Ga naar hoofdinhoud
rattenval

Rattenval maken of kopen, dit zijn de beste tips!

Ratten, ze komen overal voor maar je wil ze het liefste niet in en rondom het huis hebben. Ratten kunnen namelijk niet alleen veel schade opleveren, maar zijn ook slecht voor de gezondheid. Voor de bestrijding van deze dieren kun je daarom het beste een rattenval maken of kopen. Maar waar moet je dan allemaal op letten en hoe zorg je ervoor dat je de beste vallen aanschaft? Wij leggen het je hieronder uit.

Variatie aan vallen

Rattenvallen komen in verschillende vormen en maten. Je hebt hierdoor voldoende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat jouw huis en omgeving rattenvrij is. Je hoeft niet altijd een rattenval te kopen, maar kunt er ook zelf een maken met enkele hulpmiddelen die hoogstwaarschijnlijk al in huis te vinden zijn. Onderstaande opsomming geeft jou een overzicht van de verschillende vallen.

  • Vangkooi
  • Rattenval met CO2
  • Rattenklem
  • Elektrisch rattenval
  • Emmer
  • Lijmplaat

Bij laatstgenoemde moet je er rekening mee houden dat deze verboden is voor het vangen van ratten in Nederland, als je hier geen ontheffing voor hebt. Het wordt namelijk gezien als dierenmishandeling, waardoor je zwaar beboet kunt worden. Soms zien wij ze nog wel voorbij komen in de markt, maar wij raden dit af omdat het tegen de wet is, net als het gebruik van rattengif buiten zonder ontheffing.

Rattenval kopen

Een rattenval kan altijd in zijn geheel aangeschaft worden. Er zijn heel veel vallen terug te vinden op de markt, waardoor een keuze maken niet altijd even eenvoudig is. Een rattenval kopen doe je ook niet ieder dag. Het is daarom goed dat je zoekt naar informatie. Om je te helpen bij je keuze hebben wij onze top 3 aanbevelingen op een rijtje gezet voor je. De aanbevelingen zijn in verschillende prijsklassen en gebruiken verschillende vangmethodes. Hopelijk maakt dat de keuze een stuk makkelijker. Wil je meer informatie per val, lees dan even verder.

vangkooi-2LHome&Garden  Goodnature-A24    product11

De derde val raden we aan bij kleine ratten en kan eveneens gebruikt worden voor muizen. Heb je geen idee hoe groot de rat is. Dan raden we een van de eerste twee aan.

Vangkooi

Een vangkooi is een goed voorbeeld van een diervriendelijke methode. Deze rattenval zorgt ervoor dat je de ratten kunt vangen en op een andere plek weer uit kunt zetten. Je dood de ratten dus niet en er wordt ook geen verwondingen aangebracht. Daarnaast is de kooi opnieuw te gebruiken, je kan dus lang genieten van je aankoop. Zodra de rat erin loopt, zal de val dichtklappen en is het ongedierte gevangen. Let er wel op dat je de rat ver van je woning weer vrijlaat. Anders is er kans dat hij zo zijn weg weer terug vind naar jouw huis en/of tuin.

Vangkooien heb je in verschillende maten en vormen. De grote metalen vangkooi adviseren wij voor gebruik buiten bij de grote ratten. Heb je last van kleine ratten of twijfel je of het muizen of ratten zijn? Dan kun je ook kiezen voor de kleine vangkooi. Deze is iets scherper afgesteld en zal dus ook dichtklappen bij een lichter gewicht. Voor een grote rat is de ingang alleen te klein en niet aantrekkelijk.

product12product14

CO2

Een rattenval kopen kan ook op basis van CO2. Dit zijn erg effectieve en handige vallen. Een CO2 rattenval, kan tot 24 ratten doden zonder dat het CO2 patroon in de tussentijds vervangen moet worden. Dit maakt het eenvoudiger om een plaag te bestrijden. Dankzij de teller weet je precies hoeveel CO2 er nog over is voordat het patroon leeg is.

