Ga naar hoofdinhoud
vliegenlamp

Vliegende insecten bestrijden met een vliegenlamp

Heb je last van vervelende vliegen in jouw huis, tuin of (horeca)bedrijf? Dan is een goede vliegenlamp de oplossing voor de bestrijding van deze en andere vliegende insecten. Het is heel onhygiënisch om vliegen in je keuken of elders in het huis te laten rondvliegen. Ze besmetten de omgeving met de bacteriën waar jij, je personeel of gasten ziek van kunnen worden. Met een vliegenlamp bestrijdt je de vliegen op een milieuvriendelijke manier omdat je geen gebruik maakt van insecticiden. Een vliegen- of insectenlamp biedt langdurende bescherming en is de beste oplossing om vliegen hygiënisch te bestrijden.

Ons advies voor het kopen van een vliegenlamp

flystopperMaxxHome-GB-30LGenus-ILT30 Plus40-RVS

Verschillende soorten

In de zomer- en lente maanden merk je op dat vliegen je huis of bedrijf binnendringen. Om de binnendringers te vangen kan je gebruik maken van en vliegenlamp. Eigenlijk alle vliegenlampen maken gebruikt van UV licht om de dieren te lokken. Alle vliegende insecten voelen zich namelijk aangetrokken tot de ultraviolette stralen die de zon uitstraalt, met UV-lampen worden deze stralen nagebootst. Naast het lokken met UV-lampen kan er wel verschil zitten in de verdere werking van de lamp. Er zijn namelijk 3 verschillende soorten; vliegenlampen met hoogspanning, met kleefplaten en met een aanzuigsysteem.

 • Hoogspanning

De vliegenlampen die werken met hoogspanning zorgen ervoor dat de vlieg wordt elektrocuteert bij aanraking met de lamp.  Dit type vliegenlamp lokt met haar ultraviolette stralen vliegen aan en bestrijdt de vliegen op een milieuvriendelijke wijze zonder insecticide. De ultraviolette stralen worden door mensen waargenomen als blauw licht. Insecten zijn zeer gevoelig voor ultraviolette stralen, ze komen daarop af en worden vervolgens door de hoogspanning gedood.

 • Kleefplaat

Bepaalde vliegen- en insectenlampen hebben een kleefplaat waaraan het ongedierte vast blijft kleven. Deze type vlieglampen stralen eveneens blauw UV-lichten uit om vliegen aan te trekken. De vliegen raken zo bevangen in het apparaat en blijven plakken aan het kleefplaat. De kleefplaat dient regelmatig te worden vervangen. Een vliegenlamp met kleefplaat is geschikt voor ruimtes waar eten wordt bereid, denk aan horeca, verzorgingshuizen, bioscopen en scholen.

 • Aanzuigsysteem

De laatste soort vangt vliegen door middel van een aanzuigsysteem. Bij dit type vliegenlampen worden de insecten door een ventilator in het apparaat gezogen en uitgedroogd. Bij lampen met een aanzuigsysteem duurt het proces wat langer maar je hebt geen last van nare geurtjes die door elektrocutie wordt achtergelaten. De vliegenlampen verschillen ook in grootte en de mate waarin het lichtopbrengst heeft.

Toepassing en bereik

Er zijn dus verschillende soorten vliegenlampen op de markt. Welke geschikt is voor jou is ook nog mede afhankelijk van het aantal ruimtes en de oppervlakte waarin je de lamp wilt inzetten.

Thuis, in de slaapkamer of keuken

In de slaapkamer of in de keuken heb je natuurlijk niet z’n groot bereik nodig als in een magazijn of horecakeuken. In een kamer met een oppervlakte van 30 tot 50 vierkante meter zijn UV lampen van 7 tot 15 watt aanbevolen. Een Flystopper HV30 of HV16 zouden wij aanraden voor dit soort ruimtes.

Buiten

Niet alle lampen zijn geschikt voor het gebruik buiten. Let daarom op of de lamp geschrikt is voor het gebruik buitenshuis. Zo kan je genieten van de mooie zomeravonden zonder vervelende insecten. De MaxxHome GB-30L LED die we bovenin het artikel aanraden is een lamp die geschikt is voor zowel binnen als buiten. Daarnaast heeft hij 2 Energiezuinige UV-ledlampen waardoor de lamp weinig stroom verbruikt. Het bereik van deze lamp is 70m².

