Ga naar hoofdinhoud
Ratten-in-de-tuin

Wat te doen tegen ratten in de tuin?

Ratten veroorzaken in huis vaak de nodige overlast. Het ongedierte komt echter niet alleen maar in gebouwen voor. Zo leeft een groot deel van de ratten bijvoorbeeld ook in de buitenlucht. De beestjes kunnen zich ook nestelen in jouw tuin. Hier zit jij natuurlijk niet op te wachten. Is dit toch gebeurd? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk de ratten te bestrijden. Dit kun je doen door de ratten te doden, bijvoorbeeld met klemmen of vergif. De kans dat de ratten sterven is dan vrij groot. Vergif is echter verboden om buitenshuis te gebruiken doordat het ook andere dierensoorten kan doden. Bovendien kan vergif in jouw tuin ervoor zorgen dat bloemen en planten ook sterven. Gelukkig kun je ratten ook milieubewust bestrijden. Wij vertellen jou er in deze tekst meer over.

Zelf actie ondernemen

Wil af van deze vieze en vervelende knaagdieren in je tuin? Dan kan je vallen plaatsen. Het advies is om meerdere vallen te plaatsen. Ze zijn immers vaak niet alleen en zo kun je op meerdere ‘routes’ een val plaatsen. Een route is vaak langs de kanten van je schutting, schuur of woning. Een val in het midden van je grasveld zal niet effectief zijn. Hieronder zetten we de beste vallen op een rijtje. Ze verschillen in soort, maar zijn alle effectief. Het is maar net wat je fijn vind. Wil je een diervriendelijke vangkooi om de ratten levend te vangen en verderop weer vrij te laten? Kies dan voor de eerste val. Let er wel op dat je de dieren op een grote afstand van je huis/tuin weer vrijlaat, anders zijn ze binnen de kortste keren weer terug. Zijn de ratten niet al te groot of twijfel je of je last hebt van ratten of muizen? Zet dan de klemval in. Deze is zeer effectief voor het vangen en doden van kleine ratten en muizen. Door het fraaie design met gevoelige triggerplateau wordt je pakkans vergroot en daarnaast hoef je de dieren niet aan te raken als je hem wil legen. Liever een elektrisch oplossing? Dan is de derde val een goede optie. Heb je huisdieren of kinderen die in de tuin rondlopen? Dan wil natuurlijk een veilige en hygiënische oplossing. De laatste val is dan perfect. Door de plastic omdoos die op slot kan, kunnen zij er niet bij en kun jij wel de ratten bestrijden.

product12product11

product9Product1

Signalen ratten in de tuin

De meeste ratten zijn betrekkelijk slimme dieren. Zij laten zich dan ook niet snel zien wanneer er mensen in de buurt zijn. Hierdoor kan het behoorlijk lang duren voordat jij in de gaten hebt dat er ratten in jouw tuin leven. Mogelijk is er zelfs al een plaag ontstaan. Dit wil jij natuurlijk voorkomen. Gelukkig zijn er bepaalde signalen waaruit jij op kunt maken dat je te maken hebt met ratten in de tuin. Ten eerste laten ratten sporen achter. Dit kunnen zowel loop- als buiksporen zijn. Deze sporen zijn vaak zichtbaar op muren, hout of de straat. Ten tweede kunnen er ineens veel uitwerpselen in jouw tuin liggen. Dit duidt ook vaak op de aanwezigheid van ratten. Tot slot bouwen ratten burchten in jouw tuin waarin zij leven. Deze tref je vaak aan op rustige plekken waar relatief makkelijk en veel voedsel te vinden is.

Schade

Heb jij inderdaad ratten in de tuin? Dan wordt het zaak dat je snel ingrijpt. Waarom? Omdat ratten in de tuin behoorlijk wat schade aan kunnen richten. Zo knagen ratten aan van alles en nog wat. Dit doen zij onder meer om hun tanden kort te houden. De kans is dan ook groot dat bijvoorbeeld containers in jouw tuin schade oplopen. Verbouw jij gewassen zoals groente of fruit in jouw tuin? Dan weten ratten hun weg hierheen makkelijk te vinden. Het wordt zo immers wel heel erg makkelijk om aan voedsel te komen. Verder zijn ratten goed in graven. Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.

Voorkomen

Nu je weet dat ratten in de tuin behoorlijk wat schade aan kunnen richten, wil je het ongedierte natuurlijk niet in jouw tuin hebben. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die jij kunt treffen om ratten uit jouw tuin te weren. Allereerst moet jij er dan voor zorgen dat je jouw afval in afsluitbare containers stopt. Op deze manier kunnen ratten er namelijk niet bij. Zet ook zeker geen losse vuilniszak buiten neer. Hier komen ratten namelijk snel op af. Zorg er daarnaast voor dat ratten zich niet makkelijk kunnen verschuilen in jouw tuin. Ruim snoeiafval en andere rommel direct op wanneer jij in jouw tuin aan het werk bent geweest. Ga ook op zoek naar kieren en gaten in jouw woning, schuur of tuinhuisje. Zijn deze aanwezig? Maak ze dan direct dicht. Hierdoor wordt het voor ratten een stuk lastiger om jouw tuin binnen te komen. Bespreek het probleem ook met je buren. Misschien ruim jij goed je afval op, maar hebben de buren nog vuilnis open en bloot in de tuin liggen. Op die manier kan jij alle maatregelen nemen, maar is het dweilen met de kraan open.

afval

Professionele rattenbestrijding

Heb je echt last van ratten en is het probleem met bovengenoemde tips niet opgelost? Neem dan contact op met een expert van Bestrijdingsservice via 085 130 84 22 om te kijken hoe je de overlast dan het beste kunt aanpakken. Laat het er vooral niet bij zitten wanneer het jou niet lukt de ratten in de tuin te bestrijden. Het ongedierte verdwijnt namelijk nooit vanzelf. Sterker nog, er ontstaat mogelijk zelfs een plaag. Ratten planten zich namelijk in rap tempo voort. Hierdoor word de overlast in jouw tuin alleen maar erger. Om het probleem vroegtijdig te tackelen, schakel je direct een professionele bestrijder in. Hij weet namelijk hoe hij ratten in de tuin moet bestrijden. Bovendien beschikt hij over verschillende technieken, waaronder het milieubewust bestrijden van ratten in de tuin. Door tussenkomst van een professionele bestrijder weet jij zeker dat er straks geen ratten meer in de tuin aanwezig zijn!

Lees hier meer over het verschil tussen ratten en muizen

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button