Ga naar hoofdinhoud
vogelverschrikker-maken

Zelf een vogelverschrikker maken

Wil je vogels verjagen uit jouw tuin of van jouw land? Dan kun je hier een vogelverschrikker voor inzetten. Vandaag de dag zijn er talloze vogelverschrikkers te koop. Zo kun je bijvoorbeeld vogels verjagen met een vlieger, een neppe vogel, een hawkeye, geluid en een laser. Ben je minder creatief lees dan in het blog ‘De beste vogelverschikkers‘ over kant en klare vogelverschrikkers. Zelf maken kan alleen ook heel leuk zijn en vaak is het ook nog goedkoper om zelf een vogelverschikker maken. En jij leest dit artikel natuurlijk niet voor niets, jij wil graag je handen uit de mouwen steken om zelf een vogelverschrikker te maken. Nu weet lang niet iedereen hoe dit moet, daarom helpen wij je graag, want zelf een vogelverschrikker maken is namelijk niet bepaald lastig. Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Wij vertellen het jou in deze tekst!

Het doel van een vogelverschrikker

In de winter trekken veel vogels naar warmere oorden, maar in de lente en zomer zijn de dieren in ons land in groten getale aanwezig. De kans is groot dat zij zich gedurende deze seizoenen ook in jouw omgeving nestelen. Veel Nederlanders hebben er geen last van. Toch kunnen vogels wel degelijk voor overlast zorgen. Dit is bijvoorbeeld het geval op het platteland en in (moes)tuinen. Met name wanneer hier net gezaaid is, weten vogels hun weg naar dit stukje grond vaak goed te vinden. Waarom? Omdat zij de zaadjes uit de grond pikken. Dit is niet wenselijk, want de oogst wordt op deze manier een stuk minder.

Met een vogelverschrikker kun je hier een einde aan maken. Zo’n verschrikker zorgt er namelijk voor dat vogels verjaagd worden. Indien een vogel op een stuk grond komt waar een vogelverschrikker staat, is hij snel gevlogen wanneer hij deze waarneemt. Het voornaamste doel van een vogelverschrikker is dus om de vogels van jouw grond te weren. De meeste vogelverschrikkers slagen hier goed in, al is het wel zaak om ze geregeld te verplaatsen. Doe je dit niet? Dan treedt er mogelijk gewenning op. In dat geval schrikken vogels niet meer van de verschrikker en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe maak je zelf een kleine vogelverschrikker?

Je hebt ongetwijfeld weleens een vogelverschrikker in een weiland of tuin zien staan. Vaak bestaat zo’n verschrikker uit twee stokken die haaks op elkaar bevestigd zijn. Meestal wordt de vogelverschrikker nog verder aangekleed. Zodoende lijkt hij namelijk wat meer op een echt persoon en dat jaagt vogels de stuipen op het lijf. Wil je zelf vogels uit jouw tuin verjagen? Dan hoef je hier natuurlijk geen enorme vogelverschrikker neer te zetten. Nee, een kleine vogelverschrikker volstaat in dat geval. Hieronder leggen we jou stap voor stap uit hoe je zelf een kleine vogelverschrikker kunt maken.

Het frame

De basis van een vogelverschrikker bestaat altijd uit een frame. Ga je zelf een kleine vogelverschrikker maken? Dan raden we je aan om hiermee te beginnen. In het geval van een kleine verschrikker heb je vaak voldoende aan twee houten latjes. Deze moet je aan elkaar bevestigen. Doe dit als een Latijns kruis. Daarom moet je ervoor zorgen dat de verticale lat altijd langer is dan de horizontale. Je kunt de latjes recht op elkaar bevestigen, maar ook iets schuiner. Dit bepaalt uiteindelijk de houding van jouw pop.

Voor wat betreft het bevestigen van de twee latten aan elkaar heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om de latjes met behulp van een touw aan elkaar vast te zetten. Dit is echter een bewerkelijke manier. Daarbij komt dat het maar de vraag is hoe lang het frame in stand blijft. Wil je snel een vogelverschrikker in elkaar zetten? En wil je er ook nog lange tijd plezier van hebben? Bevestig de twee latjes dan met behulp van spijkers of schroeven aan elkaar. Twijfel je of je genoeg spijkers of schroeven hebt gebruikt? Gebruik er dan voor de zekerheid nog een paar extra. Je kunt namelijk beter te veel dan te weinig spijkers of schroeven gebruiken!

