Ga naar hoofdinhoud
arachnofobie

Arachnofobie, ook wel spinnenfobie genoemd

Aan welk ongedierte heb je de grootste hekel? De meeste Nederlanders hoeven niet lang na te denken over een antwoord op deze vraag. Het merendeel zal ongetwijfeld ‘spinnen’ als antwoord geven. Zeker begrijpelijk, want het is natuurlijk ook geen pretje wanneer je ineens in aanraking komt met dit ongedierte. Er zit echter nog een verschil tussen een hekel hebben aan spinnen en echt bang zijn voor de beestjes. Raak je telkens in paniek wanneer je een spin ziet? Dan lijd je aan arachnofobie. Veel mensen doen hier lacherig over, maar dit is zeker niet grappig. Sterker nog, mensen die hieraan lijden kunnen hier ontzettend veel hinder van ondervinden. Om jou wat meer inzicht te geven in deze aandoening, vertellen wij jou hier alles over spinnenfobie.

Wat is arachnofobie eigenlijk?

De naam arachnofobie doet bij jou mogelijk niet direct een belletje rinkelen. Mogelijk ken je deze aandoening beter onder de naam ‘spinnenfobie’. De betekenis van beide woorden is echter hetzelfde. Iemand die aan arachnofobie of een spinnenfobie lijdt, is ontzettend bang voor spinnen en spinachtigen. Raak je ook telkens in paniek wanneer je een spin of een spinachtig dier ziet lopen? Dan schaam jij je hier mogelijk wel voor. Mensen die aan deze fobie lijden kunnen namelijk behoorlijk tekeer gaan wanneer zij zo’n beestje zien. Arachnofobie treedt overigens niet alleen op bij het zien van een spin. Deze fobie komt bijvoorbeeld ook tot uiting bij het zien van een spinnenweb of andere ongedierte met meerdere poten.

Het is niet nodig om je te schamen voor arachnofobie. Waarom niet? Omdat dit in Nederland, en ook in veel andere delen van de wereld, de meest specifieke fobie is. Bovendien komt het veel voor. Denk nu niet dat dit een fobie is waarmee je geboren wordt. Dit is namelijk niet het geval. Iemand kan namelijk gedurende zijn gehele leven een fobie voor spinnen ontwikkelen. De ervaring leert echter dat arachnofobie het vaakst ontstaat bij mensen tussen de 20 en 60 jaar oud. Ben je een vrouw? Dan heb je in dit geval pech. In vergelijking met mannen komt een spinnenfobie namelijk vijf keer vaker voor bij vrouwen.

De symptomen

Schrik je ook telkens weer wanneer je een spin ziet? Dan denk je mogelijk dat je lijdt aan arachnofobie. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Misschien heb je het wel gewoon niet zo op spinnen. Wil je er zeker van zijn dat het geen spinnenfobie betreft? Kijk dan eens naar de symptomen van deze aandoening. Wij hebben ze hieronder voor jou op een rijtje gezet.

  • Je krijgt een zweetaanval;
  • Je begint te hyperventileren;
  • Je wordt duizelig;
  • Je voelt je misselijk;
  • Je krijgt een droge mond;
  • Je krijgt hartkloppingen.

Kort door de bocht kunnen we dus stellen dat de symptomen van een spinnenfobie behoorlijk in de buurt komen van een paniekaanval. Op zich logisch natuurlijk, want je raakt in paniek bij het zien van een spin of iets dat hieraan gerelateerd kan worden. Mensen die aan een spinnenfobie lijden, vermijden bepaalde dingen vaak. Zo betreden zij liever niet de zolder en blijven zij weg uit een tuinhuisje of schuurtje. Dit zijn namelijk plekken waar vaak spinnen en spinnenwebben aangetroffen worden.

spinnenfobie

Waarom zijn mensen bang voor spinnen?

Ondanks dat de spinnen die in ons land leven ongevaarlijk zijn, zijn veel mensen bang voor deze beestjes. Maar waarom zijn mensen eigenlijk zo bang voor spinnen? Voor een van de oorzaken moeten we jaren terug in de tijd. Vroeger, toen onze voorouders nog leefden, waren er wel degelijk gevaarlijke spinnen in hun directe omgeving. Zodra zij een spin zagen, gingen ze deze zo snel mogelijk uit de weg. Bij het voortplanten is deze angst voor spinnen mogelijk doorgegeven via het DNA. Hierdoor kan het dat er nu nog steeds zoveel mensen bang zijn voor spinnen.

Dit is natuurlijk niet de enige reden waarom veel mensen angstig reageren bij het zien van een spin. De reden voor deze angst zit hem ook in de verhalen die mensen horen. Je hebt zelf ook ongetwijfeld weleens enge verhalen over dit ongedierte gehoord. Zo wordt er bijvoorbeeld met regelmaat verkondigd dat mensen jaarlijks een aantal spinnen eten tijdens hun slaap. Ondanks dat dit een fabeltje is, boezemt dit toch angst in bij menig Nederlander. Daarbij komt dat er vaak ook een prominente rol voor spinnen is weggelegd in horrorfilms of -boeken. Dit levert natuurlijk ook een bijdrage aan de angst die mensen ontwikkelen voor spinnen.

Spinnenfobie overwinnen

Lijd je aan een spinnenfobie? Dan levert dit je vast en zeker de nodige angstige momenten op in jouw leven. Dit is natuurlijk geen pretje. Je kunt er echter niets aan doen. Althans, dat denken de meeste mensen. Toch is het mogelijk om over jouw angst voor spinnen heen te komen. Dit vergt echter wel de nodige moeite. Je moet immers een angst overwinnen en het overwinnen van angsten is voor de meeste mensen geen gemakkelijke opgave. Denk nu niet direct dat je in een ruimte met allemaal spinnen wordt gestopt om een spinnenfobie te overwinnen. Nee, dat gaat echt niet gebeuren. Je kunt namelijk een therapie volgen bij een psycholoog. Na zo’n therapie ben je verlost van de arachnofobie. Je kunt het je mogelijk niet voorstellen, maar na deze therapie durf je zelfs een spin op jouw hand te nemen.

Last van spinnen en een fobie?

Als mens zijnde is er geen reden om bang te zijn voor spinnen in Nederland. Maar ja, maak dat iemand met een spinnenfobie maar eens wijs. Iemand die aan arachnofobie lijdt, zal een ruimte ongetwijfeld niet meer betreden wanneer er een spin zit. Helaas komen er in iedere woning spinnen voor. Het kan echter zijn dat er plots veel spinnen in jouw huis zitten. In dat geval is er mogelijk sprake van een plaag. Voor iemand met een spinnenfobie is dit natuurlijk de grootste nachtmerrie. Bij een spinnenplaag is het dan ook verstandig om Bestrijdingsservice in te schakelen: 085 130 84 22. Onze professionele ongediertebestrijders zorgen er namelijk voor dat de spinnenplaag binnen de kortste keren verleden tijd is. Je wordt zo weliswaar verlost van de plaag, maar niet van jouw fobie. Wil je voor eens en voor altijd afrekenen met jouw spinnenfobie? Breng dan een bezoek aan een psycholoog. Hij of zij kan jou namelijk verlossen van arachnofobie.

Lees hier meer over het bestrijden van spint

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button