
TUIN OF BEDRIJF?

√  PARTICULIER EN ZAKELIJK

√  9,3 KLANTTEVREDENHEID

√  GEDIPLOMEERD VAKMANSCHAP

Help ik heb last van een plaag

Motten planten zich betrekkelijk snel voort. Wanneer het ongedierte eenmaal in jouw woning zit, moet je dus direct in actie komen. Doe je dit niet? Dan ontstaat er binnen de kortste keren een plaag. Zijn er al langere tijd motten aanwezig in jouw woning en heb je er niets aan gedaan? Dan is er mogelijk al sprake van een plaag. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er ineens allemaal gaten in kledingstukken zitten. Een plaag kan ontstaan rond oude kleding op zolder, maar ook in een kast met alledaagse kleding. Het kan ook zijn dat er sprake is van een plaag in jouw keuken. In dat geval herken je een plaag vaak aan uitwerpselen in graanproducten, zoals meel of bloem. Gebruik de producten in dat geval niet meer, maar gooi ze direct bij het afval.

Een plaag herkennen is niet bepaald eenvoudig. Motten zelf zijn weliswaar goed met het blote oog waarneembaar, maar dat geldt niet voor de larven en eitjes. Toch is het belangrijk om hiernaar op zoek te gaan wanneer jij ineens veel ongedierte in huis aantreft. Kijk bijvoorbeeld of je tussen jouw (oude) kleding kleine witte puntjes, de eitjes, ziet. Ook de larven van motten zijn wit, maar hebben vaak een bruine kop. Hierdoor zijn zij iets gemakkelijker te herkennen. Twijfel jij of er sprake is van een plaag? Leg dan eens een wit vel papier onderop een plank in jouw kast. Hierop zijn de uitwerpselen en eventueel dode goed zichtbaar. Zo weet jij snel of je last hebt van een plaag.

Wat zijn de gevolgen van een plaag

Waarom jij direct actie moet ondernemen wanneer er sprake is van een plaag? Omdat motten de nodige schade aan kunnen richten. Dit ongedierte zelf doen overigens geen vlieg kwaad en richten ook geen schade aan. De larven van dit ongedierte zijn echter de boosdoeners. Zodra de eitjes uitkomen, beginnen de larven zich te voeden met van alles en nog wat. Hierdoor kan de nodige schade ontstaan aan producten in jouw huis. Benieuwd wat de gevolgen zijn van zo’n plaag? Wij zetten ze hieronder even voor je op een rijtje.

  • De larven van bepaalde soorten motten zijn dol op kleding. In het geval van een plaag zitten deze beestjes ongetwijfeld ook tussen jouw kledingstukken. Het ongedierte vreet zich langzaam maar zeker een weg door alle kledingstukken. Het maakt niet uit of het gaat om wol, katoen of leer: de larven van dit ongedierte zijn er dol op. Indien er inderdaad sprake is van een plaag, ontstaan er vaak allerlei gaten in kledingstukken.
  • Bepaalde soorten komen ook voor in etenswaren. Dit is natuurlijk niet bepaald hygiënisch. Sterker nog, jij kunt er zelfs ziek van worden. De uitwerpselen van de larven komen in dat geval namelijk ook in deze producten terecht. Zitten er motten in jouw keukenkastjes? Inspecteer dan ook altijd de geopende verpakkingen.
  • Het grootste probleem van een plaag is dat de schade in jouw woning alleen maar groter wordt. Doordat motten zich betrekkelijk snel voortplanten en dus veel eitjes leggen, komen er namelijk steeds meer larven.
Landelijke dekking

Altijd een lokale bestrijder bij jou in de buurt

Liever een lokale ongedierte bestrijder bij jouw uit de buurt? Dat kan bij Bestrijdingsservice! Door ons landelijke netwerk betaal je geen voorrijkosten en is een bestrijder snel ter plaatsen.

Goed voor het milieu en de portemonnee!

Voorkomen is beter dan genezen

Doordat motten schade aan kunnen richten, wil jij ongetwijfeld niet te maken krijgen met dit ongedierte. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Van de ene op de andere dag kunnen motten echter ook in jouw huis opduiken. Het ongedierte kan immers gewoon via een open raam of deur naar binnen. Toch zijn er wel een aantal dingen die jij kunt doen om te voorkomen dat motten opduiken in jouw huis.

