Ga naar hoofdinhoud

De beste vogelverschrikkers

Vogels komen in Nederland in groten getale voor. Het is dan ook niet vreemd dat vogels voor overlast kunnen zorgen. Plant je bijvoorbeeld zaadjes in jouw tuin of op je land? Dan kan het maar zo zijn dat vogels deze uit de grond pikken. Hoe meer zaadjes er aanwezig zijn, des te groter de kans op overlast van vogels. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten! Daarom is het zaak de vogels uit de buurt te houden. Dit kan met behulp van een vogelverschrikker. Indien er een vogelverschrikker aanwezig is in jouw tuin of op jouw land blijven vogels vaak uit de buurt!

Verschillende soorten vogelverschrikkers

De term vogelverschrikker komt jou ongetwijfeld bekend voor. Bovendien is de kans groot dat je er weleens eentje hebt zien staan in een tuin of een weiland. Mogelijk was het een betrekkelijk simpele vogelverschrikker, die bestond uit een paar houten stokken. De stokken worden als een kruis aan elkaar bevestigd. Vaak worden de stokken verborgen onder een overal, die vervolgens gevuld wordt met stro. Soms wordt er ook een kop op het uiteinde van de stok gezet met daarop een hoed. Hierdoor zien vogels de vogelverschrikker aan als een persoon, waardoor ze uit de buurt blijven.

De vogelverschrikker die we hierboven beschreven is de meest simpele uitvoering ervan. Deze kun je immers gewoon zelf in elkaar zetten. Er zijn vandaag de dag echter nog veel meer mogelijkheden om vogels zoals kauwen, kraaien en duiven te verjagen. Zoek je een geschikte vogelverschrikker voor in jouw tuin of op het land? Wij zetten hier de verschillende soorten en maten vogelverschrikkers op een rijtje.

Vogelverschrikker vlieger

Je bent ongetwijfeld bekend met het principe van een vlieger. Wanneer er wind staat, gaat het voorwerp vaak moeiteloos de lucht in. Bij een vogelverschrikker vlieger is dit niet anders. Deze vogelverschrikker beweegt al bij het kleinst mogelijk briesje. Een vogelverschrikker vlieger beweegt van boven naar beneden en van links naar rechts. Vogels zien zo’n vlieger vaak als een gevaar, waardoor ze erbij uit de buurt blijven.

Bang dat een vogelverschrikker vlieger niet groot genoeg is voor jouw stuk grond? Dat is doorgaans niet nodig. De vliegers hebben namelijk een behoorlijke reikwijdte. Het gebied dat deze vogelverschrikker beslaat, is afhankelijk van de hoogte van de mast die je erbij koopt. Hoe hoger de mast, des te hoger de vlieger de lucht in kan. Ook de lengte van het touw aan deze mast speelt hierbij natuurlijk mee. Wil je een groot stuk grond vogelvrij houden? Dan kun je meerdere vogelverschrikker vliegers in de buurt van elkaar plaatsen. De dieren laten jouw land in dat geval met rust.

De vogelverschrikker vlieger werkt niet bij iedere vogelsoort even goed. Zo laten roofvogels zich bijvoorbeeld niet zo snel verjaren door deze vogelverschrikker. Er zijn echter genoeg vogels die wel het hazenpad kiezen wanneer er zo’n vlieger aanwezig is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij spreeuwen, meeuwen, ganzen, kraaiachtigen, merels, eenden en meesjes.

Voordat je kiest voor een vogelverschrikker vlieger, vraag je je ongetwijfeld af waar je deze vogelverschrikker allemaal kunt gebruiken. Eigenlijk kan dit op diverse plekken. Zo is deze vlieger bijvoorbeeld in te zetten op agrarische bedrijven, in fruitboomgaarden, in voerkuilen en in groentetuinen. Ook in bebouwd gebied doet een vogelverschrikker vlieger echter zijn werk. Zet deze vogelverschrikker bijvoorbeeld ook in bij overlast op het terras, in volkstuinen, op grasvelden, in tuinen en op parkeerplaatsen.

Vogelverjagende-vlieger

Nep roofvogels

Heb je geen grote tuin? Dan is het misschien niet mogelijk om een vogelverschrikker vlieger te kiezen. Het is echter ook goed denkbaar dat je het geen gezicht vindt om zo’n hoge mast in jouw tuin te plaatsen. Dit betekent gelukkig niet dat het niet mogelijk is om vogels uit jouw tuin te weren. Je kunt namelijk ook nep roofvogels inzetten. Deze vogels zijn vaak gemaakt van plastic, zien er levensecht uit en hebben als doel om bepaalde vogelsoorten te laten schrikken. Indien een vogel zo’n nep roofvogel waarneemt, verlaat hij jouw tuin ongetwijfeld als de wiedeweerga.

