Ga naar hoofdinhoud
slakken-in-de-tuin

Slakken in de tuin? Dit kan je het beste er tegen doen!

In de gemiddelde tuin in ons land komen behoorlijk wat dieren voor. We doelen in dit geval niet zo zeer op grote dieren, maar meer op de kleine beestjes. Onder het blad van bloemen, planten en struiken krioelt het vaak van het ongedierte. Dergelijke plekken vormen namelijk een prima schuilplaats voor de beestjes. Slakken behoren tot de diersoorten die in iedere tuin wel voorkomen. In de ene tuin duiken deze dieren vaker op dan in de andere tuin. Zit jouw tuin er ook vol mee? Dan vraag je je mogelijk af of dit goed of slecht is. In deze tekst scheppen we voor eens en voor altijd duidelijkheid. Bovendien voorzien we je van een aantal handige tips om verlost te worden van slakken in de tuin!

Naaktslakken en huisjesslakken

Slakken is een verzamelnaam voor de slijmerige beestjes die ongetwijfeld ook in jouw tuin voorkomen. Het is echter niet zo dat de beestjes ook allemaal hetzelfde zijn. Nee, binnen de slakkenfamilie maken we dan ook onderscheid tussen verschillende soorten. De bekendste slakkensoort is de huisjesslak. Inderdaad, dit diertje heeft een huisje op zijn rug waarin hij zich kan verschuilen. Daarnaast kennen we nog de naaktslakken. Deze slakkensoort heeft geen huisje op zijn rug. Beide soorten kunnen planten in jouw tuin aanvreten. Over het algemeen zorgen naaktslakken echter voor de grootste overlast. Zijn er veel naaktslakken of huisjesslakken aanwezig in jouw tuin? Dan is het dus zaak om in actie te komen!

 

Planten die lokken en weren

Het is vaak niet lastig te herkennen wanneer je te maken hebt met slakken in de tuin. Dit is zeker niet het geval wanneer er planten aanwezig zijn waar de beestjes dol op zijn. In dat geval zie je namelijk allemaal gaten in de bladeren zitten. Zowel huisjesslakken als naaktslakken voeden zich namelijk met de bladeren van planten. Er zijn bepaalde soorten waar slakken dol op zijn. Zo vreten de beestjes het liefst aan hosta’s. Slakken zijn daarnaast dol op:

Wil je het aantal slakken in de tuin verminderen? Dat kan ook met behulp van planten. Er zijn namelijk ook bepaalde plantensoort en waar slakken een hekel aan hebben. Je kunt de onderstaande plantensoorten inzetten om slakken uit jouw tuin te weren.

  • Tijm
  • Achillea
  • Euphorbia
  • Bieslook
  • Oost-Indische kers

Bestrijden van slakken in de tuin

We gaven hierboven al aan dat je slakken in de tuin kunt bestrijden met bepaalde planten. Niet iedereen houdt echter van deze planten. Gelukkig is het ook niet noodzakelijk om planten in te zetten om slakken uit jouw tuin te weren. Je kunt slakken namelijk ook nog op andere manieren bestrijden. Hieronder behandelen we een aantal bestrijdingsmogelijkheden die effectief zijn tegen slakken. Je slaagt er zodoende vast in om het aantal slakken in de tuin drastisch te verminderen.

Verplaatsten

Ben je iemand met groene vingers? Dan breng je vast en zeker behoorlijk wat uurtjes door in jouw tuin. In dat geval merk je ongetwijfeld dat er behoorlijk wat slakken aanwezig zijn. Vind je dit storend? Dan kun je de slakken verplaatsen met de hand. Dit is wel aardig wat werk, maar het aantal slakken in de tuin vermindert zodoende wel drastisch. Tip: ga ’s avonds op zoek nadat het geregend heeft. Slakken laten zich dan namelijk sneller zien dan wanneer het droog weer is. Pak je de slakken liever niet met de hand aan? Dan biedt een slakkentang mogelijk uitkomst.

