Ga naar hoofdinhoud

Hoe verjaag je duiven uit je tuin en van je balkon?

Zitten duiven graag op je balkon of in je tuintje? Sommige mensen vinden duiven prachtige dieren maar als ze voor overlast zorgen is het minder prettig. Duiven in je tuin of op balkon maken heel wat troep met hun uitwerpselen. Duivenpoep is ontzettend vies en het tast ook nog verf en steensoorten aan. Het is niet alleen vies om aan te zien, het veroorzaakt ook ziekten als je ermee in aanraking komt. Het eindeloos gekoer wordt soms ook als storend ervaren. Hier vindt je tips voor het verjagen van duiven uit je tuin en balkon.

Last van duiven? Zo kan je duiven weghouden van je balkon

Duiven laten uitwerpselen zowel in slapende als in wakkere toestand. Duiven verjagen begint met het opruimen van een eventueel duivennest. Zodra de duif de eerste takjes voor de nest plaatst, kun je ze meteen verwijderen om te voorkomen dat ze verder gaan met hun nestje. Duiven zijn ook op zoek naar water en voedsel. Als je water en voedsel op je balkon hebt, dan zullen de duiven zich aanmelden. Denk maar aan broodkruimels, korreltjes rijst die onbewust op het balkon zijn gevallen en bekers met water die niet zijn opgeruimd. Behalve dat je de broedplaats kun verwijderen, kun je ook andere trucs toepassen om de duiven te verjagen. Je kunt afkomen van duivenoverlast door:

 • Het ophangen van een cd-slinger. Je kunt van cd’s een cd-slinger maken. Hiermee zorg je ervoor dat de zon licht terugkaatst naar de vogel en zo hun zicht belemmert.
 • Het bevestigen van duivenpinnen aan de leuning/rand van het balkon. Hierdoor kunnen ze niet op de rand gaan zitten.
 • Plaats Platinum kit diagonaal op de plaats waar de duiven graag zitten en bestrooi het met kwartszand.
 • De duiven nat te spuiten met een waterpistool of sproeier
 • De duiven afschrikken met roofvogels die nep zijn. Verplaats deze geregeld anders raken ze eraan gewend en schrikt het de duiven niet meer af.
 • Het spannen van een net.
 • Het plaatsen en ophangen van plastic tasjes, ze zitten niet graag op plastic tasjes dus zullen een andere zitplaats zoeken.
 • Strooien van sterke en pittige kruiden zoals verschillende pepersoorten, kaneel en knoflook.
 • Het strak spannen van een touwtje dat een paar centimeter boven je balkonrand is. De duif zal proberen om op het touwtje te zitten in plaats van de balkonrand. Als de duif op het touwtje zit, kan het zichzelf niet in evenwicht houden en zal dan vertrekken.

duivenpinnen imitatie-roofvogelplatinum-kit

Zo houd je duiven weg uit je tuin

Het is belangrijk dat duiven op een diervriendelijke manier verjaagt worden. Met de onderstaande tips kun je duiven verjagen en hun een ander plekje laten opzoeken.

 • Hang een aluminiumschaal. Met een wegwerp aluminium schaal kun je makkelijk en goedkoop duiven te verjagen. Maak een gaatje in het bakje en rijg een touwtje doorheen. Hang deze vervolgens in je tuin. Als je een grote tuin hebt, kun je meerdere bakjes ophangen.
 • Gebruik heliumballonnen om duiven af te schrikken. Je kunt duiven verjagen met heliumballon maar een normale ballon werkt ook prima. Hang een aantal ballonnen in je tuin en je zal merken dat de duiven zich verplaatsen.
 • Schaf een hawk eyes bal aan, ook wel schrikbal genoemd. Dit is een bal met rondjes in verschillende kleuren en doen de duiven denken aan de ogen van roofvogels. Voor het beste effect is het goed als de afschrikbal (hawk eyes) licht weerkaatsende stukjes heeft. Een vogel schrikbal kost iets meer meer dan ballonnen of wegwerp aluminiumschalen, maar gaan zeker langer mee. Je hebt varianten die je kan ophangen aan bomen of je tuinhuisje en varianten die je in de grond kan steken en ronddraaien door de wind (zie hieronder).
 • Je moet afschrikmiddelen steeds verplaatsen. Het is verstandig om afschrikmiddelen te verplaatsen. Verplaats je ze niet dan raken de duiven eraan gewend en zijn ze er niet meer bang voor. Zo loop je het risico dat de duiven terug komen.
 • Zorg ervoor dat je water en voedsel buiten bereik van duiven houdt. Als er eten te vinden is in je tuin, komen zeker duiven er op af. Gooi daarom geen etensresten in de tuin of laat ze niet achter op je balkon. Sluit de vuilnisbakken altijd goed af.  Heb je voor je huisdier een voederbakje in de tuin staan? Ruim dit op nadat je huisdier gegeten heeft. Ook emmers met water in de tuin en lekkende waterpijpen lokken duiven aan. Zorg er dus voor dat deze niet aanwezig zijn.
 • Verwijder het vogelbadje. Een waterbakje is voor vogels een plezierig vogelbadje en leuk om verschillende vogels in je tuin te laten komen. Helaas komen ook duiven af op het waterbakje en zorgen voor heel wat troep.
 • Dek de vijver in je tuin af met een net of plaats rondom de vijver afschrikmiddelen.
 • Duiven kun je ook met onaangename geuren verjagen. Duiven komen niet graag op plekken waar mottenballen zijn. Met deze balletjes kun je de duiven uit je tuin of op je balkon verjagen. Ook de geur van sterke en pittige kruiden houd de duiven op afstand.

