Ga naar hoofdinhoud
Wespensteek

Wat te doen bij een wespensteek

Wespensteken komen vaak voor en zijn erg pijnlijk. Ze zijn meestal niet levensbedreigend, maar sommige mensen kunnen wel een erge allergische reactie krijgen. Het stekende apparaat van wesp bestaat uit een zak met gif bevestigd aan een angel. Wanneer een wesp steekt, trekt de zak samen en pompt gif in het weefsel. Een wesp behoud na het steken zijn angel en kan daardoor vaker steken. Dit in tegenstelling tot een bij die zijn angel verliest en overlijd na een steek.

Hoe ziet een wespensteek eruit?

De steek van een wesp zal in eerste instantie pijnlijk zijn, je ziet het misschien alleen niet direct op de huid. Er kan een kleine prikwond zijn en eventueel een klein druppeltje bloed, maar dat is het zo’n beetje. Kort nadat dit is gebeurd, kan het gebied rood worden en zal het werkelijke steekgebied opzwellen. Zodra je de verhoogde rand ziet, zie je mogelijk een klein wit merkteken in de buurt van het midden. Dat is de plek waar de angel je huid is binnengedrongen. De gebieden rond de wond zullen zeer pijnlijk aanvoelen en het hele gebied kan behoorlijk opgezwollen raken. De zwelling verschilt per individu.

Zwelling

Wat te doen

Als je bent gestoken door een wesp, kan dit pijn, roodheid en zwelling veroorzaken. Je kunt de meeste wespensteken thuis behandelen met basisbenodigdheden zoals ijs en pijnstillers. Allergische reacties kunnen echter dodelijk zijn. Als je ademhalingsmoeilijkheden, intense pijn en erge zwelling ervaart ga dan onmiddellijk naar de dokter of eerste hulp. Als je geen allergische reactie hebt kun je de volgende stappen volgen.

Uitzuigen met een vacuümpomp

Als je geen angel ziet ben je gestoken door een wesp. Zit er wel een angel in, dan ben je gestoken door een bij. Verwijder dan voor het uitzuigen eerst voorzichtig de angel. Om het gif uit te zuigen zijn handige vacuümpompjes op de markt, zoals deze van Aspivenin. Zet deze op het witte puntje waar de angel in het lichaam is gegaan en trek het uiteinde omhoog. De zuigpompjes zijn geschikt voor steken en beten van wespen, bijen, paardenvliegen, hoornaars, adders, spinnen, schorpioenen, enzovoort. Een echte musthave voor in je EHBO koffer. Ontsmet de beet/steek na het uitzuigen met een ontsmettingsmiddel zoals Betadine.

Aspivenin Betadine

Koelen

IJs is een geweldige manier om de zwelling van een wespensteek te verminderen. Dit komt omdat de koude temperatuur de bloedtoevoer naar de insectensteek vertraagt. Neem een ijsblokje, een ice pack (coldpack) of een zak bevroren erwten en plaats het ongeveer 20 minuten op de wespensteek. Dit zal helpen bij de pijn en het verminderen van de zwelling. Als je een ijsblokje gebruikt, zorg er dan voor dat je het besmette gebied beschermt met een thee- of handdoek.

Azijn om de huid te herstellen

Een paar huismiddeltjes kunnen ook verlichting bieden bij een wespensteek. Het aanbrengen van een kleine hoeveelheid (appelcider)azijn op de steek (gemengd 50/50 met water) helpt de natuurlijke pH-waarde van je huid te herstellen, waardoor jeuk en irritatie verminderen. Omdat insectenbeten en -steken een histamine-reactie op het gebied kunnen veroorzaken, kun je ook een Aloë Vera gel rechtstreeks op de steek smeren.

Allergische reactie wespensteek

De meerderheid van de mensen heeft geen allergie voor een wespensteek en zullen alleen last hebben van kleine symptomen tijdens en na een steek. Meestal verdwijnt de pijn en zwelling binnen enkele uren na de steek, daarna kan het nog wel jeuken.

