Ga naar hoofdinhoud

Fruitvliegjes bestrijden, zo doe je dat!

Heel veel mensen willen graag weten hoe fruitvliegjes te bestrijden. Fruitvliegjes zijn namelijk hardnekkig en komen helaas iedere zomer weer terug. De fruitvliegjes komen gewoonlijk af op de geur van rijp fruit en etensresten. Eenmaal binnen reproduceren ze zich razendsnel en lijkt het steeds lastiger worden er weer vanaf te komen. Gelukkig zijn er tal van manieren om jou te helpen fruitvliegjes bestrijden. Je kunt ervoor kiezen om fruitvliegjes te bestrijden met HG fruitvliegjesval of een insecten spray. Dat zijn twee goedkope en effectieve manieren in het bestrijden van een fruitvliegjes plaag. Je kunt ook zelf aan de slag met huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals appelazijn, bier, rode wijn, zonnedauw, lavendel, basilicum of een föhn. Nieuwsgierig hoe fruitvliegen te verdelgen met één van deze middeltjes? Lees dan dit artikel aandachtig door.

Hoe herken je fruitvliegjes?

Wat weinig mensen weten, is dat de term fruitvliegjes een verzamelnaam is voor een groep van ongeveer 25 soorten minuscule vliegen. Ondanks die verscheidenheid, delen ze toch allemaal dezelfde kenmerken. Het zijn kleine lichtbruine vliegjes met een lengte van maximaal 4 mm. Je ziet ze altijd in grote getalen op en rond overrijp en rottend fruit. Als je een fruitvliegje onder een microscoop legt dan zie je nog meer kenmerken, zoals rode ogen en een zwarte stip op de rug van de mannetjes. De vrouwtjes herken je aan een puntig lijfje.
Een fruitvliegje blijft tussen de 15 en 37 dagen in leven. Een vrouwtje kan in die periode tot wel 900 eitjes leggen. Dat maakt het fruitvliegjes bestrijden in huis zo lastig. Zeker met zomerse temperaturen, want dan leven fruitvliegjes langer en planten ze zich sneller voort. Gemiddeld verpopt een larve drie keer over een tijdsspanne van twee weken om een fruitvliegje te worden.

 • Lichtbruin van kleur
 • Tussen de 2 en 4 mm lang
 • Grote rode ogen
 • Gestreept lijfje
 • Op en rond groente- en fruitafval
 • Grote groep van vliegjes

drosophila-herkennen

Waar kun je ze vinden?

In en rond de woning zijn er veel mogelijke bronnen voor fruitvliegjes:

 • Groente en fruit dat aan het rotten is
 • Rottende etensresten in de vuilnisbak
 • Lege flessen met resten van wijn of bier
 • Oude theezakjes en koffiedik
 • Openstaande zak potgrond
 • Rottende blaadjes van planten en bloemen

Gebruik HG of spray

Er zijn twee effectieve manieren op de markt om fruitvliegjes te bestrijden in huis. Je kunt fruitvliegjes bestrijden met HG fruitvliegjesval, of je kunt fruitvliegjes bestrijden met een spray. Het voordeel van de spray is dat deze een direct effect heeft op de fruitvliegjes. Tevens kun je de spray ook gebruiken voor andere kruipende en vliegende insecten. Fruitvliegjes zelf bestrijden met een val is heel erg simpel. Je vult de val met de speciale bijgeleverde vloeistof en zet de val op plek waar je de fruitvliegen plaag bestrijden wilt. Eenmaal in de val kunnen de fruitvliegjes geen nieuw eitjes meer leggen. Je zult zien dat de fruitvliegjes in mum van tijd verdwijnen. Voor het beste resultaat vul je de vloeistof iedere twee weken bij. De HG fruitvliegjesval is een van de bekendste, maar er zijn meerdere goed beoordeelde fruitvliegjes vallen, zoals de val van Fruit fly ninja.

HG-fruitvliegjes Fruit-fly-ninjaSpray-edialux

Fruitvliegjes bestrijden met azijn

Bestrijden van fruitvliegjes met azijn is een van de simpelste oplossingen. Fruitvliegjes vinden azijn lekker, dus is het perfect voor een val. Het enige wat je hoeft te doen, is een kommetje te vullen met azijn en daar een paar druppels afwasmiddel in op te lossen. Sluit het kommetje vervolgens af met plasticfolie en prik er een aantal gaatjes in.
Het afwasmiddel breekt als het ware het oppervlak van de azijn. Daardoor kunnen fruitvliegjes er niet meer op lopen en verdrinken ze in de vloeistof. Het plastic folie zorgt ervoor dat de fruitvliegjes niet meer uit de val kunnen ontsnappen nadat ze naar binnen gedrongen zijn. Zet de val in de buurt van de GFT container om de fruitvliegen plaag te bestrijden.

