Ga naar hoofdinhoud
vleermuis-in-huis

Help, ik heb een vleermuis in huis!

De meeste Nederlanders krijgen al de rillingen van het woord vleermuis. Laat staan dat dit dier in jouw woning voorkomt. Je verwacht mogelijk niet dat jou dit overkomt, maar dit is wel degelijk mogelijk. Indien er een vleermuis in huis zit, zorgt dit in veel gevallen voor overlast. Uiteraard wil je zo snel mogelijk verlost worden van vleermuizen in huis. Veel mensen hebben echter geen idee wat zij moeten doen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres voor uitleg. Helaas kunnen wij ze niet bestrijden voor je, maar we leggen graag uit hoe je vleermuizen in huis kan herkennen, wat het gevaar is qua ziektes en hoe je ze veilig en legaal kan verjagen.

Hoe komen ze in huis terecht?

Een vleermuis leeft eigenlijk alleen in de buitenlucht. Het kan echter voorkomen dat er op een dag een vleermuis in jouw woning zit. Waarschijnlijk ben je benieuwd hoe het beestje in jouw huis terecht is gekomen. We onderscheiden grofweg twee manieren waarop een vleermuis in huis kan komen: het beestjes is verdwaald of er is sprake van een kraamkolonie. Hieronder lichten we beide manieren toe.

Verdwaald

De eerste manier waarop een vleermuis in huis terecht kan komen is door te verdwalen. Zoals je waarschijnlijk wel weet, navigeert het beestje met behulp van het uitzenden van een signaal. Dit signaal wordt weerkaatst door bijvoorbeeld gebouwen en andere objecten. Zodoende weet een vleermuis welke kant hij wel en niet op kan vliegen. In de zomermaanden vliegt het beestje toch geregeld een woning binnen. Dit komt doordat mensen in de avond vaak ramen tegen elkaar open zetten om de warmte uit een woning te verdrijven. Een openstaand raam weerkaatst het signaal van een vleermuis niet. Hierdoor denkt het diertje dat hij gewoon door kan vliegen, waardoor hij in jouw woning terecht kan komen.

Kraamkolonie

Naast verdwaalde vleermuizen kun je de diertjes ook in jouw woning krijgen als gevolg van een kraamkolonie. Zo’n kraamkolonie wordt gevormd door een groep vrouwtjesvleermuizen, vaak in april, mei of juni. In deze kolonie worden zij zwanger en baren ze een jong. Zij zogen het jong net zolang tot deze mee kan vliegen. Als de jonge vleermuizen zelfstandig zijn, valt de kolonie weer uit elkaar. Vaak vliegen de vleermuizen na het baren en zogen van een jong weer uit, maar soms blijven er wat achter om te overwinteren. Voor een kraamkolonie kiezen de vrouwtjes vaak een plek in de buurt van een woning uit. Hierdoor kun je op den duur dus ook te maken krijgen met vleermuizen in huis.

Kraamkolonie-vleermuizen

Waar zitten ze in en rond het huis?

Vleermuizen kunnen op verschillende plekken in en rondom jouw huis voorkomen. Zo kunnen de beestjes bijvoorbeeld in iedere willekeurige kamer opduiken. Het hangt er maar net van af welk raam je open hebt staan. Staat het slaapkamerraam ’s avonds open? Dan kan een vleermuis hier opduiken. Indien het raam van de keuken of woonkamer geopend is, kun je hier ook vleermuizen krijgen.

In het geval van een kraamkolonie kiezen vleermuizen vaak geen goed zichtbare plek uit. Zij willen namelijk in alle rust hun jongen kunnen baren en zogen. Een kraamkolonie houdt zich daarom vaak schuil in een spouwmuur of schoorsteen. Hierdoor vallen ze niet op, waardoor je er ook geen overlast door ervaart. Dit kan veranderen wanneer er vleermuizen achterblijven op de plekken om te overwinteren.

Vleermuizen komen overigens niet alleen in huis voor, maar ook rondom jouw woning. Zit je op een zomeravond tot laat in de tuin? Dan zie je er ongetwijfeld een aantal rondfladderen boven je hoofd. Overdag hangen ze vaak op donkere plekken, zoals in bomen, een (oude) schuur of op goed beschutte plekken. Hierdoor heb je er bij daglicht vaak geen last van.

