Ga naar hoofdinhoud
buxusmot-bestrijden

Buxusmot bestrijden en herkennen

Buxusmot bestrijden is iets waar veel Nederlanders mee te maken krijgen. Sinds de komst van de buxusmot in 2011, is er al menig buxushaag verloren gegaan door de rupsen van de buxusmot. Het is een hardnekkige plaag, want minimaal drie keer per jaar komen die felgroene buxusmotrupsen terug. Gelukkig bestaan er verschillende bestrijdingsmiddelen. Een buxusmottenval met feromonen vangt bijvoorbeeld de mannetjes zodat die zich niet meer reproduceren. Of je kunt sluipwespen introduceren die de eitjes vernietigen. Ook kun je de strijd aangaan met de rupsen en door de buxushaag te bespuiten met een biologische insecticide. Om te helpen met buxusmot bestrijden, leggen we in dit blog uit hoe je de buxusmot en buxusmotrups herkent en hoe, wanneer en welke verschillende bestrijdingsmiddelen je het beste kan inzetten. Ook geven we aan het einde nog vijf extra bonus tips weg. Wil je enkel onze product aanbevelingen zien, scrol dan iets naar beneden.

Buxusmot herkennen

De buxusmot is van origine een Aziatische nachtvlinder, die sinds 2011 ook in Nederland voorkomt. De mot heeft witte vleugels met een bruine omlijning en een spanwijdte van ongeveer 4 cm. Het Buxusmot mannetje is vrijwel identiek aan het vrouwtje. Het enige verschil is een zwarte punt aan de onderzijde van het lichaam. Een buxusmot vrouwtje leeft maar een week, maar legt wel zo een 100 eitjes per dag. Zoals de naam al suggereert, zie je de buxusmot vlinder vooral op en nabij buxushagen. In Nederland is deze populaire struik in menig tuin te vinden. Vandaar ook dat het buxusmot bestrijden noodzaak is voor veel landgenoten. De buxusmot legt haar eitjes namelijk alleen op de bladeren van de buxus waarna de buxusmotrupsen de blaadjes oppeuzelen. In de meeste gevallen gaat het om grote aantallen buxusmotrupsen tegelijk en bezwijkt de buxushaag uiteindelijk.

De buxusmot is een hardnekkig insect en is lastig uit te roeien. De mot heeft ieder jaar twee tot drie levenscycli en de buxusmotrups overwintert ook nog eens. In april komen de eerste buxusmotrupsen uit hun cocon en beginnen met het aanvreten van de blaadjes. Vanaf eind mei zie je dan de eerste buxusmotten rondvliegen. De tweede generatie nachtvlinders verschijnt eind augustus, begin september.

● Nachtvlinder met witte vleugels en bruine omlijning
● Spanwijdte van de vleugels is ongeveer 4 cm
● Mannetje en vrouwtje vrijwel identiek
● Mannetje buxusmot heeft een zwarte punt onderaan het lijfje

vlinder-herkennen

Buxusmotrups herkennen, dat is eigenlijk de boosdoener

Eigenlijk moeten we niet de buxusmot bestrijden, maar de buxusmotrupsen. Dat zijn de werkelijke boosdoeners. Het zijn de rupsen die de blaadjes opeten en een soort web om de haag heen spinnen. Een grote groep buxusmotrupsen kan een beetje buxushaag van een meter hoog in een week of twee, drie, helemaal kaal vreten.

De buxusmotrups is vrij makkelijk te herkennen. De rupsen zijn ongeveer 4 cm lang als ze volgroeid zijn en hebben een felgroene kleur. Op hun rug hebben ze een patroon van zwarte strepen en stippen. En je ziet ze nooit alleen, altijd in een grote groep. Tevens kun je de aanwezigheid van buxusmotrupsen herkennen aan de witte spinsels om de haag.

● Volwassen buxusmotrups is 4 cm lang
● Felgroen met zwarte stippen en strepen
● Grote groep rupsen bij elkaar
● Witte spinsels op de buxushaag

rups

Biologisch bestrijden met een Buxusmotval

De meeste mensen geven de voorkeur aan buxusmot bestrijden met biologisch middel. Dat is beter voor het milieu, schaadt geen andere planten en dieren, en levert geen gevaar op voor kinderen. Vaak kiest men voor een buxusmotval met feromooncapsules. Mocht je zeker willen zijn van je bestrijding dan kun je ervoor kiezen om daarnaast ook nog sluipwespen in te zetten. Die vernietigen de buxusmot eitjes. Dan val je de buxusmot dus op twee fronten aan.

