Ga naar hoofdinhoud
langpootmug

De langpootmug, dit moet je er over weten!

De langpootmug is een insect waar veel mensen de kriebels van krijgen. Dit is begrijpelijk, want in vergelijking met veel andere insecten is dit beestje behoorlijk groot. Langpootmuggen kunnen namelijk 1,5 tot 3 centimeter lang worden. We hebben het hier echter alleen over de lengte van het lichaam. De poten van de langpootmug worden vaak aanzienlijk langer dan zijn lichaamslengte. In de zomermaanden vliegt dit dier vaak met het nodige lawaai tegen het raam aan. Ook komen langpootmuggen op het licht van een lamp af, waar ze eveneens tegenaan kunnen vliegen. Daarnaast duiken de larve geregeld in jouw tuin op en richten daar veel schade aan het gazon aan. Wil je meer weten over de langpootmug en het bestrijden van de larve? Dan ben je hier aan het juiste adres. In de onderstaande tekst vertellen wij jou namelijk alles over dit dier!

Larve, ook wel emelten genoemd

Net als andere soorten ongedierte legt ook de langpootmug eitjes. Ondanks dat een volwassen langpootmug maar een paar dagen leeft, kan het vrouwtje tot wel 1500 eitjes leggen. Dit gebeurt doorgaans in aantallen van 300 tot 400 eitjes per keer. Langpootmuggen leggen hun eitjes vaak op een vochtige plek in de schaduw met voldoende begroeiing. Het duurt vervolgens ongeveer twee weken voordat de eitjes uitkomen. Deze periode kan overigens wisselen, want het uitkomen van eitjes is afhankelijk van het weer. Zodra een eitje is uitgekomen, spreken we van een larve van de langpootmug, ook wel emelt genoemd. Een groot deel van de eitjes die een vrouwelijke langpootmug legt, komt uit. Het is echter niet zo dat alle eitjes ook uitkomen.

Zodra een eitje is uitgekomen, bevinden zich larven van de langpootmug in de aarde. Een larve is in feite een kleine worm. Het diertje heeft in dit stadium nog geen pootjes en zijn lichaam is kokervormig en grijsbruin van kleur. Veel mensen verwarren de larve van de langpootmug vaak met een made, maar hier zit wel degelijk verschil in. In tegenstelling tot de langpootmug zelf eet haar larve wel behoorlijk veel, voornamelijk gras.

Welke schade richten ze aan?

Doordat de larve van de langpootmug zich tegoed doet aan jouw gazon, zijn ze een stuk schadelijker dan langpootmuggen zelf. De larve houdt zich schuil onder de grond, waar het vreet aan de wortels van jouw gazon. Daarbij komt dat de beestjes grassprieten volledig de grond in kunnen trekken om zich mee te voeden. Indien er veel larven van de langpootmug in jouw gazon zitten, kunnen er kale plekken ontstaan. Is er sprake van een plaag? Dan wordt jouw grasmat waarschijnlijk binnen de kortste keren aangetast door de emelten.

Zitten er veel larven van de langpootmug in jouw gazon? Dan krijg je waarschijnlijk ook te maken met overlast van vogels. Kraaien, merels, spreeuwen en kauwen zijn namelijk dol op de larve van de langpootmug. Zij zullen in jouw tuin jacht maken op de larven. In het ergste geval ploegen de vogels jouw complete gazon om. Hierdoor moet je mogelijk een volledig nieuwe grasmat aanleggen. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. In dat geval is het zaak om de larven van de langpootmug uit jouw tuin te weren.

schade-langpootmug-larve

Bestrijden

Heb je geconstateerd dat er larven van de langpootmug in jouw gazon zitten? Dan is het zaak om direct de emelten te bestrijden. In dat geval kun je de schade aan jouw grasmat namelijk nog beperken. Het is mogelijk om de larve van de langpootmug zelf te bestrijden. Hoe? Met behulp van aaltjes. Zodra je deze aaltjes uitzet in jouw grasmat, gaan de beestjes direct aan de slag. De aaltjes zoeken de larven van langpootmuggen op en dringen hier binnen. Wanneer zij eenmaal in de emelten zitten, sterft de larve binnen de kortste keren. Zij gaan vervolgens opzoek naar de volgende larve van de langpootmug. Indien alle larven uitgeroeid zijn, sterven de aaltjes ook. Aaltjes kunnen namelijk niet lang buiten een beestje overleven. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er na overlast door de larve van de langpootmug overlast van aaltjes ontstaat.

