Ga naar hoofdinhoud
beestjes-in-kerstboom

Duizenden beestjes in je kerstboom

De tijd van het jaar is weer aangebroken. De kerstboom wordt opgetuigd en er wordt meer verlichting aan de woning toegebracht. Echter brengt dit ook met zich mee dat er meer beestjes in jouw woning zullen komen. Een kerstboom bevat namelijk al beestjes voordat deze goed en wel in jouw woning staat. Je kunt ze eenvoudig herkennen als je de kenmerken weet. Ook is de bestrijding niet heel lastig. Lees daarom snel verder en ontdek wat jij eraan kunt doen om de feestdagen door te komen zonder ongedierte.

Welke beestjes zitten in de kerstboom?

Een kerstboom kan verschillende beestjes bevatten. Dit kunnen de gebruikelijke dieren zijn die ook al in jouw woning zitten, maar ook die mee naar binnen komen wanneer je de kerstboom naar binnen haalt. De gemiddelde boom bevat namelijk vaak meer dan 25.000 beestjes. Deze bestaan uit:
• Spinnen
• Wantsen
• Springstaartjes
• Teken
• Bladluis
• Mijten

insecten-kerstboom

Hoe komen de beestjes in de kerstboom

Beestjes in de kerstboom is heel gebruikelijk. Echter vraag je je altijd weer af hoe deze erin komen. De insecten in de kerstboom wil je immers niet in jouw huis hebben, maar er is bijna geen ontkomen aan. De dieren zitten er eigenlijk altijd al in. Door de kou gaan de meeste dieren slapen. Echter worden ze wakker wanneer de boom in een warme omgeving geplaatst wordt. Licht en warmte zullen daarom van grote invloed zijn voor ongedierte en insecten in huis. Voor hun lijkt het namelijk alsof de lente aangebroken is.

De diertjes in de kerstboom zullen dan niet zomaar rond gaan lopen door jouw woning. De kerstboom met beestjes zal daarom nooit een plaag in heel de woning gaan veroorzaken. Wel kunnen ze overspringen naar andere planten in huis. Dit kan weer voor andere plagen gaan zorgen. Je hoeft je echter geen zorgen te maken dat heel het huis onder zit. Wel kunnen sommige ongedierte, zoals mijten, allergische reacties veroorzaken. Hierdoor ga je er toch iets van merken als je echt allergisch bent voor de dieren.

Zijn de beestjes gevaarlijk?

De beestjes in de kerstboom lijken voor veel mensen gevaarlijk. Echter zijn er maar weinig dieren in Nederland die echt gevaarlijk zijn. Insecten horen hier eigenlijk niet bij. Zo zullen bijvoorbeeld spinnen geen schade aan jouw gezondheid aan gaan brengen. Zoals al gezegd zijn de beestjes aan de kerstboom gebonden. Ze zullen niet zomaar over jouw vloer gaan lopen en ook niet op je kruipen. Vrijwillig door het huis heen rennen zal dus niet zomaar gebeuren. Het blijft voor velen echter toch een eng idee dat de dieren in huis aanwezig zijn, waardoor de angst op gevolgen voor de gezondheid in sommige gevallen toch optreedt.

Wel kun je te maken hebben met teken. Deze kunnen over het algemeen geen kwaad, zolang je ze maar op tijd ontdekt. Een tekenbeet niet behandelen kan namelijk de ziekte van Lyme met zich meebrengen. Deze ziekte kan na verloop van tijd wel voor gezondheidsproblemen zorgen. Ook hierbij geldt dat de dieren niet zomaar naar jou over gaan springen. We adviseren alleen om huisdieren zoals honden en katten niet onder de boom te laten liggen. Het is dus verder niet nodig om jezelf veel zorgen te maken als je een kerstboom in huis haalt. Het beste is om gewoon te genieten van de feestmaanden en de dieren te laten zitten. Of je treft preventieve maatregelen en bestrijdingsmaatregelen om er helemaal vanaf te zijn.