Indien je een nep roofvogel in jouw tuin wilt, heb je hiertoe ook weer verschillende mogelijkheden. Allereerst kun je kiezen uit verschillende soorten vogels. We zetten hieronder drie neppe roofvogels op een rijtje die je in jouw tuin kunt plaatsen:

 • Uil
  Deze nep roofvogel is ideaal wanneer je overlast ervaart van spreeuwen en duiven. Deze vogelverschrikker is onder meer geschikt voor gebruik op een balkon, maar ook in een (moes)tuin. Je kunt een neppe uil op de grond of een object zetten, maar je kunt hem ook op een stok plaatsen. De meeste neppe uilen zijn ook voorzien van een oogje of haakje aan de bovenkant, waardoor je ze ook op kunt hangen.
 • Kraai
  Duiven zorgen op veel plekken in ons land voor overlast. Ervaar je ook hinder van deze vogels? Dan kun je een neppe kraai gebruiken om de dieren te verjagen. Plaats je deze vogelverschrikker in jouw tuin? Dan blijven ook andere vogels uit de buurt. Het kan ook voorkomen dat je overlast hebt van kraaien in jouw directe omgeving. In dat geval kun je de neppe kraai op de kop hangen. In dat geval blijven de zwarte vogels voorlopig bij jou uit de buurt.
 • Torenvalk/slechtvalk
  Er hoeft niet per se één specifieke vogelsoort te zijn waar je last van hebt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een (moes)tuin. De kans is dan namelijk groot dat verschillende vogelsoorten van de zaadjes snoepen. Een neppe torenvalk of slechtvalk kan in dat geval uitkomst bieden. Deze vogelverschrikker zorgt er namelijk voor dat alle soorten vogels uit de buurt blijven. Indien je kiest voor deze neppe vogelverschrikker raden wij je wel aan deze geregeld te verplaatsen. Doe je dit niet? Dan wennen vogels er mogelijk aan en komen ze snel weer terug.

nep-kraainep-uil roofvogel

Hawkeye

Zoek je een vogelverschrikker die makkelijk te plaatsen is en daarnaast ook nog eens goed zijn werk doet? Dan is een hawkeye vogelverschrikker ongetwijfeld geschikt voor jou. Deze optie is ideaal wanneer je overlast van vogels ervaart in een moestuin of boomgaard, maar ook op een grasveld of op het land. Deze vogelverschrikkers gebruiken kleuren en reflectie om vogels te verjagen. De bollen draaien rond met behulp van de wind. Ook al waait het niet al te hard, zelfs dan draaien deze  vogelverschrikkers al rond. Ze zorgen er dus eigenlijk het hele jaar door voor dat vogels niet in jouw direct omgeving opduiken.

Naast het feit dat hawkeye vogelverschrikkers vogels verjagen, brengen ze nog een aantal voordelen met zich mee. Allereerst zijn de bollen weerbestendig. Dit betekent dus dat je ze het hele jaar door buiten kunt laten staan. Ten tweede hoef je geen onderhoud uit te voeren aan deze vogelverschrikker. Je kunt er dus jarenlang plezier van hebben. Wat misschien nog wel het grootste voordeel is, is dat deze vogelverschrikker nauwelijks geluid maakt. Hierdoor is de hawkeye vogelverschrikker ook zeer geschikt voor gebruik binnen de bebouwde kom. Met een hawkeye hoef je dus niet bang te zijn voor slapeloze nachten als gevolg van geluidsoverlast wanneer het hard waait.

Niet alle vogelsoorten trekken zich wat aan van een hawkeye vogelverschrikker. Voordat je er eentje aanschaft, is het dus makkelijk om te weten tegen welke vogels je deze verschrikker in kunt zetten. De hawkeye vogelverschrikker is onder andere geschikt voor:

 • Kraaien en kraaiachtigen
 • Roofvogels
 • Duiven (op een klein oppervlak)
 • Ganzen

We haalden al aan dat een hawkeye vogelverschrikker onder meer geschikt is voor binnen de bebouwde kom. Je kunt de bollen hier onder meer plaatsen in een (moes)tuin. Deze vogelverschrikker wordt echter ook vaak in de buurt van vijvers geplaatst, omdat vogels hier ook vaak opduiken. Ook op een groter oppervlak doet een hawkeye vogelverschrikker echter zijn werk. Zo kun je hem bijvoorbeeld ook inzetten bij of op agrarische bedrijven, fruitboomgaarden, vliegvelden, boomkwekerijen en volkstuinen. Kortom: met de hawkeye vogelverschrikker blijven vogels uit de buurt!