Het apparaat lokt muizen en ratten door een aantrekkelijke lokstof. Deze wordt meegeleverd, je hoeft dus niet aan de slag met pindakaas. Zonder te twijfelen zullen zij de val inkruipen, waardoor er de trigger-pen in de val wordt geactiveerd en een slagpen binnen een fractie van een seconde de rat of muis dood. Het ongedierte zal niet leiden, maar direct sterven.

Na elke vangst reset de van zich automatisch. Zo kun je in een nacht een grote vangst hebben. Controleer de val dan ook regelmatig en ruim de overleden dieren op door ze te begraven of in de container te gooien. Soms komt het aantal op de teller niet overeen met de vangst op de grond. Dit kan zijn doordat katten of roofvogels je al voor zijn geweest met het opruimen.

De val bevat geen gif en heeft een design zodat vogels en of andere dieren buiten knaagdieren er geen toegang tot hebben. Je kunt de val daarom met een gerust hard zowel binnen als buiten gebruiken. Het is een duurder product met een goede prijskwaliteit verhouding. Daar waar je met de andere vallen maar één dier per keer kan vangen, heb je met deze val minder werkzaamheden en meer kans op vangst.

product10

Rattenklem

Een rattenklem is een van de meest bekende methoden voor de bestrijding van ratten en muizen. klemmen zijn voornamelijk bedoeld voor de bestrijding van kleine ratten. De grotere varianten zullen hier namelijk niet in blijven zitten. De klemmen zijn tegenwoordig eenvoudig te plaatsen, waardoor je direct overgaat tot het bestrijden. Je hoeft alleen nog maar het juist lokaas aanbrengen op de val en hem op de juist plek plaatsen. Lees hieronder wat het beste lokaas en plaatsing is.

Iedereen kent van vroeger nog wel de houten klemmen, die lastig op spanning gezet kunnen worden. Tegenwoordig zijn ze vaak van plastic waardoor ze eenvoudig schoon te houden zijn en ze makkelijk op spanning gebracht kunnen worden. Een ander voordeel is dat je de ratten niet meer aan hoeft te raken. Je opent de klem namelijk boven de container, waardoor ze gelijk opgeruimd zijn. Wel past er maar een rat per keer in. Omdat ratten vaak niet alleen zijn, adviseren we daarom om meerdere vallen tegelijk te plaatsen.

Tip: Om een klem veilig te plaatsen in een omgeving met kinderen, huisdieren of wilde dieren (zoals vogels), adviseren we de klemmen in een zogenoemde voerdoos te plaatsen.

product11 product13 product15

Elektrische rattenval

Een elektrische rattenval kan ook een mogelijkheid zijn. Deze apparaten doden muizen en ratten die de val inlopen door middel een snelle en humane High Voltage schok. Als je deze val wil gebruiken moet je beginnen met het lokaas tegen de achterkant van de val te plaatsen zodat de rat op de geur afgaat en de val inloopt. Doordat de meeste elektrische vallen op batterijen werken adviseren we naast de val, ook de batterijen te controleren.

Let op! Deze val raden we af in een omgeving waar ook kinderen en huisdieren bij de val kunnen komen.

