Ga naar hoofdinhoud

Heb je direct hulp nodig? Bel nu!
085 - 130 84 22

Duiven verjagen

Een duif is over het algemeen geen gevaarlijk dier. Toch is het een dier met nadelen: ze zijn vaak moeilijk te verjagen, hebben een brutale aard en de duif laat overal ontlasting achter. Dat is niet alleen vervelend, maar ook een bron van ziektes en infecties, door de slechte bacteriën die erin zitten.

Wie ontlasting van deze vogels op het balkon of in de tuin wil voorkomen, kan ervoor kiezen ze te laten verjagen. In verband met wet- en regelgeving mag een duif niet worden gedood, maar alleen verjaagd. Dit kun je het best door een professionele ongediertebestrijder laten doen. Een ongediertebestrijder kan duiven verjagen op een eenvoudige manier.

duiven verjagen

Verschillende duivensoorten

Vraag een Nederlander naar het uiterlijk van een duif en hij of zij omschrijft onmiddellijk de stadsduif. Het is dan ook een van de meest bekende duivensoorten van Nederland.

Stadsduif

De stadsduif is een redelijk tamme duif, die geen vlieg kwaad doet. Het voornaamste nadeel van de duif is dat het de stad vervuilt, aangezien dit zijn natuurlijke leefomgeving is. De stadsduif eet namelijk graag zaden en zwerfafval. Patat en brood is bijvoorbeeld een belangrijke voedselbron.

Houtduif

Een andere soort is de houtduif. Deze soort komt veel voor in België en Nederland komt de houtduif veel voor. Ze wegen behoorlijk wat; wel 500 gram. Ondanks hun gewicht kunnen ze behoorlijk snel vliegen. Je ziet de houtduif vooral in parken, bossen of grote tuinen. De houtduif is te herkennen aan de witte vlek in de hals en de grijs-roodachtige borst.

Holenduif

De holenduif is een beetje kleiner dan de houtduif en heeft een donkere, grijsachtige kleur. Het heeft een groen-paarse vlek in de hals. Deze kleur is typisch voor deze duif. In de lage landen vinden we ze het hele jaar door in akkers en parken. Veel mensen verwarren deze duif met de rotsduif of de stadsduif, maar de duif is fundamenteel anders. De holenduif maakt zijn nest namelijk in boomholtes of in een verlaten nest van een specht.

Turkse tortel

De Turkse tortel komt nog niet zo lang voor in Nederland. Pas in de jaren ‘40 van de vorige eeuw werd het dier in ons land gespot. Het is een vrij lichte duif, met een grijs-bruinachtige kleur. Het voornaamste kenmerk is het witte streepje in de nek. Je kunt dit streepje pas op latere leeftijd zien. De Turkse tortel heeft een dunne, lange staart. Het komt overal in Europa voor.

Tortelduif

Dan hebben we nog de tortelduif. Dit is een vrij kleine duif, van ongeveer 25 centimeter. Je herkent de zomertortel aan het mooie schubbenpatroon op de vleugels. Het heeft een zwart-blauwe tekening in de nek. Het is een vrij schuw dier, maar verraadt zijn locatie regelmatig. De tortelduif heeft namelijk een vrij herkenbare roep. Voornamelijk in de zomer zijn de tortelduiven te vinden in Nederland.

HEB JE LAST VAN ONGEDIERTE IN JE HUIS,
TUIN OF BEDRIJF?

√  PARTICULIER EN ZAKELIJK

√  9,3 KLANTTEVREDENHEID

√  GEDIPLOMEERD VAKMANSCHAP

Is duivenpoep schadelijk?

Een veelgestelde vraag over gaat over hun uitwerpselen. Veel mensen willen weten of duivenpoep schadelijk is. Het is inderdaad mogelijk dat iemand die veel in contact komt met deze vogels er ziek van wordt. Dit leidt dan vooral tot maag- of darmklachten. Het is overigens zeldzaam dat deze vogels een infectieziekte op mensen overbrengen.

Wat wel eens voorkomt, is dat opgedroogde uitwerpselen, huidschilfers en verven van deze vogels in de lucht terechtkomen. Wie dit inademt, kan last krijgen van een allergische reactie. Daardoor kan bijvoorbeeld astma of een zogenaamde melkerslong ontstaan.