Kantoor

Ook voor kantoorruimtes werken kleinere vliegenlampen, zoals bovengenoemde, goed. Het aantal m² is te vergelijken met ruimtes in huis en tuin, van 30m² t/m 70m². Let wel op dat de lampen op een veilige plek hangen of staan. Het is belangrijk dat niemand zich kan verwonden aan de hoogspanning van de apparaten.

Vliegenlamp horeca

Voor de horeca is een UV lamp met kleefplaat aanbevolen. Let bij de aanschaf op of hij voldoet aan de normen die gesteld worden binnen de Hygiënecode HACCP. In de keukens van horecagelegenheden, bioscopen, scholen en zorginstellingen is het bestrijden van vliegen natuurlijk extra belangrijk. Wij raden hiervoor de Genus ILT30 aan. Het gebruik van kleefplaten in de horeca heeft een aantal voordelen;

 • Het is veilig doordat er geen hoogspanning op zit
 • Hygiënisch doordat de insecten vastzitten op de kleefplaat kunnen er geen vliegenresten op de werkbanken of vloeren kunnen vallen.
 • Geen stank van verbrande insecten.
 • Geen knetterende geluiden of exploderende insecten

Bedrijfsruimte/magazijn

Voor grote bedrijfsruimtes zoals magazijnen heb je een vliegenlamp nodig die een groot bereik heeft. Ook kan het verstandig zijn om meerdere lampen te plaatsen. De Plus40 RVS is een praktische uitkomst in deze ruimtes. Met deze vliegenlamp kun je op twee manieren vliegen aantrekken. De combinatie van beide methoden maakt dat dit apparaat effectiever zijn werk doet. Deze vliegenlamp bevat twee 18 watt UV lampen die vliegen aantrekt en hoogspanning die ze elektrocuteert. Ze vallen vervolgens in een speciaal daarvoor bestemd opvangbakje. De extra aantrekkingsmethode is met flylure lokstof dat in het opvangbakje kan worden geplaatst zodat vliegen daarop af komen.

Wat is de beste plaats voor een UV lamp tegen vliegen?

Voor een verhoogde effectiviteit van de vliegenlamp is het goed om op de volgende punten te letten bij het plaatsen:

 • De beste plek voor een vliegenlamp is de plek waar de vliegen zich het vaakst ophouden, dat is meestal de keuken.
 • Plaats hem niet in een directe luchtstroom, bij ramen of deuren. Daar houden vliegen niet van.
 • Een UV lamp is het effectiefst op een donker, beschut plekje . Plaats hem daarom nooit in de buurt van ramen of deuren die licht doorlaten of lampen die altijd aan staan.
 • Het is aan te raden om ze ter hoogte van 2 meter te plaatsen. Je kunt de lampen op een standaard plaatsen of ophangen aan de muur of het plafond.

Onderhoud

Een vliegenlamp dat met kleefplaten werkt moet minstens 1 keer in de maand worden schoongemaakt. Door een goed onderhoud zal de vliegenlamp nog heel lang effectief werken. Een vliegenlamp dat met hoogspanning vliegen elektrocuteert moet ook regelmatig ontdoen worden van de vliegenresten die aan de spiralen vastzitten. Door de ophoping van de vliegenresten kan de vliegenlamp defect raken. De spiralen kun je schoonmaken met een borstel. Ook de lichtopbrengst van de lampen gaan een stuk achteruit nadat 2 seizoenen voorbij zijn. Het is ook aan te bevelen om ze daarom op tijd te vervangen.

Specialist

Als je van plan bent om een vliegenlamp te kopen, zijn er een aantal zaken die je moet weten wil je het apparaat effectief gebruiken. Wil je voorgoed af zijn van de vervelende vliegen, wacht dan niet langer en schaf gauw een vliegenlamp aan plaats hem met bovenstaande adviezen. Wil je voor het bestrijden van vliegen advies op maat van een specialist? Maak dan een afspraak met een specialist van Bestrijdingsservice op 085 130 84 22 om te kijken wat de beste bestrijdingsmethode is. Bij ons is de klant koning en wij zijn zo snel als het UV licht om jou van dienst te zijn ;).

Hier lees je meer over een vliegenkap.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button