Ga naar hoofdinhoud
hoe kom je aan bedwantsen

Hoe kom je aan bedwantsen?

Heb je wel eens last gehad van veel rode bultjes en vlekken op je huid? Heb je daarnaast ook ontzettend veel last van jeuk. Deze symptomen kunnen mogelijk een indicatie zijn van bedwantsen beten. Doordat bedwantsen altijd meerdere keren bijten ontstaat er een rijtje van rode bulten. Het lijkt in eerste instantie op een paar muggenbulten alleen steekt een mug nooit zo mooi in een rijtje en steekt zij vaak maar één keer. Heel erg kenmerkend aan een bedwantsen beet zijn vaak ook de rode vlekken op de benen. Alhoewel de beet geen ziekte overbrengt op de mens en de bulten snel genezen, is het onaangenaam om een prooi te zijn van bedwantsen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je bedwantsen ver van jou en jouw omgeving houdt.

Waar komen ze vandaan

Bedwantsen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en hebben zich zodanig verspreid dat ze nu in alle delen van de wereld voorkomen. Het zijn parasitaire insecten die zich voeden door het bloed van mensen en dieren op te zuigen met hun steeksnuit. Ze zijn ongeveer 5 mm groot en kunnen zich overal schuil houden. Als je ergens hebt geslapen en na een dag last heb van een rijtje rode bulten en veel jeuk hebt dan wilt dat zeggen dat waarschijnlijk deze beestjes zich op die locatie bevinden en jouw bloed hebben gezogen. Als de bedwansten je bloed hebben gezogen worden ze drie keer zo groot en rond. Een bedwantsen beet zwelt op, jeukt veel, komt in een rijtje voor en geef een brandend gevoel. Aan de hand van deze symptomen kun je een bedwantsen beet onderscheiden van een muggenbeet. Bedwantsen kunnen voorkomen bij mensen thuis, in hotels, pensions, ziekenhuizen maar ook de bioscoop, trein, bus, tram of taxi. Hun favoriete schuilplaatsen zijn het matras van jouw bed maar ook plekken rondom het bed. Het doet er niet toe of je een schoon bed hebt of niet, een nette kamer hebt of een rommelige kamer, ze verbergen zich in elke kamer waar er geregeld wordt geslapen. Deze insecten verstoppen zich ook in de naden van je beddengoed of kleren en koffers en doen zo hun intrede in je woonruimte. Ze verstoppen zich ook in elektrische apparaten waar ze het lekker warm hebben zoals lampen, babyfoons, laptops en televisies. Deze beestjes houden zich ook schuil onder de vloerbedekking en achter het behang. Ze kunnen je huis binnen komen op veel verschillende manieren.

 • Hotels

Als je plotseling bedwantsen thuis aantreft, heb je meestal recentelijk in een hotel gelogeerd waar bedwantsen zich huisvesten. De bedwantsen zijn in je koffer gekropen en met je mee naar huis gereisd. Het maakt niet uit of je een schoon hotel hebt geboekt met ontbijt tot in je bed geserveerd, of via de welbekende site van Airbnb een vakantiehuisje hebt gehuurd. Feit is dat bedwantsen zich overal kunnen bevinden, al is het hotel vies of schoon. Bedwantsen wil je absoluut niet als kamergenoot en wil je vast en zeker ook niet als souvernir naar huis meenemen.  Gelukkig kun je vooraf acties ter hand nemen op het controleren van bedwantsen bij het hotel waar je graag wilt logeren. Op internet kun je van veel hotels de reviews bekijken. Dit helpt je om het juiste hotel voor jouw vakantie te boeken. Als er in dat hotel bedwantsen zijn zal dat zeker worden aangegeven in de reviews. Ga ook na op welke  datum de review is geplaatst. Als het jaren geleden is geplaatst kan het zijn dat het hotel de bedwantsen al professioneel heeft laten bestrijden.  Bij aankomst op je vakantieadres kun je eerst een korte inspectie houden om te zien of er in de hotelkamer geen sporen te vinden zijn van bedwantsen. Een inspectie doen op bedwantsen is geen aangename taak maar is wel de moeite waard. Sporen van bedwantsen kunnen de uitwerpselen en levende bedwantsen zijn. De uitwerpselen van de bedwantsen zijn de afgeworpen huiden. De uitwerpselen lijken op bruinzwarte puntjes op je lakens of matrassen. Je kunt de levende bedwantsen opsporen in de naden van het matras, bij het hoofdbord, in nachtkastjes en stopcontacten in de buurt van het bed. Loop je aan tegen bedwantsen in je hotelkamer, vraag dan aan de receptie naar een ander kamer en leg de reden uit. Een kamer vlak ernaast is niet aan te bevelen omdat bedwantsen door de scheurtjes van de muur kunnen kruipen. Door deze inspectie uit te voeren als je elke keer op vakantie gaat, voorkom je dat bedwantsen via je koffer je huis binnendringen.

