Ga naar hoofdinhoud
voorraadinsecten-in-voedsel

Voorraadinsecten in je eten

Een groot deel van de Nederlanders heeft een ontzettende hekel aan insecten. Logisch, want de beestjes zien er griezelig uit. Gelukkig blijft een groot deel van de beestjes op gepaste afstand. Toch kan het zijn dat er plots ongedierte opduikt in jouw omgeving. Vaak wordt gedacht dat dit beperkt blijft tot in de tuin. Dit is echter niet het geval. Ongedierte duikt ook steeds vaker in huizen op. Met name keukens zijn ideale plekken voor de beestjes om te verblijven. Hier is immers voldoende voedsel te vinden. Ongedierte verblijft niet alleen in de buurt van voedsel. Het komt ook geregeld voor dat de beestjes zich in jouw voedsel nestelen. We noemen ze in dat geval voorraadinsecten. Het ongedierte houdt zich immers schuil in jouw voorraad. In deze tekst vertellen we je alles over deze voorraadinsecten.

Wat zijn voorraadinsecten?

We haalden hierboven al aan dat voorraadinsecten beestjes zijn die in onze voorraad verblijven. Dit is voor veel ongedierte een zeer prettige plek om te verblijven. Waarom? Omdat zij op deze manier niet op zoek hoeven naar voedsel. Het ongedierte zit er in dat geval immers middenin. Wanneer we het hebben over voorraadinsecten doelen we meestal op drie soorten voorraadinsecten. Hieronder lichten we deze drie insectenfamilies voor je uit.

Kevers

Kevers is een verzamelnaam voor een grote groep ongedierte. Binnen de keverfamilie vallen zo’n 400.000 soorten. Dit maakt de kans dan ook groot dat je te maken krijgt met de kever als voorraadinsect. Lang niet alle kevers doen zich echter tegoed aan jouw voorraad. Een klein deel bestempelen we namelijk maar als voorraadkever. Dit zijn met name de kevers die niet kunnen vliegen. Voor hen is het lastig om aan voedsel te komen. Daardoor verblijven zij vaak in de buurt van menselijk eten. Kevers die wel kunnen vliegen kunnen zelf op zoek naar voedsel, waardoor we hen niet snel als voorraadkever bestempelen. Wel kan deze kever zijn eitjes in jouw voorraad leggen. De larven kunnen zich op deze manier voeden met jouw voorraad, waardoor ze snel groeien.

Motten

Naast de voorraadkever behoort ook een aantal mottensoorten tot de voorraadinsecten. Ook bij dit ongedierte geldt echter dat het om een betrekkelijk klein deel gaat. Het zijn echter niet de volwassen motten die we tot voorraadmot rekenen. Nee, het zijn juist de larven die zich voeden met de voorraad uit bijvoorbeeld onze keuken. In tegenstelling tot de volwassen motten hebben larven namelijk wel bijtende monddelen. Dit ongedierte is zelfs in staat om zich door een verpakking heen te vreten om uiteindelijk bij jouw voorraad terecht te komen. De voorraadmot behoort hierdoor tot de vervelendste voorraadinsecten die we kennen.

Voorraadmot-larve

Mijten

Tot slot rekenen we ook de mijten tot de voorraadinsecten. In feite is dit eigenlijk niet de juiste benaming, want een mijt behoort tot de spinachtige. Toch nemen we ze hier wel mee. Waarom? Omdat mijten geregeld opduiken in ons voedsel. De voorraadmijten zijn overigens wel de kleinste van de drie voorraadinsecten. Ze worden namelijk niet groter dan één millimeter, waardoor ze niet snel opvallen. Toch duiken voorraadmijten geregeld op in ons voedsel. Dit is niet wenselijk, want dit ongedierte kan voedsel besmetten. Hierdoor kun je uiteindelijk gezondheidsklachten krijgen.

Hoe kun je ze signaleren?

De meeste voorraadinsecten zijn betrekkelijk klein van stuk. De mijten zijn verreweg het kleinste van allemaal, maar een aantal motten en kevers is ook niet bijzonder groot. Hierdoor hebben veel mensen niet snel in de gaten dat er ongedierte in hun voorraad zit. Gelukkig zijn er een aantal dingen waaraan je de aanwezigheid van voorraadinsecten kunt signaleren. Allereerst doe je er goed aan jouw keukenkastjes geregeld te inspecteren. Is er iets niet helemaal in de haak of zie je veel rotzooi? Controleer voedingsmiddelen in dat geval uitvoerig op de aanwezigheid van voorraadinsecten. Zie je geen beestjes? Kijk dan of er uitwerpselen aanwezig zijn. Dit duidt namelijk ook op de aanwezigheid van ongedierte in jouw voedsel. Let ook goed op de verpakkingen zelf. Zijn deze aangevreten? Dan is de kans groot dat er ongedierte in jouw voedingsmiddelen zitten.

Schade door dit ongedierte

Het is natuurlijk geen prettige gedachte om insecten in jouw voedingsmiddelen aan te treffen. Zoals gezegd valt lang niet iedereen dit op. Dit kan grote gevolgen hebben. Voorraadinsecten kunnen namelijk behoorlijk wat schade aanrichten. Allereerst beschadigen de beestjes verpakkingen van etenswaren. Dit is indirect niet schadelijk voor jou. Het wordt wel gevaarlijk wanneer het ongedierte zich in de voorraad nestelt. Zo vreten de insecten bijvoorbeeld granen en andere voedingsmiddelen aan. Hierdoor kunnen zij bacteriën overdragen op deze voedingsmiddelen. Daarnaast komen er ook uitwerpselen van voorraadinsecten in jouw voedsel terecht. Deze bevatten ook de nodige bacteriën.

Heb je niet door dat er insecten in jouw eten zitten? Dan eet je het voedsel ongetwijfeld gewoon op. Dan kan dit gezondheidsklachten veroorzaken. Zo kun je goed ziek worden wanneer je de uitwerpselen van voorraadinsecten binnenkrijgt. Dit geldt overigens ook wanneer je de eitjes of larven van ongedierte naar binnen werkt. In de horeca kunnen voorraadinsecten behoorlijk veel schade veroorzaken. De voedingsmiddelen worden immers gebruikt in gerechten voor meerdere personen. Zij kunnen hierdoor allemaal ziek worden.

Professioneel bestrijden van voorraadinsecten

Zijn er voorraadinsecten aanwezig in jouw voedingsmiddelen? Dan gooi je het voedsel uiteraard eerst weg. Dit betekent echter niet dat je ook direct verlost bent van het ongedierte. De beestjes kunnen zich namelijk binnen de kortste keren weer in jouw voedsel nestelen. Je moet het probleem daarom altijd in de kern bestrijden. Dit kun je doen door vallen te gebruiken. De voorraadinsecten worden gevangen en leggen vervolgens binnen de kortste keren het loodje. Dit ongedierte zelf bestrijden is echter niet altijd succesvol.

Wil je er zeker van zijn dat je verlost wordt van voorraadinsecten? Schakel dan een professionele ongediertebestrijder in via Bestrijdingsservice: 085 130 84 22. Hij weet namelijk precies hoe hij ongedierte in jouw voedsel moet bestrijden. Grote voordeel is dat hij zich niet alleen tot het eten zelf richt. Nee, want ook de omgeving wordt bestreden. Zo wordt er bijvoorbeeld een onaangenaam klimaat gecreëerd voor de beestjes. Door professionele bestrijding hoef je er dus niet bang voor te zijn dat voorraadinsecten snel weer terugkeren!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button