Enkele tips voor preventie

Je kunt de beestjes in de kerstboom preventief voorkomen. Dit doe je niet door de gehele kerstboom na te kijken. Je kunt bijvoorbeeld het beste een kerstboom zonder pot aanschaffen. De meeste diertjes zullen namelijk in de grond zitten vanwege de koude temperaturen en bij warmte omhoog klimmen. Er zijn echter ook nog een groot aantal andere preventiemaatregelen die je kunt treffen om de dieren zoveel mogelijk buitenshuis te houden.
• Controleer de kerstboom bij aanschaf
• Schud de boom uit
• Veeg met een doek langs de boom
• Houd de boom weg van kamerplanten

De boom controleren bij aanschaf kan ervoor zorgen dat je zo min mogelijk diertjes in huis haalt. Je weet immers op voorhand al of een kerstboom meerdere dieren bevat. Door daarbij nog eens extra te schudden, zullen veel dieren er direct uit vallen. De beestjes in de kerstboom krijgen dan namelijk geen kans om zich vast te houden. Doe dit wel altijd buiten. Zo voorkom je dat jouw hele huis alsnog onder komt te liggen met diertjes of dat de naalden nog maandenlang terug te vinden zijn in de woning. Het stofzuigen hoeft daarom ook niet te gebeuren vanaf het moment dat je jouw kerstboom aan het opzetten bent.

Daarbij kun je met een doek langs de boom gaan, waardoor eitjes en larven ook verwijderd worden. Hiermee voorkom je de plaag waar je niet naar uit zit te kijken. De larven en eitjes kunnen immers weer voor nieuwe dieren zorgen, wat uiteindelijk weer voor de cirkel gaat zorgen. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren. Door de boom weg te houden van kamerplanten in huis zullen die laatste paar dieren geen kans meer krijgen. Ze kunnen immers eenvoudig over gaan springen naar de andere planten en daar hun eitjes achterlaten door de warmte in jouw huis.

Hoe kan je ze bestrijden?

Beestjes in de kerstboom bestrijden behoort ook tot de mogelijkheden als je gaat kijken naar een onbezorgde Kerst. De bestrijding is daarbij eenvoudig en snel uit te voeren. De meeste stappen zijn vrij eenvoudig en zijn hetzelfde als de preventie. Zo kun je de boom regelmatig controleren en schudden. Kijk daarbij wel uit, want de overige versieringen in de boom zullen hierdoor ook mee naar beneden komen. Het beste is om de boom buiten al uit te schudden voor plaatsing. Je kunt daarbij het beste ook wachten met het plaatsen. Laat de boom daarom een dag staan voordat je hem op de goede plek zet. Zo kun je nog een extra inspectie uitvoeren.

Je kunt echter voor de bestrijding ook gebruik gaan maken van diatomeeënaarde. Dit is een speciaal poeder tegen kruipende insecten. Er zitten geen synthetische chemicaliën en agressieve geuren aan vast. Strooi het poeder op de boom, waarna je het twee uur in kunt laten trekken. Schud daarna de boom uit en zuig de resterende poeder op. Je kunt dit herhalen als je merkt dat er nog insecten in de kerstboom zitten. Daarbij is stofzuigen toch nodig voor alle naalden die op de grond vallen. Je zuigt er gelijk de diertjes mee op die zich dood op de grond hebben laten vallen.

De beestjes in de kerstboom bestrijden kan onder andere ook met een spray tegen kruipend ongedierte. Deze spray spuit je op de boom waar je de insecten ziet zitten, de insecten zullen direct dood gaan. Bij zowel de aarde als de spray moet je er op letten dat je jezelf goed beschermd. Ondanks dat er bij de aarde geen chemicaliën in zitten, zal het wel een reactie op kunnen leveren op de huid. Ook kunnen beide bestrijdingsmiddelen op de luchtwegen slaan. We raden daarom aan om een mondmasker en handschoenen te dragen tijdens het toedienen van de middelen.

Diatomeeenaarde-Hemexcide Compo-KO-Spray

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button