Ga naar hoofdinhoud
spint-bestrijden

Spint bestrijden, zo doe je dat best!

Spint is de naam van minuscule mijten die sap uit planten opzuigen en fijne draden spannen tussen de bladeren van de plant. Spint is een verre neef van de spin en behoort officieel niet tot de insecten. Dit ongedierte is lastig weg te krijgen en moet niet verward worden met bladluis. Spint is erg klein, tussen 0,3 en 0,5 millimeter. Toch zie je snel of je last hebt van spint. Ze zijn namelijk vaak niet alleen. Daardoor zie je veel kleine gele of bruine stipjes op het blad van de plant. Boven alles is spint de grote ergernis van elke plantenliefhebber, omdat spint je plant dood door gaatjes in het blad te prikken om sappen uit de plant te halen. Door de gaatjes kan de plant zelf geen voedingsstoffen transporten of opnemen.

Wat is spint?

Spint kun je herkennen aan gele of bruine vlekjes die ineens ontstaan op het blad van een plant. Doe je er niets aan, dan zal het blad uiteindelijk helemaal geel of bruin worden. Zie je verkleuring, kijk dan eens op de onderkant van het blad, want spint vind je vaak aan de onderkant van het blad. Voorts ontdek je draadjes tussen de bladeren en stengels. De draden zijn vaak lukraak aangebracht door spint. Wie spint letterlijk onder de loep neemt, ziet een mijt met een peervormig lichaam.

Spint herkennen

  • 0,3 en 0,5mm groot
  • Peervormig
  • Geelgroen of bruin van kleur
  • Spinnenweb over het blad en tussen de stengels

spinnenweb-plant

Spintmijt in je (kamer)plant

Spint komt veel voor bij verschillende soorten planten. Er zijn kamerplanten die altijd besmet raken met spint, er zijn ook planten die nooit met dit verschijnsel te maken krijgen. Vaak heeft de aanwezigheid van spint te maken met de weerstand van de plant en het onderhoud aan de plant een omgeving waar hij in staat. Een lage luchtvochtigheid en hoge temperatuur trekt namelijk spint aan. Oude potgrond is ook erg geliefd door spint.  Ook kan spint ontstaan als kamerplanten een of twee keer droog hebben gestaan. Door slecht onderhoud krijgen de planten een mindere weerstand en dat is precies waar spint op loert.

Spint nestelt zich graag in een:

  • Appelboom

  • Bananenplant

  • Buxes

  • Hortensia

  • Palm

  • Olijfboom

  • Fruitboom

Bestrijden

Zoals gesteld is de bestrijding van spint niet erg gemakkelijk. Voorkomen is in dit geval echt beter dan genezen. Er zijn een aantal dingen die je altijd kunt doen, nog afgezien van het gebruiken van biologische of chemische bestrijdingsmiddelen. Zo helpt het nat spuiten van een plant, het verlagen van de temperatuur en het verhogen van de luchtvochtigheid tegen spint. De ontwikkeling van spint kan je eveneens een halt toegeroepen door de temperatuur onder de 12 graden Celsius te brengen. Spint hecht zich namelijk aan een warme en droge omgeving. Belangrijk is om de aangetaste bladeren en takjes te verwijderen van de plant. Het lastige aan de bestrijding van spint is dat het resistent is tegen veel pesticiden en dat het zo klein is. Je ziet enkel stuks snel over het hoofd. Naast bestrijden met roofmijt zijn er verschillende bekende huis-tuin-en-keuken middeltjes die je kunnen helpen bij spint. Een ding is zeker, het verwijderen van spint is een behoorlijke uitdaging omdat vaak enkele stuks de dans ontspringen en zich weer voortplanten.

Biologisch bestrijden met roofmijt

Phytoseiulus persimilis is een kleine rode roofmijt (ongeveer 0.5 mm.) dat je kan inzetten tegen spint. Dit is een natuurlijke vijand en daardoor een biologische manier van bestrijden. De Phytoseiulus persimilis zuigen de spint leeg. Van spint blijft niets anders over dan een zwart, bruin stipje. Het inzetten van deze roofmijt is zeer effectief. Een volwassen roofmijt verslind per dag ongeveer 20 spinteieren of larven, 10 nimfen of 5 volwassen spintmijten. Afhankelijk van de hoeveelheid spint zet je tussen 50 en 250 roofmijten uit per m². De roofmijt zelf brengt geen schade aan je plant aan. Omdat de roofmijten levende organismes zijn heeft dit product een korte houdbaarheid. Gebruik het product dus gelijk na de aanschaf.

roofmijtenPhyto-mite

Spiritus zeep

Bestrijd spint door de plant te bespuiten met een mengsel van water, groene zeep en spiritus. De verhouding tot het water is 2 procent groene zeep en 1 procent spiritus. Het is verstandig om dit vooral in de avonduren te doen, dan komen vaak de eitjes uit en vergiftig je gelijk de jongste beestjes.

Azijn

Wil je geen spiritus gebruiken, dan kun je ook gebruik maken van een mengsel van zeep, azijn en water. Je mengt 20 gram azijn en 20 gram groene zeep of afwasmiddel met een liter water. Vervolgens besproei je de plant eens per dag.

Knoflook

Je kunt spint eveneens bestrijden met knoflook. Het werkt simpel, je legt simpelweg een teentje knoflook naast de plant. De plant zal dan een beetje van de geur opnemen en spint blijft weg. Knoflook geldt dan ook als een van de meest simpele oplossing voor het probleem dat spint heet. Wil je echt effectief te werk gaan met knoflook. Voeg dan wekelijks knoflookconcentraat toe aan het voedingswater. Hierdoor wordt de plant onaantrekkelijk voor spint dat van de sappen van de plant leeft. Deze manier van bestrijden is effectief doordat je niet een hoekje of plekje kan overslaan bij het bespuiten. De plant neemt het concentraat via de wortels op en de hele plant wordt onaantrekkelijk.

Concentraat tegen spint

Je kunt eveneens gaan werken met een ander concentraat dat behalve tegen spint ook helpt tegen wolluis, dopluis en schildluis. Het concentraat is meteen aan te brengen op planten en werkt meteen. Bovendien is het veilig voor mens, milieu en ook voor huisdieren.

Organifer-leaf-insects

Spint voorkomen

  • Zorg voor een hoge luchtvochtigheid en zorg dat de ruimte waar de plant staat niet te warm en droog is. Spuit dus regelmatig met de plantenspuit op de plant en in de ruimte.
  • Verpot je planten eens in de twee à drie jaar, of voeg een laag verse potgrond toe.
  • Zorg dat je planten gezond zijn, want een gezonde plant heeft een goed afweersysteem van zichzelf. Geen je planten dus voldoende water en eventueel ondersteunende voeding.
  • Preventief kun je ook een knoflook in de potgrond van de plant doen.

Ervaring

Heb je de ook geprobeerd om spint te bestrijden? Laat ons weten wat je hebt geprobeerd en wat jouw ervaring is in een reactie hieronder!

 

Ben jij heel bang van spinnen? Dan kan je misschien wel arachnofobie hebben.  Lees in het artikel ‘arachnofobie, ook wel spinnenfobie genoemd’ alles over.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button