Ga naar hoofdinhoud
eikenprocessierups-uitslag

Last van eikenprocessierups uitslag?

De eikenprocessierups zorgt de laatste jaren voor behoorlijk wat overlast in Nederland. Met name in de maanden mei, juni, juli en augustus ontstaan de problemen, want dan krijgt de rups haren. De verwachting is dat Nederlanders ook dit jaar de nodige overlast van de rupsen ervaren. Overlast door de eikenprocessierups wordt veroorzaakt door de brandharen op het lichaam van het beestje. Indien je in aanraking komt met deze haren, kun je namelijk uitslag krijgen. Is jouw huid geïrriteerd of zijn er jeukende bultjes te zien die je niet kent? Dan kan het maat zo zijn dat je last hebt van eikenprocessierups uitslag. Wij vertellen je er in deze tekst alles over!

Wat is een eikenprocessierups?

Voordat we ingaan op eikenprocessierups uitslag lichten we eerst kort toe wat een eikenprocessierups eigenlijk is. Deze rupsensoort komt voor in eikenbomen. De nachtvlinder legt haar eitjes in de top van deze bomen en daar komt vervolgens de eikenprocessierups uit voort. Eenmaal uit het ei gekomen vervelt de eikenprocessierups meerdere malen. Vervolgens gaan zij op zoek naar andere rupsen in de boom, waarmee ze een groot nest vormen. Je herkent deze nesten vrij makkelijk, aangezien ze er wit of grijs uitzien. Voor het vormen van zijn nest gebruikt de processierups draden, vervelingshuidjes, uitwerpselen en brandhaartjes. Waar de rups zijn naam aan te danken heeft? Aan het feit dat de rupsen zich voortbewegen in een lange rij, ook wel processie genoemd. De naam eikenprocessierups was dan ook snel gevonden.

Uitslag door processierupsen

Eikenprocessierupsen komen eigenlijk alleen voor in eikenbomen. Hierdoor denken veel mensen dat de rups geen gevaar vormt voor hun gezondheid. Dit is echter een misvatting. Klachten door processierupsen kunnen namelijk al ontstaan wanneer je onder een eikenboom doorloopt. Hoe dit kan? Doordat de beestjes brandharen verliezen. Deze brandharen kunnen door bijvoorbeeld de wind op jouw huid terechtkomen. Hieronder zetten we de meest voorkomende klachten als gevolg van contact met deze brandharen op een rijtje.

  • Jeuk
  • Bultjes
  • Blaasjes
  • Rode huid
  • Rode ogen
  • Gezwollen ogen

De klachten door eikenprocessierupsen lijken in sommige gevallen wel op muggenbeten of een verkoudheid. Een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid zijn namelijk ook klachten die regelmatig voorkomen. Het kan zelfs zijn dat je moet overgeven, duizelig bent, koorts hebt of je niet lekker voelt door contact met de brandharen van de eikenprocessierups.

jeuk-van-processierupsen

Hoe lang duren de klachten?

Heb je last van eikenprocessierups uitslag? Dan kan dit behoorlijk vervelend zijn. In dat geval ben je ongetwijfeld benieuwd hoe lang deze klachten doorzetten. Eikenprocessierups uitslag verdwijnt bij de meeste mensen binnen een aantal dagen. Het duurt dus nooit lang voordat je verlost bent van de klachten. Bij een enkeling duurt het langer voordat eikenprocessierups uitslag verdwenen is. Het duurt echter maximaal twee weken voordat je verlost ben van de klachten. Zijn de klachten na twee weken nog niet verdwenen? Of worden ze juist alleen maar erger? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een arts.

Wat te doen bij (huid)uitslag?

Zoals we hierboven al aanhaalden, verdwijnt eikenprocessierups uitslag binnen maximaal twee weken. Er zijn echter een aantal zaken die je kunt doen om sneller verlost te zijn van de klachten. Met onderstaande stappenplan slaag je hier ongetwijfeld in!

  1. Blijf van de bultjes en/of uitslag af, ga er dus niet aan krabben en wrijf er ook niet overheen. Je verspreidt de haartjes zo alleen maar verder over jouw lichaam, waardoor er nog meer irritatie ontstaat.
  2. Probeer de brandhaartjes van jouw huid te verwijderen met plakband. Je kunt ook een pluizenroller gebruiken, dat is vaak nog effectiever.
  3. Spoel je huid af na stap 2 altijd af. Doe dit met koud of lauw water.
  4. Breng een zachte, verkoelende crème aan op jouw huid.
  5. Vermoed je dat er brandhaartjes in kledingstukken zitten? Was deze dan apart van de andere kleding. Voor het beste effect was je jouw kleren op een hoge temperatuur (60 graden).
  6. Heb je klachten aan jouw ogen? Gebruik dan oogdruppels. Hiermee kun je de irritatie verhelpen.

