Ga naar hoofdinhoud
E201

Ook jij hebt al wel eens insecten gegeten

Als je denkt dat je nog nooit insecten op hebt, heb ik slechte nieuws voor je. Waarschijnlijk heb je ze al heel vaak gegeten. Ze zijn namelijk verwerkt in veel van onze dagelijkse voedsel producten zoals; snacks, koeken, drankjes et cetera. Gelukkig stelt de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) wel een maximaal aantal insecten toe in onze voedingsmiddelen. Er zijn dus limieten op hoeveel insecten de NVWA je onbewust laat eten. Het gaat hier niet om motten en papiervisjes uiteraard, maar over wat voor soort insecten hebben we het dan?

Insecten eten door E120

Wat is E120?
Als we het hebben over karmijnzuur, hebben we het over E120. E120 wordt gebruikt in voedselproducten dat een roze/rode kleur nodig heeft om er aantrekkelijker uit te zien. Zoals we weten, is de kleur van een product een van de belangrijkste factoren bij het besluitvormingsproces van een consument. Dus als een product geen aantrekkelijke kleur heeft, moet er wat kleur worden toegevoegd. In dit proces zijn er twee opties: natuurlijke of kunstmatige kleur. Veel onderzoeken tonen echter aan dat kunstmatige kleuring schadelijk is voor de gezondheid. Dat is de reden waarom karmijn E120 zo populair is in de voedingsindustrie. Hoewel het voornamelijk wordt gebruikt in de vleesindustrie, wordt het ook veel gebruikt in snoep, gebak, dranken, zuivelproducten, enz.

Wat zit er in?
E120 is bevat het kleurpigment verkregen uit een Cochenilleluis (Dactylopius coccus), dat leeft op cactussen. Het insect komt van nature voor in tropisch Zuid- en Midden-Amerika en produceert het pigment als een afschrikmiddel tegen andere insecten. Het pigment kan worden verkregen uit het lichaam en uit eieren van het insect.

Hoe wordt het gemaakt?
De kleurstof  wordt gehaald uit de gebroken karkassen van vrouwelijke Cochenilleluizen. Ze worden gedood door onderdompeling in warm water of door blootstelling aan zonlicht, stoom of de hitte van een oven. Er zijn ongeveer 70.000 insecten nodig om een pond karmijnzuur (E120) te maken. Er zijn dan ook speciale plantages voor deze luizen.

In welke voedingsmiddelen zit E120?
Niet iedereen mag/wil E120 eten, denk aan vegetariërs, veganisten of vanwege een ethische of religieuze achtergrond. Het is daarom goed om te weten in welke voedingsmiddelen E120 zit. Hier is een korte lijst met items die E120 (kunnen) bevatten:

  • Surimi (kunstmatig krabvlees)
  • Snoep en koek; rode M&M’s, roze koeken, kauwgum
  • Drank; frisdrank, vruchtensap, energy drank
  • Zuivel; (aardbeien) yoghurt, ijs, milkshakes en zuiveldranken
  • Ingeblikt fruit & jam
  • Gedroogde soepen en ingeblikte soepen

insecten eten  aardbeiengebak

Insecten in E904

Wat is E904?
E904, ook wel schellak genoemd, is een hars afgescheiden door de vrouwelijke schildluizen, op bomen in de bossen van India en Thailand. Het wordt verwerkt en verkocht als droge vlokken en opgelost in alcohol om vloeibare schellak te maken. Het eindproduct wordt gebruikt als voedselglazuur en houtafwerking. Schellak fungeert als een taaie natuurlijke primer, schuurmiddel en tannineblokker. Schellak werd ooit gebruikt in elektrische toepassingen, omdat het goede isolerende eigenschappen bezit en het goed afdicht.

Wat zit er in?
Schellak wordt uit de bast van de bomen geschraapt, waar de vrouwelijke schildluis het uitscheidt. Dit insect bevindt zich in dezelfde ‘familie’ als het insect waarvan E120 wordt verkregen. De insecten zuigen het sap van de boom en scheiden bijna constant schellak af.

Hoe wordt het gemaakt?
De ruwe schellak die van de bomen is geschraapt wordt in canvasbuizen (net als lange sokken) opgevangen en boven een vuur verwarmd. Dit zorgt ervoor dat de schellak vloeibaar wordt en door het canvas sijpelt. Hierdoor blijven kleine stukjes schors en beestjes achter. De dikke, kleverige schellak wordt vervolgens gedroogd tot een vlakke plaat en in vlokken gebroken of gedroogd in bakjes. Vervolgens in zakken gedaan en verkocht. De eindgebruiker verplettert het dan tot een fijn poeder en mengt het vóór gebruik met ethylalcohol, lost de vlokken op en maakt vloeibare schellak.

In welke voedingsmiddelen zit E904?
Schellak is goedgekeurd voor gebruik als glansmiddel voor vruchten, zoals citrusfruit, meloenen, appels, peren, perziken, ananassen, granaatappels, mango’s, avocado’s en papaja’s. Ook in de bakkerij en op snacks wordt E904 gebruikt. Zo kun je het terug vinden op chocolade, koffiebonen, snacks op basis van aardappel, graan, meel of zetmeel. Zie hieronder een natuurlijke appel en een appel met schellak.

appel  E904

Lees hier verder: Top 5 mooiste insecten in Nederland

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button