Ga naar hoofdinhoud

Emelten bestrijden, zo doe je dat het best

Bij het horen van het woord emelt gaan bij heel veel mensen meteen alle alarmbellen rinkelen. De mensen vrezen meteen voor hun gazonnetje. Gek genoeg kunnen die mensen vaak niet eens precies uitleggen wat een emelt dan precies is. Vaak zie je aan de gele plekken op het gazon dat je emelten in je tuin hebt. Opvallend is vaak ook dat meer en meer vogels op je gazon landen om daar nadrukkelijk in je gazon te gaan prikken. De kans is dan groot dat er emelten net onder het gazon zitten. Een emelt is de larve van de Tipula, de bekende langpootmug. In ons land zijn verschillende langpootmuggen actief. Van deze soorten gelden de Tipula Oleracea en de Tipula Paludosa als de muggen die ons land de meeste schade aanrichten.

Emelten in je gazon herkennen

  • Gele plekken in het gras
  • Meer vogels op je gazon
  • Veel langpootmuggen

Behalve de gele plekken die ineens op je gazon verschijnen en de aanwezigheid van meer vogels, zijn er meer signalen die kunnen duiden op de aanwezigheid van emelten onder je gazon. Zo kun je op een bepaald moment ineens te maken krijgen met overlast van langpootmuggen. Emelten zijn namelijk de larven van deze mug en emelten voeden zich hoofdzakelijk met gras. Een emelt herken je aan de grijze kleur en een huid die wel iets lijkt op leer. De voor- of achterkant van een emelt herken je amper, een kop is in elk geval niet zichtbaar. Emelten worden doorgaans tussen de 1 en 4 centimeter lang, ze zijn ongewerveld en hebben geen poten. Een emelt lijkt wel enigszins op een kleine uitvoering van de regenworm en ze wonen het liefst in de toplaag van het gazon. Een ding is zeker, emelten in je tuin levert je vaak behoorlijke schade op aan het gazon. Ze doen zich tegoed aan de wortels van het gras, dat daardoor los komt te liggen en sterft. Vogels doen vervolgens de rest want die eten graag emelten en pikken, graven en woelen dat het een lust is op jouw gras. Het mooie gazonnetje verandert daardoor al snel in een onverzorgd grasveld met zand. Is de emelt geweest dan dien je vaak helemaal opnieuw te beginnen met je zo zorgvuldig gekweekte gazonnetje.

schade-gazon

Uiterlijke kenmerken

  • Grijsbruine kleur
  • 1 tot 5 cm groot
  • Kokervorm
  • Ongewerveld en pootloos lichaam
  • Geen duidelijke kop
  • Lijkt op een kleine regenworm

Bestrijden, bijvoorbeeld met aaltjes

Je wilt emelten beslist niet ongestoord hun gang te laten gaan. Gelukkig is er wel degelijk iets aan de plaag- want dat is het vaak- te doen. Emelten bestrijden kan op zowel biologische als op chemische wijze.  Idealiter doe je aan bestrijding/preventie 3 keer per jaar. In het voorjaar, zomer en het najaar. Emelten bestrijden kun je doen door aaltjes in te zetten. Deze aaltjes worden ook wel nematoden genoemd, De parasieten kruipen in de emelt en doden de emelt. Vervolgens eten de aaltjes de dode larve op en vermenigvuldigen ze zich om vervolgens op zoek te gaan naar een volgende emelt. En geloof me, die zijn er genoeg. Legt de langpootmug eitjes namelijk dan legt ze zomaar tussen de 250 en 400 per keer.

Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van insecten en dus beslist niet alleen van de emelt. Aaltjes komen ook gewoon in de natuur voor en speciaal voor het bestrijden van de emelt zijn er verschillende speciale soorten beschikbaar. Behalve nematoden worden ze overigens ook wel bio-insecticiden genoemd. Aaltjes zijn bodemorganismen die larven van insecten bestrijden. Behalve de larve van de langpootmug zijn ze ook al dol op die van kevers en muggen. Aaltjes kun je ook gebruiken als het vochtig is en er geen zon is op een gewas, In dat geval moeten rupsen en volwassen trips zich ernstige zorgen gaan maken. Aaltjes zijn echte jagers en gaan meteen recht op hun doel af. Ze herkennen hun prooi met de neus. Ze komen via lichaamsopeningen de larve binnen en doden zo ook meteen de larven. De aaltjes vermenigvuldigen zich overigens in de dode larve. Het gebruik van aaltjes is veilig, dit zowel voor het milieu, het gewas en nuttige insecten. Ook de mens lijdt geen schade door aaltjes.

emelten-aaltjesBioGroei-Cgreen

Biologisch bestrijden

Het inzetten van aaltjes is de meest effectieve wijze om je gazon te bevrijden van emelten en daarnaast ook biologisch. Maar er zijn meerdere manieren die ervoor kunnen zorgen dat de emelten verdwijnen. Zo kun je gebruik maken van speciale korrels die bodeminsecten op afstand houden. Dit kun je toepassen als je niet helemaal zeker weet of de emelt de schade aan je gazon veroorzaakt. De korrels houden insecten op afstand, iets waarvoor de niet-giftige kruiden in de korrels verantwoordelijk zijn. De korrels worden opgenomen door de wortels van het gras in je tuin. Het gras gaat daardoor ruiken en proeft ook anders. Emelten en ook rouwvliegen, engerlingen, graslarven en andere bodeminsecten zullen het gras nu met rust laten. Tevens zorgen de bouwstoffen in de korrels voor weer een gezond gazon.