Helpen de bovenstaande stappen niet om van de eikenprocessierups uitslag af te komen? Probeer het dan eens met een föhn. Door de warmte van dit apparaat stolt het eiwit in het gif van de rups. Hierdoor ben je sneller verlost van eikenprocessierups uitslag. Houden de klachten langer dan twee weken aan? Of ontstaat er een allergische reactie nadat je in contact bent gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups? Dan raden we je aan een arts in te schakelen. Hij kan namelijk een ontstekingsremmende zalf voorschrijven, waardoor de klachten verminderen en uiteindelijk zelfs verdwijnen. In een aantal gevallen schrijft een huisarts tabletten voor om allergische klachten als gevolg van eikenprocessierups uitslag tegen te gaan.

Hoe voorkom ik klachten?

De processierups komt voor in eikenbomen. Staat er een bezoekje aan een natuurgebied op het programma in mei, juni, juli of augustus? Dan loop je dus het risico om in aanraking te komen met de bandharen van de eikenprocessierups. Om klachten te voorkomen kun je natuurgebieden ontlopen. Het is echter geen pretje om dit altijd maar te doen op dagen dat het mooi weer is. Gelukkig kun je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om klachten door de processierups te voorkomen. Wij geven je hier een aantal handige tips.

  • Bedek blote lichaamsdelen, zoals armen, benen en hals.
  • Blijf staan, ga vooral niet op de grond zitten.
  • Raak de eikenprocessierupsen en hun (oude) nesten niet aan.
  • Ontloop eikenbomen zoveel mogelijk als dit kan.
  • Was de kleding die je gedragen hebt op 60 graden om de brandharen te verwijderen.
  • Ga de beestjes niet zelf bestrijden wanneer deze in eikenbomen in jouw tuin zitten, maar laat dit over aan een professional.

Gemeentelijke bestrijding en preventie

Veel gemeenten in Nederland doen hun uiterste best om de eikenprocessierups te bestrijden. Dit is echter geen gemakkelijke opgave, want de populatie rupsen groeit ontzettend snel. Om de processierups in toom te houden, zetten gemeenten vaak bacteriën of Nematoden (aaltjes) in. Deze worden op eikenbomen gespoten. Zodra de bacteriën en/of aaltjes eenmaal in een eikenboom zitten, maken zij jacht op de eikenprocessierups.

De bacteriën zorgen ervoor dat de bladeren van de eikenboom worden aangetast. Deze worden hierdoor niet meer gegeten door de rupsen. De beestjes krijgen zodoende dus niet meer genoeg voedsel binnen, waardoor zij sterven. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Deze beestjes gaan in de nacht op zoek naar rupsen en dringen door tot in het lichaam van de rups. De aaltjes tasten de rupsen van binnenuit aan, waardoor de beestjes binnen de kortste keren het loodje leggen.

Naast het bestrijden van eikenprocessierupsen nemen gemeenten ook steeds meer preventieve maatregelen. Zo worden eikenbomen in het voorjaar bijvoorbeeld bespoten met een bestrijdingsmiddel. Doordat de rups dan nog geen haren heeft, werkt dit vaak goed om de overlast te beperken. Daarnaast kan de gemeente nesten van de eikenprocessierups wegzuigen met behulp van een speciale stofzuiger.

Particuliere bestrijding

Eikenbomen die op gemeentelijke grond staan worden doorgaans door de gemeente bestreden. Staan er echter eiken op jouw erf? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor bestrijding van de rupsen. Sommige mensen besluiten zelf in actie te komen. Dit is echter niet verstandig. Waarom niet? Omdat je bij bestrijding juist in aanraking kunt komen met de brandharen. Dit kan ervoor zorgen dat je alsnog eikenprocessierups uitslag krijgt.

Daarbij komt dat veel Nederlanders niet weten hoe zij de eikenprocessierups moeten bestrijden. Daarom doe je er goed aan een expert van de Bestrijdingsservice te bellen 085 – 130 84 22 om de mogelijkheden voor wat betreft bestrijding door te spreken. Hij kan jou vast en zeker vertellen wat de beste bestrijdingsmethode is. En bovendien kan er een specialist bij jou langskomen om de eikenprocessierups te bestrijden. Zodoende ben je dus binnen de kortste keren verlost van de overlast die de eikenprocessierups veroorzaakt.

Lees hier verder over de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups

Lees verder: De dennenprocessierups komt naar Nederland

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button