product16

8 tips voor het plaatsen van een val

  1. Ratten hebben een erg goede reuk. Hierdoor ruiken ze lokaas al van een afstand. Maar wat ze ook ruiken en juist afschrikt, zijn lichaamsgeuren. Raak daarom lokaas nooit met je handen aan, maar gebruik handschoentjes.’
  2. In tekenfilms werkt het gebruik van kaas altijd om muizen en ratten te lokken, maar in het echt komen ze eerder af op pindakaas of hazelnotenpasta. Dit komt omdat het van nature noten en zaadeters zijn.
  3. Gebruik niet te veel aas. Ratten zijn slim en eten of stelen anders aas zonder in de val verstrikt te raken. Je hoeft ze alleen te lokken, niet te voorzien van een maaltijd.
  4. Geduld is een schone zaak. Verwacht niet na een dag of nacht al vangst. De dieren zijn slim en alert voor nieuwe objecten. Om ze te laten wennen kun je de vallen, zonder op spanning te zetten, plaatsen. Zodra je merkt dat de ratten van het lokaas eten, weet je dat je op de juiste plek zit en zal de rat terugkomen om vaker te eten. Dat is het juiste moment om de val op spanning te zetten.
  5. De juiste plaatsing van een val is ook heel belangrijk! Ratten bewegen zich altijd langs de wand/rand van het oppervlak, zodat ze zich met hun snorharen kunnen navigeren. Plaats daarom ook verschillende vallen langs de muur of schutting en nooit in de vrije ruimte.
  6. Ratten zijn vaak niet alleen en zorgen snel voor veel nakomelingen. Om een overlast van ratten te stoppen, heb je dus meerdere vallen tegelijk nodig.
  7. Wacht niet te lang voordat je in actie komt. Zoals net is aangeven reproduceren ratten zich snel. Ook weten ze steeds meer nieuwe plekjes in huis of tuin te vinden. Gelijk de koe bij de horens pakken, of in dit geval de rat bij z’n staart, is het beste wat je kan doen.
  8. Is ratten bestrijden succesvol geweest met bovenstaande tips? Dan wil je natuurlijk terugkeer voorkomen. De meest belangrijke tip is het opruimen van afval. Zorg dat vuilniszakken niet op de grond staan en dat de container goed afsluit, zodat de ratten er niet bij kunnen. Ruim ook snoeiafval of rommel op, zodat ze geen schuilplek hebben.

Zelf maken

Een rattenval zelf maken behoort ook tot de mogelijkheden. Een zelfgemaakte rattenval is soms minder effectief dan een professionele rattenval, maar voor een enkele rat in of rondom de woning is het zeker een goede optie. Het voelt ook wel fijn, als je met je eigen creatie een rat hebt weten te vangen. Het roept een beetje oerinstinct op.

Rattenval maken met een emmer

Een rattenval maken van een emmer is een van de opties. Een rattenval emmer is een diervriendelijke val waar de dieren eenvoudig mee uitgezet kunnen worden op een andere plek. Met onderstaande stappen heb je binnen een korte tijd jouw eigen rattenval gemaakt. Je gaat gelijk resultaten terug zien.

  • Een emmer pakken
  • Een stuk karton in de vorm van een tafeltennisbatje snijden
  • Inkeping onder de rand van de emmer maken
  • Twee gaatjes aan beide zijden naast de inkeping maken
  • Handgreep van het batje in de inkeping schuiven
  • Lang stuk ijzerdraad door de gaten en de handgreep schuiven
  • Uiteinden van ijzerdraad aan elkaar knopen
  • Houten plank tegen de emmer lijmen
  • Voer in het midden leggen

Pvc-buis

Een rattenval zelf maken kan ook door middel van een PVC buis. Een rattenval van PVC buis is goedkoop in aanschaf en binnen enkele minuten gerealiseerd. Met behulp van onderstaand filmpje heb jij zelf ook een goede rattenval in handen. De werking is hetzelfde als een vangkooi. Het dier blijft leven en je kunt hem ver van de woning of het land vrijlaten.

Professionele bestrijding

Blijf je last houden van ratten ondanks het gebruik van vallen? Dan heb waarschijnlijk last van een plaag en heb je groter geschut en specifieke kennis nodig. Een ongediertebestrijder van Bestrijdingsservice is bereidt om jou te komen helpen. Hij zal met een passend plan komen, voert professionele bestrijding uit en geeft advies om terugkeer te voorkomen. Door ons netwerk aan bestrijders, komt er altijd een bestrijder van bij jou uit de buurt. Neem direct contact op met een lokale ongedierte bestrijder via 085 – 130 84 22.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button