Overige huishoudelijke tips

Naast fruitvliegjes bestrijden met azijn, bestaan er nog tal van andere huis-, tuin- en keukenoplossingen voor het bestrijden van fruitvliegjes. Je kunt fruitvliegjes bestrijden met bier, rode wijn, appelazijn, zonnedauw, een föhn en met een bananenschil. Stuk voor stuk goedkope, duurzame en effectieve oplossingen. Hoe je te werk gaat, lees je hieronder:

Fruitvliegjes bestrijden met een plant

Naast eerder genoemde planten als lavendel en basilicum, is ook de zonnedauw een uitstekende keuze om fruitvliegjes zelf te bestrijden. De zonnedauw is een prachtige plant met kleine druppeltjes op de bladeren. Fruitvliegjes komen op de druppels af en blijven erin plakken. De plant verteert de fruitvliegjes vervolgens. Het is een van de meest duurzame oplossingen in de strijd tegen die nare fruitvliegjes.

Bier, rode wijn of appelazijn

Omdat iedereen wel bier, rode wijn of appelazijn in huis heeft, is dit een van de meeste gebruikte methodes om fruitvliegjes te bestrijden in huis. Je maakt een fruitvliegjesval door een kommetje te vullen met een van deze drie vloeistoffen. Vervolgens dek je het kommetje goed af met plasticfolie. Prik er een aantal kleine gaatjes en zet het kommetje in de buurt van de bron van de plaag.
Fruitvliegjes komen op de geur van bier, rode wijn of appelazijn af en zullen hun weg naar binnen weten te vinden via de gaatjes. Eenmaal in de val gelokt, lukt het de vliegjes niet meer te ontsnappen en ze zullen uiteindelijk moe worden en verdrinken. Dit is een zeer goedkope en effectieve manier van fruitvliegjes bestrijden.

Diervriendelijke vangen met een plastic zak

Voor de dierenvrienden onder ons bestaat er gelukkig ook een val die de fruitvliegjes niet dood maakt. Neem een plastic zak en doe hier een of meer rijpe bananen schillen in. In korte tijd zal de zak zich vullen met de fruitvliegjes. Laat zoveel mogelijk fruitvliegjes de zak invliegen en sluit vervolgens de zak snel af. Eenmaal buiten, een flink stuk van je keukenraam, open je de zak weer en laat je de fruitvliegjes los in de natuur.

Föhn

Een minder bekende manier om fruitvliegjes zelf te bestrijden is door gebruik te maken van een föhn. Zet de föhn aan en houdt de achterzijde dichtbij de zwerm fruitvliegjes. Die worden dan vanzelf opgezogen en binnen in de föhn verbranden ze. Op deze manier ben je meteen van de fruitvliegjes af.

Tips voor bestrijden in container

Fruitvliegjes bestrijden in een container is een lastige klus, ze zijn namelijk erg hardnekkig. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het bestrijden van fruitvliegjes makkelijker te maken. Lees daarom de volgende fruitvliegjes bestrijden tips aandachtig door:

 • Gooi al het groente- en fruitafval meteen weg in een goed afsluitbare GFT bak.
 • Laat geen borden met etensresten ´s nachts in de keuken staan.
 • Leeg je koffiefilter meteen na gebruik.
 • Laat je GFT bak nooit open staan.
 • Plaats een basilicum of lavendel plantje in de keuken, fruitvliegjes houden namelijk niet van die sterke geur.
 • Stofzuig geregeld rondom de container om eitjes te verwijderen.

Preventie van fruitvliegen plaag

Voorkomen is natuurlijk beter dan het bestrijden van fruitvliegjes. Fruitvliegjes komen alleen je huis binnen als er iets te halen valt. Je voorkomt fruitvliegjes dus simpelweg door het goed schoonhouden van je keuken en groente- en fruitafval correct weg te gooien. Dit geldt vooral voor de zomer, want in de winter gedijen de fruitvliegjes niet goed. Als je de volgende punten goed in de gaten houdt, hoef jij nooit meer fruitvliegjes te bestrijden.

 • Gooi groente- en fruitafval weg in een goed afsluitbare GFT container.
 • Leeg de GFT container met regelmaat in de groene bak.
 • Dek het GFT afval in de groene bak af met oude kranten.
 • Bewaar fruit in een afgesloten plastic container of in de koelkast.
 • Was en droog altijd meteen af na het eten, zodat er geen restjes achterblijven.
 • Neem de werkplekken van de keuken regelmatig af met water en zeep.
 • Spoel lege drankflessen om voordat je ze opbergt.

Ook last van andere soort vliegen? Lees hier meer over het beste horgordijn.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button