Tekenen van een vleermuis

In sommige gevallen is het betrekkelijk eenvoudig te achterhalen wanneer je een vleermuis in huis hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het beestje rondfladdert in een ruimte. Daarnaast zie je op klaarlichte dag mogelijk een zwart of bruin ding ondersteboven hangen in jouw woning. In dat geval is er ook sprake van een vleermuis in huis.

Vleermuiskeutels, poep oftewel uitwerpselen

Helaas zijn vleermuizen in huis niet altijd zo makkelijk te herkennen. Gelukkig zijn er wel tekenen waaraan je een vleermuis in huis kunt herkennen. Zo kunnen er bijvoorbeeld uitwerpselen van het diertje aanwezig zijn in jouw woning. Zie je de laatste tijd bijvoorbeeld steeds vaker poepjes liggen ter grootte van een muizenkeutel? Dan kan dit duiden op de aanwezigheid van vleermuizen in huis. Vaak blijven de keutels op de muur plakken, omdat vleermuizen een hoge plek opzoeken in jouw woning. Om te kijken of het om vleermuispoep gaat, kun je de uitwerpselen inspecteren. Vleermuispoep bevat namelijk vaak delen van insecten.

Soorten in Nederland

Binnen de vleermuizenfamilie kennen we verschillende soorten. Ook in Nederland komen er behoorlijk wat verschillende soorten voor. In totaal kennen we binnen ons land achttien verschillende vleermuissoorten. Waarschijnlijk heb je geen idee welke soorten er allemaal zijn. Om jou enigszins wegwijs te maken in de wereld van vleermuizen, zetten we hieronder vijf bekende vleermuizensoorten op een rijtje.

 • De gewone dwergvleermuis

  De meeste algemene vleermuissoort van ons land is de algemene dwergvleermuis. Deze vleermuis komt voor in dorpen en steden, parken en tuinen en in de buurt van boerderijen. De dwergvleermuis is relatief klein van stuk en heeft smalle vleugels. Hierdoor is het diertje snel en wendbaar. De dwergvleermuis vliegt doorgaans gemiddeld op 2 tot 5 meter hoogte, maar kan ook op meer dan 10 meter hoogte vliegen.

 • De laatvlieger

  De laatvlieger is een stuk groter dan de dwergvleermuis. Dit diertje houdt zich voornamelijk schuil in gebouwen en komt door het hele land voor. We zien deze vleermuis het vaakst in agrarisch gebied of aan de rand van bebouwd gebied. Deze vleermuissoort heeft lange vleugels, waardoor hij tijdens een vlucht minder vaak met zijn vleugels hoeft te slaan dan de dwergvleermuis. De laatvlieger vliegt vaak op hoogtes tussen de 5 en 20 meter.

 • De watervleermuis

  Zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden, jaagt de watervleermuis voornamelijk vlak boven het wateroppervlak. Het gaat hier vaak om beschutte wateren, maar deze vleermuissoort jaagt ook langs de beschutte kant van bijvoorbeeld vijvers, smalle vaarten, rivieren die langzaam stromen en beken. Op windstille dagen speelt de beschutting een minder belangrijke rol voor de watervleermuis. De vleermuis is middelgroot van stuk, heeft een opvallende witte buik en lange, smalle vleugels.

 • Rosse vleermuis

  Net als de laatvlieger behoort de rosse vleermuis ook tot de grote vleermuissoorten in ons land. Qua silhouet heeft de rosse vleermuis veel weg van de dwergvleermuis, maar deze soort is toch aanmerkelijk groter. Deze vleermuissoort jaagt voornamelijk langs bomenrijen en bosranden, maar komt ook geregeld voor boven water of moeras. In het najaar duikt de rosse vleermuis ook vaak op in de bebouwde kom. Hier jaagt het diertje dan op fel verlichte plekken.

