Ga naar hoofdinhoud
voorraadinsecten

Soorten voorraadinsecten

De keukenkastjes gebruik je onder meer voor het opbergen van verschillende etenswaren. Zo staan er vaak pakken bloem en allerlei graanproducten in deze kastjes. Hier staan de producten droog, waardoor ze vaak lange tijd goed blijven. Er wordt daarom ook vrijwel nooit een blik geworpen op de houdbaarheidsdatum van dergelijke producten. Ook wordt er nauwelijks gekeken in de verpakkingen zelf. Toch is dit wel aan te raden. Waarom? Omdat er voorraadinsecten voor kunnen komen in deze voedingsmiddelen. Hieronder vertellen we jou alles over deze insecten. Je leest onder meer welke soorten het meeste voorkomen en welke andere voorraadinsecten we tegenwoordig allemaal kennen.

Meest voorkomende soorten

Veel mensen hebben geen idee wat voorraadinsecten zijn. Dit zijn kleine beestjes die zich schuilhouden in verschillende etenswaren. Vaak gaat het om eten dat, de naam doet het al vermoeden, in een voorraadkast staat. Het is niet zo dat er slechts één soort ongedierte is dat zich tegoed doet aan jouw voorraad. Nee, er zijn eigenlijk heel veel beestjes die dol zijn op producten die gebruikt worden voor het bereiden van menselijk voedsel. Er zijn echter wel bepaalde soorten die vaker opduiken in onze voorraad dan andere soorten. Daarom zetten we hieronder de meest voorkomende voorraadinsecten op een rijtje.

Broodkever

De broodkever is één van de beestjes die met regelmaat opduikt in onze voorraad. Je kunt dit ongedierte herkennen aan een bruin of roodbruin schild met strepen in de lengterichting. Een broodkevertje wordt doorgaans niet groter dan een paar millimeter. Het is overigens niet de kever zelf die voor het grootste probleem zorgt, maar de larven van deze voorraadkever. De broodkever legt haar eitjes namelijk op donkere plaatsen. Zodra de eitjes uitkomen, gaan de larven op zoek naar zetmeelhoudende producten. Deze zijn vaak in ruime mate voorhanden in voorraadkasten. Het maakt niet uit of verpakkingen open of gesloten zijn. De kevers vreten zich namelijk door nagenoeg iedere verpakking heen. Het is dus ook mogelijk dat dit ongedierte haar eitjes legt in zetmeelhoudende producten. Op deze manier kunnen de larven zich direct voeden wanneer ze uit hun ei komen.

Graanklander

Bestaat jouw voorraad gedeeltelijk uit graanproducten? Kijk dan niet raar op wanneer je te maken krijgt met de graanklander. Dit ongedierte kan niet vliegen, waardoor het zich graag schuilhoudt in de omgeving van graanrijke producten. Graanklanders leggen hun eitjes in een graankorrel. Wanneer een eitje uitkomt, vreet de larve de graankorrel eerst volledig leeg. Zodra de korrel leeg is, verpopt hij zich hierin. Na een week is een larve volgroeid tot volwassen graanklander en verlaat hij de graankorrel. Een volwassen graanklander is ongeveer 2 tot 5 millimeter lang en heeft een zwartbruine kleur. Heb je geen graanproducten in huis? Denk dan niet dat je niet met graanklanders te maken kunt krijgen. De beestjes kunnen zich namelijk ook richten tot hondenbrokken en pastasoorten.

Graanklander

Vruchtmot

Ook de vruchtmot duikt geregeld op in onze voorraad. De kans op aanwezigheid van dit ongedierte wordt groter wanneer je noten, gedroogd fruit en graangewassen, zoals mais, in huis hebt. Vruchtmotten leggen hun eitjes ook in deze producten. Daarnaast zijn cacao, chocoladeproducten en meel ook geliefde plekken voor dit ongedierte om haar eitjes te leggen. Wanneer larven uit de eitjes komen, voeden zij zich direct met de etenswaren waarin zij zich bevinden. Indien een larve volgroeid is, verlaat deze het product om zich elders te verpoppen tot volwaardige vruchtmot. Vruchtmotten die volgroeid zijn, tasten jouw voorraad niet langer aan. Je moet wel weten dat een vruchtmot om en nabij de vijfhonderd eitjes kan leggen in maximaal achttien dagen tijd. De schade die deze voorraadinsecten aan kunnen richten is dus wel degelijk groot. Hoe je dit ongedierte kunt herkennen? De larven van de vruchtmot worden niet groter dan 1,5 centimeter. Volwassen vruchtmotten zijn vaak zo’n 2 centimeter lang en hebben een geelwitte basis met roodbruine vleugels.

