Ga naar hoofdinhoud
kastanjemineermot-bestrijden

Kastanjemineermot bestrijden en het herkennen van symptomen

De kastanjemineermot is lang niet voor iedereen bekend. Het dier behoord tot de motten familie en komt zoals de naam al doet vermoeden voornamelijk voor op en rondom kastanjebomen. Het kan voor een ware overlast zorgen als je er niet op tijd bij bent. Het is daarom belangrijk dat je gaat weten hoe je de symptomen kunt herkennen en hoe je de bestrijding het beste uit kunt voeren. Want hoe zien die dieren er eigenlijk uit en welke schade kunnen ze aanbrengen? Onderstaande informatie geeft jou alle kennis die je nodig hebt.

Mot en larve herkennen

De kastanjemineermot komt voornamelijk voor rondom paardenkastanjes. De mot doorgaat meerdere stadia in één jaar en brengt daarbij veel schade aan bij de bomen in de omgeving. De vrouwtjes leggen ongeveer 20 tot 30 eitjes per keer op de bovenzijde van het blad. De jonge larven die uit de eitjes komen zijn degene die de meeste schade aanbrengen. Deze eten zich namelijk een weg in het blad, waarna ze doorgaan naar het bladweefsel. Hier vormen ze gangen en kunnen zich tot een cocon ontwikkelen. De schade die ze aanrichten kan je voornamelijk zien aan de verkleuring van het blad. Deze wordt namelijk bruin van kleur bij ernstige schade. Vergeet daarbij niet om de afgevallen bladeren op te ruimen. De kastanjemineermot zal hierin namelijk overwinteren.

Onderstaande uiterlijke kenmerken helpen jou om de plaag te herkennen.

  • Uiterlijke kenmerken larve
  • Drie generaties
  • 1,5 millimeter lang
  • Opvallende, diep ingesneden segmenten
  • Geelgroen van leur

Uiterlijke kenmerken volwassen mot

  • Goudbruin van kleur
  • Ongeveer 0,5 centimeter groot
  • Wit en donker bruine strepen op de vleugels
  • Kop en achtereinde vleugels hebben franjes

Kastanjemineermot bestrijden met feromoon en lijmband

De kastanjemineermot bestrijden kan eenvoudig gedaan worden door middel van verschillende bestrijdingsmethodes. Een feromoonval voor de kastanjemineermot werkt bijvoorbeeld alleen voor mannetjes, terwijl je met een lijmband de vrouwtjes kunt vangen. Het advies is daarom om beide methodes tegelijk in te zetten om de plaag van de kanstanjemineermot te bestrijden. De bestrijding van de paardenkastanjemineermot is helaas niet gedaan over een nacht ijs. Het is een project dat een aantal jaar achterelkaar herhaalt dient te worden, omdat je niet alle motten in een keer weet te weg te vangen. Na drie jaar zal je resultaat zien en de schade aanzienlijk minder zijn. Ga door met bestrijding tot je geen dieren meer vangt met de vallen. Dit is de enige manier om je kanstanjebomen in lever te houden.

feromoonval-naturen

Kastanjemineermot bestrijden met feromoon

Een feromoonval voor de kastanjemineermot zorgt ervoor dat de mannetjes gevangen worden. De feromooncapsules geven seksuele aantrekkelijke geur af, waar de mannelijke motten direct op af komen. Door de mannetjes te vangen zorg je ervoor dat de vrouwtjes niet meer bevrucht raken. Uiteindelijk zullen er dus ook geen nieuwe eitjes meer komen, wat grote voordelen oplevert voor de toekomst.

Een van de opties die je hebt op het gebied van deze vallen is de funnelval van Biogroei. De kastanjemineermot kan feromoon ruiken wanneer je de capsule in de val plaatst. De mot zal dan door de funnel gaan en niet meer kunnen ontsnappen.

Ook kun je kiezen voor de feromoonvallen van Naturen. Deze kastanjemineermot val komt als een totaalpakket, waardoor de kastanjemineermot bestrijden direct kan beginnen. Je hangt de val op de gewenste plek op en zorgt dat er voldoende feromoon in zit. Je zult merken dat de motten er direct op af komen. Zodra de val vol is, kun je hem legen.

De feromoonvallen kun je het best inzetten vanaf half april tot en met eind september. Vervang in deze tijd wel regelmatig de feromooncapsules. Eén capsule gaat ongeveer 6 weken mee. Per kastanjeboom adviseren wij één feromoonval te gebruiken.

Tips kastanjemineermot bestrijden met feromoon

  • Gebruik meerder jaren achterelkaar de feromoonvallen om de populatie in te dammen en de schade elk jaar weer te verminderen.
  • Raak de feromooncapsules niet aan met je blote handen. De menselijke geur verstoort de geur van het feromoon.
  • Om de val na gebruik makkelijk te reinigen kan je hem vullen met een klein laagje water met een druppel afwasmiddel.
  • Zoals al eerder is benoemd; Combineer de feromoonval met de lijmbanden die je om de bomen kan doen voor een sneller en beter resultaat.

