Ga naar hoofdinhoud
Dennenprocessierups

De dennenprocessierups komt naar Nederland

De eikenprocessierups zorgt in ons land voor steeds meer overlast. Momenteel zit de plaag op een absoluut hoogtepunt, maar een nieuw gevaar ligt alweer op de loer. Het is namelijk goed mogelijk dat de dennenprocessierups zich inmiddels ook al in ons land gevestigd heeft. Een aantal jaar geleden was deze rups enkel nog te vinden aan de Frans-Belgische grens, maar de rups heeft zich de laatste jaren verspreid over België. De kans is dus groot dat het beestje binnenkort ook in ons land opduikt, als de rups hier nog niet gevestigd is. Bent u niet bekend met de dennenprocessierups? Hieronder zetten wij alle informatie over deze rups voor u op een rijtje.

1 miljoen brandharen per rups

Net als de eikenprocessierups heeft ook de dennenprocessierups brandharen. Deze rups heeft ongeveer één miljoen brandharen. Dit zijn er nog meer dan het aantal haren van de eikenprocessierups, want deze rups telt ‘slechts’ 700.000 brandharen. In de eerste twee levensstadia heeft de rups nog geen brandharen. Deze haren ontwikkelen zich pas in de derde levensfase. Aan het einde van deze fase heeft de dennenprocessierups één miljoen brandharen. De rups kent in totaal vijf levensstadia alvorens hij een vlinder wordt. Veel mensen denken dat de brandharen ze zichtbare haren zijn. Dit is echter niet zo. De brandharen zijn onzichtbare haartjes die 0.2 tot 0.3 mm lang zijn en weerhaakjes hebben. Ze worden bij bedreiging door de rups los gelaten of worden door de wind van de rups afgeblazen. In de lucht kunnen de haren zich tot wel 100 meter verspreiden.

brandharen

Huidirritaties

De brandharen van de dennenprocessierups veroorzaken, evenals die van de eikenprocessierups, huidirritaties. Deze irritaties ontstaan wanneer mensen in aanraking komen met de kleine haartjes en kunnen tot wel twee weken duren. In aanraking komen met de brandharen kan op verschillende manieren. Zo kunt u irritaties krijgen wanneer u zich in de buurt van dennen begeeft. Daarnaast kan ook de wind ervoor zorgen dat u in aanraking komt met de brandharen. Bent u in aanraking gekomen met de haren? Ga dan vooral niet krabben. Door te krabben wordt de huidirritatie namelijk alleen nog maar erger. In plaats daarvan kunt u beter plakband gebruiken. Met plakband verwijdert u de brandharen namelijk. Daarnaast is het verstandig uw huid af te spoelen met lauw water om de irritaties te verminderen.

Natuurlijke vijanden

Net zoals nagenoeg ieder ander dier heeft de dennenprocessierups ook een aantal natuurlijk vijanden. Er zijn zelfs de nodige dieren die deze rups als maaltijd eten. Zo zijn sluipwespen en sluipvliegen bijvoorbeeld dol op de dennenprocessierups. Hier houdt het echter nog niet bij op, want de rups wordt ook gegeten door zweefvlieglarven, bidsprinkhanen, kevers en vogels. De rups wordt echter niet alleen gegeten, maar ook gebruikt. Zo legt de sluipvlieg bijvoorbeeld haar eitjes op de dennenprocessierups.

In welke landen leven ze?

Zoals in de intro al kort aangehaald trekt de dennenprocessierups langzaam maar zeker ons land binnen. Een aantal jaar geleden was de rups alleen nog te vinden in het zuidelijke deel van Europa. Het beestje houdt namelijk van een warme omgeving. Doordat het klimaat de laatste jaren veranderd is en het warmer is in het noordelijke deel van Europa, trekt de dennenprocessierups langzaam maar zeker steeds verder naar het noorden. Vroeger kwam de rups niet verder dan de grens van België met Frankrijk. Inmiddels is de rups echter ook gesignaleerd in België. Zelfs in het zuiden van Nederland is de dennenprocessierups al waargenomen. Het lijkt dus een kwestie van tijd voor de rups zich ook verder over ons land verspreid.

verspreiden-rupsen

Verspreiding binnen Europa

Hierboven las u al dat de dennenprocessierups de laatste jaren steeds meer naar het noorden is getrokken. De rupsen bewegen zich voornamelijk al wandelend voort. Zo kan dit beestje wel 1,6 kilometer afleggen en dat is aanzienlijk meer dan de eikenprocessierups. De vlinders die voortkomen uit de rups kunnen wel 50 kilometer vliegen, waardoor het niet vreemd is dat het beestje inmiddels ook in ons land is opgedoken. De dennenprocessierups verspreidt zich niet alleen al wandelend of vliegend door Europa. Zo liften de beestjes bijvoorbeeld geregeld mee met planten die uit warme landen geïmporteerd worden, zoals dennenbomen. Het lijkt dus niet te voorkomen dat de dennenprocessierups zich ook gaat vestigen in ons land.

Lees hier meer over de uitslag van een eikenprocessierups

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button