Ga naar hoofdinhoud
fruitmot-bestrijden

Fruitmot bestrijden met een feromoonval of aaltjes

Heb je een mot gesignaleerd in je moestuin, kwekerij of tuin en weet je niet goed wat voor soort mot het is. Dat is helemaal niet gek, want binnen de familie van de motten bestaan er heel veel verschillende soorten. Een daarvan is de fruitmot, dit is een insect die voor veel overlast kan zorgen in de vruchten van je fruitbomen. Het is dan ook van belang dat je er zo snel mogelijk vanaf kan komen. De fruitmot bestrijden kun je aan de hand van verschillende vallen en bestrijdingstechnieken. Maar hoe ze kan herkennen en hoe gaat de bestrijding eigenlijk in zijn werk gaat? Onderstaande informatie legt het uit.

Kenmerken

Een fruitmot is een speciaal dier. Voordat je tot de bestrijding over gaat, moet je goed weten waar je mee te maken krijgt. Onderstaande uiterlijke kenmerken kunnen meegenomen worden:
• Eieren hebben een grootte van 1,3 x 1,0 millimeter
• Doorschijnend wit tijdens legging, later rode ring
• Larf: maximaal 20 millimeter
• Witachtig en later licht-bleekroze, bruine kop
• Pop is 8 tot 10 millimeter
• Geelachtig bruin tot donkerbruin, met haren en een haak aan de punt
• Volwassenen: spanwijdte van 15 tot 22 millimeter
• Zwartbruine voorvleugels met asgrijze gloed
• Grote, metaalachtig bronskleurig-zwarte ocellus
• Bruine achtervleugels

herkennen-Cydia-pomonella

Fruitsoorten

De fruitmotten voeden zich door middel van verschillende fruitsoorten. Dit zijn de meest voorkomende fruitsoorten waar ze op af komen.
• appel (meest voorkomend)
• peer
• kweepeer
• perzik

Fruitmot bestrijden

Een fruitmot bestrijden kan je zelf op verschillende manier. Zo kun je:
• Fruitmot bestrijden met feromoonval
• Aaltjes tegen de fruitmot gebruiken
• Bestrijden met sluipwespen
Deze manieren zijn alle drie biologisch. Er wordt geen gif gebruikt, dus ook het fruit blijft ongedeerd. Hieronder leggen gaan we wat dieper in op de soorten bestrijding en adviseren we verschillende producten.

Fruitmot bestrijden met een Feromoonval of deltaval

De fruitmot bestrijden met een feromoonval, ook wel deltaval genoemd, is een van de mogelijkheden die je hebt om de fruitmot op een effectieve manier te verwijderen uit je (moes)tuin of kwekerij. Een feromoonval kan je inzetten voor verschillende fruitsoorten, dit is handig als je zowel een perenboom hebt als een appelboom. Je hebt dan geen verschillende bestrijdingsmiddelen nodig.

Maar hoe werkt dat nou z’n feromoonval? In de val wordt een feromooncapsule geplaatst. Deze capsule geeft de feromoongeur van de vrouwelijke fruitmotten af, hier komen dan vervolgens  de mannelijke fruitmotten op af. De mannelijke motten zullen blijven hangen aan de lijmbodem van de feromoonval/deltaval. Hierdoor worden de vrouwelijke motten niet bevrucht en kunnen deze geen eitjes meer leggen. Omdat er geen eitjes wordt gelegd komen er ook geen rupsen uit en zo zal de plaag stoppen. De feromoongeur ruiken wij als mensen niet, je zal dus geen overlast ervaren van de geur.

deltaval-BioGroei feromoonval-naturen green-protect-fruitmotval

Aaltjes

Je kunt ook aaltjes tegen de fruitmot gebruiken voor de bestrijding. Dit is voornamelijk effectief wanneer je veel schade ziet bij de oogst van het fruit. In de vruchten zijn namelijk al gangen zichtbaar, waardoor fruitrot ook sneller voorkomt. Met deze manier kun je de fruitmot bestrijden, waardoor de rupsen weggaan. De fruitmot biologisch bestrijden zorgt er ook tegelijk voor dat jouw fruitbomen geheel intact blijven. De fruitmot natuurlijk bestrijden geeft ook de gelegenheid aan de bodem om te verbeteren.

