Ga naar hoofdinhoud
vlooien-kat

Vlooien in huis door je kat

Heb je een kat in huis? Dan geniet je hier ongetwijfeld met volle teugen van. Het beestje kan echter ook voor een aantal ongemakken zorgen. Eén van deze ongemakken is vlooien. Dit ongedierte kan zich namelijk op jouw kat gaan vestigen. Deze kleine parasieten houden zich schuil in de vacht van jouw kat. Door in de huid van de kat te bijten, voedt een vlo zich. Als gevolg van deze beet ontstaat er een wondje, waardoor jouw kat jeuk krijgt. In het ergste geval kan een vlooienallergie ontstaan. Nu ben je vast en zeker benieuwd hoe vlooien überhaupt in de vacht van jouw kat terecht kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld door contact met andere huisdieren. Een kat kan echter ook vlooien krijgen wanneer hij regelmatig buiten de deur komt. Je wilt ongetwijfeld niet dat jouw kat de beestjes mee naar binnen neemt. Daarom vertellen wij jou hieronder hoe je ze kunt herkennen en bestrijden!

Zo herken je vlooien bij je kat

Vlooien zijn ontzettend kleine beestjes. Een vlo is zelfs zo klein dat deze met het blote oog niet of nauwelijks waarneembaar is. Dit maakt het lastig om vlooien bij je kat te herkennen. Toch zijn er een aantal herkenningspunten van vlooien bij katten. Krabt jouw kat zichzelf de laatste tijd aanzienlijk vaker dan voorheen? Dan kan dit duiden op de aanwezigheid van vlooien. In dat geval doe je er goed aan de vacht van jouw huisdier eens goed te inspecteren. Door de haren uit elkaar te duwen, zie je vaak signalen van vlooien. Dit kunnen kleine wondjes zijn, maar ook vlooienpoep. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je ook een vlooienkam gebruiken. Met dit fijne kammetje komen vlooien en vlooienpoepjes naar boven als er vlooien aanwezig zijn.

herkennen-door-krabben

Hoe bestrijd je ze het beste?

Heb je jouw kat geïnspecteerd en wijst alles erop dat er vlooien aanwezig zijn? Ga dan niet bij de pakken neerzitten. Nee, je moet direct in actie komen wanneer jouw kat vlooien heeft. Het ongedierte verdwijnt immers nooit vanzelf. Indien je niets doet, kan er zelfs een vlooienplaag ontstaan. Jouw kat kan zichzelf hierdoor flink verwonden. Bovendien kan een vlooienplaag gevolgen hebben voor het welzijn van jouw kat. Reden genoeg dus om direct tot bestrijding over te gaan wanneer je vlooien hebt ontdekt in de vacht van jouw kat. Voor wat betreft het bestrijden van vlooien bij katten heb je verschillende mogelijkheden. We zetten hieronder de drie beste bestrijdingsmethoden op een rijtje.

Vlooienmiddel kat

Wanneer jouw kat vlooien heeft, kun je vlooienmiddel inzetten. De meeste mensen kiezen in dat geval voor een vlooienspray. Deze spray bevat een insecticide die giftig is, waardoor vlooien het loodje leggen. Let wel op dat je dit middel niet op jouw kat spuit. Vlooienmiddel is namelijk uitsluitend bedoeld voor de omgeving waarin een kat leeft. Op deze manier roei je de vlooien in bijvoorbeeld jouw woning uit. Hierdoor wordt het aantal vlooien in huis binnen de kortste keren minder. Zodoende heeft jouw kat ook snel minder of geen last (meer) van vlooien.

Gebruik je vlooienmiddel om verlost te worden van vlooien in jouw woning? Zorg dan eerst dat je met de stofzuiger rondgaat. Door de trillingen die dit apparaat veroorzaakt, komen de poppen namelijk uit. Wanneer je nadien de vlooienspray gebruikt, is vlooien bestrijden in huis een stuk efficiënter. Tot slot wijzen wij je er nog even op dat je niet lukraak een vlooienmiddel aan moet schaffen. Vrijwel alle middelen doden de vlooien, maar bij sommige vlooienmiddelen blijven larven in leven. In dat geval is er natuurlijk snel weer overlast door vlooien. Kies daarom altijd voor een vlooienmiddel dat ook de eitjes doodt.

vlooienmiddel-kat

Vlooien halsband

Indien je vlooien uit jouw huis wilt weren, kun je er natuurlijk ook voor zorgen dat er geen vlooien in de vacht van jouw kat komen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben namelijk geen idee hoe zij vlooien in de vacht van hun kat kunnen voorkomen. Toch is het een stuk makkelijker dan je denkt. Er zijn namelijk speciale halsbanden die vlooien bij jouw kat kunnen voorkomen. Er zijn halsbanden die jouw kat tot 8 maanden beschermen tegen vlooien. Zo’n halsband beschermt jouw kat overigens niet alleen tegen vlooien, maar ook tegen teken. Indien je zo’n halsband omdoet bij jouw kat kunnen we dus spreken van een win-winsituatie.

Een vlooien halsband voor jouw kat scheidt constant twee stoffen uit waar vlooien een hekel aan hebben. Veel mensen denken dat zij deze stoffen zelf ook waarnemen. Dit is echter niet het geval. De stoffen van een vlooien halsband voor jouw kat zijn namelijk geurloos. Bijkomend voordeel is dat de halsband waterbestendig is. Is jouw kat nat geworden? Geen paniek, want dan doet de vlooien halsband voor een kat nog steeds zijn werk!

