Ga naar hoofdinhoud

Kersenvlieg bestrijden, zo doe je dat het beste

De kersenvlieg is een veel voorkomend probleem in Nederland en buurlanden. Ze kunnen veel schade aanrichten aan jouw kersenoogst. Rond mei en juni legt de vlieg haar eieren in de onrijpe kersen. De maden eet zich een weg in de kersen en vernielen zo de oogst. Het is daarom zaak om de kersenvliegen te bestrijden.

Herkennen

Voordat je de kersenvlieg bestrijden gaat, is het ook goed om de kersenvlieg te herkennen. Er zijn een aantal uiterlijke kenmerken die jou kunnen helpen.

  • 4 millimeter lang
  • Puntig achterlijf met legbuis
  • Geel driehoekje op de rug
  • Lichtgele banden over de vleugels
  • Maden zijn 4 millimeter lang en wit van kleur
  • De pop is strogeel van kleur

Als je een van deze kenmerken gaat zien, dan is het belangrijk dat je direct actie gaat ondernemen. Het kan je namelijk grote gevolgen besparen in de toekomst.

Kersenvliegen bestrijden met feromoonvallen en kleefplaten

Maar hoe kun je kersenvlieg bestrijden? Je kunt de kersenvlieg bestrijding uitvoeren door middel van vallen en besproeien. Besproeien wordt eigenlijk voornamelijk alleen gedaan door professionele kersentelers in hun boomgaarden. Voor de kersenboom in de tuin of moestuin worden voornamelijk feromoonvallen en kleefplaten ingezet. Wij bevelen aan om beide vallen tegelijk in te zetten om druk uit te oefenen op de plaag. Bij de bestrijding  van de kersenvlieg moet je er rekening mee houden dat je dit een aantal jaar op rij moet uitvoeren om van de plaag af te komen. Indien er in de buurt kersenbomen staan die niet van jou zijn, zal je ook preventief de vallen kunnen inzetten om schade aan jouw eigen bomen te beperken. Spreek eventueel ook af met buren hoe je het ongedierte wil aanpakken.

Feromoonvallen

Een van de kersenvlieg vallen is een feromoonval. Dit is een van de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen tegen kersenvlieg. Ze bestaan uit een vangpot of lijmplaat en een feromooncapsule(s). De capsule bevat vrouwelijke feromonen, waardoor de mannetjes aangetrokken worden. Doordat de mannetjes gevangen worden, kunnen de vrouwtjes niet meer bevrucht worden en dus ook geen eitjes meer leggen. Zonder de eitjes heb je geen maden en dus geen schade meer aan de kersen.

Vanaf mei is het belangrijk om deze op te hangen, zodat de eitjes niet bevrucht raken wanneer de kersenvliegen uit de grond komen. Op dat moment beginnen de kersen ook met kleuren. Bij een grote kersenboom dien je 1 feromoonval te gebruiken. Heb je 3 jonge kerselaars dicht bij elkaar staan, dan kun je ook één val gebruiken. Staan ze verder uit elkaar dan bevelen we aan om in iedere boom er één op te hangen. Vergeet niet na 6 weken (4 weken bij hoge temperaturen) de feromooncapsules te vervangen voor nieuwe. Met 2 à 3 capsules per val kun je een heel seizoen bestrijden.

biogroei-vangpotferomoonval capsules 

Het eerste product is een kersenvliegval totaalpakket. Het tweede product is enkel de vangpot. Feromooncapsules, het derde product, kun je hiervoor los aanschaffen. Deze zijn ook handig voor als je al een vangpot hebt en alleen navulling nodig hebt.

Kersenvlieg bestrijden met kleefplaten

Naast de feromoonvallen adviseren we ook kleefplaten in te zetten voor de bestrijding. De platen zijn geel en trekken door de kleur zowel manlijke als vrouwelijke vliegen aan. Nog beter resultaat zal je hebben als je ze in de buurt van een feromoonval plaatst of dat je een feromooncapsule bevestigd aan/bij de kleefplaten. Zodra de vliegen er landen op de platen, kunnen ze niet meer weg. Ze blijven plakken aan de niet drogende lijm die aan beide kanten op de platen zit.

We adviseren om minimaal 3 kleefplaten per boom op te hangen. Bij een zeer grote boom adviseren we om er minimaal 5 op te hangen. Zeker het eerste jaar van de bestrijding wil je de populatie onder druk zetten. Bevestig de platen aan 4 punten zodat hij niet kan gaan draaien en stevig vasthangt.

gele-kleefplatenneudorff-kirschmadnfalle

Voorkomen van overlast

Er zijn een aantal aanpassingen aan de tuin mogelijk die kunnen bijdragen aan het voorkomen van een ernstige plaag. Je kunt niet helemaal voorkomen dat er kersenvliegen in je (moes)tuin zijn, maar een grote plaag kan zo voorkomen worden. Er zijn hiervoor twee mogelijkheden die je kunt gebruiken.

  • Anti-worteldoek helpt tegen de kersenvlieg. Je kunt dit doek op de grond onder de kerselaars leggen. Uitvliegende kersenvliegen worden hiermee voorkomen vanaf mei. De kersenvliegen brengen de winter namelijk onder de grond door en verpoppen daar.
  • De cocons bevinden zich vlak onder de grond. Daarom kun je ook de natuurlijke vijand van de kersenvlieg inschakelen. Vogels en kippen vinden deze vliegen namelijk heerlijk. De kippen krabben de grond open, andere vogels moeten het van de aantrekkelijk gemaakte grond doen, welke in de winter losgewoeld kan worden. Je zou dus voedsel als lokmiddel kunnen strooien.

Zijn de kersen nog eetbaar?

Je kunt je afvragen of kersen nog wel moet eten als blijkt dat je de vliegen in jouw tuin hebt zitten. Het vruchtvlees van de kers wordt immers opgegeten door de maden, zodat ze zich een weg naar buiten kunnen banen. Je zult de vlieg en maden zelf dus niet zomaar opeten, maar de kersen zien er niet heel smakelijk uit aan de binnenkant. Het eten van beschadigde kersen is ongezond, maar je kan jezelf afvragen hoeveel zin je er nog in hebt als je het bovenstaande weet.

Toch wordt het ook afgeraden om de kersen te eten. Keurders op de veiling controleren altijd de vruchten. Als ze schade zien op de vruchten of er zitten kleine maden bij de lading wordt de hele partij afgekeurd en zijn de kersen niet geschikt voor consumptie.

Levenscyclus

De kersenvlieg heeft een kenmerkende levenscyclus. De kersenvlieg ontpopt zich onder de grond. Vanaf mei of juni kruipen ze uit de grond, waarbij ze als volwassen vliegen op pad gaan en zich weer voortplanten. Vanaf dat moment kunnen de kersenvliegen eieren leggen in onrijpe kersen. Hiervoor moet een minimumtemperatuur van 16 graden Celsius zijn. Uit de eitjes komen witte maden. Zij eten zich een weg naar buiten en verlaten vanaf de zomer de vrucht. De maden laten zich op de grond vallen, waarna ze net onder de grond zullen ontpoppen. De meeste poppen kunnen meer dan een winter overleven. Enkele zullen na een korte tijd sterven. De kersenvlieg bestrijding kan daarom ook op meerdere momenten plaatsvinden.

Wij wensen je succes met het bestrijden en hopen dat onze tips je hebben geholpen. Laat in een reactie weten hoe de bestrijding is gegaan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button