Ga naar hoofdinhoud
ziek-door-muggenbeet

Ben je ziek door een muggenbeet?

Muggen komen in ons land betrekkelijk veel voor. Met name in de zomer zorgt dit ongedierte geregeld voor overlast. Muggen houden zich namelijk geregeld schuil op slaapkamers. Zodra je de lichten dooft, komen ze tevoorschijn. Het gezoem van dit ongedierte kan jou behoorlijk uit je slaap houden. Dit is echter niet de enige overlast die muggen veroorzaken. De beestjes kunnen namelijk ook steken. Op het moment zelf merk je hier vaak niets van, maar de dagen daarop ontstaat er vaak een muggenbult die gaat jeuken. Vaak wordt gedacht dat het bij een bultje alleen blijft, maar dit hoeft niet. Sommige muggen dragen namelijk ook ziektes met zich mee. Indien een met een ziekte besmette mug jou steekt, kun je zelf ook ziek worden. Ben jij ziek door een muggenbeet? Wij vertellen je er in deze tekst alles over!

Ziektes die muggen overbrengen

Ziektes door muggenbeten komen Nederland niet veel voor. Dit kan echter veranderen als gevolg van de klimaatverandering. Muggen die ziektes met zich meedragen, kunnen zich hierdoor ook in ons land gaan vestigen. De kans op een ziekte door een muggenbeet wordt dus steeds groter, ook doordat we zelf steeds meer op reis gaan naar bestemmingen waar wel muggen leven die ziektes overbrengen. De bekendste ziektes door muggenbeten zij het Zikavirus, Gele Koorts, Malaria, Dengue, Japanse Encefalitis en Lymfatisch Filariasis. Deze ziektes komen met name voor in warme landen rond de evenaar en op het zuidelijk halfrond. Hieronder lichten we de verschillende ziektes door muggenbeten één voor één toe.

Zikavirus

Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord van het Zikavirus. In mei 2015 werd Brazilië namelijk geteisterd door dit virus. Het blijkt schadelijk te zijn voor kinderen, maar het is toch één van de mildere ziektes die muggen bij zich kunnen dragen. Het virus werd overgedragen naar mensen via muggenbeten. De zogeheten Aedes-muggen zijn de boosdoeners. Symptomen van het Zikavirus zijn koorts, huiduitslag, pijn in gewrichten, rode ogen, hoofdpijn, overgeven, diarree en buikpijn. Deze symptomen ontstaan vaak binnen drie tot twaalf dagen na een muggenbeet. De gemiddelde mens herstelt binnen twee tot zeven dagen van het Zikavirus. Het virus komt met name voor in Zuidoost-Azië, Afrika, de Pacifische eilanden en Zuid-Ameirka.

Gele Koorts

Een ziekte die al jarenlang verspreid wordt door muggen is de Gele Koorts. Indien je drager bent van de ziekte, krijg je plotseling last van hoofdpijn, koorts, een zere rug, een misselijk gevoel, braken, vermoeidheid, geelzucht en/of stoornissen in de nierfunctie. Het is zelfs mogelijk dat er bloedingen ontstaan, vaak uit de mond of darmen. De eerste symptomen ontstaan doorgaans binnen drie à zes na de beet. De ziekte komt voornamelijk voor in de tropische gebieden in Afrika en in Zuid-Amerika. Per jaar raken er ongeveer 200.000 mensen besmet met de Gele Koorts, waarvan er 30.000 overlijden. De meeste sterfgevallen zijn in Afrika. De ziekte wordt overgedragen door een beet van een besmette Aedes- of Heamagogus-mug. Gele Koorts is al meer dan 10 jaar niet in Nederland aangetroffen.

Malaria

Misschien wel de bekendste ziekte als gevolg van een muggenbeet is Malaria. De ziekte wordt veroorzaakt door malariaparasieten die na de beet van een mug in het lichaam terechtkomen. Deze parasieten richten zich tot de lever, waarin zij zich vermenigvuldigen. In een later stadium vermenigvuldigen zij zich eveneens in de rode bloedcellen. De bekendste symptomen van Malaria zijn: koude rillingen, koorts en een grieperig gevoel. Deze ontstaan vaak binnen tien tot vijftien dagen na de besmetting. De ziekte komt met name voor in tropische landen, . Ben je hier op vakantie en heb je meer dan 48 uur last van koorts of griep? Ga dan zo snel mogelijk naar een arts. Jaarlijks raken miljoenen mensen besmet met Malaria en bovendien overlijdt er een groot aantal personen aan. In Nederland is de kans op besmetting met Malaria na een muggenbeet vrijwel nihil.