 • Tweedehandse meubels

Raak niet gauw onder de indruk van een antieke vintagemeubel maar doe ook bij vintagemeubels een grondige inspectie op de aanwezigheid van bedwantsen. Vintage meubels en tweedehandse meubels zijn ook een favoriete schuilplaats voor bedwantsen.  Tweedehandse meubels zoals tafels, stoelen, bedden en nachtkastjes kunnen bedwantsen bevatten. Inspecteer deze daarom voordat je het aanschaft. Bedwantsen kunnen ook in andere tweedehandse spullen voorkomen zoals tapijten en andere vloerbekleding, kleding, matrassen.

 • Transport

Omdat bedwantsen maanden zonder voedsel kunnen leven kunnen ze verre reizen heel gemakkelijk overleven. Bedwantsen zijn daarom de beste wereldreizigers en kunnen met elk transportmiddel meereizen. Ze hebben geen moeite om te reizen met het vliegtuig, de trein, de boot, de auto of de bus en kunnen zich goed schuilhouden in de naden en stikranden van de bekleding van het voertuig.

Hoe verspreiden ze zich

Bedwantsen zijn parasieten met 6 pootjes en kunnen zich razendsnel verspreiden. Ze voeden zich een keer per week maar kunnen in ‘winterslaap” gaan en maanden zonder voeding leven. Ze verbergen zich graag in en rondom het bed maar kunnen zich ook goed schuilhouden in losgeraakte plinten, spleten van muren en kieren rond elektriciteitskabels waar je zelf niet bij kan komen. ‘s Avonds komen ze uit de kieren, naden en spleten rondom het bed om zich te voeden met het bloed van mens en dier. Ze verspreiden zich via scheuren in muren, langs leidingen en plafonds. Het zijn snel kruipende insecten en komen heel gauw terecht op andere verdiepingen.

 • Bagage

Reizen naar verre en exotische bestemmingen wordt steeds meer populair waardoor het vliegverkeer toeneemt. Bedwantsen zijn ook dol op reizen en liften graag mee in de koffers van de reizigers. Hotels, motels, appartementen, ziekenhuizen en herbergen zijn zeer in trek bij bedwantsen vanwege het continu komen en gaan van mensen. Deze beestjes kunnen heel makkelijk via je bagage overgebracht worden naar jouw huis. Ook bagageruimen in vliegtuigen en bussen zijn ideaal voor deze beestjes. Ze kunnen zo gemakkelijk van de ene naar de andere tas of koffer klimmen. Het wil dus niet altijd zeggen dat je bedwantsen mee naar huis neemt vanuit een slaapplek. Je kan ook onderweg besmet raken.

waar-vandaan

 • Spouwmuren in huis

Als bedwantsen eenmaal in het huis vertoeven, kunnen ze zich gemakkelijk verplaatsen via spouwmuren. Deze kleine insecten vinden al heel gauw een kiertje die je zelf niet zou kunnen zien. Bij het bestrijden van bedwansten moet daarom niet alleen de besmette kamers worden gecontroleerd maar ook de kamers die ernaast, boven en eronder zijn.

Tips om bedwantsen te voorkomen

 • Gebruik een matrashoes zodat ze zich niet kunnen nestelen in de naden van je matras. Een hoes helpt zowel tegen bedwantsen als huisstofmijt, win win dus.
 • Om te voorkomen dat je bedwantsen van je vakantie meeneemt naar huis, dien je eerst een grondige inspectie te plegen in je hotelkamer. Controleer de kamers op sporen van bedwantsen. Kijk vooral in de naden van en onder de matrassen, het bedframe en in de nachtkastjes.
 • Leg je koffer liever niet op of onder het bed maar liever op de gang, badkamer of kofferrek en laat je koffer liefst een paar centimeters ver van de muur staan. Zo adviseert ook de GGD.
 • Bedwantsen kunnen tussen jouw kleding eitjes leggen. Daarom is het aan te raden om jouw kleding uit de koffer te halen en zoveel mogelijk op te hangen in de kast.
 • Let ook op de geur van de hotelkamer als je erin stapt. Bedwantsen produceren een olieachtige afscheiding en verspreiden een vieze zoete geur. Deze geur ruikt sterk als bedwantsen in grote getale aanwezig zijn.
 • Als je tijdens je vakantie last heb gehad van bedwantsen beten schudt dan eerst al jouw kleding, beddengoed en schoeisel buiten goed uit voordat je het inpakt. Neem je koffer niet gelijk mee naar binnen als je thuis aankomt. Pak buiten je koffer of tassen uit en doe je kleren in vuilniszakken. Neem de kleren in de vuilniszakken mee naar de wasmachine en was ze gelijk op minimaal 60 graden of laat het stomen als de kleding niet tegen heet wassen kan. Droog de kleren en strijk ze vervolgens zo heet mogelijk. Borstel de naden en kieren van de koffers en tassen buiten af en gebruikt daarbij water van minimaal 60 graden.
 • Koop liever geen tweedehandse matrassen, tapijten, meubels, kleding of andere spullen want dit is een goede schuilplaats voor bedwantsen. Indien je het toch koopt dien je ze goed te controleren op de aanwezigheid van bedwantsen. Breng ze nooit gelijk in huis maar controleer altijd in welke staat de tweedehandse spullen verkeren.
 • Spoor openingen, kieren en spleten in muren, vloeren en leidingen op en dicht ze goed met kit.