De vogelverschrikker aankleden en opvullen

Nu je het frame in elkaar hebt gezet, is het zaak om de vogelverschrikker aan te kleden. Je verjaagt de vogels immers niet door twee aan elkaar bevestigde latten in jouw tuin te plaatsen. Begint altijd bij het bovenlichaam van de vogelverschrikker. Gebruik hiervoor bij voorkeur een oud overhemd. Maak de knoopjes altijd geheel open voordat je het kledingstuk aantrekt bij de vogelverschrikker. Steek vervolgens de uiteindes van het horizontale latje door de mouwen van het overhemd. Trek de voorkant van de blouse goed en maak de knoopjes weer dicht. Wikkel tot slot een stuk touw of ijzerdraad om de onderkant van het overhemd. Doe dit ook bij beide uiteindes van de mouwen. Gelukt? Dan is het nu zaak om de vogelverschrikker op te vullen. Gebruik hiervoor hooi, stro, bladeren, gras of lappen. Stop hier net zoveel van in tot de vogelverschrikker natuurlijke vorm heeft.

Is het bovenlichaam goed opgevuld? Begin dan met het onderlichaam. Wij raden je aan om hier een tuinbroek voor te gebruiken. Voordat je de tuinbroek aantrekt, maak je een gat in het kruis van de broek. Hier steek je straks de verticale stok doorheen. Trek de tuinbroek nu aan bij de vogelverschrikker. Zorg er altijd voor dat je de banden van de overal over de schouders trekt, zodat de broek niet weer afzakt. Knoop vervolgens ook de broekspijpen dicht, net zoals je bij de armen hebt gedaan. Vul de pijpen van de tuinbroek tot slot met hetzelfde materiaal als waarmee je het overhemd gevuld hebt.

aankleden-vogelverschikker

Maak de handen

Heb je weleens een vogelverschrikker zien staan? Dan herinner je je vast nog wel dat het vulmateriaal eigenlijk altijd uit de mouwen van het overhemd stak. Bij een moderne vogelverschrikker zien we dit echter steeds minder vaak. Wil je binnenkort een kleine vogelverschrikker maken? Dan doe je er goed aan om hem ook handen te geven. Hierdoor lijkt hij namelijk nog meer op een mens, waardoor vogels er sneller van schrikken. De handen maken is een betrekkelijk eenvoudige opgave. Je hoeft namelijk alleen maar (oude) werk- of tuinhandschoenen te hebben. Ook hier is vulmateriaal belangrijk, want het moeten natuurlijk wel echte handen lijken. Heb je de handschoenen gevuld? Steek de mouwen van het overhemd er dan bij in en knoop er een stuk touw omheen.

Maak de voeten

Naast handen horen de voeten er natuurlijk ook bij wanneer je een vogelverschrikker gaat maken. Ook hier geldt weer dat het er niet fraai uitziet wanneer er hooi of stro uitsteekt. Bovendien kan het vulmateriaal stukje bij beetje uit de broek vallen. Voeten dragen dus niet alleen bij aan het uiterlijk van de vogelverschrikker, maar ze zijn ook nog eens functioneel. De vulling kan er zo namelijk niet meer uitvallen aan de onderzijde. Voor de voeten van de vogelverschrikker raden wij je aan om (oude) schoenen of laarzen te gebruiken. Het is zaak om het schoeisel aan de broekspijp te bevestigen. Dit lukt niet goed met behulp van touw of ijzerdraad. Nee, het is beter om de schoenen of laarzen aan de onderkant van de broekspijpen vast te naaien. Lukt dit niet of is dit je te veel werk? Dan kun je ook dubbelzijdig tape of hete lijm gebruiken. De kans dat het schoeisel loslaat is in dit geval wel groter dan wanneer je het geheel aan elkaar naait.

Het hoofd

Het lichaam van de kleine vogelverschrikker is inmiddels gerealiseerd. Denk nu echter niet dat je al klaar bent. Het belangrijkste mist namelijk nog: het hoofd. Voor wat betreft het hoofd heb je verschillende mogelijkheden. Wij zetten de drie populairste opties voor het hoofd van zo’n pop hier voor jou op een rijtje.

 • Pompoen
  Er zijn veel mensen die een pompoen als hoofd gebruiken bij het maken van een kleine vogelverschrikker. Je zet de vrucht natuurlijk niet in zijn geheel op het latje, want deze is zo veel te zwaar. Daarom moet je de pompoen eerst uithollen. Snij een gat aan de bovenkant en hol de pompoen uit. Maak vervolgens ogen, een mond en een neus in de schil. Dit kan makkelijk en snel met een mes. Zet de pompoen nu op het latje, zodat deze vlak boven het overhemd zit. Gebruik eventueel lijm of tape als de pompoen niet blijft zitten.
 • Kussensloop
  Heb je geen zin in het gesmeer met een pompoen? Kies dan voor een kussensloop als hoofd. Je hebt vast nog wel zo’n oude sloop in de kast liggen. Is dit inderdaad het geval? Vul de kussensloop van voor de helft met bijvoorbeeld hooi of stro. Gebruik veiligheidsspelden om de sloop aan de onderkant dicht te zetten. Laat nog wel een klein gedeelte open, zodat de kussensloop straks om het latje kunt doen. Zorg er bij het bevestigen altijd voor dat het latje geheel bovenin de sloop komt. Knoop de kussensloop nu met touw of ijzerdraad vast aan het frame. Vergeet overigens niet om de veiligheidsspelden te verwijderen. Zonder deze spelden ziet jouw vogelverschrikker er namelijk een stuk natuurlijker uit.
 • Jute zak
  Naast een pompoen en een kussensloop wordt een jute zak ook vaak gebruikt als hoofd bij een vogelverschrikker maken. Als opvulling van het hoofd gebruik je hier geen hooi of stro, maar plastic zakken. Doe deze niet rechtstreeks in de jute zak, maar stop ze eerst allemaal in één plastic zak. Vul hem met zoveel plastic zakken dat het hoofd een redelijk ronde vorm heeft. Zorg er uiteraard ook voordat het hoofd groot genoeg is. Leg de gevulde plastic zak nu op een stuk jute neer en knip hier rond omheen. Knip niet te kort langs de plastic zak, want dan is de jute zak mogelijk te klein. Is het stuk jute groot genoeg? Doe dit dan om de plastic zak. Tot slot knoop je de met plastic zakken gevulde jute zak om het verticale latje met behulp van touw of ijzerdraad.

