Ga naar hoofdinhoud
pruimenmot-bestrijden

Pruimenmot bestrijden, zo doe je dat

Pruimenmot bestrijden is een taak waar iedere tuinder een keer mee te maken krijgt. Deze nachtvlinder richt zich op pruimenbomen en kan veel schade veroorzaken aan de oogst. De pruimen zijn namelijk voedsel voor de rupsen van de pruimenmot. De pruimenmot is bovendien extra hardnekkig. Deze nachtvlinder soort heeft twee levenscycli en overwintert ook nog eens. Het is dus uitermate lastig om een pruimenmot populatie onder controle te krijgen. Er bestaan verschillende bestrijdingsmiddelen tegen pruimenmot. De feromoonval is de meest effectieve pruimenmot bestrijding methode. Met feromonen worden de mannetjes in de deltaval gelokt en blijven daar plakken. Zodoende kunnen ze geen vrouwtjes meer bevruchten. Hoe dit allemaal precies in zijn werk gaat, leggen we uit in dit artikel. Verder geven we je nog een aantal tips om het pruimenmot bestrijden een stukje makkelijker en efficiënter te maken.

Wat zijn het voor insecten?

De pruimenmot is een mot ofwel nachtvlinder die in heel Europa voorkomt. Zoals de naam suggereert is de pruimenmot afhankelijk van pruimenbomen en andere prunus-soorten zoals de sleedoorn. De pruimenmot legt namelijk eitjes op de vruchten van deze bomen, welke als voedsel dienen voor de rupsen. Daarmee wordt meteen duidelijk waarom menig tuinder de pruimenmot bestrijden wil. Deze nachtvlinder overwintert in de grond en gaat door twee verschillende levenscycli, een in het voorjaar en een in de zomer. De pruimenmot overwintert in de vorm van een rups. In mei klimt de rups omhoog de pruimenboom in en ontpopt zich vrij snel tot mot. Op warme juni avonden legt de pruimenmot eitjes op de jonge vruchten van de pruimenbomen. In de maand daarop komen de eitjes uit en de nieuwe generatie rupsen eet zich helemaal vol aan de jonge pruimen. Eind juli zie je de twee generatie nachtvlinders dan ook verschijnen in de boomgaard. Ook deze leggen weer eitjes en opnieuw komt er een plaag van rupsen. Deze tweede generatie rupsen eten de bijna rijpe pruimen op en is het meest desastreus van de twee.

larve-eten

Pruimenmot bestrijden met feromoonval

De feromoonval pruimenmot bestrijding is de meest effectieve methode die er is. De methode bestaat uit een deltaval met plakkerige bodem en een feromooncapsule die pruimenmot aantrekt. Feromoon is een molecuul dat vrouwtjes afgeven als ze willen paren. Logischerwijs komt een pruimenmot mannetje maar al te graag af op het feromoon. De feromoonval lokt dus alleen de mannetjes. De mannetjes die op de val afkomen blijven plakken aan de bodem en sterven af. Omdat zij de vrouwtjes niet bevruchten, legt die op haar beurt geen eitjes. Zo sterft de pruimenmot kolonie langzamerhand af. Om efficiënt pruimenmot te bestrijden heb je één pruimenmotval nodig per vijf pruimenbomen. De feromooncapsule werkt ongeveer zes weken en zal je dus een aantal maal moeten vervangen door het seizoen heen. Er zijn immers twee generaties nachtvlinders en rupsen. Let er op dat je bij warm weer de capsule vaker zal moeten vervangen. Soms wel om de vier weken.

feromoonval-biogroei

Tips voor het gebruik van pruimenmot val

Pruimenmot bestrijding is niet makkelijk. Het zijn hardnekkige beestjes en door de dubbele levenscyclus zijn ze moeilijker te stoppen dan sommige andere motten. Om de tuinders die last hebben van de rupsen op weg te helpen, hebben we een aantal tips opgesteld die het pruimenmot bestrijden makkelijker maken.

● Pruimenmot bestrijding is een continu proces. Je zult dus ieder jaar opnieuw weer een nieuwe pruimenmot val op moeten hangen. Alleen zo hou je de pruimenmot populatie in bedwang.
● Raak de feromooncapsules voor pruimenmot nooit aan met je vingers. Doe je dit wel, dan wordt de geur minder zuiver en vermindert de effectiviteit van de deltaval.
● Als je de feromoonval op ooghoogte hangt, kun je eenvoudig zien of de val vol zit met pruim motten. Vervang de lijmbodem zodra er meerdere motten op zitten, anders werkt het niet meer.
● Controleer je pruimenbomen met enige regelmaat op rupsen. Als er boorgaatjes in de vruchten zitten, dan is het hoogstwaarschijnlijk van de pruimenmot rups. Begin dan onmiddellijk met het pruimenmot bestrijden door het ophangen van feromoonvallen.
● Je vermindert de rupsen populatie door aangevreten rupsen te plukken en weg te gooien. Zorg ervoor dat de GFT container ver van de boomgaard staat, zodat de rupsen hun weg niet terug kunnen vinden.

Wanneer kun je ze het best bestrijden?

Pruimenmot bestrijden doe je van april tot november. In de koude wintermaanden overwinteren de rupsen in cocons. Ze verschuilen zich achter de bast van de pruimenbomen, in spleetjes en onder de grond. Tijdens de winterslaap valt er niets te doen tegen de pruimenmot plaag. Je zult tot het voorjaar moeten wachten voor je kunt beginnen met de pruimenmot bestrijding.
Het is verstandig om begin april al de feromoonvallen op te hangen in de boomgaard. Zeker als het een warm voorjaar is, kunnen de rupsen vroeg uit hun cocon kruipen. En vrij snel daarna zullen de eerste motten tevoorschijn komen. De feromoonvallen trekken de mannetjes aan zodat deze de vrouwtjes niet kunnen bevruchten. Het is dus belangrijk er vroeg bij te zijn om de bevruchting zoveel mogelijk te voorkomen.
Om controle te behouden over de rupsen populatie in je boomgaard, is het nodig dat je niet stopt met pruimenmot bestrijden gedurende het seizoen. Vervang dus met regelmaat de feromooncapsules en de lijmbodems. Blijf dit doen tot eind november, wanneer je zeker weet dat er geen pruimenmot meer rondvliegt.

Lees hier meer over het bestrijden van de buxusmot
Lees hier meer over het bestrijden van fruitmotten

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button