Dengue (Knokkelkoorts)

Naast Malaria behoort ook Dengue tot de bekendste ziektes als gevolg van een muggenbeet. Dengue staat bij menigeen beter bekend als Knokkelkoorts. Jaarlijks raken ongeveer 400 miljoen mensen besmet met deze ziekte. Mensen die gebeten zijn door een mug met dit virus, krijgen vaak last van hoge koorts, hoofdpijn, zere ogen, pijnlijke gewrichten, spierpijn, uitslag en bloedingen. De symptomen uiten zich vaak zo’n vijf tot zeven dagen na de muggenbeet. In het ergste geval kan Dengue er zelfs voor zorgen dat mensen sterven. Dengue komt met name voor in warme landen in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Azië en op de Caraïbische Eilanden.

Japanse Encefalitis

De naam doet je waarschijnlijk vermoeden dat deze ziekte voornamelijk voorkomt in Japan. Dat klopt ook, maar ook in de rest van Azië is Japanse Encefalitis een groot probleem. In Aziatische landen raken er jaarlijks ongeveer 68.000 mensen besmet. Met name mensen die op het platte land en rondom rijstvelden wonen, lopen verhoogd risico op deze ziekte. De muggen die het virus dat Japanse Encefalitis veroorzaakt verspreiden, komen namelijk vooral voor in deze gebieden. De ziekte is lang niet altijd even ernstig, vaak blijft de overlast beperkt tot hoofdpijn en koorts. Dit zakt meestal na een paar dagen af. Je kunt echter ook te maken krijgen met de ernstige variant. Naast koorts en hoofdpijn zijn duizeligheid, een stijve nek, coma, toevallen of spastische verlammingen hier symptomen van. Indien je de ernstige versie van de ziekte hebt, kun je hier zelfs aan sterven. Van de mensen die te maken krijgen met de zware variant van de ziekte, overlijdt zo’n 30 procent.

Lymfatische Filariasis (Olifantsziekte)

Ondanks de wat lastige naam is Lymfatische Filariasis betrekkelijk eenvoudig te herkennen. Je lichaamsdelen zwellen namelijk flink op wanneer je gebeten wordt door een met deze ziekte besmette mug. Door de zwellingen wordt Lymfatische Filariasis ook wel Olifantsziekte genoemd. De zwellingen zien er natuurlijk niet bepaald fraai uit, maar het is ook nog eens ontzettend pijnlijk. Het probleem van de Olifantsziekte is dat je er niet direct mee te maken krijgt. De parasieten die de ziekte veroorzaken, kunnen pas na een aantal jaar voor problemen zorgen. Wereldwijd lijden er ongeveer 120 miljoen mensen in 73 verschillende landen aan deze ziekte. Lymfatische Filariasis komt voornamelijk voor in Azië, Afrika, de Western Pacific, gedeeltes van de Caraïben en Zuid-Amerika. De Olifantsziekte komt in Nederland niet voor.

Welke muggenziektes zijn er in Nederland?

Sinds Malaria in de jaren ’60 is uitgeroeid in Nederland, komen er bij ons geen ziektes meer voor die worden overgebracht door muggen. Het komt echter vaker en vaker voor dat er exotische muggen naar ons land komen. Deze muggen liften bijvoorbeeld mee met het vervoeren van autobanden of planten. Een voorbeeld hiervan is de Aziatische tijgermug, toch slaagt deze soort er niet in zich permanent te vestigen in ons land. De verandering van het klimaat kan er echter wel voor zorgen dat deze muggensoorten zich hier kunnen vestigen. Heb je heftige klachten na een muggenbeet, zoals hier boven staat omschreven, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je door z’n geïmporteerde tijgermug bent gestoken.