Feromoonval, een goede buxusmotval

De feromoonval is een uitstekend en zeer efficiënt middel tegen buxusmot. De buxusmottenval bestaat uit een transparante funnelval met daarin een feromooncapsule die de buxusmot lokt. Feromoon is een molecuul die de buxusmot vrouwtjes afgeven om partners van het andere geslacht te lokken. Het is dus niet zo vreemd dat mannetjes met plezier op de geur van feromoon afkomen.
Dit type buxusmotval trekt dus alleen de mannetjes aan. Zodra het mannetje door de trechter de val is binnengevlogen, lukt het hem niet meer te ontsnappen. Zonder voedsel sterft de mot. De cyclus van de buxusmot wordt zo doorbroken en langzamerhand zal de buxusmot kolonie afsterven. Voor het buxusmot bestrijden heb je over het algemeen één feromoonval nodig per tuindeel. Dus eentje voor de voortuin en eentje voor de achtertuin. Als je extreem veel buxusmotten hebt, hang dan een buxusmottenval op per 20 vierkante meter of per 10 strekkende meter buxushaag.

buxusmotval

Buxusmot bestrijden met sluipwespen

Een alternatief middel tegen buxusmot is het inzetten van sluipwespen. Deze natuurlijke vijand van de buxusmot vernietigt de buxusmot eitjes. Gezien de buxusmot elke dag zo een 100 eitjes legt, is het noodzaak om zo snel mogelijk sluipwespen te introduceren in je tuin zodra een buxusmot ziet vliegen.

Bestrijdingsmiddel met (biologisch) gif

Als er buxusmotrupsen in je buxushaag zitten, dan kun je hier snel en efficiënt vanaf komen door het spuiten van biologisch buxusmot gif. Dat is een natuurlijke insecticide die verder geen kwaad kan voor andere planten, insecten, bijen, vogels en mensen. De spray doodt alle buxusmotrupsen en beschermt de blaadjes tegen nieuwe aanvallen. De buxusmotrups eet de blaadjes die met insecticide bespoten zijn gewoon op. Een paar uur later stoppen de rupsen met eten en een dag later sterven de meeste rupsen. Je kunt ze gewoon laten liggen, want de vogels eten de rupsen wel op. De spray is biologisch en kan geen kwaad voor de vogels. Buxusmot bestrijden met een biologische spray doe je door de insecticide te vermengen met water. Elk middel heeft zijn specifieke dosering, dus lees de gebruiksaanwijzing grondig door. Vervolgens spuit je het mengsel op en onder blaadjes van de geteisterde buxus. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat je met 1 liter water ongeveer 10 vierkante meter buxus kunt bespuiten. Het beste kan je een drukspuit gebruiken om het bestrijdingsmiddel aan te brengen op de buxus.

BSI-bestrijdingsmiddel desect-concentraatGardena-drukspuit

Wanneer pak je dit probleem het beste aan?

Uit ervaring van veel tuinders is gebleken dat je beter de buxusmotrups aan kunt pakken dan de buxusmot vlinder. Buxusmot bestrijden doe je daarom het liefst als de rupsen nog jong zijn en voordat ze zich gaan verpoppen. De rupsen kunnen een groot deel van het jaar voorkomen in de buxushagen, van april tot oktober. In de wintermaanden overwinteren ze in een cocon en kunnen ze niet bestreden worden. Omdat er ieder jaar twee of drie generaties buxusmot zijn, is het noodzakelijk om je buxushagen regelmatig op aanwezigheid van de buxusmotrups te controleren. In april en mei komen de buxusmotrupsen van vorig jaar uit hun winterslaap en beginnen meteen met eten. In juli en augustus worden de eerste generatie rupsen van het jaar geboren. Later in september en oktober is de tweede generatie actief. Voor het effectief buxusmot bestrijden is het dus nodig om vooral in de maanden april, juni en september je buxushagen te controleren op rupsen. Dat zijn namelijk de piekmaanden voor de buxusmotrups. Je herkent de rupsen gemakkelijk aan de felgroene kleur en de witte draden in de haag. Zodra je rupsen signaleert, is het noodzakelijk onmiddellijk in te grijpen.

Extra tips

De mot en de rupsen zijn erg hardnekkig en moeilijk aan te pakken. Dat weet iedere tuinder. Gelukkig zijn er verschillende methodes beschikbaar om de buxusmot te bestrijden. Om jou te helpen in de strijd tegen de mot en vooral tegen de rupsen, volgen hier nog vijf extra bonus tips:

● Je kunt prima buxusmot bestrijden door iedere week de buxushagen met een hogedrukspuit te bespuiten. Als je dit in de piekmaanden wekelijks doet, zullen de buxusmotrupsen geen kans krijgen in jouw tuin.
● Een arbeidsintensief alternatief is om de rupsen handmatig te verwijderen uit de buxus. Let ook op de poppen die onder de blaadjes hangen. Pas bij het weggooien goed op dat je het afval goed afsluit. Je wilt immers niet dat de buxusmotrupsen weer terug kruipen.
● Vogels zoals koolmezen en kwikstaarten zijn dol op de buxusmotrupsen. Ze eten tot wel honderd rupsen per dag. Met vogelhuisjes nodig je vogels uit in je tuin. Ook kun je er voor kiezen om kippen rond te laten scharrelen. Die houden ook wel van een rupsje of tien.
● Als het buxusmot bestrijden niet goed werkt, kun je ook simpelweg de aangetaste delen van de struik wegsnoeien. De buxus groeit vanzelf weer terug. Zorg ervoor dat je het afval in een aparte zak weggooit en goed afsluit.
● De buxusmot vlinder houdt van licht. Tuinverlichting heeft dan ook een grote aantrekkingskracht op de motten. Probeer in de zomermaanden dus zo min mogelijk tuinverlichting aan te zetten.

Lees hier meer over het bestrijden van pruimenmotten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button