oorzaak-voorkomen product04

Hoe kom je er van af

Hoe je bedwantsen krijgt is duidelijk, maar misschien nog belangrijker, hoe kom je er vanaf. Heb jij last van dit ongedierte? Zit dan niet stil en neem maatregelen, voor je het weet heb je een ware plaag en die kun je helaas niet zelf te lijf gaan. Hieronder staan tips om enkele bedwantsen te bestrijden:

 • Spray de schuilplaatsen in met een spray tegen bedwantsen.
 • Bedwantsen houden zich graag schuil in houten meubelen, kieren en spleten. Bedwansten kunnen niet tegen stoom. Door met een stoomreiniger over alle mogelijke schuilplaatsen te bewegen zal je een groot aantal beestjes doden.
 • Was regelmatig je beddengoed op minimaal 60 graden om bedwantsen en hun eitjes tegen te gaan. Droog ze vervolgens in de wasdroger. Een andere mogelijkheid is ook om je kleren of andere spullen die niet gewassen kunnen worden gedurende 1 week in de diepvries te doen bij -14 graden. Bedwantsen en de eitjes gaan dood bij extreme hitte en kou.
 • Bedwantsen zijn ook goed te bestrijden met munt- en lavendelolie.  De geur van deze olie wekt, in hoge concentraties, allergische reactie bij ze op. Je kunt dit ook toevoegen aan je stoomreiniger.
 • Bedwantsen komen vaak voor bij schuilplaatsen in en rondom het bed. Je kunt de poten van je bed omhullen met dubbelzijdige plakband of in een laagje water zetten, zodat de insecten die van buiten het bed komen hieraan vast zullen kleven of de overgang over het water niet kunnen maken. Hierdoor blijven de dieren wel leven, maar kunnen ze je in ieder geval niet meer bijten.
 • Een paar exemplaren gespot of heb je een vermoeden. Dan kan je ook bedwantsenvallen plaatsen. In de vallen zit een feromoon verwerkt dat ze lokt, bij het betreden van de val blijven ze plakken in de lijmlaag. Zo kom je er snel achter of je last hebt van dit ongedierte en vang je er zo weer een aantal weg.

product01product03 product02

Professionele bestrijding

Helaas weten we uit ervaring dat deze tips vaak niet voldoende zijn voor de volledige bestrijding van een plaag. Een enkeling krijg je zo wel te pakken maar een plaag is een ander verhaal. Bedwantsen planten zich namelijk razendsnel voort en zijn moeilijk zelf te bestrijden. Dit komt omdat ze soms resistent zijn geworden voor een aantal bestrijdingsmiddelen en vaak een groepje zich nog weet schuil te houden op een plek die je niet door hebt. De dieren zijn als ze jong zijn maar 1mm groot, vandaar dat je vaak een schuilplek over het hoofd ziet. Heb je daarom langdurig last van beten, zie je er vaak meerdere tegelijk lopen of heb je een nest gevonden? Neem dan direct contact op met een lokale ongedierte bestrijder van Bestrijdingsservice via 085 – 130 84 22. Zij hebben ervaring in het bestrijden van verschillend ongedierte waaronder de bedwants. Hun bestrijdingsmethode is gericht op elk levensstadium van de bedwantsen. Vanaf eitjes tot en met volgroeide volwassen bedwantsen kunnen ze effectief tegengaan. Ook kennen zij de schuilplekken en mogelijke routes die de diertjes afleggen en zullen daarom geen plek missen.

Bedwantsen wachten niet op je uitnodiging maar dringen gewoon ongevraagd elke woning, elke voertuig en elke bagage binnen. Het is dus verstandig als je tijdens en bij terugkeer van je vakantie bewuste handelingen pleegt ter voorkoming van een bedwantsenplaag. Wil je meer lezen over dit ongedierte kijk dan even op de bedwantsen pagina van Bestrijdingsservice.

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. ik heb sinds een lange tijd last van beestjes in mijn huis mijn oude matras was zwart alsof er uitwerpselen een maand of langer een mail verzonden naar een specialist voor bestrijding van ongedierte en gespecialiseerd in deze dingen maar nooit een antwoord of een mail terug gekregen. wat het is hoe je ervan afkomt waar het vandaan komt. ik had ook laatst een spuitbus gekocht maar het helpt niet soms kruipen ze op de muren de kleuren verschillen of beter gezegd de beestjes soms zijn bruin en soms erg klein rood soms kruipen ze op mij soms op de gordijnen of in mijn zetel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button