Lijmband

Een lijmband is een zeer effectief middel om de vrouwelijke kastanjemineermotten te vangen. De vrouwtjes van de kastanjemineermot kunnen niet vliegen en kruipen na de winter via de stam van de boom naar boven om bevrucht te worden door de mannetjes (die wel kunnen vliegen). Op de weg naar boven kun je ze vangen met een lijmband die om de boom is gewikkeld. Let er wel op dat de band breed genoeg is. De vrouwtjes kunnen over een smalle band heen springen. Een minimale breedte van +/- 30cm moet hij daarom wel hebben. Bij deze banden moet je ervoor zorgen dat er niet te veel motten op komen te zitten, omdat de motten anders een weg kunnen vinden naar boven over de al eerder overleden motten die zijn blijven plakken. De lijmband moet daarom regelmatig vervangen worden om de volledige plaag weg te kunnen krijgen.

Een van de vallen die je aan kunt schaffen, is de lijmband van BSI. Deze kan de bomen en grotere planten beschermen tegen rupsen en larven. Je krijgt twee banden van 2,5 meter, welke eenvoudig aan te brengen is. Je kunt ze namelijk gewoon om de boom heen plaatsen, waarna de lijmbanden direct gaan werken. Ook de roller trap yellow van Biogroei is een goede oplossing. Deze komen in 5 meter bij 30 centimeter. De kastanjemineermot wegvangen met deze lijmband zal direct effectief zijn en je hebt oplossingen voor een langere tijd beschikbaar.

Tips boomlijmband

  • Plaats de banden niet te laag bij de grond zodat ze niet onnodig bevuild worden door opwaaiend zand en stof.
  • Verwijder loszittend schors als dit ervoor zorgt dat de band niet goed aansluit en de dieren daardoor onder band door kunnen lopen.
  • Bewaar de lijmbanden als je ze niet gebruikt op kamertemperatuur. De strook kan daardoor makkelijker worden afgerold wanneer je deze wil gebruiken.
  • Gebruik geen smalle boomlijmbanden, hier springen de motten overheen.
  • Zorg ervoor dat je omringende bomen die met hun kruinen tegen elkaar komen ook voorziet van een lijmband. Anders kunnen de vrouwelijke motten via de stam van een andere boom, toch nog in de kruin van de kastanjeboom klimmen.

Voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. De kastanjemineermot bestrijden doe je immers pas als het eigenlijk al te laat is en er al schade door de kastanjemineermot aangebracht is. Het schadebeeld van de kastanjemineermot kan wel worden beperkt. Het voorkomen van de mot zorgt ervoor dat jouw bomen niet volledig aangetast zullen worden. Er zijn hiervoor een aantal mogelijkheden die je toe kunt passen. Zo heb je ook geen kastanjemineermot feromoon vangbeker nodig en zullen jouw kastanjebomen er altijd naar behoren uitzien.

Je zult niet altijd gelijk merken dat er kastanjemineermotten bij de bomen zitten. Het is daarom goed om de afgevallen bladeren zoveel mogelijk weg te halen in plaats van een composthoop te maken. Hier zitten namelijk de poppen in de winter in. Deze poppen zullen uiteindelijk veranderen in de motten, waardoor er weer meer schade aangebracht wordt aan de bomen. Zorg er daarbij voor dat de bladeren niet kapot gaan. Zodra er beschadigingen aangebracht worden, zullen de poppen namelijk loslaten en heb je in het voorjaar alsnog verschillende kastanjemineermotten bij de bomen zitten. Ga daarom altijd zorgvuldig te werk.

Welke vijanden komen voor in de natuur?

De kastanjemineermot brengt van zichzelf veel schade met zich mee. Echter zijn de motten zelf ook niet vrij van gevaren. Er schuilen namelijk meerdere vijanden in de natuur, zoals sluipwespen en vogels. Hierdoor heb je ook weer een nieuwe manier van de kastanjemot bestrijden. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen werken met sluipwespen. Deze wespen uitzetten helpt tegen een groot aantal ongedierte, waardoor je al jouw gewassen goed kunt beschermen. Echter is uit onderzoek gebleken dat de wespen de overlast kunnen beperken maar niet instaat zijn om het probleem volledig de kop in te drukken. Dit omdat de wespen vaak pas later uitvliegen als de motten.

Een andere natuurlijke vijand is de vogel. Deze komen overal voor en zullen afkomen op de kastanjemineermotten als deze aanwezig zijn. De verschillende vogels kunnen jou dus al helpen om de meeste motten weg te houden. Het plaatsen van vogelhuisjes op de kastanjebomen kan je daarom helpen. Ondanks dat er dus verschillende mogelijkheden in de natuur voor komen, zal dit niet altijd even effectief zijn. Er worden slechts een aantal procenten van de motten weggehaald op de natuurlijke manier. Desondanks kun je de plaag toch al enigszins inperken door gebruik te maken van de natuurlijke vijanden. De rest kun je uitvoeren met de bestrijdingsmiddelen.

Na het lezen van bovenstaande informatie en jezelf nog eens goed te verdiepen in de verschillende vallen kun je ervoor zorgen dat de kastanjemineermot van jouw bomen af blijft. Controleer de vallen regelmatig, vervang (capsules) wanneer nodig en plaats de vallen in de juiste seizoenen. Succes met de bestrijding!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button