De duif draagt soms parasieten bij zich. Zodra de duif zijn nest verlaat, blijven parasieten achter. Deze kunnen bij mensen voor overlast zorgen. Duivenmijten veroorzaken bijvoorbeeld jeuk, roodheid of een zwelling van de huid.

Hoe te voorkomen?

Als je vogelpoep op het balkon of in de tuin ziet, weet je dat het al te laat is. De duif heeft zijn weg al gevonden. In dat geval moet de komst van het dier bestreden worden. Hoe dit gebeurt, behandelen we verderop in dit artikel. Voor nu gaan we ervan uit dat je nog geen last hebt van deze vogels.

Wie overlast wil voorkomen, moet zich realiseren dat de duif afkomt op water en voedsel. Zorg ervoor dat dit niet op het balkon of in de tuin staat. Het dier heeft dan namelijk geen reden om zich op het balkon of in de tuin te vinden: er is niets te halen.

Hoe weet je nu of je last hebt van een plaag of nest van deze vogels? Je herkent deze plaag in een vroeg stadium aan de vogelgeluiden rondom het huis, of een blokkade aan de dakgoot of aan de afvoer. Meestal blijf je continu poep van deze vogels verwijderen van de tegels van het balkon of in de tuin. Slaapt een duif op het dak? Dan kun je ervan uit gaan dat deze niet alleen slaapt.

Als je het begin van een vogelnest ziet, is het zaak zo snel mogelijk actie te ondernemen. Het nest moet verwijderd worden. Duiven verjagen moet op een professionele manier gebeuren. Het is dan verstandig een ervaren ongediertebestrijder in te schakelen voor het duiven bestrijden. Zij kunnen het duiven bestrijden met de juiste methoden oppakken.

Landelijke dekking

Altijd een lokale bestrijder bij jou in de buurt

Liever een lokale ongedierte bestrijder bij jouw uit de buurt? Dat kan bij Bestrijdingsservice! Door ons landelijke netwerk betaal je geen voorrijkosten en is een bestrijder snel ter plaatsen.

Goed voor het milieu en de portemonnee!

Duivenoverlast, wat kun je daar zelf aan doen?

Er zijn een aantal huis-tuin- en keukenmethoden voor het duiven bestrijden. Deze manieren van duivenwering zijn simpel en relatief goedkoop. Houd er rekening mee dat ze niet even effectief zijn als het inhuren van een professionele ongediertebestrijder.

Allereerst zou je een draad of touw kunnen spannen. Dit is vooral een goede oplossing voor balkons. Deze vogels zitten daar graag op de rand. Span een dunne draad op ongeveer 10 centimeter boven de balustrade, zodat je precies het gebied afschermt waar deze vogels normaal gesproken zitten. Er kan dan niet meer geland worden, waardoor de duif op zoek gaat naar een ander plekje.

Een soortgelijke oplossing is het ophangen van een net. Dit is een effectief middel, want hiermee wordt de tuin of het balkon hermetisch afgesloten voor deze vogels. Er kleeft wel een nadeel aan: ook andere vogels kunnen niet meer in de tuin of op het balkon komen.

Van nature is de duif een schrikachtige vogel. Daar kan je van profiteren door halve cd’s aan een lijntje op te hangen. Deze vogels hebben geen idee wat het is en zullen daarom een veiliger plekje opzoeken.

Andere opties zijn gladde plankjes van kunststof (zodat deze vogels niet kunnen landen), stalen duivenpinnen, vogelverjagers en gels. Dit is wat professionelere duivenwering.

Wist je dat…

  • Duiven hun jong voeden met melk?
  • Een mannetjes duif eigen ‘doffer’ genoemd moet worden? De vrouwtjes duif wordt officieel bedoeld met de term ‘duif’.
  • De duif de personificatie is van de vrede.

Duiven verjagen door een professional

Last van een complete plaag? Of groeit het probleem je boven het hoofd? Dan is het tijd een professioneel bedrijf in te schakelen. Een ongediertebestrijder komt dan langs om deze vogels te verjagen.

Professionele bedrijven brengen meestal wering aan om de vestiging van een vogelnest te voorkomen. Daarvoor zijn meerdere methodes voor duiven wegjagen effectief. Overigens worden niet alleen deze vogels buiten de deur gehouden, maar ook andere vogels, zoals meeuwen.

