Ga naar hoofdinhoud
rouwvliegjes-bestrijden

Rouwvliegjes bestrijden, dit is de beste manier!

Vervelende vliegjes, die rouwvliegjes. Ze vliegen om de bladeren van een plant, vermenigvuldigen zich bij de wortel van de plant en zitten vaak op de aarde bij de plant in de pot. Rouwvliegjes zijn bij de meeste mensen een doorn in het oog. Gelukkig is er echter wel iets aan te doen. Doe je niets dan blijven ze zich vermenigvuldigen en zullen al je kamerplanten sterven.

Rouwvliegjes bestrijden

De larven van rouwvliegjes eten de wortels van je planten aan waardoor ze sterven. Zo kunnen al je kamerplanten er binnen de kortste keren dood bij staan. Dat wil je natuurlijk niet. Effectief bestrijden is daarom echt nodig. Volg deze stappen om van de rouwvarenmuggen af te komen;

 1. Besmette planten apart te zetten zodat andere planten niet besmet kunnen worden.
 2. Veel mensen laten de potgrond van kamerplanten uitdrogen als ze overlast hebben van rouwvliegjes. De droge grond vertraagt de cyclus van de vliegjes maar zal het niet stoppen. Bij het bestrijden met aaltjes wordt aangeraden de grond niet uit te drogen, maar gewoon te bevochtigen. Let op dat je niet te veel water geeft. Dat is voor zowel de plant als de ontwikkeling van de rouwvliegjes niet goed.
 3. Bestrijd ze met Aaltjes. Een zeer effectieve manier is het bestrijden met aaltjes. Dit zijn zeer kleine wormpjes die de natuurlijke vijand zijn van de larve van rouwvliegjes. Je giet ze bij de plant en hoeft verder niets te doen. De nematoden zullen de larven meteen opeten. Is er niets meer, dan sterven ook de aaltjes. De aaltjes zelf zijn niet schadelijk voor de plant, mens en milieu.
 4. Behandel niet alleen de besmette planten, maar al je kamerplanten. Zo kunnen de vliegjes zich niet nestelen in een van je andere planten.
 5. Vang de volwassen rouwvliegjes met bakjes met een beetje rode wijn of azijn er in.

Producten

Een bekend product om rouwvliegjes te bestrijden zijn de al eerder genoemde aaltjes van Stenema. Stenema bevat werkzame nematoden Steinernema feltiae (aaltjes) die de larven van rouwvliegjes binnendringen als parasieten waardoor er geen volwassen rouwvarenmuggen meer ontwikkelen. Je plant behandelen met aaltjes is heel eenvoudig. Je lost de aaltjes op in het voedingswater en schenkt dit bij je plant zoals je hem normaliter water geeft. De aaltjes leven +/- 4 weken en zolang is het product ook werkzaam. Na 2 tot 3 weken zie je effect. De nematoden zijn onschadelijk voor mensen, planten en het milieu. Het is daarom geschikt voor gebruik binnenshuis en buitenshuis. Stenema kan buiten toegepast worden vanaf een bodemtemperatuur van 10 à 12°C, binnen kan dit het het hele jaar gebruikt worden.

Maar ook Grass Insects concentraat van Organifer is een middel dat geschikt is ter bestrijding van de larven en bescherming van de plant. Het middel wordt eveneens aan het voedingswater toegevoegd waardoor het door de wortels van de plant wordt opgenomen. Vervolgens maakt het als het ware een eigen afweersysteem doordat de wortels niet meer smakelijk zijn voor de larve.

Aaltjes-rouwvarenmugorganifer-grass-insects

Kaneel

Je verwacht het misschien niet maar ook kaneel helpt tegen rouwvliegjes. In kaneel zit namelijk de giftige stof coumarine .Wil jij dit proberen? Volg dan het volgende recept:

 1.  kookt een liter water en laat dit vervolgens afkoelen.
 2. Schep twee eetlepels kaneel in een kom.
 3. Giet het afgekoelde water bij het kaneel. Roer met een garde tot het kaneel zo goed als is opgelost.
 4. Laat het even rusten zodat de restanten naar de bodem kunnen zinken.
 5. Schep de bovenlaag van de drap die op de bodem ligt eraf voor gebruik en laat het onderliggende slijm liggen.
 6. Plaats de drap op de potgrond van je planten (ook degene die nog geen last hebben, zodat de rouwvliegjes zich niet verplaatsen maar uitsterven).
 7. Herhaal dit na een paar dagen/week nog eens, tot je verlost bent van dit ongedierte.

Azijn

Een van de huis-, tuin- en keukenmiddelen die vaker genoemd wordt is azijn. Echter werkt azijn niet tegen het bestrijden van de eitjes en larve maar kun je het wel inzetten om de volwassen vliegjes te vangen. Plaats een glas rode wijn, (appel)azijn of aceto balsamico in de ruimte waar je last van het ongedierte hebt. De vliegjes worden aangetrokken en verdrinken in de vloeistof. Je kunt het vangen van de volwassen rouwvliegjes wel combineren met aaltjes om zowel eitjes, larve als volwassen rouwvliegjes uit te schakelen.

Wat is een rouwvlieg/rouwvarenmug?