 • Grootoorvleermuis

  De grootoorvleermuis kun je herkennen aan zijn grote oren. Daarnaast heeft deze vleermuissoort zeer grote en brede vleugels. In tegenstelling tot de andere vleermuizen jaagt de grootoorvleermuis niet in rechte lijnen, maar in cirkels. Tijdens zijn vlucht grijpt deze vleermuis insecten uit de lucht of van bladeren af. De grootoorvleermuis kan daarnaast stil hangen in de lucht. Binnen Nederland kennen we twee soorten grootoorvleermuizen: de gewone grootoorvleermuis en de grijze grootoorvleermuis. Laatstgenoemde komt alleen in het zuiden van ons land voor.

ziektes

Ondanks dat veel mensen vleermuizen smerig vinden, zijn het hele nuttige beesten. Ze jagen namelijk op vliegen en muggen, waardoor wij als mensen hier minder last van hebben. Over het algemeen zorgt een vleermuis niet voor overlast. Toch kan een vleermuis in jouw directe omgeving wel voor problemen zorgen. Zo kun je bijvoorbeeld ziek worden na contact met een vleermuis.

Rabiës/hondsdolheid

Het speeksel van vleermuizen bevat het lyssavirus. Dit is het virus dat verantwoordelijk is voor de ziekte rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid. Indien een mens of dier wordt gebeten door een vleermuis, kan deze ziekte worden overgedragen. In Nederland is hondsdolheid echter onder controle en kan je hiervoor ingeënt worden. Dit wil echter niet zeggen dat je helemaal niet ziek kunt worden door een vleermuizenbeet. De laatvlieger en de meervleermuis dragen het virus namelijk in een andere vorm bij zich. Na een beet door één van deze vleermuizensoorten kun je dus wel degelijk gezondheidsproblemen krijgen. Raak daarom nooit een vleermuis met bloten handen aan en raadpleeg na en beet altijd een arts.

Rabies

Winterslaap

Zoals we eerder in deze tekst al aangaven, komen vleermuizen eigenlijk op allerlei plekken in heel Nederland voor. Overdag houden de beestjes zich schuil op een beschutte plek, maar zodra het donker wordt komen ze in actie. Dit doen zij met name in de lente, zomer en herfst. In de winter houden vleermuizen een winterslaap. Aangezien er dan weinig insecten zijn, is er voor hen immers maar weinig voedsel te vinden. Tijdens zijn winterslaap bespaart het diertje energie. De locatie voor een winterslaap verschilt per soort. Er wordt echter altijd een beschutte en droge plek uitgekozen, zodat zij niet gestoord worden. Wanneer het diertje vroegtijdig ontwaakt uit zijn winterslaap, verliest het namelijk veel energie. Dit kan ervoor zorgen dat een vleermuis uitgeput raakt en uiteindelijk sterft. Stoor een vleermuis dus nooit in zijn winterslaap.

Beschermd in Nederland

Heb je een vleermuis in huis ontdekt? Dan kun je het beste het raam openzetten en het licht uitdoen. Het duurt in dat geval vaak niet lang voordat een vleermuis weer naar buiten vliegt. Een vleermuis in huis bestrijden is niet mogelijk, enkel een vleermuis verjagen door ramen open te zetten is toegestaan. De vleermuizen zijn binnen Nederland namelijk aangemerkt als beschermde diersoort. Hierdoor mogen ze niet bestreden worden. Wij van Bestrijdingsservice kunnen je daarom helaas ook niet helpen als je een vleermuis in huis hebt. We raden je alleen aan ruimtes als spouwmuren af te schermen om in de toekomst vleermuizen te voorkomen.

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Zit een vleermuis in mijn huis.
  Hij vloog als een gek in de ronde.
  Hij zit nog in de woonkamer. Op een plek waar ik hem niet meer zie.
  Heb de ramen openstaan en de balkonverlichting aan gedaan. Ik heb hem denk ik niet aangeraakt.
  Maar weet dat het nu nog (eind juni) tijd is dat de vrouwtje jonge leggen. Ik ben panies. Juist nu met coronavirus
  Ik ben op mijn slaapkamer gaan liggen met de deur en raam dicht. Wat moet ik morgenochtend doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button