Een veelgebruikte methode is het gebruik van pinnen. Dit zijn kunststof pinnen die voorzien zijn van een ijzeren stripje. Men lijmt deze pinnen op de dakgoten. Op die manier kunnen vogels er niet meer landen. Duivenpinnen hebben het grote voordeel dat ze in verschillende soorten en maten verkrijgbaar zijn. De duif heeft geen fijne landingsbaan meer en gaat op zoek naar een andere plek.

Een simpelere methode is het plaatsen van netten op daken, maar dan kunnen er helemaal geen vogels meer bij. Het voordeel van een net is dat het relatief diervriendelijk is. Het is niet pijnlijk voor een vogel om er mee in aanraking te komen. Vaak bestaat het uit UV-behandeld polyethyleen en wordt het gemonteerd met RVS bevestigingsmateriaal.

In sommige gevallen worden spandraden geplaatst. Meestal gebeurt dit bij buitenoppervlakten, richels, vensterbanken en kozijnen. Deze vogels voelen zich niet veilig als ze nergens op kunnen rusten. Je bent op die manier succesvol met het duiven verjagen. Doordat de draden te dun zijn om op te landen, besluit de duif elders te landen. Op die manier blijft er geen poep achter.

Een wat minder duifvriendelijke methode is het plaatsen van schrikdraad. Het gebeurt vooral op daken. Schrikdraad geeft elektrische schokjes af. Deze schokken kunnen duiven wegjagen.

Een laatste redmiddel is het plaatsen van lasers. Een laser wordt dan op een statief op het dak gezet. Het apparaat zendt verschillende straalpatronen uit. Van deze straalpatronen worden deze vogels onrustig, waardoor ze vertrekken. Een laser mag niet in een bewoond gebied worden geplaatst, omdat ze niet alleen schade aan de leefomgeving van dieren aanbrengen, maar ook mensen kunnen verblinden. Daarom worden lasers vrijwel alleen op industriegebieden geplaatst. Niet een ongediertebestrijder, maar een speciaal bedrijf moet ze komen aanbrengen. De bestrijder kan alleen doorverwijzen naar het bedrijf.

Onze Werkwijze

In 4 stappen van je ongedierte af!

Hè vervelend, je hebt last van ongedierte in je huis of bedrijf!

Bel ons en je krijgt direct een lokale bestrijder aan de lijn..

Een professionele ongediertebestrijder komt je graag helpen!

Je krijgt advies om terugkeer te voorkomen.

Hoe gaat een professioneel bedrijf te werk bij de bestrijding?

Een professional maakt eerst een plan van aanpak alvorens aan de slag te gaan. Daarvoor voert de ongediertebestrijder eerst een korte inspectie uit. Deze vogels zitten vaak op een vensterbank, zolder, balkon of op het dak van het tuinhuisje. Plekken met een harde grond zijn favoriet: daar kunnen mooie nestjes gebouwd worden. Hier zoekt de professional dus het eerst.

Zodra de ongediertebestrijder de situatie heeft beoordeeld, wordt een plan van aanpak opgesteld. De professional kiest er altijd voor om duiven te verjagen. Doden is zeer controversieel en aan veel regels gebonden.

Daarna begint de expert aan het duiven verjagen. Dit gebeurt via één van de hiervoor besproken methodes. Probeer zo min mogelijk etenswaren in de tuin te bewaren of met brood te strooien voor jonge vogeltjes. Deze vogels komen erop af en voordat je het weet is de weggejaagde plaag weer terug.

Tip: hang een plastic nepkraai op; deze vogels hebben er een hekel aan. Nog een tip: als je aan de slag gaat met het opruimen van poep, is het raadzaam handschoenen aan te trekken en een mondkapje op te doen, zodat je geen schadelijke stoffen inademt. Wist je trouwens dat de duif in sommige culturen als heilig wordt gezien? In Nederland denken we daar wel anders over.

Gratis offerte ontvangen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte op maat.
Of bel gratis en zonder verplichtingen om ons te laten weten wat we voor jou kunnen doen.

Klik op de onderstaande knop en pak het ongedierte aan!

Back To Top
Call Now Button