hawk-eye-duiven nep-kraai

Duivennest in je tuin of op balkon

Heb je toch een duivennest aangetroffen en wil je die verwijderen? Houd het volgende in acht:

 • Het is officieel verboden om een duivennest te verwijderen.
 • Duivennesten mogen slechts verwijderd worden als de vogels de nest al hebben verlaten. Bescherm jezelf altijd met handschoenen en eventueel een mondkapje zodat je niet rechtstreeks in aanraking komt met de bacteriën en geen schadelijke stoffen inademt.
 • Je mag wel de aanbouw van een nest voorkomen voordat de duif echt gaat broeden. Je kan plekken afschermen met gaas of handmatig de takjes weg weghalen die duif heeft geplaatst.

Professionele hulp bij duiven wegjagen

Lukt het niet om van het duivenprobleem af te komen? Schakel dan Bestrijdingsservice in voor een kundige ongediertebestrijder. Bestrijdingsservice heeft altijd de oplossing voor jouw duivenprobleem.

Pinnen

Duivenpinnen oftewel duivenstrips kunnen bevestigd worden op bijna elk onderdeel van je gebouw waar vogels vaak komen en troep maken zoals  lichten, schoorstenen en dakgoten. De duiven worden door de kunststof stroken met roestvrijstalen pinnen verhindert om er neer te strijken.  De duivenpinnen worden bevestigd met lijm, spijkers of schroeven.

Vogelweringsnet

De vogelweringsnetten zijn vogelnetten die op verschillende plaatsen gebruikt zoals bruggen, gebouwen en daken om te voorkomen dat duiven een nest maken, voor het beschermen van zonnepanelen en ook op balkons. Door de vogelweringsnetten kunnen duiven niet op bepaalde plaatsen komen. Je kunt hiermee een hele moestuin beschermen. Het nadeel is wel dat het je tuin ontsiert en dat andere vogels niet meer komen.

Span- of schrikdraad

Een spandraad is een dunne draad waarop duiven niet kunnen landen. Ze krijgen een schok als ze de schrikdraad aanraken. Prikkeldraad wordt niet gebruikt omdat de duiven hierdoor ernstig gewond kunnen raken.

Geluid

Duiven kun je ook verjagen met  geluid. Er zijn bijvoorbeeld imitatie apparaten op de markt die het geluid van maken van roofvogels, hondengeblaf of schoten.  Ook werkt het om de duiven af te schrikken met ultrasoon geluid. Lees er in het blog ‘Vogels verjagen met geluid‘ alles over.

Tips om zelf aan de slag te gaan

Vogelverschrikker

Ben je creatief aangelegd dan is het misschien ook leuk om zelf een vogelverschrikker te maken.
In het blogartikel ‘Zelf een vogelverschikker maken‘ leggen we stap voor stap uit hoe je er gemakkelijk zelf een kan maken. Zo heb je een leuk activiteit die ook nog z’n vruchten zal afwerpen in de tuin.

Meer eigen tips

 • Duiven kunnen ook via het dak naar binnen komen als het bijvoorbeeld beschadigd is. Zorg er dus voor dat het dak en de ruimte tussen dakpannen goed is afgesloten.
 • Via de schoorsteen kan de duif ook naar binnen komen. Met een gaas of een schoorsteenrooster kun je de schoorsteen goed afdekken en de duiven buiten houden.
 • Je kunt ook laser gebruiken om duiven te verjagen. Dit wordt door een speciaal bedrijf geplaatst. De ongediertebestrijder kan ook hierbij helpen. Ze plaatsen statieven met laserlampen die verschillende laserpatronen zenden en de duiven onrustig maken.
 • Je kunt een imitatie maken van een zogeheten ‘plukplaats’. Als een duif door een roofvogel wordt gevangen, blijft er meestal veel veren achter. Je kunt zo een ‘plaats delict’ met nepveren reconstrueren. Als de duiven het zien, denken ze dat er een roofvogel aanwezig is.
 • Je kunt ook gebruik maken van de fluitlint. Deze lint wordt erg strak gespannen waardoor het een fluitend geluid gaat maken. De duiven schrikken van het geluid en vliegen weg.

 Heb je hulp nodig met duivenoverlast? Neem contact op 085 130 84 22 met Bestrijdingsservice en wij lossen het duivenprobleem professioneel op.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. We hebben onlangs pinnen laten plaatsen op het dak maar de duiven zitten nu naast de uitbouw op de dakpannen.

  Kunnen jullie dit probleem voor ons oplossen?

  1. Hoi Marlous, bedankt voor je berichtje. Vervelend dat je nu op een andere plek last hebt van de duiven! Een van onze ongedierte bestrijders kan je zeker advies geven en je helpen om dit probleem op te lossen. Je kunt het beste even bellen naar 085 – 130 84 22, dan krijg je een van onze bestrijders aan de lijn en kan je een afspraak maken of advies inwinnen.

 2. Mijn buurman heeft duiven en die poepen tijdens hun vlucht mijn was, ramen, auto en ook een keer mijn borrelplank onder. Is er een manier om ervoor te zorgen dat ze niet over mijn tuin vliegen zonder dat ik andere vogels verjaag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button