Liever een ander bestrijdingsmiddel? Ook BSI Larvex en Organifer raden wij aan. Beide middelen versterken het afweersysteem van het gras. De larve vinden de wortels en het blad niet meer lekker en worden zo verdreven. Ook sterkt het het gras aan zodat je weer snel kan genieten van je groene gazon.

aaltjesBSI-Larvexorganifer-grass-insects

Hoe voorkom je ze?

Wil je voorkomen dat een langpootmug haar eitjes in jouw gazon legt? Dan moet je er allereerst voor zorgen dat hemelwater goed afgevoerd kan worden. Hierdoor is jouw gazon namelijk een stuk minder vochtig. Dit maakt dat een langpootmug er minder snel voor kiest om haar eitjes in jouw grasmat te leggen. Ook kun je de bovengenoemde producten BSI Larvex en Organifer preventief inzetten.

Zie je plots kalen plekken in jouw gazon? Dan kan de larve van de langpootmug hier zomaar de oorzaak van zijn. Lang niet iedereen denkt echter direct aan emelten bij kale plekken in het gazon. Je kunt echter betrekkelijk makkelijk achterhalen of het om larven van langpootmuggen gaat. Hoe? Door in de avond een stuk zwart plastic over jouw gazon te spannen. De beestjes trekken zo naar boven, zelfs wanneer het alweer licht is. Door het plastic in de ochtend van het gras te halen, kun je emelten met het blote oog waarnemen. Zodoende weet je dus binnen de kortste keren of je te maken hebt met larven van de langpootmug.

Langpootmuggen laten bestrijden door een specialist

Niet iedereen boekt succes met het zelf bestrijden van de larven van een langpootmug. Dit betekent niet dat je je maar neer moet leggen bij de overlast. Nee, want je kunt namelijk ook een specialist inschakelen voor het bestrijden van emelten. Zo kun je bijvoorbeeld een expert van de Bestrijdingsservice inschakelen: 085 130 84 22. Deze professional weet precies hoe hij de larven van langpootmuggen te lijf moet gaan. Hierdoor ben je binnen de kortste keren verlost van de overlast die een langpootmug veroorzaakt.

Twee soorten in Nederland

Net als bij veel ander ongedierte zijn er ook verschillende soorten langpootmuggen. In Nederland maken we echter onderscheid tussen twee soorten: de tipula oleracea en de tipula paudosa. De twee soorten lijken qua uiterlijk behoorlijk op elkaar. Wat het verschil is? De periode waarin de langpootmug haar eitjes legt. De tipula oleracea legt haar eitjes in zowel april-mei als augustus-september. De tipula paudosa legt alleen eitjes in augustus-september. Dit betekent dat je dus tweemaal per jaar overlast kunt ervaren van langpootmuggen. Verder behoren ze, zoals de naam al doet voormoeden, tot de familie van de muggen en vliegen.

Kan een langpootmug steken?

Een langpootmug kan niet steken. Doordat de beestjes tot de muggen gerekend worden, denken veel mensen echter wel dat dit het geval is. Deze gedachte wordt vaak versterkt doordat de langpootmug een lange, puntige snuit heeft. Dat langpootmuggen kunnen steken is echter een misvatting. In tegenstelling tot veel andere muggensoorten is de kaakpartij van de langpootmug namelijk gereduceerd. Hierdoor kunnen langpootmuggen niet steken. De beestjes kunnen daarnaast ook niet bijten. Een langpootmug doet jou dus geen kwaad, maar de beestjes kunnen wel degelijk voor overlast zorgen door eitjes te leggen in jouw gazon.

Wat eet een langpootmug?

Aangezien de langpootmug redelijk groot is, denk je mogelijk dat het behoorlijk wat eet. Dit is echter niet het geval. Langpootmuggen eten namelijk niet of nauwelijks. De beestjes voeden zich met name met nectar en sappen uit planten. Hiervoor maken ze gebruik van hun lange snuit. Bepaalde langpootmuggen eten zelfs helemaal niets. Indien een langpootmug in zijn stadium als larve voldoende gegeten heeft, kan een langpootmug overleven zonder voedsel. Bijzonder is dit niet echt, want een langpootmug leeft vaak niet langer dan enkele dagen. Hierdoor is het mogelijk om hun gehele leven zonder voedsel door te komen.

Lees hier meer over een muggenbeet.

Lees verder: De beste anti muggensprays en -producten

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button