Ga naar hoofdinhoud

Hé vervelend, een jeukende muggenbeet

Ramen en deuren dicht, anders komen de muggen het huis binnen. Wie in de tropen woont weet hoe verschrikkelijk een aanval van muggen kan zijn en hoe intens een muggenbeet kan jeuken. Maar ook Nederland is niet gevrijwaard van muggen.

Welke muggen steken

Muggen zijn tweevleugelige insecten die kunnen vliegen en een zuigsnuit hebben waarmee ze kunnen steken. De meeste muggensoorten steken niet. Muggen die wel kunnen steken behoren tot diverse families waarvan de steekmuggen over het algemeen bekend zijn. Er zijn in Nederland velerlei soorten muggen. Niet alle soorten steekt de mens, zo ken je misschien de dansmug, langpootmug en motmug. Door de jaren heen hebben meer dan 30 soorten steekmuggen zich gevestigd in Nederland. Gelukkig zijn deze steekmuggen niet gevaarlijk. Ze zorgen alleen wel voor die vervelende jeukende muggenbulten. De bekendste steekmuggen in Nederland zijn;

Huissteekmug

Dit is de mug die in de zomermaanden ’s nachts langs je oren zoemt en er voor zorgt dat je in de ochtend met muggenbulten wakker wordt. Deze muggensoort heeft het eigenlijk voornamelijk gemunt op vogels. Wij mensen zijn maar bijvangst. Toch worden wij mensen vaak gestoken door deze huissteekmug.

Molestusmug

Daar waar de huissteekmug in de wintermaanden gaat ‘rusten’ omdat het te koud wordt voor hem, blijft de molestusmug ook actief in de winter. Deze muggensoort in steeds meer in opkomst, waardoor we ook in de winter niet meer geheel muggenbeet vrij zullen blijven.

Tijgermug

Naast de inheemse muggen komt het ook wel eens voor dat een exotisch mug wordt gesignaleerd in Nederland. Deze exotische muggen komen binnen via internationaal transport. Een daarvan is de Aziatische tijgermug. Deze mug staat ook bekend als ziekte overdrager. Tot nu toe blijft het bij een incidenteel bezoek van deze muggensoort en heeft hij ook nog geen ziektes zoals knokkelkoort (degue) over gebracht. Alleen muggen die besmet zijn geraakt met ziektekiemen, kunnen andere mensen besmetten met een ziekte.

Waarom steken ze

Muggen steken niet omdat ze zichzelf willen verdedigen zoals bij wespen en bijen het geval is. Muggen steken omdat de mens als voedselbron dient voor de vrouwtjesmug. De vrouwetjesmug hebben eiwitten nodig nadat ze bevrucht zijn door een mannetjesmug. De eiwitten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de eitjes in hun lichaam en die worden opgenomen uit het bloed van mensen maar ook van dieren. De mannetjesmug leggen geen eitjes en hebben geen eiwitten nodig waardoor ze ook geen bloed van mensen en dieren zuigen. De manntjesmug zuigt plantennectar op met hun zuigsnuit. Een zoemende mug in je slaapkamer is dus een vrouwtjesmug die een mannetjesmug wilt verlokken om mee te paren.

Wanneer “bijten” ze?

Muggen zijn nachtdieren vandaar dat je het gezoem van de muggen altijd in de avonduren hoort. Ze nemen hun actieve stand in zodra het schemerig begint te worden. In de avonduren is het best makkelijk om prooi te vinden omdat de meeste dieren en mensen passief zijn en liggen te slapen.

Hoe ziet een beet eruit?

Een muggenbeet veroorzaakt een hevige jeuk dat ter plekke bulten achterlaat. De bulten lijken op een netelroos en verdwijnen binnen ettelijke uren terwijl de jeuk nog langer blijft aanhouden. Door te krabben kan de zwelling terug komen. Kinderen zijn vaak overgevoelig voor muggenbeten dan volwassenen. Bij een allergische reactie verandert de muggenbult in een blaar of blaasje. De blaar moet vanzelf drogen maar als dat niet gebeurt, moet het medische behandeld worden.

Tips om muggenbeten te voorkomen

Steekmuggen zijn onaangename beestjes en kunnen jouw goede nachtrust verstoren als ze zich in de slaapkamer bevinden. Als je je hebt voorgenomen om naar tropische of subtropische gebieden te gaan, is het raadzaam om goed beschermd te zijn tegen muggenbeten. Muggen die dengue en gele koorts overdragen op mensen zijn overdag actief terwijl de malariamuggen in de avonduren prikken. Het is dus belangrijk dat je continu goed beschermd bent tegen muggen. Hier zijn enkele tips om muggenbeten te voorkomen:
• Slapen in een muggennet of klamboe beschermt je tegen muggenbeten. Hang deze boven het bed zodat je kunt genieten van een goede nachtrust.
• De beste manier om muggenbeten te voorkomen is de muggen geen toegang te geven tot het huis. Je kunt de deuren en ramen sluiten maar je kunt ook horren installeren voor je ramen en deuren zodat de muggen buitenshuis blijven en je huis toch goed doorgelucht is.
• Koop een muggenstick. Een muggenstick is een elektrische apparaat die een geur verspreidt tegen muggen. De muggenstick is wel mensvriendelijk. Het beste is als je de muggenstick ruim 30 minuten voor het slapen gaan al in de stopcontact zet zodat je bij het slapen geen last hebt van die muggenbeten. Tegenwoordig zijn er moderne muggenstick met een timer te koop bij de supermarket. Hierdoor hoef je niet steeds handmatig de muggenstick in de stopcontact te zetten.
• Bescherm jezelf door ‘s nachts in een pyjama te slapen die je lichaamsdelen zoveel mogelijk bedekt. In bepaalde landen waar veel muggen voorkomen is het aanbevolen om ook overdag je lichaam goed te bedekken. Draag liever geen mouwloze truitjes maar liefst lange mouw kleding, lange broeken en sokken.
• Lichaamsdelen die moeilijk te bedekken zijn zoals het gezicht en handen kun je insmeren met insectwerende middelen. Middelen die Deet bevatten zijn het meest doeltreffend. Je kunt bij de drogist ook middelen kopen die de muggen niet alleen verjagen maar ook dood laten gaan.

Hoe behandel je een beet

Een muggenbeet kan verschrikkelijk jeuken waardoor je de neiging hebt om het te gaan krabben.
Hier zijn enkele tips om een muggenbeet te behandelen:
• De jeuk die de muggenbeet achterlaat kan vermindert worden als je een X met je vingernagel markeert op de plek van de beet.
• Krab nooit aan een muggenbeet want hierdoor wordt de jeuk erger en breekt de huid open waardoor er een open wond ontstaat.
• Om de jeuk te verzachten kun je een koud, gebruikte theezakje voor 5 minuten zetten op de plek waar gebeten is. Een natte, koude doek met ijsklontjes erin helpt ook tegen de jeuk.
• Muggenbeten die heel sterk jeuken kunnen slechts behandeld worden met corticosteroïd zalf. Is door heftig te jeuken een bacteriële infectie ontstaan, dan is antibiotica zalf aan te bevelen. Raadpleeg altijd de arts als je merkt dat de bult verandert in een blaar en niet vanzelf droogt.

Muggen weren

Muggenbeten zijn absoluut geen pretje. Een muggenbeet voorkomen is beter dan genezen. Bestrijdingsservice 085 130 84 22 kan hulp verlenen bij het weren van muggen in en rondom jouw huis.

Lees hier meer over planten die werken tegen muggen.

Lees verder: De langpootmug, dit moet je er over weten!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button