Sommige mensen zijn allergisch voor wespensteken, maar ze ervaren geen levensbedreigende symptomen. Zij ervaren meestal extreme roodheid, zwelling en jeuk die minimaal twee tot drie dagen aanblijft. Misselijkheid en braken kunnen ook voorkomen. Als je hier last van hebt of de zwelling neemt na 24 uur niet af neem dan direct contact op met je huisarts. Ze kunnen je adviseren om een antihistaminicum tegen de symptomen in te nemen (zoals Benadryl) om jouw ongemak te verminderen.

Bij een heftige allergische reactie kan iemand in een anafylactische shock raken. Dit is ernstige allergische reactie op een lichaamsvreemde stof die snel behandeld moet worden. Deze shock kan namelijk levensbedreigend zijn. De symptonen hiervan zijn;

  • Lage bloeddruk
  • flauwvallen
  • Duizelig/misselijk
  • Overgeven
  • Opgezwollen tong, hals, lippen
  • Vernauwde luchtwegen (ademhalingsproblemen)

Deze symptomen zijn meestal direct of binnen een uur merkbaar. Iemand die weet dat hij/zij allergisch is heeft meestal een adrenaline spuit bij zich. Deze moet dan direct na de steek worden toegediend. Heeft de persoon geen adrenaline spuit bij zich, bel dan direct 112 of ga naar de eerste hulp van het ziekenhuis.

Wesp

Jeuk

Na een wespensteek is het normaal dat het gebied rondom de steek gaat jeuken. Probeer niet te krabben. Plaats ijs of azijn rond het gebied en dek eventueel de steek af. Hierdoor zul je niet steeds willen krabben en blijft het schoon. Wanneer je vaak krabt, kan je het open krabben en een infectie veroorzaken.

Steek voorkomen

Als een wesp op je landt kun je het beste helemaal stil blijven zitten. Maak er met kinderen een spelletje van en zeg dat ze een standbeeld moeten zijn. Door snelle bewegingen schrikt de wesp waardoor hij eerder steekt. Probeer voorzichtig naar de wesp te blazen. Dit kan het aanmoedigen om verder te gaan zonder hem te laten schrikken.

Ook kun je natuurlijk wespen op voorhand al verjagen of weglokken van de plek waar je graag zit. Ze zullen op deze manier sneller wegblijven en dus ook niet steken. Zoals je misschien las maakte ik verschil tussen weglokken en verjagen. De welbekende siroopvallen lokken wespen aan de hand van een lokmiddel in een val waar ze niet meer uit kunnen en zullen sterven. Deze vallen kan je het beste uit de wind en z’n 5 a 10m vanaf het zitgedeelte in de tuin plaatsten. Ook de vliegenmepper en elektrische vliegenmepper blijven een manier om wespen uit te schakelen. Bij last van meerdere wespen is dit alleen niet effectief omdat je zelf steeds opnieuw moet blijven handelen, bij enkele stukjes kan dit wel de oplossing zijn. Een andere, meer diervriendelijke manier is het wegjagen van wespen. Dit kan je doen aan de hand van een nep nest. Een wesp is territoriaal en denkt bij het zien van een nep nest dat hij in een vijandig gebied is en gaat weg. Dit nest kun je in tegenstelling van de siroopvallen wel bij de zitplek hangen. Wij raden de volgende producten aan:
Guard´n-CareHG-elektische-mepperWazzzpAway

Wespen bestrijden

Bijna iedereen is tijdens zijn leven door een wesp gestoken. Deze ervaring bevestigt hoe pijnlijk een steek kan zijn. Je zou het mis hebben als je denkt dat ze steken omdat ze puur kwaadaardig en super agressief zijn. Als je een groot aantal wespen bij je thuis hebt gezien of als je een nest hebt gezien, is het eerste wat je moet doen de professionals bellen. Wij bieden wespenverwijderingsdiensten en preventiediensten aan om je huis en tuin te ontdoen van wespen en te voorkomen dat wespen je lastig vallen. Bel 085 130 84 22 voor direct advies of lees meer informatie op onze wespen bestrijden pagina.

Lees hier meer over het nut van wespen.

Lees verder: Het verschil tussen een wespennest en bijennest

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button