Ga naar hoofdinhoud

Wat is het nut van wespen?

Als je het hebt over wespen, denken mensen gelijk aan de zwart gele stekende insecten die pretbedervers zijn en pijnlijke prikken geven als ze zich bedreigd voelen. Je zou daarom niet denken dat wespen nuttige beestjes zijn. Maar wist je dat wespen wel nuttig zijn voor de natuur en de mens? Zonder wespen zou er waarschijnlijk een insectenplaag kunnen uitbreken. Wespen zijn er in verschillende soorten en zorgen ook goed voor de natuur.

Waar zijn wespen goed voor in de natuur

 • Bestuiving

Bijen en hommels zorgen voor de bestuiving van bloemen maar sinds het slecht gaat met de bijenpopulatie worden wespen steeds meer belangrijker als het gaat om de bestuiving van planten en bloemen. Als de wespenkoninginnen uit hun winterslaap ontwaken nemen ze voeding uit de nectar van planten en bestuiven later in het seizoen laat bloeiende planten zoals aardbeien en frambozen.

 • Natuurlijke ongediertebestrijders

Veel mensen zijn nog niet bekend met het feit dat wespen een steentje bijdragen aan de natuur doordat zij schadelijke insecten vangen en de agrarische sector beschermen tegen andere insecten. Zonder de hulp van deze wespen zou mogelijk een plaag van insecten kunnen uitbreken in de agrarische sector. De sluipwesp wordt in de kassenteelt gebruikt om de gewassen te beschermen tegen ongedierte die schadelijk zijn voor de oogst. Naast de sluipwesp is ook de zweefvlieg een goede natuurlijke insectenbestrijder.

 • Sterke bijenvolken

Wespen houden het bijenras sterk omdat ze tijdens hun “jagende periode” de zieke bijen aanvallen en doden waardoor de zieke bijen geen kans krijgen om de ziekte te verspreiden.

 • Toename van fruitbomen.

Wespen eten geen fruit maar schrapen met hun kaken het vruchtvlees weg zodat ze van het vruchtensap kunnen drinken. Het vruchtvlees en de zaden worden door de wespen op de grond gemorst waardoor bij ideale omstandigheden uit de zaden fruitbomen voortkomen.

 • Voorkomen ziekteverspreiding.

Wespen helpen ander afval in de natuur op te ruimen. Wespen gaan tijdens hun “jagende periode” op zoek naar voedsel voor hun larven. Tijdens hun zoektocht ruimen ze insecten maar ook kadavers op waardoor ziekteverspreiding door rottend vlees wordt voorkomen.

 • Groei van jonge planten

Wespen bouwen hun nest van dode bomen in het bos. Hierdoor kan het dode hout snel vergaan en wordt dichtslibben van het bos voorkomen. De jonge planten krijgen op deze manier de kans om uit te groeien.

Het nut voor de mens

Ondanks dat wespen als lastig worden ervaren door mensen blijkt dat wespen de mens beschermen tegen insecten zoals muggen en vliegen. Een tekort aan wespen kan leiden tot een plaag van muggen en vliegen. Een nest van 5000 wespen kan ongeveer 7500 vliegen en muggen opruimen.

Nest in of rondom het huis

Je hebt waarschijnlijk ergens rondom je huis een wespennest zitten, als wespen in je huis voorkomen. Het is te gevaarlijk om de wespennest zelf te verwijderen. Zelf kun je wel een aantal handelingen plegen om te voorkomen dat wespen in je huis komen.

 • Spoor het wespennest op. Als je in huis wespen tegenkomt dan zit de wespennest waarschijnlijk in je zolder of tussen de spouwmuren of onder het dakrand.
 • Als je het nest hebt gevonden, blijf dan uit de buurt van de nest. Houd ook kinderen en huisdieren ver van de nest anders worden de beestjes boos en gaan ze je aanvallen.
 • Wordt niet onrustig en ga niet met je hand heen en weer slaan als een wesp je benadert. Ze voelen zich hierdoor bedreigd en tot jouw pech zullen meer wespen op je afkomen.
 • Je kunt voorkomen dat de wespen zich verder verspreiden door alle naden en kieren in je woning te dichten.
 • Horren voor ramen en deuren bemoeilijkt het binnenkomen van de wespen. Als er buitenshuis een wespennest zit, voorkom je met het plaatsen van horren dat ze in je huis terechtkomen.
 • Je kunt verschillende middelen gebruiken om wespen te verjagen:
 • Wierook. Wespen houden niet van sterke geuren. Je kan in je tuin of in huis wespen of afstand houden door wierook te branden maar let wel op de huisdieren.
 • Plantensoorten. Je kunt ook plantensoorten die een sterke geur hebben, gebruiken om wespen te verjagen. Wespen zijn niet dol op de geur van planten zoals munt en citronella. Wespen blijven ook uit de buurt van kruidnagel. Je kunt een citroen doormidden snijden en de kruidnagels erin steken.
 • Een wespennest kun je herkennen aan de grijsachtige ronde vorm dat van papierachtige materiaal is gemaakt. Het is gevaarlijk om een wespennest zelf te verwijderen. Hiervoor heb je echt de hulp nodig van een professional.

Hoe wij je kunnen helpen met bestrijden

Voor het bestrijden van wespen gebruikt de ongediertebestrijder een speciaal wespenpoeder. Deze poeder is niet in winkels verkrijgbaar omdat het heel sterk is. Met een poederspuit wordt de poeder gespoten in de opening van de nest. De ongediertebestrijder draagt bij deze verrichting een speciale kleding om zichzelf te beschermen. De wespen zijn binnen twee dagen dood en de nest mag opgeruimd worden. Wil je afkomen van de wespen in en rondom je huis. Schakel dan Bestrijdingsservice op 085 130 84 22 in voor een professionele wespenbestrijding.

Lees hier meer over een wespensteek.

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Al deze dingen zijn leuk tot je overlast krijgt van de wespen. Wespen verwijderen kan ik gelukkig wel zelf doen. Welke wespenpoeder wordt het meest gebruikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button