Wij bevelen Larvex van BSI aan. Strooi je zo’n twee tot drie keer per jaar de korrels over je gazon. Na toepassing beregenen je het oppervlak met 40 tot 50 liter per m2. Je kan Larvex ook inwerken in de bodem. Maak in dat geval gleufjes in de bodem met een schop en druk het product in de grond. Maak daarna de gleufjes weer goed dicht.

Organifer Grass Insects is een vloeistof die een soortgelijke werking heeft als de korrels. Ze versterken het afweersysteem van het gras. De emelten vinden de wortels en het blad niet langer smakelijk. Leg de vloeistof aan met water en verspreid dit, met bijvoorbeeld een gieter met sproeikop, over het gazon. Het fijne aan dit concentraat is dat het ook preventief ingezet kan worden. Zo en je in de toekomst ook af van dit ongedierte.

organifer-grass-insects

Chemisch bestrijden

Je kunt emelten ook bestrijden met chemische middelen. Dit doe je echter bij voorkeur niet. Chemische middelen zullen altijd meer schade aanrichten dan alleen aan de emelten-stand en zijn zeer schadelijk, ook voor de mens. Bovendien dien je als je chemisch wilt reinigen met gif een spuitlicentie in je bezit te hebben. Op sportvelden en golfbanen wordt vaak wel voor een chemische wijze van bestrijding gekozen omdat het daar gaat om een groot oppervlak. Bij gebruik in de tuin wordt chemisch bestrijden niet aangeraden.

Schade door de langpootmug larven

Niemand zit te wachten op emelten in het gazon. Je gazon wordt volledig vernield doordat ze je gras(wortels) in grote hoeveelheden opeten. Behalve het gazon achter je huis hebben ook sportclubs en boeren vaak te maken met emelten, die het onmogelijk maken om de velden nog te gebruiken. De graszode laat los en gebruik van het grasveld zou betekenen dat het veld volledig verwoest wordt. De kleine emelt veroorzaakt daardoor dus nogal wat overlast.

Opsporen

Geel gras en de aanwezigheid van vogels zijn duidelijke signalen die wijzen op de aanwezigheid van emelten op je gazon.  Wil je zekerheid, wacht dan tot het donker wordt en ga dan eens kijken op je gazon. Emelten komen als het donker is graag naar boven en in dat geval kun je ze gewoon zien. Herken je een soort grauwe kleine regenworm? Dan heb je gegarandeerd met de emelt te maken. Wil je dit proces versnellen? Dek dan je gazon af met zwart plastic. Door het af te dekken met plastic (vijverfolie bijvoorbeeld) komen ze omhoog omdat ze denken dat het donker is door het plastic. De meeste emelten zijn vervolgens niet in staat terug in de grond te komen, je kunt ze dan ook bijeen harken en aan de vogels voeren.

Voorkomen

Het is nooit helemaal te voorkomen dat je te maken krijgt met emelten in je gras, Wat wel helpt is zorgen dat je het gras kort houdt. Hoe langer het gras, hoe meer de emelten zich thuis voelen, Ze trekken de lange grassprieten maar wat graag mee hun hol in. Daarnaast is het verstandig om je grasveld steeds goed in de gaten te houden. Hoe eerder je aan bestrijding doet namelijk, hoe beter. Wat je verder kunt doen is behalve het regelmatig maaien van je gazon, is het walsen van je gazon. Daar zijn speciale tuinwalsen voor beschikbaar. Emelten houden van een toplaag die los zit, Door te walsen voorkom je dit en zoekt de emelt het liever in een andere tuin. Wals het echter niet te hard aan. Je gazon kan ook dood gaan aan te weinig zuurstof. Verder is het belangrijk om je gazon steeds in goede conditie te houden. Dit doe je door  regelmatig te bemesten met gazonmest. Het bovengenoemde concentraat van Organifer kan je ook preventief inzetten. Lees bij de productspecificaties hoe je dit het beste kan doen.

Emelten zijn de vrees voor iedereen die van zijn gazonnetje houdt en die steeds in perfecte conditie wil houden. Goed monitoren wat er met je gras gebeurt is belangrijk om op tijd de verveende emelt te kunnen bestrijden. Ontdek je meer en meer vogels op je gazon, dan ben je in feite al te laat. Voorkomen kan, al kun je de emelten nooit met zekerheid helemaal uit je tuin houden. Bestrijden is dan de oplossing.

Lees in dit blog over ziek worden door een muggenbeet. 
Of lees hier over het bestrijden van rouwvliegjes.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button