Ga naar hoofdinhoud

8 fabeltjes over en tegen muggen

Muggen zijn klein en licht van gewicht, waardoor ze je zo steken als je niet waakzaam genoeg bent. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat muggen van ze houden – dat er iets in hun bloed zit dat ze aantrekkelijker maakt dan anderen. Iedereen heeft zijn eigen trucjes om de vervelende insecten af te weren, of het nu stinkende spray is, een bepaald dieet of een strategische opstelling. Velen delen graag hun deskundig advies over het omgaan met muggen, maar je moet weten dat er veel fabeltjes zijn die niet waar zijn of werken tegen muggen.

Voorkeur voor bloed(groep)

Nee, dit is niet waar. Als jij vaker gestoken wordt dan andere komt dat niet omdat je lekkerder of zoeter bloed hebt. Het komt door de combinatie van je lichaamsgeur, lichaamswarmte en zweet. De stekende vrouwtjes muggen kunnen je al van 30 meter afstand ruiken.

Alle muggen steken

Als je je zorgen maakt over elke mug die je pad kruist, kun je een beetje ontspannen. Alleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben de specifieke voedingsstoffen uit ons bloed nodig om eieren te produceren. Mannelijke muggen eten alleen plantaardig materiaal en steken daarom geen mensen. Als je nieuwsgierig bent naar het verschil; mannetjes muggen zijn meestal kleiner en hebben pluimachtige voelsprieten.

Je eten heeft effect op de aantrekkingskracht

Zou het niet geweldig zijn als een overdosis knoflook de muggen op afstand houden. Maar helaas heeft dit te weinig invloed. Je kan inderdaad specifieke producten eten om de geur van je huid beïnvloeden. Er zijn alleen 400 chemische verbindingen gevonden op de menselijke huid, een dieet beïnvloedt slechts een fractie – en niet genoeg om muggen en andere insecten te verjagen.

Muggen sterven nadat ze je hebben gestoken

Als het gaat om het lot van een mug nadat hij je heeft gestoken, verwarren veel mensen ze met bijen en geloven dat ze sterven nadat ze je hebben gestoken. Dit is zeker niet waar. Nadat een vrouwelijke mug je heeft gebeten, gaat ze eieren leggen en komt terug voor meer van je bloed.

Insectenwerende planten werken

Planten zullen muggen niet afstoten door gewoon te groeien of geplant te worden in de tuin. Ze zullen eerder meer plaats creëren voor muggen om te rusten, omdat insecten aangetrokken worden tot koele, donkere en vochtige plekjes. Sommige planten bevatten etherische oliën die insecten weren, maar je moet ze verpletteren of verbranden om het afstoten te laten werken.

In elk water zit een broedplaats

Het klopt dat zwermen muggen vaak worden gevonden bij meren, vijvers en plassen. Stilstaand water dat zich ophoopt in emmers en banden kunnen ook muggen aantrekken. Droge plekken zijn misschien de beste plekken voor een mug vrije ervaring, maar schone, chloorhoudende zwembaden en bubbelbaden zijn uitzonderingen. In of rond een schoon zwembad of bubbelbad zal je geen broedplaats tegenkomen.

Muggen in Europa zijn vervelend, maar niet gevaarlijk

Hier kunnen we direct duidelijk over scheppen. Ook in Europa leven gevaarlijke muggensoorten. De tropische en gevreesde tijgermug heeft namelijk sinds 2016 ook voet gezet op Europese bodem. Hij is gesignaleerd in Italië, Frankrijk, Portugal, België en het zuiden van Zwitserland. De tijgermug kan dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, overbrengen. Dit is een infectieziekte veroorzaakt door een virus. De symptomen bij een milde besmetting zijn plotselinge koorts, spier en gewrichtspijn, hoofdpijn (achter de ogen), misselijk, braken. Ernstige dengue kan leiden tot complicaties zoals dengue hemorragische koorts (DHF) en dengue shock syndroom (DSS). Zonder behandeling zijn deze complicaties levensbedreigend. Raadpleeg altijd een arts bij vermoedens van een dengue besmetting.

Ze komen op licht af

Dit zal je nog het meest verbazen misschien, maar muggen komen niet af op licht. Je hebt vast wel eens snel het licht op je slaapkamer uit gedaan omdat je dacht dat het anders muggen zou aantrekken. Dit is niet waar, muggen zijn in het algemeen nachtdieren die rond schemering actief worden. Ze kunnen zich dus veel beter navigeren in het donker dan in het licht. Hetgeen waardoor ze naar je slaapkamer komen is zoals hierboven al is benoemd, de combinatie van je lichaamsgeur, -temperatuur en zweet.

Producten die wel werken

Behalve de fabeltjes zijn er ook producten die direct invloed hebben op muggen. Je kunt gebruik maken van DEET producten, een klamboe, citronella olie etc. Hier vind je een lijst met de producten die wel werken en die je makkelijk online en in de winkel kunt kopen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button