hawk-eye-duiven

Vogels verjagen met geluid

De bovenstaande vogelverschrikkers werken vaak goed om vogels uit jouw omgeving te weren. Er kunnen echter redenen zijn waarom geen van de drie genoemde opties jouw voorkeur geniet. Daarbij komt dat vogels mogelijk gewend zijn aan de vogelverschrikker die in jouw tuin staat. Dit kan het geval zijn wanneer je hem eigenlijk nooit verplaatst. Dit betekent niet dat je maar moet dealen met vogels in jouw directe omgeving. Nee, want je kunt in dat geval vogels verjagen met geluid. Er zijn vandaag de dag namelijk vogelverschrikkers die gebruikmaken van geluid om vogels te verjagen.

Lijkt het jou wel wat om vogels te verjagen met geluid? Dan moet je weten dat je ook hier weer verschillende opties voor hebt. Er zijn namelijk vogelverschrikkers verkrijgbaar die verschillende geluiden produceren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vogelverschrikker die vogels verjaagt met behulp van angstkreten. Andere vogelverschrikkers maken echter weer gebruik van de geluiden die vijandige vogels produceren. Tot slot kun je vogels ook te lijf gaan met ultrasoon geluid. Ook hier zijn speciale vogelverschrikkers voor verkrijgbaar.

Ervaar je overlast door één bepaalde vogelsoort? Dan is het belangrijk om niet lukraak een vogelverschrikker met geluid  te kiezen. Nee, want je wilt immers wel dat de volgens verdwijnen uit jouw tuin en hier niet weer terugkeren. Kies in dat geval voor een vogelverschrikker die het geluid van een vijandige vogelsoort produceert. Gaat het om meerdere vogelsoorten? Kies dan voor een vogelverschrikker die angstkreten uitslaat of ga voor een vogelverschrikker met ultrasoon geluid.

Apparaat-1

Laser

Het is ook mogelijk om vogels uit jouw tuin te verjagen met behulp van een laser. Dit is een bijzonder effectieve manier om verschillende vogelsoorten te lijf te gaan. Zo’n laser straalt een laserstraal uit. Dit doet hij over een grote afstand. Zodra de vogels de straal waarnemen, zullen zij jouw stuk grond verlaten. Waarom? Omdat zij de laser als natuurlijke vijanden zien. Gebruik je regelmatig een laser om vogels te verjagen? Dan is de kans groot dat vogels in de toekomst niet meer terugkeren. Je boezemt ze als het ware een soort angst in, waardoor de overlast verdwijnt of aanzienlijk minder wordt.

Vogels verjagen met een laser heeft als grote voordeel dat je dit kunt doen wanneer jou dat uitkomt. Er zijn tegenwoordig namelijk allerlei draagbare lasers. Deze hebben een grote reikwijdte, wat een laser ideaal maakt om vogels bijvoorbeeld te verjagen van een (gras)land. De lasers maken overigens geen geluid, waardoor ze niet voor overlast zorgen. Er zijn tegenwoordig allerlei handzame lasers, waardoor je een laser niet alleen in kunt zetten op grote stukken grond. Ook in jouw (moes)tuin of een bebouwd gebied kun je prima lasers inzetten om vogels te verjagen.

Een groot deel van de vogels laat zich verjagen wanneer je een laser gebruikt. Zoals gezegd zien zij dit als een natuurlijke vijand. Er zijn uiteraard ook een aantal soorten waarbij een laser extra goed werkt. Zo vliegen duiven, meeuwen en kraaien bijvoorbeeld onmiddellijk weg wanneer zij de laserstraal waarnemen. Ook roofvogels zoeken hun heil vaak snel ergens anders als je met de laser schijnt. Ervaar je overlast van ganzen op jouw land? Dan werkt een laser meestal ook goed. Apparatuur met lasers zijn vaak wel duurder dan andere vogelverschrikkers.

Mini-laserketrop-laser

Professionele bestrijding

Niet iedereen slaagt er altijd in om vogels van zijn grond te verjagen met de vogelverschrikkers die we hierboven noemden. Ga in dat geval niet bij de pakken neerzitten, want de vogels verdwijnen nooit vanzelf van jouw grond. Sterker nog, als je pech hebt worden het er alleen maar mee. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Geen paniek, want je kunt namelijk ook een professionele bestrijder van Bestrijdingsservice inschakelen: 085 – 130 84 22. Hij kan jou allereerst advies geven over vogelverschrikkers, maar hij kan de vogels ook te lijf gaan. Kies je hiervoor? Dan ben je er zeker van dat de overlast door vogels binnen de kortste keren verleden tijd is!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button