skip to Main Content
Hoe Verjaag Je Duiven Uit Je Tuin En Van Je Balkon?

Hoe verjaag je duiven uit je tuin en van je balkon?

Zitten duiven graag op je balkon of in je tuintje? Sommige mensen vinden duiven prachtige dieren maar als ze voor overlast zorgen is het minder prettig. Duiven in je tuin of op balkon maken heel wat troep met hun uitwerpselen. Duivenpoep is ontzettend vies en het tast ook nog verf en steensoorten aan. Het is niet alleen vies om aan te zien, het veroorzaakt ook ziekten als je ermee in aanraking komt. Het eindeloos gekoer wordt soms ook als storend ervaren. Hier vindt je tips voor het verjagen van duiven uit je tuin en balkon.

Zo kan je duiven weghouden van je balkon

Duiven laten uitwerpselen zowel in slapende als in wakkere toestand. Duiven verjagen begint met het opruimen van de duivennest. Zodra de duif de eerste takjes voor de nest plaatst, kun je ze meteen verwijderen om te voorkomen dat ze verder gaan met hun nestje. Duiven zijn ook op zoek naar water en voedsel. Als je water en voedsel op je balkon hebt, dan zullen de duiven zich aanmelden. Denk maar aan broodkruimels of korreltjes rijst die onbewust op het balkon zijn gevallen en bekers met water die niet zijn opgeruimd. Behalve dat je de broedplaats kun verwijderen, kun je ook andere trucs toepassen om de duiven te verjagen. Je kunt afkomen van duivenoverlast door:

 • Het ophangen van een cd-slinger. Je kunt van cd’s een cd-slinger maken. Hiermee zorg je ervoor dat de zon licht terugkaatst naar de vogel en zo hun zicht belemmert.
 • Het plaatsen van duivenpinnen aan de leuning van het balkon. Komen de duiven toch dan verwonden ze zichzelf.
 • De duiven nat te spuiten met een waterpistool of sproeier
 • De duiven af te schrikken met roofvogels die nep zijn. Verplaats deze geregeld anders raken ze eraan gewend en zorgen ze toch weer voor overlast.
 • Het spannen van een net.
 • Het ophangen van plastic tasjes zodat de duiven bijna geen ruimte hebben om te zitten op de leuning van het balkon.
 • Het plaatsen van staalkabel op de leuning van het balkon. Duiven kunnen hierdoor niet op de leuning zitten van het balkon.
 • Strooien van sterke en pittige kruiden zoals verschillende pepersoorten, kaneel en knoflook.
 • Het strak spannen van een touwtje dat een paar centimeter boven je balkonrand is. De duif zal proberen om op het touwtje te zitten in plaats van de balkonrand. Als de duif op het touwtje zit, kan het zichzelf niet in evenwicht houden en zal dan vertrekken.

Zo houd je duiven weg uit je tuin

Het is belangrijk dat duiven op een diervriendelijke manier verjaagt worden. Met de onderstaande tips kun je duiven verjagen en hun een ander plekje laten opzoeken.

 • Hang een aluminiumschaal. Met een wegwerp aluminiumbakschaal kun je makkelijk en goedkoop duiven te verjagen. Maak een gaatje in het bakje en rijg een touwtje doorheen. Hang deze vervolgens in je tuin. Als je een grote tuin hebt, kun je meerdere bakjes ophangen.
 • Gebruik heliumballonen om duiven af te schrikken. Je kunt duiven verjagen met heliumballon maar een normale ballon werkt ook prima. Hang een aantal ballonnen in je tuin en je zal merken dat de duiven zich verplaatsen.
 • Schaf een vogel schrikbal aan. Je kunt bij de tuinwinkels of online een vogel schrikbal aanschaffen. Dit is een bal met veel rondjes in verschillende kleuren en doen de duiven denken aan de ogen van roofvogels. Deze bal geeft de duif een afschrikeffect. Voor een beter effect is het goed als de afschrikbal licht weerkaatsende stukjes heeft. Een vogel schrikbal kost ietsje duurder dan ballonnen of wegwerp aluminiumschalen, maar gaat zeker langer mee.
 • Je moet afschrikmiddelen steeds verplaatsen. Het is verstandig om afschrikmiddelen te verplaatsen. Verplaats je ze niet dan raken de duiven eraan gewend en zijn ze er niet meer bang voor. Zo loop je het risico dat de duiven terug komen.
 • Zorg ervoor dat je water en voedsel buiten bereik van duiven houdt. Als er eten te vinden is in je tuin, komen zeker duiven er op af. Gooi daarom geen etensresten in de tuin of laat ze niet achter op je balkon. Sluit de vuilnisbakken altijd goed af.  Heb je voor je huisdier een voederbakje in de tuin staan? Ruim dit op nadat je huisdier gegeten heeft. Ook emmers met water in de tuin en lekkende waterpijpen lokken duiven aan. Zorg er dus voor dat deze niet aanwezig zijn.
 • Verwijder het vogelbadje. Een waterbakje voor vogels is een plezierig vogelbadje en leuk om verschillende vogels in je tuin te laten komen. Helaas komen ook duiven af op het waterbakje en zorgen voor heel wat troep.
 • Dek de vijver in je tuin af met een net of plaats rondom de vijver afschrikmiddelen.
 • Duiven kun je ook met onaangename geuren verjagen. Duiven komen niet graag op plekken waar mottenballen zijn. Met deze balletjes kun je de duiven uit je tuin of op je balkon verjagen. Ook de geur van sterke en pittige kruiden houd de duiven op afstand.

