Ga naar hoofdinhoud

Top 5 mooiste insecten in Nederland

Insecten staan universeel bekend als belagers van gewassen en voedingswaar, ofwel ongedierte, maar sommige soorten zijn nuttige roofinsecten die gewassen op een biologische manier kunnen beschermen. Ze zijn een prachtig element van de natuur en verkondigen met hun bijzondere kenmerken de creativiteit en verscheidenheid van het universum. Wij hebben een top 5 gemaakt van de mooiste, sierlijkste en bijzonderste insecten die je terug kan vinden in Nederland.

Koninginnepage

De koninginnepage is een prachtige en bonte vlinder dat gerekend wordt tot de vlinderfamilie van de pages. De koninginnepage is een bijzondere vlinder vanwege haar verschijning en kan tussen de 50 en 70 mm groot kan worden. Het is overwegend geel van kleur met zwart-gele patronen op de vleugels. De rand van de vleugels zijn omlijnd met zwart gekleurde bandjes  terwijl de vleugels geaccentueerd zijn met blauwachtige vakjes en een rode spikkel aan de binnenrand van de achtervleugel. De koninginnepage heeft een zwart vleugel aanhangsel dat aangeduid wordt als de vleugelstaart. Ook heeft de koninginnepage een lange roltong waarmee zij nectar van allerlei kruiden opzuigt. De bonte vlinder leeft graag in moerassen, bloemrijke weiden, moestuinen. De rups is aanvankelijk zwart van kleur met een witte vlek. De rups transformeert in het laatste ontwikkelingsstadium van kleur en grootte. Deze wordt wel 50 mm groot, groen van kleur en is bespikkeld met zwarte, witte en oranje vlekjes.

 

Bosbeekjuffer

De bosbeekjuffer is een zeldzame Vlaamse libel die zich graag ophoudt langs bos kreekjes met goede waterkwaliteit. De mannetjes hebben een donkerblauw lichaam met zwarte vleugels. De vrouwtjes hebben een metaal glanzend lichaam dat groenachtig tot bruinachtig van kleur is. De kleuren vergemakkelijken de herkenning van geschikte partners. De kleur van de bosbeekjuffer heeft ook als functie om hun lichaam niet openlijk te verhullen en zich zo te verbergen voor predatoren. De bosbeekjuffer vertoeft graag in schaduwrijke plaatsen en geeft voorkeur aan omringende landschappen met natte graslanden en door elkaar groeiend gewas. De bosbeekjuffer wordt 45 tot 49 mm groot.

 

Lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje is een kleine schattige gestippelde kever waarvan het zevenstippelig lieveheersbeestje het meest populair is. Het aantal stippen op het lijf heeft geen bijzondere betekenis. Er zijn 60 verschillende soorten die 2 tot 20 mm groot kunnen worden. Deze insecten leven het liefst op zonbeschenen terreinen en vermijden schaduwrijke plaatsen.  Kenmerkend van dit insect is de ronde en halfbolvormige verschijningsvorm, de korte pootjes en het dekschild met daaronder de twee vliesvleugels. De meeste lieveheersbeestjes komen voor in diverse vormen en kleuren en hebben een korte levensduur van een jaar. De bladluis etende soorten worden als nuttig ervaren terwijl de planten- en schimmel etende lieveheersbeestjes ziekten verspreiden en een plaaginsect vormen voor gewassen. Het lieveheersbeestje is ook bijzonder omdat het zichzelf beschermd tegen belagers door een gele bittere vloeistof af te scheiden die de belagers kotsmisselijk maakt en afschrikt.

 

Schaatsenrijders

De schaatsenrijders is een insect met een heel erg smal lichaam, kleine vleugeltjes en vier hele lange poten waarmee ze heel vluchtig kunnen voortbewegen op wateroppervlakten. Tevens zitten er twee poten heel dicht bij de kop die kort zijn en lijken op een tang. De schaatsenrijder heeft “roeipoten” en “stuurpoten”. De twee middelste poten worden gebruikt om kleine golfjes te maken in het water en worden dus de zogenaamde roeipoten genoemd. De “stuurpoten’ zijn de twee achterste poten. Een schaatsenrijder is niet zo mooi qua uiterlijk maar beweegt zich sierlijk over het water. Hij kan in principe over het water glijden, rennen, duiken en ook vliegen. Echter kan dit insect zich niet zo snel voortbewegen op het land en ontsnapt aan gevaar door kleine sprongetjes te maken.

 

Bladsprietkevers

Bladsprietkevers, ook wel Gouden Tor genoemd, zijn een familie uit de rangorde van de kevers en hebben een rond, bol lijf met korte tasters. Ze hebben ook grote dekschilden die een schitterende glanzende groene kleur hebben. De bladsprietkevers hebben een levensduur van enkele weken tot een maand en voeden zich met plantendelen zoals plantensap, vruchten en stuifmeel. De larfjes worden engerlingen genoemd en leven van zowel levend plantaardig als dood materiaal. De meeste larven van bladsprietkevers voeden zich lang met rottende bladeren en teelaarde. De antennes van de bladsprietkevers zijn buitengewoon groot met aan het uiteinde waaiers die door de mannetjes gebruikt worden om vrouwtjes te zoeken voor de paring.

Nog zo veel meer

Het aantal insectensoorten in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen door de warmere zomers of gewoonweg omdat ze tijdens een onderzoek boven water zijn gekomen. Enkele andere mooie insecten zijn bijvoorbeeld Indian Jewel bug – Scutelleridae en de Pyrops Candelaria. Wat je niet uit het oog moet verliezen is dat insecten ook nuttig zijn. Ze worden in de land- en tuinbouw gebruikt om een insectenplaag op te lossen, ze zorgen voor bestuiving van bloemen en ook een gezonde bodem.

Lees verder: Soorten voorraadinsecten

Lees verder: Ook jij hebt al wel eens insecten gegeten

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button