We hebben al verteld hoe je ze kan bestrijden maar wat voor beestje is het nou eigenlijk? De rouwvlieg kent meerdere namen, zo wordt hij ook rouwmug en rouwvarenmug genoemd. Veel namen voor een klein zwarte vliegje, die graag in en rond je kamerplant zit. Het diertje wordt zowel vlieg als mug genoemd. Dit komt omdat hij het uiterlijk van een vlieg heeft maar tot de familie van de muggen behoord. Gelukkig steekt de rouwvarenmug niet, maar kan wel veel andere vervelende schade aanrichten. Zo zijn ze in staat al je kamerplanten te doden.

Vaak worden rouwvliegjes verward met fruitvliegjes. In eerste instantie denken mensen met fruitvliegjes te maken te hebben, als het om rouwvliegjes gaat. Een fruitvliegje echter, is ongeveer vier millimeter lang, is licht van kleur en heeft opvallend rode ogen. Rouwvliegjes daarentegen zijn zwart. Fruitvliegjes zie je specifiek in de buurt van fruit en afval, rouwvliegjes bij voorkeur bij plantenbakken en potten. Rouwvliegjes zie je vooral in de nabijheid van organisch en plantaardig materiaal zoals bijvoorbeeld plantenbakken, potgrond, vazen met (verwelkte) bloemen en zeker ook kamerplanten. Dode plantenresten eten ze graag, larven eten liever de hals van de wortels, die op deze manier sterven. Een lang leven heeft een rouwvliegje niet. Gemiddeld genomen wordt een volwassen rouwvliegje slechts twee dagen oud.

Het vrouwtje van de rouwvlieg legt gemiddeld genomen ongeveer tweehonderd larven per keer in het potgrond. Dat is precies de reden dat er wat betreft rouwvliegjes al heel snel gesproken wordt over een plaag.

Herkennen

Rouwvliegjes zijn zoals hierboven aangegeven klein en zwart van kleur  maar ze hebben meer uiterlijke kenmerken. Hieronder zetten we ze op een rijtje:

 • Zwart
 • Doorzichtige vleugels
 • Grote ogen
 • 3 tot 7 mm groot
 • Leven rond je kamerplanten

Na een periode van de vier en zes dagen  komen er larven uit de gelegde eitjes. Hoe snel dit gebeurt hangt af van de warmte van de grond en de mate van vochtigheid. In een warme en vochtige ruimte gaat dit proces sneller. Soms kun je de larven door de aarde zien bewegen. De uiterlijke kenmerken van de larve zijn:

 • 1 tot 1,5 mm groot
 • donker van kleur
 • fijne doorns aan de segmenten
 • Zitten in de potgrond van je kamerplanten

Tips van Mama Botanica

Voorkomen

Je kunt proberen rouwvliegjes te voorkomen door de planten minder water te geven. Geef ze precies genoeg.  Wordt de aarde te vochtig, dan heeft dit een duidelijk aanzuigende werking op onze kleine zwarte, vliegende vriendjes. Check voor je water geeft de aarde. Voelt deze nog vochtig? Geef dan geen of niet veel water. Belangrijk is verder om dode blaadjes te verwijderen. De geur van deze bladeren heeft aantrekkingskracht namelijk. Verder is het gebruik van verse potgrond belangrijk, gebruik geen zak die al geopend is. Wat ook kan helpen om rouwvliegjes te voorkomen is te werken met een pot met een gat in de ondergrond en een schotel. Zo voorkom je vochtige aarde en vooral een rottende wortel, want daar zijn de mugjes dol op namelijk. Ze ruiken het vaak al van ver.

De producten die hierboven worden benoemd ter bestrijding kan je ook inzetten voor een preventieve behandeling. Doordat de Aaltjes maar 4 weken leven, kan dit duur worden als preventiemiddel. Dit raden we dan ook alleen aan om in het begin je potgrond ‘schoon’ te maken. Heb je een nieuwe plant gekocht of ben je een stekje aan het grootbrengen. Behandel dan je plant één of twee keer met aaltjes. Wil je vaker je planten preventief behandelen dan kan je een klein aantal ml van Organifer toevoegen aan het voedingswater van je plant.

 

Succes met het bestrijden en voorkomen van rouwvliegjes! Heb je de aaltjes of een ander bestrijdingsmiddel geprobeerd om jouw rouwvliegjes te bestrijden? Laat ons jouw ervaring weten in een reactie hieronder.

 

The header image is created by user B. Schoenmakers at waarneming.nl, a source of nature observations in the Netherlands. / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)

Lees hier meer over het bestrijden van emelten (langpootmug larve) in je gazon.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Hi Mirthe, Vervelend dat je last hebt van rouwvliegjes! Goed dat je gelijk actie hebt ondernomen. We adviseren om niet twee bestrijdingsmiddelen tegelijk in te zetten, omdat niet altijd het effect op elkaar bekend is (zo ook met aaltjes en kaneel) en je zo achteraf niet weet wat de daadwerkelijke oplossing is geweest. Aaltjes zijn vaak wel het effectiefst, dus mocht het probleem terugkeren dan adviseren wij alleen aaltjes in te zetten. Succes met de bestrijding!

 1. Ben momenteel ook met bestrijding bezig. Heb een poes die soms kattemelk krijgt als traktatie. Het bakje met de melk zit in notime vol met rouwvliegjes die verdrinken. Mooi alternatief voor wijn of azijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button