Duivennest in je tuin of op balkon

Heb je toch een duivennest aangetroffen en wil je die verwijderen? Houd het volgende in acht:

 • Het is officieel verboden om een duivennest te verwijderen.
 • Duivennesten mogen slechts verwijderd worden als de vogels de nest al hebben verlaten. Bescherm jezelf altijd met handschoenenen en een mondkapje zodat je niet rechtstreeks in aanraking komt met de bacteriën en geen schadelijke stoffen inademt.

Professionele hulp bij duivenoverlast

Lukt het niet om van het duivenprobleem af te komen? Schakel dan Bestrijdingsservice in voor een kundige ongediertebestrijder. Bestrijdingsservice heeft altijd de oplossing voor jouw duivenprobleem.

Pinnen

Duivenpinnen oftewel duivenstrips kunnen bevestigd worden op bijna elk onderdeel van je gebouw waar vogels vaak komen en troep maken zoals  lichten, schoorstenen en dakgoten. De duiven worden door de kunststof stroken met roestvrijstalen pinnen verhindert om er neer te strijken.  De duivenpinnen worden bevestigd met lijm, spijkers of schroeven.

Vogelweringsnet

De vogelweringsnetten zijn vogelnetten die op verschillende plaatsen gebruikt zoals bruggen, gebouwen en daken om te voorkomen dat duiven een nest maken, voor het beschermen van zonnepanelen en ook op balkons. Door de vogelweringsnetten kunnen duiven niet op bepaalde plaatsen komen. Je kunt hiermee een hele moestuin beschermen. Het nadeel is wel dat het je tuin ontsiert en dat andere vogels niet meer komen.

Span- of schrikdraad

Een spandraad is een dunne draad waarop duiven niet kunnen landen. Ze krijgen een schok als ze de schrikdraad aanraken. Prikkeldraad wordt niet gebruikt omdat de duiven hierdoor ernstig gewond kunnen raken.

Geluid

Duiven kun je ook verjagen met ultrasoon. Dit zijn apparaten die het geluid maken van roofvogels om de duiven af te schrikken.

 

Tips om zelf aan de slag te gaan

Vogelverschrikker

Maak een roofvogel van plastic dat lijkt op een havik. Dit fungeert als een vogelverschrikker. Deze nepvogel moet wel regelmatig verplaatst worden, anders raken ze eraan gewend.

Meer eigen tips

 • Duiven kunnen ook via het dak naar binnen komen als het bijvoorbeeld beschadigd is. Zorg er dus voor dat het dak en de ruimte tussen dakpannen goed is afgesloten.
 • Via de schoorsteen kan de duif ook naar binnen komen. Met een gaas of een schoorsteenrooster kun je de schoorsteen goed afdekken en de duiven buiten houden.
 • Je kunt ook laser gebruiken om duiven te verjagen. Dit wordt door een speciaal bedrijf geplaatst. De ongediertebestrijder kan ook hierbij helpen. Ze plaatsen statieven met laserlampen die verschillende laserpatronen zenden en de duiven onrustig maken.
 • Je kunt een imitatie maken van een zogeheten ‘plukplaats’. Als een duif door een roofvogel wordt gevangen, blijft er meestal veel veren achter. Je kunt zo een ‘plaats delict’ met nepveren reconstrueren. Als de duiven het zien, denken ze dat er een roofvogel aanwezig is.
 • Je kunt ook gebruik maken van de fluitlint. Deze lint wordt erg strak gespannen waardoor het een fluitend geluid gaat maken. De duiven schrikken van het geluid en vliegen weg.

 Heb je hulp nodig met duivenoverlast? Neem contact op met Bestrijdingsservice en wij lossen het duivenprobleem professioneel op.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top Call Now Button