  • Maak gebruik van horren voor ramen en deuren. Met behulp van een hor worden ramen en deuren namelijk afgesloten. Jij kunt ze zo open laten staan, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er motten binnen kunnen komen.
  • Heb jij kleding die je niet meer aantrekt, maar nog wel wilt bewaren? Was dit dan altijd uit voordat je het opslaat op bijvoorbeeld je zolder. Dit ongedierte wordt namelijk eerder aangetrokken door vuile dan door schone kleding.
  • Indien kledingstukken open op een zolder worden gelegd, hebben motten vrij spel. Berg kleding daarom op in een afsluitbare bak of zak. In dat geval is het voor motten namelijk niet mogelijk om bij de spullen te komen.
  • Laat etenswaren nooit los in keukenkastjes staan, maar doe dit altijd in een afsluitbare bak of pot. In dat geval kan een mot zijn eitjes namelijk niet leggen in deze etenswaren.
  • Ga regelmatig met de stofzuiger rond. Beperk je hierbij niet alleen tot de makkelijk te bereiken plekken, maar stofzuig ook onder banken, stoelen en kasten. Op deze manier verdwijnen er namelijk zoveel mogelijk eitjes.

Wist je datjes

  • Motten zelf niet schadelijk zijn voor jouw kledingstukken of etenswaren? Het zijn namelijk de larven van dit ongedierte die de schade veroorzaken.
  • Zeker weten of er sprake is van een mottenplaag? Plaats een vel wit papier op de plank van jouw kleding- of keukenkast. Uitwerpselen en dode motten zijn zo in een oogopslag te zien.
  • Heb jij kleding die niet heet gewassen mag worden? Breng de kledingstukken dan naar de stomerij. Larven en eitjes van motten gaan in dat geval echt dood.

Zelf bestrijden motten, hoe doe je dat?

Heb jij er alles aan gedaan om motten uit jouw woning te weren, maar duikt het ongedierte toch plots op? Dan wordt het de hoogste tijd om direct in actie te komen. Laat het probleem vooral niet nog een paar dagen rusten, want dan kan er al een plaag ontstaan zijn. Gelukkig kun jij een aantal dingen doen om van de motten af te komen.

Mottenballen

De eerste mogelijkheid voor bestrijding is met behulp van mottenballen. Deze balletjes bevatten bepaalde chemicaliën die betrekkelijk snel verdampen. Motten hebben een hekel aan de geur die mottenballen verspreiden. Succes is overigens niet gegarandeerd, zeker niet bij een plaag. Er worden namelijk geregeld plekjes vergeten, waardoor de motten zich blijven ontwikkelen.

Azijn

Heb jij motten in jouw kledingkast ontdekt? Probeer het ongedierte dan eens te verjagen met behulp van azijn. Doe dit in een schaaltje, warm de azijn op en plaats het schaaltje vervolgens in jouw kledingkast. Motten hebben een hekel aan de geur van azijn. Je kunt er ook voor kiezen om azijn te mengen met heet water.

Spray

Jij kunt zelf ook bestrijding van motten doen met behulp van een insectenspray. Deze spray kun je tegenwoordig in veel verschillende winkels kopen. Zodra de motten in aanraking komen met deze spray, sterven zijn. Nadeel van deze methode is dat herhaling noodzakelijk is. Je roeit namelijk nooit alle motten in één keer uit door een enkele keer te sprayen.

Onze Werkwijze

In 4 stappen van je ongedierte af!

Hè vervelend, je hebt last van ongedierte in je huis of bedrijf!

Bel ons en je krijgt direct een lokale bestrijder aan de lijn..

Een professionele ongediertebestrijder komt je graag helpen!

Je krijgt advies om terugkeer te voorkomen.

Professioneel bestrijden motten

De bovenstaande manieren helpen vaak bij motten bestrijding. Probleem is alleen dat deze methoden alleen voor motten bestrijding is. De eitjes en de larven van het ongedierte blijven in leven. Op den duur groeien deze natuurlijk ook weer uit tot motten en heb jij wederom te maken met dit ongedierte. Wil jij voorgoed verlost worden van die ellendige beestjes in jouw woning? Schakel dan een professioneel bedrijf in.

Voordat een professioneel bestrijdingsbedrijf overgaat tot mottenbestrijding van dit ongedierte, kijken zij altijd eerst om welke motsoort het gaat. Vervolgens wordt de beste bestrijdingsmethode voor deze soort gebruikt. Met behulp van professional hoef jij er niet bang voor te zijn dat het ongedierte binnen de kortste keren weer terugkeert.

Waarom niet bang?

Omdat een professioneel bedrijf zich niet alleen richt tot de motten zelf, maar ook tot de larven en de eitjes.

Gratis offerte ontvangen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte op maat.
Of bel gratis en zonder verplichtingen om ons te laten weten wat we voor jou kunnen doen.

Klik op de onderstaande knop en pak het ongedierte aan!

Klik hier om terug te gaan naar de Homepage.

Back To Top
Call Now Button