Ga naar hoofdinhoud
Natuurlijke-vijand-eikenprocessierups

Natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups houdt ons land de laatste jaren behoorlijk in zijn greep. Het ongedierte dook vrijwel uit het niets op, maar inmiddels is iedereen er bekend mee. Niet gek ook, want de rups zorgt voor de nodige overlast. Deze overlast wordt veroorzaakt door de brandharen van de eikenprocessierups. De haren zorgen voor jeuk en irritaties wanneer mensen en dieren hiermee in aanraking komen. Reden genoeg dus om de rupsen zo snel mogelijk te bestrijden. Omdat ze met zoveel zijn en zich snel voortplanten, is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Chemische bestrijding is vaak effectief, maar niet iedereen is hier fan van. Gelukkig is het niet direct nodig om allerlei bestrijdingsmiddelen in te zetten om verlost te worden van de rups. De eikenprocessierups heeft namelijk ook een aantal natuurlijke vijanden. Wij zetten de vijanden van de rups hieronder op een rijtje.

Vogels

Vogels vormen een grote vijand van de eikenprocessierups. Niet alle vogels doen zich te goed aan de rupsen, maar er zijn een aantal soorten die er dol op zijn. Met name de koolmees en de pimpelmees voeden hun jongen vaak met de processierups. Maar ja, deze vogels zitten natuurlijk niet bij iedereen in de tuin. Heb jij in jouw tuin eiken staan waarin de processierups zit? Overweeg dan nestkastjes te plaatsen aan deze boom of in de omgeving van de eik. Op deze manier bied jij kool- en pimpelmezen een mooie plek om zich te nestelen. En hoe dichter deze beestjes in de buurt zitten van de eikenprocessierups, des te groter de kans dat zij de rupsen als makkelijke maaltijd voor hun jongen beschouwen. Naast de kool- en pimpelmees zijn ook de kauw, mus, spreeuw, koekoek en boomklever dol op de processierups. Zorg er dus voor dat deze vogels zich in of rondom jouw tuin kunnen nestelen.

Insecten

Vogels zijn niet de enige natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Er zijn namelijk ook heel wat insecten dol op deze rups. Met name enkele leden van de keverfamilie eten de processierups met alle liefde. Zo behoren roofkevers, weekschildkevers en rupsenaaskevers bijvoorbeeld ook tot de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Het voornaamste probleem is dat de kevers die tot de vijanden van de processierups niet veelvuldig meer voorkomen in ons land. Een voorbeeld hiervan is de grote poppenrover. Deze keversoort is sinds 1950 al niet meer aangetroffen in Nederland. Bij onze oosterburen helpt deze kever echter heel goed om de populatie processierupsen binnen de perken te houden.

Naast kevers spelen ook sluipwespen een rol bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Grote verschil met de overige natuurlijke vijanden is dat de sluipwesp de rups niet eet. Nee, de sluipwesp gebruikt de eikenprocessierups voor het afzetten van haar eitjes. De eitjes worden in het lichaam van de rups gelegd. Zodra de larven uit de eitjes komen, voeden zij zich met de rups. Hierdoor is het slechts een kwestie van tijd alvorens de processierups het loodje legt. Sluipvliegen gaan overigens hetzelfde te werk als sluipwespen. Net als de sluipwespen kunnen we de sluipvliegen daarom ook tot de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups rekenen.

Vleermuizen

De meeste mensen vinden vleermuizen maar smerige beesten. Toch hebben ze ook een nuttige functie. Zo behoort de vleermuis bijvoorbeeld ook tot de natuurlijke vijanden van de processierups. Het is echter niet zo dat de vleermuizen de rupsen zelf eten. Nee, de vleermuis komt pas in actie zodra de rups zich ontpopt heeft tot een vlinder. Net als vleermuizen zijn ook de vlinders die ontstaan uit de eikenprocessierups ’s nachts actief. Vleermuizen doen zich te goed aan deze vlinders. Hoe meer vlinders de vleermuis op eet, des te minder er over blijven om eitjes te leggen. Hierdoor komen er automatisch dus ook minder eikenprocessierupsen. We mogen de vleermuis dus zeker niet vergeten wanneer we het hebben over natuurlijke vijanden van de processierups.

Professionele bestrijding: het laatste redmiddel tegen de eikenprocessierups?

Zoals je hierboven kon lezen, zijn er toch behoorlijk wat natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Het is dus niet altijd nodig om professionele bestrijding in te zetten. Probleem is dat niet alle natuurlijke vijanden van de processierups overal in groten getale aanwezig zijn. Zo is de grote poppenrover bijvoorbeeld al jarenlang niet meer gesignaleerd in Nederland. Ook vogels en vleermuizen zijn lang niet overal in ons land in overvloed aanwezig. Hierdoor kan het betrekkelijk lang duren voordat natuurlijke vijanden de eikenprocessierups uitroeien. Indien de natuurlijke vijanden niet snel optreden, groeit de populatie rupsen alleen maar verder. De overlast wordt hierdoor natuurlijk ook alleen maar groter en groter. Wil jij dit voorkomen? Dan doe je er goed aan om voor professionele ongediertebestrijder van Bestrijdingsservice te kiezen. Zij weten hoe ze op een zeer effectieve manier de eikenprocessierups te lijf moeten gaan. Ook al geniet deze bestrijdingsmethode mogelijk niet jouw voorkeur, je bent op deze manier wel snel verlost van de eikenprocessierups! Bel 085 130 84 22 voor advies op maat.

Lees hier meer over ‘Last van eikenprocessierups uitslag?’

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button