Koperringen

Een tweede manier om slakken in de tuin te bestrijden is met behulp van koperringen. Waarom dit effectief is? Omdat zowel huisjesslakken als naaktslakken een hekel hebben aan koper. De beestjes krijgen namelijk een kleine schok wanneer zij in aanraking komen met dit materiaal. Er zijn speciale ringen verkrijgbaar die je rond een plant kunt plaatsen. Zit er zo’n ring om jouw plant heen? Dan is het voor een slak niet langer mogelijk om in de buurt van de plant te komen. In dat geval is de kans groot dat slakken hun heil elders gaan zoeken dan in jouw tuin. Zitten de slakken op een plant die in een pot staat? Geen probleem, want je kunt namelijk ook kopertape rond jouw pot wikkelen. Ook dan blijven slakken uit de buurt.

Bier

Je verwacht het mogelijk niet, maar slakken zijn dol op bier. Je kunt bier dan ook uitstekend gebruiken om slakken in de val te lokken. Hoe je dit het beste aan kunt pakken? Door een potje in de grond te graven. Graaf het potje tot de rand in, zodat slakken er makkelijk in kunnen komen. Vul het potje vervolgens voor de helft met bier en wacht geduldig af. Wacht echter niet te lang, want slakken kunnen namelijk ook weer ontsnappen. Dit is bijvoorbeeld het geval als het bier op is of na een flinke regenbui. Controleer een ingegraven potje dus regelmatig en haal de slakken eruit.

Bestrijdingsmiddelen tegen slakken in de tuin

Lukt het je niet om slakken in de tuin op de bovenstaande manieren te bestrijden? Of heb je geen tijd of zin om hier moeite voor te doen? Dan kun je ook nog bestrijdingsmiddelen inzetten. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale slakkenkorrels te koop. Deze korrels bevatten een middeltje waar naaktslakken en huisjesslakken dol op zijn. Je kunt deze korrels rond een plant strooien, maar ook in een speciale slakkenval plaatsen. Wil je slakkenkorrels kopen? Kijk dan wel altijd goed naar de soort. Slakkenkorrels kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor andere dieren. Kies daarom voor kwalitatieve korrels, want deze hebben niet of nauwelijks effect op andere dieren in jouw tuin.

Liever voorkomen

Een bekend gezegde luidt: ‘voorkomen is beter dan genezen’. In het geval van slakken in de tuin is dit natuurlijk niet anders. Staan er planten in jouw tuin waar slakken dol op zijn? Dan betekent dit natuurlijk niet dat je deze maar moet verwijderen. Nee, want je kunt er planten tussen plaatsen waar slakken een hekel aan hebben. In dat geval blijven de slakken namelijk weg bij de planten waar zij graag van eten. Daarnaast is het belangrijk om bladafval tijdig uit jouw tuin te verwijderen. Laat je de bladeren lange tijd liggen? Dan hopen deze zich op. En zo’n hoop met blad vormt een uitstekende schuilplaats voor slakken. Reden genoeg om bladafval dus snel en regelmatig uit jouw tuin te verwijderen.

Expert van Bestrijdingsservice inschakelen

Heb je al verwoede pogingen ondernomen om slakken in de tuin te bestrijden, maar keren ze telkens terug? Dan kan dit voor de nodige frustraties zorgen. Ga in dat geval niet bij de pakken neerzitten, maar schakel de Bestrijdingsservice in. Onze professionele bestrijders weten namelijk wel raad met slakken in de tuin. Zij kunnen verschillende hulpmiddelen inzetten en kennen diverse technieken om slakken te bestrijden. Dankzij de Bestrijdingsservice bent u dus snel verlost van de overlast door slakken in de tuin! Bel 085 130 84 22 voor meer informatie of directe hulp.

Benieuwd hoe je ongedierte met natuurlijke vijanden kan bestrijden? Lees hier alles over natuurlijke vijanden.
Heb je naast slakken in de tuin ook last van katten in de tuin? Lees hier alles over katten verjagen uit de tuin.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button