Vlooien druppels kat

Lang niet iedereen slaagt erin om met de bovenstaande twee manieren vlooien uit huis te weren. Geldt dit ook voor jou? Dan betekent dit niet dat jij je maar neer moet leggen bij de aanwezigheid van dit ongedierte. Nee, want je kunt namelijk ook nog anti vlooiendruppels gebruiken. In tegenstelling tot vlooienmiddel kun je deze anti vlooiendruppels wel rechtstreeks gebruiken op de vacht van jouw kat. Dit middeltje zit vaak in een kleine verpakking die je bijvoorbeeld aan kunt schaffen bij jouw dierenarts. Indien je het middeltje in huis hebt, breng je dit aan op jouw kat. Doe dit bij voorkeur in zijn nek. Op deze manier verspreidt het middel zich namelijk het snelst over de rest van het lichaam. Behandel je jouw kat regelmatig met anti vlooiendruppels? Dan is de kans groot dat je geen last krijgt van vlooien in huis. Bovendien bespaar je jouw kat zodoende het nodige leed.

Voorkomen is beter dan genezen

De middelen die we hierboven noemden dienen niet alleen ter bestrijding van vlooien, maar ook ter preventie. Zo kun je met een vlooien halsband voor jouw kat of anti vlooiendruppels bijvoorbeeld voorkomen dat jouw huisdier te maken krijgt met vlooien. Voorkomen is immers beter dan genezen. Het is ook zaak om regelmatig met de stofzuiger rond te gaan wanneer je een kat hebt. Waarom? Omdat de eitjes van een vlo op de grond vallen. De eitjes worden vaak wel in de vacht van de kat gelegd, maar vallen hier snel van af. Richt je vooral ook tot plekken die moeilijk bereikbaar zijn. Hier blijven de eitjes namelijk geregeld liggen. Indien de eitjes niet worden opgezogen, ontpopt deze zich binnen de kortste keer tot een volwassen vlo. Vervolgens is de kans groot dat de vlo zich tot jouw kat richt en hier voor overlast zorgt.

Zoals we al eerder aangaven zorgen vlooien voor jeuk bij katten. De beestjes krabben zichzelf vaak en veel. Soms krabt een kat zelfs behoorlijk hard. Dit kan wondjes veroorzaken, wat natuurlijk extra pijnlijk is voor het beestje. Een kat kan zichzelf schade aanrichten, maar vlooien zijn ook schadelijk voor de gezondheid van jouw kat. Zo kan jouw kat bijvoorbeeld te maken krijgen met haaruitval. Dit is eveneens het gevolg van veelvuldig krabben. Daarbij komt dat er katten zijn die niet tegen vlooienbeten kunnen. Er kan zelfs een allergische reactie ontstaan wanneer jouw kat onder de vlooien zit. Is jouw kat allergisch en zijn er veel vlooien aanwezig in zijn vacht? Dan wordt het beestje veelvuldig gebeten. Dit zorgt in het ergste geval voor bloedarmoede. De hoeveelheid ijzer in het bloed daalt namelijk, wat voor de nodige gezondheidsklachten kan zorgen bij jouw kat. In het ergste geval kan bloedarmoede als gevolg van vlooienbeten zelfs levensbedreigend zijn.

Bloedarmoede is overigens niet het enige gevaar dat de aanwezigheid van vlooien met zich meebrengt. Nee, want jouw kat kan ook lintwormen krijgen als gevolg van vlooien. Hoe dit kan? Doordat een kat zijn vacht regelmatig schoonlikt. Hierdoor kan het beestje een vlo in zijn darmenstel krijgen. Een vlo kan op zijn beurt een lintworm bevatten, die in de darmen van de kat uit het diertje komt. Een lintworm kan zich in darmenstelsel vasthechten en hier haar eitjes afzetten. Indien dit lange tijd gebeurt, kan dit grote gevolgen hebben voor het welzijn van jouw kat. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat jouw kat niet te maken krijgt met vlooien.

Professionele ongediertebestrijding

Indien jouw kat last heeft van vlooien, kun je hier zelf wat aan doen. Zo kun je bijvoorbeeld een vlooien halsband voor jouw kat kopen of anti vlooiendruppels aanbrengen op de vacht van het beestje. In dat geval blijven vlooien vaak uit de buurt. Het kan ook zijn dat er vlooien aanwezig zijn in jouw woning. In dat geval doe je er goed aan om de omgeving grondig te reinigen. Ga eerst met de stofzuiger rond en spray daarna vlooienmiddel. Met laatstgenoemde bestrijdingsmethode voorkom je de aanwezigheid van vlooien echter niet. Waarom niet? Omdat de eitjes van een vlo vaak achter een plint of op een andere slecht bereikbare plek belanden. Hierdoor blijven vlooien dus eigenlijk altijd aanwezig.

Er is gelukkig een mogelijkheid om de vlooien in jouw woning volledig uit te roeien. Hoe? Door een professionele ongediertebestrijder van Bestrijdingsservice in te schakelen: 085 130 84 22. Hij weet namelijk precies hoe hij vlooien te lijf moet gaan. Allereerst weet een professionele bestrijder waar de beestjes zich schuilhouden. Bovendien heeft hij het juiste middel in huis om zowel vlooien als eitjes te lijf te gaan. Dankzij de Bestrijdingsservice ben je dus binnen de kortste keren verlost van vlooien in huis. En hierdoor is de kans dat jouw kat te maken krijgt met vlooien natuurlijk ook een heel stuk kleiner!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button