De aaltjes tegen fruitmot zijn een biologische manier om van de fruitmot af te komen. De aaltjes kun je inzetten, waarna deze de rupsen op zullen eten. Voordat ze groot genoeg zijn om schade aan te brengen, is er al een resultaat. Je moet er wel rekening mee houden dat je het meerdere keren moet herhalen. Omdat de aaltjes alleen de ongenodigde opeet, blijven jouw bomen en het land er omheen volledig doorgroeien en ligt het land er altijd goed bij.

aaltjes-ecostyle

Biologisch bestrijden met sluipwespen

De fruitmot in huis bestrijden kan niet op deze manier, maar alles buiten is ook met de sluipwesp te bestrijden. De sluipwespen eten de eitjes van de fruitmot al op, waarna er geen larven te vinden zijn. De fruitmot kan zich dus voortdurend voort blijven planten, maar er zullen geen resultaten komen. Voordat de fruitmot larve uit het eitje is, heeft de sluipwesp hem al te pakken. De sluipwesp is daarbij wederom een biologische manier van bestrijding.

De fruitmot bestrijden met een sluipwesp is niet alleen goed om de plaag te voorkomen, maar ook om andere onderdelen van de tuin of het landgoed te verbeteren. Een sluipwesp voedt zich namelijk aan de omliggende planten, waarna er ook weer een bestuiving plaatsvindt. De eitjes worden dan volledig opgegeten en de fruitmot zal binnen een korte tijd verdwenen zijn bij jouw fruitbomen. Wel moet je regelmatig nieuwe wespen uitzetten om resultaten te blijven behouden en geen rotte appels of ander fruit meer tegen te komen bij de woning.

Schade die een plaag kan aanrichten?

De fruitmot bestrijden is belangrijk om schades te voorkomen. Er zijn namelijk verschillende fruitsoorten die dood gaan als de fruitmotten zich nestelen in de vrucht. Zo kan de rups van een fruitmot binnendringen in een appel. Na het binnendringen van de vrucht zal een larve eerst een holte onder de schil maken. Ook kan de fruitmot op dezelfde manier een peer binnendringen. Het fruit zal op den duur gaan rotten, waardoor het niet meer bruikbaar is voor consumptie. De bestrijding van de fruitmot kan grote gevolgen voorkomen. Zo zal de larve zich ook geen baan meer naar het midden kunnen eten en blijven er geen bruine uitwerpselen meer over.

Afrikaanse soort

Er bestaat echter ook nog een Afrikaanse soort van de fruitmot. Dit is een motje dat door heel Afrika voorkomt, maar met name ten zuiden van de Sahara of Israël. De rupsen zijn over het algemeen roze en worden ongeveer 1,5 centimeter lang. Ze voeden zich voornamelijk met citrus, perzik en capsicum, zoals pepers en paprika. Ook zijn ze aangetroffen in de knoppen van rozen. Je zult ze dus niet heel gauw tegenkomen in Nederland, maar wanneer je citrus of andere vruchten hebt die ze lekker vinden, dan moet je er goed op voorbereid zijn. Jouw fruit en tegenwoordig ook planten kunnen veel schade gaan vertonen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk op de bestrijding over te gaan.

Succes met het bestrijden van de fruitmotten! En laat gerust onder dit blog weten hoe het is gegaan en wat je hebt inzet.

Lees hier meer over het bestrijden van de pruimenmot
Lees hier meer over het bestrijden van de buxusmot

Bron beeld: Olei, CC BY-SA 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5>, via Wikimedia Commons

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button