Ga naar hoofdinhoud
teek-hond

Teek bij je hond gevonden?

Heb je een hond thuis? Dan heeft jouw huisdier ongetwijfeld al eens te maken gehad met ongedierte zoals vlooien en teken. Teken hebben een zwartbruine kleur, is bijzonder klein van stuk en heeft wel wat weg van een spin. Teken bevinden zich vaak in de vacht van honden, waar zij zich aan de huid hechten. Zodra ze eenmaal een plekje gevonden hebben, zuigen zij zich vol met bloed. Teken hechten zich bij een hond vaak op de poten, nek, kop en oren. De beestjes kunnen echter ook op bijvoorbeeld de buik of borst voorkomen. Een hond kan onder meer teken hebben na een bezoekje aan het bos. Het is echter een fabel dat teken alleen in het bos voorkomen. Ze zitten bijvoorbeeld ook in hoog gras. Jouw hond kan zelfs al gebeten worden door een teek wanneer hij geregeld in de tuin loopt.

Hoe moet je een teek bij je hond verwijderen

Teken zijn met name actief in het voorjaar en de zomer. In deze periodes is het verstandig om jouw viervoeter extra te controleren op teken. Dit doe je door grondig door de vacht van een hond te gaan. Dit kan gewoon met je hand. Zie of voel je een teek zitten? Dan is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen. Doe dit nooit maar dan ook nooit met je blote hand, maar gebruik een tekentang of pincet. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan.

1) Plaats een pincet of tekentang zo dicht mogelijk bij de kop van de teek. Zorg er te allen tijde voor dat je het beestje niet in zijn lichaam knijpt.
2) Trek de teek nu zo recht mogelijk uit de huid van jouw hond. Begin voorzichtig, maar trek steeds iets harder totdat je de teek van de huid verwijderd hebt.
3) Gebruik vervolgens jodium of alcohol (minimaal 70%) om de bijtwond van de teek op de huid van jouw hond te ontsmetten, gebruik dit niet vooraf om de teek te ‘verlammen’.
4) Desinfecteer na gebruik altijd de pincet of de tekentang. Een pincet reinig je in kokend water. De manier om een tekentang te desinfecteren staat vaak in de gebruiksaanwijzing.

Laten zitten

Er zijn helaas genoeg Nederlanders die hun hond niet of nauwelijks controleren op de aanwezigheid van teken. Dit gebeurt vaak omdat een teek vanzelf van de huid valt wanneer hij volgezogen is. Laat het echter niet zover komen. Waarom niet? Omdat de beet van een teek gevolgen kan hebben voor het welzijn van jouw hond. Daarom is het altijd zaak om een teek te verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk. Een teek kan onder meer de ziekte van Lyme met zich meedragen. Wanneer een besmette teek jouw hond bijt, raakt de viervoeter ook besmet met deze ziekte. Hoe sneller je een teek verwijdert, des te kleiner de kans dat jouw hond de ziekte van Lyme krijgt. Bovendien is het altijd verstandig om een tekenbeet te ontsmetten na het verwijderen van het beestje.

Verwijderen mislukt?

Ga je een teek verwijderen bij jouw hond? Dan is het zaak dat je het beestje in zijn geheel weghaalt. Helaas gebeurt het vaak genoeg dat bijvoorbeeld het monddeel van de teek achterblijft in de huid. Dit is vaak slecht te zien, waardoor er geen verdere actie ondernomen wordt. In dat geval kan jouw hond te maken krijgen met een infectie en dit is niet prettig voor het dier. Controleer na het verwijderen van de teek daarom altijd of alles ook weg is. Lukt het je niet om bijvoorbeeld het monddeel te pakken te krijgen? Probeer de huid van jouw viervoeter dan eens nat te maken. Het monddeel kan zodoende uit de huid komen, waardoor je er makkelijker grip op krijgt.

Ingegroeide teek bij je hond?

Een teek hecht zich vaak op de huid van jouw hond. Er zijn echter ook teken die zich nagenoeg volledig ingraven in de huid van jouw viervoeter. Dit kan voor problemen zorgen bij het verwijderen van een teek. Indien het beestje in de huid zit, kun je hem namelijk niet te pakken krijgen met een pincet of een tekentang. Blijf in dat geval niet eindeloos proberen om de teek te verwijderen, maar ga met jouw hond naar de dierenarts. Zo’n specialist weet namelijk precies hoe hij een ingegroeide teek bij jouw hond moet verwijderen. Zo voorkom je een ontsteking.