Ziek door veel muggenbeten

Nu denken veel mensen dat het niet mogelijk is om in Nederland ziek te worden door een muggenbeet. Door één muggenbeet wordt dit inderdaad lastig, maar meerdere beten kunnen wel degelijk voor problemen zorgen. Zo zijn sommige mensen allergisch voor een muggenbeet. Geldt dit ook voor jou? Dan ontstaat er vaak niet alleen een muggenbult, maar ook een grote zwelling. Andere symptomen van een allergische reactie zijn: problemen met ademhalen, blaren, een duizelig en/of misselijk gevoel, opgezette lymfeklieren en koorts. Mensen die niet allergisch zijn voor muggenbeten, ervaren vaak geen problemen als gevolg van vele beten.

muggenbeten

Voorkom ziek worden van een muggenbeet

Ondanks dat de genoemde ziektes hierboven niet in Nederland voorkomen, betekent dit niet dat je er niet mee te maken kunt krijgen. Ga je op vakantie naar Azië, Afrika of Zuid-Amerika? Dan bestaat de kans dat je hier gebeten wordt en dus ziekt wordt van de beet. In Nederland kun je echter ook gebeten worden door muggen. Als je hier allergisch voor bent, is dit natuurlijk vervelend. Al is een jeukende muggenbult over het algemeen natuurlijk geen pretje. Gelukkig is muggenbeten voorkomen betrekkelijk eenvoudig. Wij zetten hieronder een aantal handige tips op een rijtje.

  • Verminder broedplaatsen
    Muggen begeven zich vaak in de buurt van stilstaand water. Hier legt het ongedierte ook haar eitjes in. Wil je de kans op ziektes door een muggenbeet verkleinen? Beperk dan het aantal plekken met stilstaand water in jouw omgeving. Zorg er allereerst voor dat water goed afgevoerd kan worden. Haal vooral ook bakjes en andere zaken waar water in kan blijven staan naar binnen.
  • Gebruik muggenspray (met DEET)
    Heb je ’s nachts veel last van muggen? Dan wil je dit ongedierte natuurlijk op afstand houden. Dit kan met behulp van muggenspray. Vandaag de dag zijn er talloze soorten muggenspray. Om de muggen goed op afstand te houden, is het verstandig muggenspray met DEET te gebruiken. Wil je muggenspray met DEET kopen? Kijk dan altijd naar de hoeveelheid. Hoe meer DEET er in het middel zit, hoe beter je beschermd bent tegen muggenbeten. Lees in dit artikel alles over de beste muggensprays.
  • Slaap onder een klamboe
    De meeste muggen gaan ’s nachts op zoek naar mensen die zij kunnen steken. Niet gek dus dat muggen zich vaak schuilhouden op een slaapkamer. Je kunt muggenspray gebruiken om de beestjes uit jouw buurt te houden, maar je kunt ook slapen onder een klamboe. Dit is een net met een fijne structuur, waardoor de muggen er niet doorheen kunnen. Indien je het net goed gesloten houdt, is de kans op muggenbeten zeer klein.
  • Bedek lichaamsdelen
    In de zomer slaapt een groot deel van de Nederlanders met ontblote lichaamsdelen. Er zijn zelfs mensen die niet eens onder een deken slapen. In beide gevallen is de kans op muggenbeten natuurlijk een stuk groter dan wanneer je jouw lichaam bedekt. Trek ’s nachts dan ook wat aan of ga onder de deken liggen. Hoe meer er van jouw lichaam bedekt is, des te kleiner de kans dat je gestoken wordt.

Advies van een expert

Woon je in de buurt van een vijver of een grote waterpartij? Dan is de kans op overlast door muggen groot. Zoals we al aangaven, leggen muggen hier namelijk graag hun eitjes. De directe omgeving van deze waterpartijen ondervindt vervolgens hinder van de muggen. Heb je al van alles geprobeerd om van het ongedierte af te komen, maar zonder succes? Dan zorgt dit natuurlijk voor de nodige frustraties. De muggen kunnen jou ’s nachts namelijk wakker houden. Ben je het zat? Neem dan eens contact op met een professionele ongediertebestrijder voor advies: 085 130 84 22. Wil je verlost worden van de muggen? Dan ben je bij de Bestrijdingsservice aan het juiste adres. Een expert van de Bestrijdingsservice kan helpen met het mugvrij maken van jouw woning!

Lees hier meer over de winter mug.

Lees hier meer over emelten, de larve van een langpootmug. 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button