Ga naar hoofdinhoud
Planten-tegen-muggen

Planten tegen muggen, vliegen en andere insecten

De gemiddelde Nederlander heeft een grote hekel aan insecten. Zo wordt onze nachtrust geregeld verstoord door muggen. Daarnaast hebben we overdag, zeker in de zomer, geregeld last van vliegen en wespen. Dit en ander ongedierte is te bestrijden met behulp van vergif en andere bestrijdingsmiddelen. Wist je echter dat als je weinig last hebt van muggen, vliegen en andere insecten, het mogelijk is om dit ongedierte te bestrijden met behulp van planten? Wij zetten hieronder een aantal planten op een rijtje die helpen tegen muggen, vliegen en andere insecten. Voor het beste resultaat dien je sommige planten/bloemen te pletten. In het artikel hebben we ook producten zoals zaden en planten toegevoegd zodat je gelijk hiermee aan de slag kunt.

Goudsbloem

Goudsbloem Goudsbloem-zaden

De Goudsbloem is een kleurrijke plant die ongeveer 30 tot 45 centimeter hoog wordt en bloeit van mei tot november. De plant heeft meestal oranje bloemen, maar de Goudsbloem kan ook gele bloemen hebben. In de bladeren van de bloemen zit etherische olie dat een sterke geur afscheidt. Muggen houden absoluut niet van deze sterke geur. Naast muggen hebben ook mieren een hekel aan de Goudsbloem.

Citroenmelisse en Citroengeranium

Citroenmelisse Citroenmelisse-zaden product1

Het is je ongetwijfeld bekend dat muggen niet houden van citrusgeur. De citroenmelisse en citroengeranium zijn dan ook goede planten tegen muggen. Deze twee planten scheiden namelijk een sterke citroengeur af, waardoor muggen op afstand blijven. Beide planten houden voornamelijk van de lente en zomer. De citroenmelisse leeft in de wintermaanden echter ook voort dankzij wortelstokken. Nog wel handig om te weten: de citroenmelisse produceert nectar, waardoor het veel bijen aantrekt.

Lavendel

Lavendel Lavendel-kopenproduct2

De lavendelplant heb je ongetwijfeld wel eens ergens in de natuur gezien. Niet alleen heeft deze plant een prachtige kleur, maar hij scheidt ook een sterke geur af. Niet gek dat veel luchtverfrissers bijvoorbeeld gemaakt zijn met behulp van lavendel. Mensen houden ontzettend van deze geur, maar muggen niet. Lavendel is dan ook een goede plant tegen muggen. Het zijn echter niet alleen muggen die op afstand blijven door Lavendel. Ook vliegen, mieren, motten en slakken zijn namelijk niet gediend van de geur van deze plant.

Kattenkruid

Kattenkruid Kattenkruid-zaden

Net als lavendel heeft kattenkruid een paarse kleur. De plant groeit voornamelijk in het voorjaar en de herfst. Ook kattenkruid behoort tot de beste planten tegen muggen. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan waaruit voortkwam dat kattenkruid beter werkt tegen muggen dan DEET. Kattenkruid houdt muggen dus op afstand, maar trekt wel katten aan. Deze dieren zijn namelijk dol op deze plant. Slakken blijven overigens ook op afstand door kattenkruid.

Rozemarijn

Rozemarijn Rozemarijn-tegen-muggenproduct3

Rozemarijn ken je waarschijnlijk als kruid dat je geregeld gebruikt bij het bereiden van maaltijden. Wist je echter dat het ook een uitstekend middel is om muggen op afstand te houden? Dit ongedierte heeft namelijk een grote hekel aan rozemarijn. Deze planten tegen muggen moet je dus ook niet alleen maar in huis halen. Laat ze vooral ook in je tuin staan. Zodoende blijven muggen vast en zeker weg rondom je woning.

Munt

Munt Munt-zaaien Product4

Een van de beste planten tegen muggen en vliegen is munt. Jij kent deze plantensoort ongetwijfeld van zijn sterke geur. De meeste mensen vinden munt lekker ruiken, maar dit geldt niet voor ongedierte. Zo hebben spinnen, fruitvliegjes en andere insecten bijvoorbeeld een ontzettende hekel aan deze plant. Zet er een aantal in je woning en de beestjes blijven op afstand. De geur van munt houdt bovendien bladluizen en muizen op afstand.

Tomatenblad

Tomatenblad Trostomaat-zaad

De naam tomatenblad doet misschien niet direct een belletje bij jou rinkelen, maar je kent het vast. Dit is namelijk de plant waar de tomaat aan groeit. Heb je deze plantensoort in je tuin staan? Dan is de kans groot dat je de muggen uit je tuin houdt. Tomatenblad scheidt namelijk een indringende geur uit waar muggen een hekel aan hebben. Je kunt ook een paar tomatenblaadjes op je nachtkastje leggen om het ongedierte op afstand te houden.

Basilicum

Basilicum Basilicum-zadenProduct5

Basilicum ken je waarschijnlijk als ingrediënt dat je gebruikt bij het koken. De plant is een kruid, waardoor je makkelijk extra smaak aan je eten toe kunt voegen. Basilicum weert echter ook ongedierte af. Zo hebben muggen bijvoorbeeld een hekel aan de kruidige geur die van deze plant afkomt. Heb je vaak last van muggen in je slaapkamer? Leg dan een aantal geplette blaadjes basilicum op je nachtkastje en de muggen blijven bij je uit de buurt. Voor dit plantje hoef je niet naar het tuincentrum, vaak verkopen ze het ook in de supermarkt.

Polei

Polei

De polei is een relatief zeldzame plant in Nederland. Toch komt hij zo her en der wel voor. De plant bloeit in augustus en september. De bladeren van de polei bevat een verfijnde muntsmaak, mits deze diepgroen zijn. Ook komt er een sterke muntgeur van het blad af zodra deze diepgroen is. Zoals je inmiddels al weet, zijn er diverse insecten die een hekel hebben aan de geur van munt, zoals bladluizen en muizen. Daarnaast behoort polei ook bij de beste planten tegen muggen.

Lees hier meer over de tijgermug/gele koorts mug.

Lees verder: Hé vervelend, een jeukende muggenbeet

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button