Ga naar hoofdinhoud
vleermuis-verjagen

Hoe kan ik een vleermuis verjagen?

Zit er een vleermuis in jouw huis? Dan schrik je je ongetwijfeld een hoedje wanneer je het diertje opmerkt. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat de vleermuis jouw woning zo snel mogelijk weer verlaat. In Nederland is het verjagen van vleermuizen echter bij wet verboden. Daarnaast mag je de diertjes niet doden. Dit komt doordat de vleermuis een beschermde diersoort is. Toch kun je wel het een en ander doen om ervoor te zorgen dat een vleermuis jouw huis snel verlaat. Wij vertellen je hieronder precies wat er is toegestaan en hoe je te werk gaat bij het verjagen van vleermuizen.

Kun je een vleermuis vangen?

Ja, je kunt een vleermuis vangen. Voordat je hiermee begint, moet je echter weten dat dit alleen mag in uitzonderingsgevallen. Vang het beestje alleen wanneer het ziek is en je ervoor wilt zorgen. Vleermuizen mogen ook gevangen worden om ze vrij te laten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een vleermuis in huis. In alle andere gevallen is het niet toegestaan een vleermuis te vangen, laat staan te doden.

Indien er een vleermuis in huis zit, mag je het diertje dus wel vangen. Je moet hierbij altijd voorzichtig te werk gaan, want een vleermuis kan bijten wanneer hij zich in het nauw gedreven voelt. Om jou een handje te helpen een vleermuis te vangen zetten we hieronder een aantal stappen op een rijtje.

  1. Ga altijd langzaam te werk, laat een vleermuis nooit schrikken.
  2. Gebruik een doorzichtige bak, schaal of kom om over de vleermuis te plaatsen.
  3. Nadat je het voorwerp over de vleermuis geplaatst hebt, schuif je een stuk karton tussen de opening van een bak, schaal of kom en het oppervlak waarop de vleermuis zit. Hierdoor kan een vleermuis niet wegvliegen.

Hangt de vleermuis in huis niet stil, maar vliegt hij wild heen en weer? Probeer hem dan niet met een bak, schaal of kom te vangen. Nee, probeer dan eerst het dier naar buiten te sturen door alle ramen open te zetten, binnendeuren te sluiten en het licht uit te doen. Lukt dit niet? Gebruik in dat geval een doek om hem te vangen. De vleermuis grijpt zich met zijn nagels vast in de doek, waardoor je hem binnen de kortste keren gevangen hebt.

vleermuis-vangen

Zijn ze gevaarlijk?

Over het algemeen zorgt een vleermuis niet voor overlast. In dat geval is het beestje voor mensen ook niet gevaarlijk. Vleermuizen richten zich dan uitsluitend tot het vangen van muggen en andere insecten. Dit verandert echter wanneer je een vleermuis met je blote handen aan wilt pakken of wilt aaien. De vleermuis bijt in dat geval van zich af of kan jou krabben, waardoor er een wondje kan ontstaan. Bij een beet kan de vleermuis ook het lyssavirus overdragen. Pak een vleermuis dus nooit met je blote handen aan wanneer je hem wilt vangen. Nee, gebruik altijd een bak, schaal of kom of vang het beestje met een deken.

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd

Heb je een vleermuis toch met je blote handen aangepakt? Dan ben je zeer waarschijnlijk gebeten. Zo’n beet doet allereerst pijn. De meeste vleermuizen hebben namelijk scherpe tanden. Bij de beet kun je echter ook besmet raken met het lyssavirus. Dit virus kan rabiës veroorzaken, ook wel hondsdolheid genoemd. Deze ziekte is in Nederland echter al behoorlijk wat jaren onder controle. De kans dat je ziek wordt na de beet van een vleermuis, is dus bijzonder klein. In ons land wordt het virus bovendien alleen maar gedragen door de laatvlieger en de meervleermuis. Toch kan dit virus wel voor problemen zorgen. Zorg er dus voor dat je nooit direct in aanraking komt met een vleermuis. In dat geval hoef je ook niet bang te zijn voor rabiës.

Vleermuis bestrijden

Indien er een vleermuis in huis zit, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van verlost worden. Hierboven omschreven we een paar manieren om een vleermuis te vangen. Lukt het je niet om het beestje te vangen? Dan is de kans aanwezig dat je de vleermuis wilt bestrijden. Dit is echter bij wet verboden. In Nederland is de vleermuis namelijk aangemerkt als een beschermde diersoort. Kies je er toch voor om een vleermuis te bestrijden? Dan overtreed je de wet en dat is strafbaar. Ook het verjagen van het diertje is bij wet verboden. Je mag een slapende vleermuis zelfs niet storen. Je kunt hun winterslaap dan onderbreken, wat de beestjes veel energie kost. Hierdoor halen zij het voorjaar mogelijk niet meer. Laat een vleermuis dus hangen wanneer hij in zijn winterslaap is. Aan het einde van de winterslaap verlaat een vleermuis jouw woning vaak vanzelf weer.

Verjagen en bestrijden voorkomen

We gaven hierboven aan dat de vleermuis een beschermde diersoort is. In de wet staat daarom dat het bestrijden en verjagen van vleermuizen verboden is. Toch bezorgt het jou waarschijnlijk geen prettig gevoel wanneer er een vleermuis in huis zit. Waar bestrijden en verjagen van vleermuizen niet mag, kun je wel voorkomen dat de beestjes zich in jouw woning vestigen. Je kunt namelijk preventieve maatregelen nemen om vleermuizen te weren. Zo kun je wering plaatsen in de spouwmuren om te voorkomen dat vleermuizen zich nestelen in huis. Zit er reeds een vleermuis in huis? Dan kunnen wij je helaas niet helpen bij het bestrijden hiervan.

Wat te doen bij een vleermuis in huis?

De meeste Nederlanders zitten met de handen in hun haar nadat ze een vleermuis in huis ontdekt hebben. Allereerst schrik je natuurlijk flink wanneer je het beestje ontdekt. Daarnaast bezorgt het je natuurlijk ook geen prettig gevoel. Helaas mag je een vleermuis niet bestrijden of verjagen. In de Nederlandse wet staat namelijk dat dit verboden is. Indien het beestje in jouw huis zit, mag je hem wel vangen. Sommige mensen hebben geen idee wat zij moeten doen bij een vleermuis in huis. Wij raden je aan vooral niet in paniek te raken. Door het openen van een raam, het sluiten van de deur en het uitschakelen van de verlichting kan een vleermuis jouw woning zelf verlaten. Indien dit niet werkt, kun je een vleermuis natuurlijk nog altijd vangen. Kortom: je hebt niet of nauwelijks last van de aanwezigheid van een vleermuis in huis!

Helaas kunnen wij niet helpen bij het bestrijden van vleermuizen doordat het een beschermde diersoort is. 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button