Verdere aankleding en afwerking

Nadat je de hierboven genoemde stappen doorlopen hebt, is een vogelverschrikker maken in principe klaar. Vind je jouw vogelverschrikker echter nog wat saai? Dan kun je nog een aantal dingen doen om hem te leuken. Hieronder geven we je een aantal tips.

 • Geef de vogelverschrikker een gezicht
  Indien je een pompoen als hoofd gebruikt hebt, heeft jouw vogelverschrikker al een gezicht. Heb je echter een jute zak of kussensloop gebruikt? Dan is er nog geen gezicht aanwezig. Je kunt echter betrekkelijk eenvoudig een gezicht maken. Hoe? Door deze erop te tekenen. Hiervoor kun je een viltstift gebruiken, maar ook verf. Door er knopen op te naaien of er stukjes vilt op te plakken, maak je echter ook een gezicht.
 • Breng haar aan
  Wil je jouw vogelverschrikker nog meer een menselijke uitstraling geven? Dan mag haar natuurlijk ook niet ontbreken. Het is het makkelijkste om hier stro voor te gebruiken. Lijm het hoofd aan de bovenkant in en plak er een paar strostukken op. Heb je nog ergens een oude dweil of een pruik liggen? Dan kun je deze natuurlijk ook op het hoofd van jouw vogelverschrikker zetten.
 • Maak het af met accessoires
  Ben je nog niet tevreden? Dan kun je natuurlijk nog veel verder gaan. Wat te denken van een hoed bijvoorbeeld? Hierdoor lijkt een vogelverschrikker nog meer op een echt persoon. Daarnaast kun je nog reflectoren en lint bevestigen. Dankzij de reflectoren wordt het licht weerkaatst en daar schrikken vogels van. De linten geven op hun beurt de indruk dat de vogelverschrikker beweegt, waardoor vogels sneller schrikken en dus wegvliegen.

afwerking

Het plaatsen van de pop

Indien je tevreden bent met het eindresultaat, kun je de pop plaatsen. Dit is geen lastige opgave, want als het goed is steekt het verticale latje aan de onderkant uit jouw vogelverschrikker. Je hoeft dit gedeelte van het latje alleen maar in de grond te steken en je bent klaar. Test wel even of hij stevig staat. Het moet immers niet zo zijn dat hij bij de eerste de beste windvlaag omver geblazen wordt. Je kunt jouw vogelverschrikker ook een zittende houding geven. Hier moet je bij de vogelverschrikker maken echter al rekening mee houden. Je moet het frame in dat geval namelijk anders in elkaar zetten, zodat jouw vogelverschrikker straks kan zitten.

Professionele bestrijding

Met behulp van bovenstaande tekst kun je zelf een vogelverschrikker maken. Heb je de pop inmiddels een plekje in jouw tuin gegeven? Dan is de kans groot dat vogels wegblijven. Helpt de pop niet voldoende bij het beschermen van jouw tuin en/of gewassen? Dan frustreert dit jou natuurlijk. Je hebt immers behoorlijk wat tijd gestoken in de vogelverschrikker maken. Sommige mensen leggen zich in dat geval maar neer bij de overlast die vogels veroorzaken. Zonde, want je kunt ook een beroep doen op een expert van de Bestrijdingsservice: 085 130 84 22. Hij kan ervoor zorgen dat de vogels zoals duiven, kauwen, kraaien, meeuwen en spreeuwen alsnog uit jouw tuin verdwijnen!

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Wow! Wat ben ik blij met deze uitleg over het maken van een vogelverschrikker!
  Ik ben er meteen aan begonnen: heb spullen gebruikt die ik tóch al in huis had, en het is nog leuk om te doen ook!
  Nu maar hopen dat ‘ze’ de vogels af gaat schrikken…en anders hebben we er een leuk vogelverschrikkertje bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button