Ga naar hoofdinhoud
mug-in-de-winter

Mug gesignaleerd in de winter

Muggen zorgen voornamelijk in de zomer voor overlast. Indien je dit ongedierte in jouw slaapkamer hebt, kan dit zorgen voor slapeloze nachten. De overlast van muggen blijft echter niet alleen meer beperkt tot de zomer. We zien namelijk steeds vaker dat dit ongedierte ook in de winter opduikt. Uiteraard blijft het niet bij opduiken alleen, want de muggen zijn ook actief in de winter. Ze gaan constant op zoek naar bloed, waardoor het ongedierte zich ook tot jou richt. Hier zit je ongetwijfeld niet op te wachten. Het wordt echter lastig om de overlast van muggen in de winter tegen te houden. De winters worden namelijk steeds zachter, waardoor muggen niet in winterrust gaan maar juist actief blijven.

Hoe overleeft een mug in de winter?

Voorheen hielden muggen zich in de wintermaanden goed schuil. Ze gingen altijd in de winterrust en waren niet actief. Helaas komt het steeds vaker voor dat we ook in november, december en januari nog muggen rond zien vliegen. De beestjes laten zich buiten vaak niet zien, want hier is het ze gewoonweg te koud in deze periode. In huizen komen ze echter wel vaak voor. Wintermuggen houden zich vaak schuil in ruimtes met een aangenaam klimaat. Zo’n aangenaam klimaat ontstaat bijvoorbeeld in de kruipruimte onder jouw woning. Indien hier water in staat, ook al is het maar een klein beetje, en de temperatuur is er aangenaam, dan is het een perfecte plek voor muggen om te overleven. Het is echter niet zo dat muggen allemaal in de kruipruimte verblijven in de winter. Ze houden zich namelijk ook schuil in andere vochtige ruimtes met een aangename temperatuur.

Waar plant de ‘wintermug’ zich voort?

Actieve muggen planten zich in de wintermaanden ook voort. Dit draagt er natuurlijk eveneens aan bij dat de overlast in de winter groter en groter wordt. Er komen immers alleen maar meer wintermuggen bij. Veel mensen weten echter niet waar het ongedierte zich in de winter voortplant. Buiten is het over het algemeen namelijk te koud. In open gebieden is dit inderdaad het geval. In steden is het echter een stuk minder koud. Doordat hier veel gebouwen kort op elkaar staan, ligt de temperatuur hier doorgaans net wat hoger dan op het platteland. Voor muggen is dit natuurlijk ideaal. Hoe warmer het is, des te sneller het ongedierte zich voortplant. Hierdoor is de muggenoverlast in de winter ook groter in steden.

De temperatuur is echter niet de enige vereiste voor muggen om zich voort te planten. Is er stilstaand water aanwezig in of rondom jouw woning? Dan is de kans groot dat muggen zich hier voortplanten. Waarom? Omdat de wintermug haar eitjes altijd legt in stilstaand water. Dit doet het beestje niet in koud water, want hier overleeft de larve van de wintermug niet in. Waar het water in de wintermaanden wel warm genoeg is? In de kruipruimte bijvoorbeeld. Hier kunnen namelijk plassen water in staan. Doordat er in de wintermaanden binnen gestookt wordt, ontstaat er ook in de kruipruimte een aangename temperatuur. Een wintermug legt haar eitjes echter ook graag in potten of emmers waar water in staat. Ook vijvers en regentonnen behoren tot broedplaatsen van wintermuggen. Aangezien de temperatuur steeds hoger wordt in de winter, koelt het water ook minder snel af. Hierdoor leggen muggen hun eitjes ’s winters ook steeds vaker in water in jouw tuin bijvoorbeeld. Dit is zeker in dichtbevolkte plaatsen het geval.

Bestrijden van muggen in de winter

In de zomermaanden houden muggen jou ’s nachts ongetwijfeld geregeld wakker. Dit gebeurde in de winter voorheen niet of nauwelijks, omdat de muggen dan niet actief waren. We moeten er nu dus steeds meer rekening mee gaan houden met overlast van de wintermug in de wintermaanden. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig kun je muggen bestrijden in de winter. Hiertoe heb je verschillende mogelijkheden. Staat er een beetje water in jouw kruipruimte? Dan kun je gebruikmaken van paraffine olie. Deze olie verspreidt zich binnen de kortste keren over het water. Het gevolg hiervan is dat de larven van muggen geen zuurstof meer krijgen en dus sterven. Op deze manier roep je de ontwikkeling van de larven een halt toe. En de muggen zelf dan? Deze blijven nog maximaal zeven dagen in leven. Met paraffine olie ben je dus snel verlost van muggen in de winter.

Een andere manier om muggen in de winter te bestrijden is het verminderen van de hoeveelheid stilstaand water rond jouw woning. Berg potjes, bakjes, schaaltjes en emmers vooral op in de wintermaanden. Op deze manier heeft een wintermug al heel wat minder plekken om haar eitjes te leggen. Heb je een vijver in jouw tuin? Dan betekent dit niet dat je deze maar dicht moet gooien. Indien er vissen in de vijver zitten is dit namelijk niet nodig. Vissen doen zich namelijk tegoed aan de larven van de wintermug. De overlast blijft in dat geval namelijk beperkt.

Professionele bestrijding

Wil je definitief af van muggen in je huis, maar weet je niet goed waar je moet beginnen of geef je het liever uit handen? Dan kun je het beste een ongedierte bestrijder van Bestrijdingsservice in de hand nemen. Hij onderzoekt het probleem en zorgt voor een passende oplossing. Vraag hier een gratis offerte aan of bel 085 130 84 22 om direct een afspraak te maken.

Lees hier meer over ziek worden bij een muggenbeet.

Verder lezen over de tijger ofwel gele koorts mug

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button