Ga naar hoofdinhoud

Bedwantsen beet

De bedwants is een ongedierte dat behoorlijk wat overlast kan veroorzaken. De beestjes bijten namelijk. Als gevolg van een bedwantsen beet ontstaan kleine, jeukende bultjes. Dit kan voor de nodige irritaties zorgen, zeker wanneer jij meerdere malen gebeten bent. Het ongedierte is met name ’s nachts actief, wanneer jij slaapt. De bedwants gaat dan op jacht en doet dit voornamelijk in bed. Doordat jij slaapt heb je vaak niet in de gaten dat je gebeten wordt door een bedwants. Overdag houdt dit ongedierte zich vaak schuil in en rondom het bed. Doordat de beestjes niet groter zijn dan een paar millimeter zijn ze vaak niet met het blote oog zichtbaar. Ben jij gebeten door een bedwants? Wij vertellen jou hieronder alles over een bedwantsen beet.

Bedwantsen beet herkennen

Een beet van een bedwants resulteert vaak in een bultje. Dit is echter ook het geval wanneer jij gebeten wordt door een mug. Niet iedereen legt dan ook direct de link met bedwantsen bij jeukende bultjes op het lichaam. Wil jij zeker weten of het een bedwantsen beet betreft? Dat is te achterhalen. Er zijn namelijk een aantal symptomen van een bedwantsen beet.

Rode bultjes

Eén van de belangrijkste symptomen van een bedwantsen beet zijn rode vlekken of bultjes op jouw huid. De bedwants bijt voornamelijk in de buurt van bloedvaten dicht onder het huidoppervlak. Zo komt het ongedierte namelijk makkelijk aan zijn ‘voedsel’. Het komt vaak voor dat er meerdere kleine bultjes op een rij zitten. Een bedwantsen beet is zodoende betrekkelijk makkelijk te onderscheiden van een muggenbeet. Hoe vaak een bedwants bijt verschilt per situatie. Indien het diertje niet verstoord wordt tijdens zijn beet, bijt hij mogelijk maar één of twee keer. Wordt hij wel verstoord? Dan bijt hij vaker, waardoor er een rijtje met bultjes ontstaat. Foto’s of afbeeldingen van bedwantsen beten zien er daarom ook vaak verschillend uit.

Jeuk

Net als de beet van een mug kan een bedwantsen beet ook behoorlijk jeuken. De jeuk kan een paar dagen aanhouden. Een logische reactie bij jeuk is dat jij gaat krabben. Doe dit echter niet, want je krabt de bultjes snel kapot. Hierdoor ontstaat alleen nog maar meer irritatie. Het is overigens niet zo dat jij het direct voelt wanneer je ’s nachts gebeten wordt. De jeuk duikt ook lang niet altijd direct de volgende ochtend op. Het kan zomaar zijn dat een bedwantsenbeet pas na een paar dagen begint te jeuken.

Zijn de beten gevaarlijk?

Ben jij gebeten door een bedwants? Dan vraag jij je ongetwijfeld af of dit gevaarlijk is. Maak je niet druk, want een bedwantsen beet is niet gevaarlijk. Waar veel ander ongedierte bacteriën met zich meedraagt en overbrengt op mensen, is dit bij de bedwants niet het geval. Jij hoeft dus geen speciale medicijnen of iets dergelijks te gebruiken wanneer je gebeten bent door een bedwants. Het kan echter wel gebeuren dat jij allergisch bent voor een bedwantsen beet. In dat geval kan het wel verstandig zijn medicijnen te gebruiken.

Hoe kom je aan een beet?

Vermoed jij dat je te maken hebt met bedwantsen? Dan ben je waarschijnlijk al gebeten door dit ongedierte. Veel mensen hebben alleen geen idee hoe zij eigenlijk aan de jeukende bultjes komen. De kans is zeer groot dat jij ’s nachts gebeten bent door dit ongedierte. Bedwantsen begeven zich namelijk vrijwel altijd in de omgeving van een bed. Overdag verbergen zij zich in kieren en gaten, maar in de nacht komen ze tevoorschijn. Hoe het ongedierte in jouw woning komt? Door mee te liften op bijvoorbeeld een jas of tas. Heb jij recent nog in een hotel geslapen? Dan is de kans groot dat jij daar een bedwantsen beet hebt opgelopen. Bedwantsen komen namelijk geregeld voor in hotels. Meer lezen over hoe bedwantsen komen…

Bedwantsen beet behandelen

We gaven eerder in deze tekst al aan dat een bedwantsen beet in principe niet gevaarlijk is. Het kan echter wel zijn dat jij allergisch bent voor beten van dit ongedierte. In het geval van een allergische reactie kun jij mogelijk een medicijn halen bij de apotheek of huisarts. Het is tevens mogelijk dat een bedwantsen beet gaat zwellen. Hierdoor jeukt de beet alleen nog maar meer. Wil jij de jeuk onderdrukken? Dan kun je de apotheek bezoeken om te vragen of ze een middeltje hebben dat helpt tegen de bedwantsen beet. Gaat de beet ontsteken? Neem dan direct contact op met een huisarts. In principe gaan de bultjes en jeuk vanzelf weg, net als een muggenbult.

De beestjes herkennen

Doordat een bedwants betrekkelijk klein van stuk is, is dit ongedierte vrij lastig te herkennen. Daarbij komt dat de beestjes voornamelijk ’s nachts actief zijn en dan slaap jij natuurlijk. Toch is het wel mogelijk om de aanwezigheid van bedwantsen te herkennen. Hoe? Door jouw beddengoed aandachtig te inspecteren. Wanneer er bedwantsen aanwezig zijn, zie je namelijk vaak kleine, rode vlekjes in de lakens. Dit zijn kleine bloedvlekjes. Daarnaast is het ongedierte natuurlijk te herkennen aan een bedwantsen beet. Heb jij geen idee of je te maken hebt met bedwantsen? Dan doe je er goed aan een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Hij kan jou namelijk snel vertellen of er inderdaad bedwants aanwezig is in jouw woning. Je kunt ook een bedwants opsturen naar het Kenniscentrum voor Dierplagen (KAD). Zij gaan na of het inderdaad om dit ongedierte gaat. Probleem is alleen dat een bedwants zich overdag niet laat zien, waardoor het beestje lastig te vangen is.

Bedwants-herkennen

Professionele ongediertebestrijding

Het is behoorlijk frustrerend wanneer jij regelmatig gebeten wordt door bedwantsen. Dit resulteert namelijk in flinke jeuk. Om de overlast te beperken, doe je er goed aan om bedwantsen te bestrijden. Dit kun je zelf doen door beddengoed flink heet te wassen. Hier komt echter ook een gevaar om de hoek kijken, want jij kunt de bedwants zo verspreiden door jouw woning. Ook huis-, tuin- en keukenmiddeltjes hebben geen effect op dit ongedierte. Daarom is het beter voor professionele bestrijding te kiezen bij overlast door bedwantsen. Professionele bestrijders weten namelijk precies hoe zij bedwantsen te lijf moeten gaan. Wacht vooral niet te lang met bestrijding, want de bedwants plant zich betrekkelijk snel voort. In dat geval kan er zo een plaag ontstaan. Schakel dus direct over op professionele bestrijding 085 130 84 22. In dat geval hoef jij binnenkort niet meer bang te zijn voor een bedwantsen beet!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button