Huismijt

Eén van de kleinste voorraadinsecten is de huismijt. Dit beestje is doorgaans nog geen millimeter groot. Het lichaam van de huismijt is zacht en harig en heeft een crème-witte kleur. De poten zijn vaak wat geler tot geelbruin van kleur. Huismijten zijn met name dol op meel en granen, maar voeden zich ook met verschillende soorten schimmels. De huismijt legt haar larven ook vaak in dergelijke producten. Wanneer een eitje eenmaal gelegd is, duurt het vaak iets meer dan twintig dagen voordat het uitkomt. Het ongedierte komt met name voor op plekken met een relatief hoge luchtvochtigheid. Ruimten die niet of nauwelijks geventileerd worden genieten de voorkeur van de huismijt. Indien het beestje eenmaal in jouw voedsel zit, is het in staat dit te bederven. Eten van dit voedsel kan jou vervolgens darmklachten opleveren.

Overige soorten

Hierboven haalden we de vier meest voorkomende soorten voorraadinsecten aan. Naast deze soorten kunnen er echter ook nog andere beestjes opduiken in jouw voorraad. Sterker nog, er zijn zelfs ontzettend veel voorraadinsecten. Hieronder zetten we kort op een rijtje met welke voorraadinsecten je nog meer te maken kunt krijgen.

Australische diefkeverMeeltor
Bruine huismotMessingkever
Gehoornde meelkeverMonnikskapkever
Getande graankeverPelskever
Getande notenkeverPiepschuimkever
Gewone diefkeverRijstklander
Gewone spekkeverRijstmeelkever
HuidenkeverRoestbruine graankever
HuismijtRonde diefkever
Kastanjebruine rijstmeelkeverSchimmelkever
KhaprakeverStofluizen
KoprakeverTabakskever
MaisklanderTropische cacaomot
MeelmotWitkopmot

Voorraadinsecten bestrijden

Het is geen pretje om voorraadinsecten aan te treffen in jouw voedsel. In dat geval kun je de voedingsmiddelen namelijk weggooien. Eet het in ieder geval niet op, want je kunt er goed ziek van worden. Sommige mensen denken verlost te zijn van voorraadinsecten door etenswaren weg te gooien. Dit is echter niet het geval. Je bent zo inderdaad verlost van larven en eitjes, maar niet van de insecten zelf. Deze verlaten voedingsmiddelen namelijk vaak wanneer ze volgroeid zijn. Ze houden zich echter wel schuil in de buurt van deze producten. Op deze manier kunnen ze makkelijk hun eitjes kwijt. Reden genoeg dus om op te treden wanneer je te maken hebt met voorraadinsecten.

Je kunt proberen de voorraadinsecten zelf te lijf te gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende vallen beschikbaar om het ongedierte te vangen. Probleem van zo’n val is dat je alleen de volwassen voorraadinsecten maar te lijf gaat. Je bestrijdt de eitjes en larven niet. Bij de aanwezigheid van voorraadinsecten is het dan ook noodzakelijk om het probleem in de kern te bestrijden. Dit kun je beter overlaten aan een expert. Een professionele ongediertebestrijder van Bestrijdingsservice weet namelijk precies hoe hij de verschillende soorten insecten te lijf moet gaan. Bovendien beschikt hij over de juiste hulpmiddelen om het ongedierte te bestrijden. Met zijn hulp ben je binnen de kortste keren verlost van voorraadinsecten. Bel voor direct contact 085 130 84 22 of vul hier een offerte formulier in.

Lees verder: Top 5 mooiste insecten in Nederland

Lees verder: Voorraadinsecten in je eten

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button