Tekentang hond

Voor het verwijderen van een teek op jouw hond kun je een tekentang, tekenlasso of tekenkoevoet/-haakjes gebruiken. De pincet plaatst je over de kop van de teek heen, waarna je hem dichtknijpt en het beestje al draaiend uit jouw hond trekt. Met behulp van een tekenpincet wordt een teek snel en (vaak) volledig verwijderd van jouw viervoeter. Een tekenlasso heeft nagenoeg dezelfde werking als een tekenpincet. Druk de knop op de tekenlasso in en brengen het lusje om de boosdoener aan, druk vervolgens de groene kop van de pen vlakbij de teek iets in de huid. In verband met de weerhaakjes van de teek draai je de pen langzaam een hele slag rond. Trek de teek er vervolgens rechtop uit. Bij de tekenkoevoet kun je kiezen voor de grote of kleine variant, afhankelijk van de grote van de teek. Steek vervolgens de koevoet onder het het lijfje van de teek en haal het diertje met een draaiende en trekkende beweging omhoog. Kijk voor de instructie de video bovenaan de pagina. Ontsmet bij alle drie de artikelen na het verwijderen even de plek waar de teek heeft gezeten.

tekenpincet-hondTrix-lassotekentang-hond

 

Ziektes door een tekenbeet

Een tekenbeet is geen pretje voor jouw hond. Zo’n beet kan irritaties veroorzaken, maar een teek kan ook ziektes overdragen op jouw viervoeter. We haalden eerder in deze tekst al aan dat teken de ziekte van Lyme over kunnen dragen op honden. Er zijn echter nog drie andere ziektes die jouw hond op kan lopen als gevolg van een tekenbeet:
– Babesiose ;
– Ehrlichiose;
– Anaplasma.

Symptomen

Je hebt ongetwijfeld weleens van de ziekt van Lyme gehoord. Indien jou hond is gebeten door een teek met Lyme ontstaat er een rode kring rond de beet. Jouw hond kan vervolgens te maken krijgen met griepklachten. Maar hoe zit het met de symptomen van de andere drie ziektes? De kans is groot dat deze jou niets zeggen, waardoor je ze niet kunt herkennen. Daarom zetten we hieronder de symptomen van deze ziektes even kort op een rijtje

– Babesiose
Van deze ziekte is sprake wanneer een teek de Babesiose-parasiet met zich meedraagt en deze zich na de beet vestigt in de rode bloedcellen van jouw hond. De parasiet vernietigt de rode bloedcellen. Symptomen van deze ziekte zijn bloedarmoede, bloedplassen, geelzucht, lusteloosheid en (hoge) koorts. Wanneer je niets doet, kan jouw hond overlijden.
– Ehrlichiose
Ook bij deze ziekte is er sprake van een parasiet die zich richt tot de bloedcellen in het lichaam van jouw hond. Deze parasiet herken je aan (hoge) koorts, problemen met het stollen van bloed, lusteloosheid en gewichtsverlies. Jouw hond kan eveneens overlijden wanneer hij besmet is met de Ehrlichiose-parasiet.
– Anaplasma
Anaplasma is een zeldzame ziekte die door twee à drie procent van de teken in ons land wordt gedragen. Indien een teek zich vastbijt in jouw hond en hier langer dan een dag blijft zitten, draagt het beestje het virus over. Als gevolg hiervan ontstaat er een tekort aan bloedplaatjes. Jouw hond kan zich hierdoor grieperig voelen. Sommige honden zijn resistent voor dit virus. In dat geval is er natuurlijk niets aan de hand.

Voorkomen door tekenband of pipet

Een bekend gezegde luidt: ‘voorkomen is beter dan genezen’. In het geval van teken bij je hond is dit natuurlijk ook van toepassing. Hiertoe heb je verschillende mogelijkheden. Allereerst is het natuurlijk zaak om jouw viervoeter geregeld te controleren op de aanwezigheid van teken. Dit kan gewoon met je blote handen. Doe dit met name in het voorjaar en de zomer, zeker wanneer je een lange wandeling hebt gemaakt door het bos of hoog gras.

Er zijn ook speciale hulpmiddelen om teken bij je hond te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld een halsband aanschaffen. Deze halsband scheidt een geur uit waar teken een hekel aan hebben, waardoor zij zich niet hechten op huid van jouw hond. Tevens zijn er speciale pipetten/druppels die je op jouw hond kunt gebruiken. Deze middelen bevatten ook een speciale geur, waardoor teken uit de buurt blijven. Bij gebruik van dergelijke hulpmiddelen is het wel zaak om dit regelmatig te herhalen. De meeste middelen werken namelijk maar een paar maanden. Mag jouw hond graag zwemmen? Dan kunnen pipetten sneller uitgewerkt zijn, waardoor je een viervoeter er vaker mee moet behandelen. Let bij de aanschaf van de pipetten met druppels op de maat/gewicht van je hond. Als je hieronder op ‘bestel nu’ klikt, kom je uit bij een overzicht en kun je het juiste product voor jouw hond bestellen.

tekendruppels-hondtekenband-hond

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button