Ga naar hoofdinhoud
engerlingen-bestrijden

Engerlingen bestrijden met aaltjes

Engerlingen wil je liever niet in jouw tuin hebben. De beestjes zien er niet alleen vies uit, maar ontpoppen zich ook tot kevers die schade aan jouw tuin aan kunnen brengen. Voornamelijk het gras heeft veel te verduren als deze insecten zich nestelen in jouw tuin. Engerlingen in het gazon zorgt namelijk voor kale plekken. Er zijn echter manieren om deze beesten te bestrijden. Engerlingen bestrijden gebeurt namelijk aan de hand van aaltjes. Met slechts een oplossing kun je jezelf een hoop extra kosten besparen. Hoe de aaltjes tegen engerlingen werken, kun je hieronder lezen.

Hoe kan je ze herkennen?

De eerste vraag die in je opkomt, is: wat zijn engerlingen precies? Engerlingen zijn de larve van een kever. Vaak is dit van de bladsprietkever, waar weer meerdere soorten in te vinden zijn. De meest voorkomende van deze soorten is de meikever. Een engerlingen larve kan echter ook van de johanneskever, junikever of neushoornkever komen. Het is goed om de engerlingen te herkennen, zodat je direct actie kunt ondernemen. Dankzij de kenmerken zorg je er namelijk voor dat er geen kale plekken in het gras komen.

  • 4 tot 5 centimeter groot worden
  • Geelwit van kleur
  • C-vormig lichaam.
  • Bruin/oranje kop.
  • 6 poten aan het begin van het lichaam

Emelten (langpootmug larven) leven net als engerlingen onder de graszode en richten dezelfde schade aan je gazon aan. Zij zijn te onderscheiden doordat emelten geen duidelijke kop hebben en grijzig van kleur zijn.

engerlingen-herkennen

Onze product aanbevelingen, zoals aaltjes tegen engerlingen

Biogroei-Bgreen  aaltjes-biobest   organifer-grass-insects

Lees hieronder meer over effectieve bestrijdings- en preventiemiddelen.

Welke vormen van bestrijden zijn er?

Hoe kun je engerlingen bestrijden in het gazon? Engerlingen bestrijden kun je over het algemeen zelf doen. Er bestaan namelijk verschillende middeltjes die ervoor zorgen dat de insecten uit jouw tuin verdwijnen. Zowel engerlingen doden als engerlingen voorkomen biedt hierdoor veel mogelijkheden. Ieder product tegen engerlingen haalt in feite de insecten weg, maar je moet wel goed opletten welke optie het beste werkt voor jouw gazon. Niet alles is namelijk minder schadelijk en je zult de gevolgen daarom moeten kennen.

Aaltjes tegen engerlingen

Aaltjes tegen engerlingen aanschaffen is een van de mogelijkheden voor het bestrijden ervan. Engerlingen bestrijden met aaltjes is een duurzame oplossing, doordat ze geen schade aanbrengen aan jouw tuin. De aaltjes dringen de engerlingen larven binnen en vreten deze van binnenuit op. Zolang er larven in de bodem te vinden zijn, zullen de aaltjes zichzelf blijven reproduceren. Ze leggen namelijk ook hun eitjes in de larve. De voorverpakte zakjes doe je in een gieter, welke je aanvult met water en even doorroert.

De werking van de engerlingen aaltjes is het beste wanneer de bodemtemperatuur minimaal 10 graden Celcius is. Ook moet je opletten dat je de diertjes niet in de volle zon loslaat. Zo gaan ze namelijk geen effect hebben. Daarna gaan engerlingen vanzelf weg, doordat ze geen kans hebben om zichzelf te voeden. Dit product tegen engerlingen zal hierdoor altijd goed werken en je hebt er zelf geen omkijken meer naar. Ze dringen zelf de bodem in om de engerlingen en emelten te bestrijden.

Larvex korrels

Ook kun je Larvex tegen engerlingen gebruiken. De engerlingen bestrijden met de korrels van BCM is ecologisch, waardoor jouw gazon er mooier bij komt te liggen. De korrels tegen engerlingen zijn eenvoudig in gebruik. Je kunt de korrels namelijk gewoon over het gazon strooien om engerlingen en emelten te bestrijden. Je gebruikt de korrels twee tot drie keer per jaar, waarvoor je 40 tot 50 liter per vierkante meter hebt berekend. Ook kun je het inwerken in de bodem, waarvoor je gleufjes maakt met een spade. Nadat je de gleufjes goed dichtgemaakt hebt, krijgen de engerlingen larven geen kans meer.

Ze kennen niet alleen een goede werking tegen de insecten, maar hebben ook onmisbare voedingselementen voor het gazon. Het gras wordt hierdoor in een gezonde conditie gebracht en kent weerstand tegen insecten en stress. Engerlingen bestrijden met BCM wordt hierdoor doeltreffend.

Chemisch bestrijden

Wil je liever engerlingen chemisch bestrijden? Dat kan alleen als je een licentie hebt. Je kunt dan kalkcyaniamide tegen engerlingen gebruiken. Door engerlingen te verdelgen zal het zenuwstelsel van het insect verstoord worden. De lichaamsfuncties vallen langzaam uit en de beestjes gaan dood. Zo kun je niet alleen engerlingen bestrijden op het gazon, maar ook de engerlingen in de beukenhaag meepakken. Een van de producten die voor deze bestrijding gebruikt kan worden is Merit Turf van Bayer. Deze mag uitsluitend gebruikt worden door bedrijven die een spuitlicentie hebben, doordat het product uit imidacloprid bestaat. Het is wel een snelle oplossing voor grote oppervlakten, zoals sportvelden en golfbanen.

Kale plekken in gazon

Naast engerlingen zijn er ook emelten die jouw gazon kapot kunnen maken. Ook deze diertjes zijn larven, maar dan van de langpootmug. Ze zijn grijzig van kleur en wroeten in de aarde. De kale plekken in het gazon zijn een van de tekenen die erop duiden dat je te maken hebt met dit diertje. Je kunt hier meer over lezen in het blogartikel ‘Emelten bestrijden’ of direct een van bovengenoemde producten aanschaffen om met de bestrijding te beginnen.

Voorkomen

Engerlingen voorkomen is mogelijk met de juiste producten. Je kunt namelijk niet alleen effectief te werk gaan door het probleem aan te pakken wanneer je het constateert, maar ook preventief gaan handelen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld het Grass Insects concentraat van Organifer aanschaffen. Dit product helpt niet alleen bij bestrijding maar kan ook preventief worden ingezet om een plaag te voorkomen. Daarnaast herstelt het gras dankzij de voedingsstoffen. Zo heb je het hele jaar door geen last meer van de dieren. Lees goed de productbeschrijving voor de juiste toepassing.

organifer-grass-insects

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button