Ga naar hoofdinhoud
Tijgermug

Aziatische tijgermug & gelekoortsmug komen steeds meer naar Nederland

Muggen behoren ongetwijfeld tot het ongedierte waar de Nederlander de grootste hekel aan heeft. Niet gek natuurlijk, want deze beestjes kunnen u ’s nachts behoorlijk uit uw slaap houden. Daarnaast kunnen de muggen pijnlijk steken, wat resulteert in muggenbulten. Een muggenbeet zorgt bij de meeste mensen voor de nodige irritaties. Veel meer dan een muggenbult konden we in Nederland vaak niet overhouden aan de beet van een mug. Hier kan op korte termijn echter wel eens verandering in komen. Door het veranderde klimaat en internationale transport komen er namelijk ook steeds meer ziekteverspreidende muggen naar ons land. De bekendste en meest gevreesde zijn de Aziatische tijgermug en gelekoortsmug. Hier zitten we in Nederland natuurlijk niet op te wachten. Maar de vraag is: kunnen we dit nog wel voorkomen?

Nederland wordt een aangenaam land

Ziekteverspreidende muggen komen vooralsnog voornamelijk voor in de warmere landen. Dit zijn met name landen met een tropisch klimaat. Hier zorgt het ongedierte regelmatig voor problemen. Zo kunnen mensen in deze landen bijvoorbeeld ziek worden van de beet van een mug die een virus bij zich draagt. Sommige van deze virussen zijn zelfs dodelijk. Dit zijn natuurlijk twee redenen waarom wij de Aziatische tijgermug en gelekoortsmug niet in ons land willen hebben. Toch is het aannemelijk dat dit over enkele jaren wel het geval is. Hoe dit komt? Doordat de aarde langzaam maar zeker steeds verder opwarmt. Hierdoor wordt het stukje bij beetje warmer in Nederland. En muggen leven voornamelijk in landen waar het zacht weer is. Momenteel komen muggen vooral in het voorjaar en in de zomer voor in ons land. Wordt het straks ook in de wintermaanden warmer in ons land? Dan is het dus wel degelijk mogelijk dat er ziekteverspreidende muggen opduiken in Nederland. Daarnaast komen op dit moment de muggen, eieren of larven soms mee bij de import van Lucky Bamboo of tweedehands banden. Bij het ontdekken van een tijgermug in een transport wordt de vracht gelijk bestreden.

Is het zeker dat de muggen naar Nederland trekken?

Het is natuurlijk niet helemaal met zekerheid te zeggen dat ziekteverspreidende muggen straks hun weg naar Nederland weten te vinden. Toch moeten we hier volgens een Amerikaans onderzoek wel ernstig rekening mee houden. Amerikaanse onderzoekers hebben eerder dit jaar namelijk onderzoek gedaan naar het leefgebied van de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug en het veranderende klimaat. Het onderzoek wijst uit dat het leefgebied bij een aanhoudende klimaatverandering namelijk aanzienlijk groter kan worden. Nu leven de beestjes nog voornamelijk in de tropen, maar al steeds vaker worden ze ook in Zuid-Europa gespot waar ze zich permanent gevestigd hebben. Dit maakt het aannemelijk dat zij ook de oversteek zullen maken van Zuid-Europa naar Noord-Europa. Het wil overigens niet zeggen dat het ongedierte hier dan het hele jaar verblijft. Zo kunnen ze na een aantal maanden ook weer verder trekken naar gebieden waar het nog warmer is dan in Nederland.

Waarom we ons zoveel zorgen moeten maken om deze twee muggensoorten? Omdat zij er in de tropen voor zorgen dat er allerlei virussen verspreid worden. Het ongedierte draagt geregeld de bron van virussen die knokkelkoorts (dengue), chikungunya en zikakoorts veroorzaken bij zich. Deze virussen komen nu nog niet of nauwelijks voor in ons land. Alleen mensen die in de tropen op vakantie zijn geweest lopen eigenlijk het risico om hier ziek door te worden. Indien de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug straks ook naar Noord-Europa komen, lopen ineens veel meer risico. Ook in Nederland zijn we dan vermoedelijk niet meer veilig voor deze virussen. Let op als je in een risicogebied op vakantie bent. Smeer of spray je dan (ook overdag) goed in met DEET of een andere muggenspray.

Wat zijn de risico’s van een steek door de Aziatische tijgermug of gelekoortsmug?

Hierboven haalden we al aan dat ziekteverspreidende muggen virussen voor knokkelkoorts, chikungunya en zikakoorts bij zich dragen. Indien u gestoken wordt door een mug met dit virus, draagt het beestje dit virus over op uw lichaam. Dit kan de nodige gevolgen hebben. Zo voelen mensen die dit virus bij zich dragen zich vaak misselijk. Ook zijn hoofdpijn en koorts twee factoren die ontstaan als gevolg van deze virussen. In het ergste geval is het zelfs mogelijk dat u sterft wanneer u gestoken wordt door een mug met dit virus. Reden genoeg dus om ons zorgen te maken over de komst van de Aziatische tijgermug & gelekoortsmug naar Nederland.

Hoe kunnen ze in Nederland komen?

Muggen zijn betrekkelijk klein van stuk. Sommige beestjes kunnen verder dan honderd meter vliegen, maar kilometerslange tochten zullen zij niet maken. Dit wil echter niet zeggen dat ziekteverspreidende muggen maar lastig in ons land kunnen komen. Via vervoersmiddelen die vertrekken vanuit de tropen kan een mug makkelijk voet aan de grond krijgen op het Europese vasteland. Het ongedierte kan bijvoorbeeld meeliften met mensen die vanuit de tropen naar Europa reizen. Daarnaast duiken ziekteverspreidende muggen vaak op tussen allerlei producten die de oversteek naar Nederland maken. Neem bijvoorbeeld de gevaarlijke tijgermug. Deze muggensoort dook iets meer dan tien jaar geleden voor het eerst op in ons land. Afgelopen jaar werden er echter al bijna 40 van deze muggen gesignaleerd. Het aantal gevaarlijke muggen neemt dus steeds verder toe. Als Nederlanders willen we er natuurlijk alles aan doen om ziekteverspreidende muggen te weren, alleen is het maar de vraag of dit ook gaat lukken. Heb jij een tijgermug gesignaleerd? Geef dit dan hier door aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Zij onderzoeken en monitoren exotische muggen.

Lees hier meer over de wintermug.

Lees verder; Planten tegen muggen, vliegen en andere insecten

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button