skip to Main Content
Heb je direct hulp nodig? Bel nu!
085 - 130 84 22

Boktor bestrijden

Last van een (rode) boktor? Dat is een vervelend probleem. Een houten constructie kan snel worden aangetast als het beestje zich erin nestelt. Dat kan voor onveilige situaties zorgen. Gelukkig is een boktor bestrijden een klusje dat een professional zo gedaan heeft. Wij kunnen de boktor bestrijden en je voorzien van goed advies. Mocht je zelf eerst meer willen lezen over de boktor en wil proberen om hem zelf te bestrijden, lees dan verder.

boktor bestrijden

Welke boktorren zijn schadelijk?

Deze kever kan schadelijk zijn voor houten constructies. Gelukkig zijn niet alle soorten even schadelijk. Over het algemeen onderscheiden we twee soorten: nathoutboorders en drooghoutboorders.

Onder de nathoutboorders verstaan we onder meer de sparrenboktor, de kleine wespenboktor (geel zwarte boktor), de rode boktor en de veranderlijke boktor. De nathoutboorders komen vooral voor in de natuur en veroorzaken meestal geen schade aan hout.

Drooghoutboorders, daarentegen, zijn de veroorzakers van veel schade. Met name de huisboktor (of: hylotrupes bajulus) richt ontzettend veel schade aan. Het is essentieel deze boktor te herkennen. Vooral in nieuw hout is dit beestje te vinden. De huisboktor vindt oud hout geen fijne omgeving. De eerder omschreven uiterlijke kenmerken, zijn de kenmerken van de huisboktor.

Verschil tussen boktor en houtwormen

Boktor en houtworm worden vaak met elkaar verward. Ze lijken dan ook wel wat op elkaar en het zijn beiden vervelende beestjes om te verwijderen. Goed om te weten: houtworm is een verzamelnaam voor alle beestjes die in het hout leven. Een echte ‘worm’ is er dus niet.

We noemen iets houtworm, als het een torretje of een kever is dat zich in het hout nestelt en het hout aanvreet. In Nederland is deze kever het meest bekende torretje. Als we het hebben over houtworm, hebben we het vaak over de gewone houtwormkever, de grote houtwormkever of de spinthoutkever. Vaak wordt gedacht dat houtwormen alleen maar antiek hout eten. Dat is niet zo. Ook nieuw hout wordt aangetast door houtwormen.

Het is niet zo dat slechts één soort zich in het hout vestigt. Het kan goed zijn dat je naast de huisboktor ook last hebt van houtwormen. Er is geen enkele reden dat het aantreffen van de ene soort het aantreffen van de andere soort zal uitsluiten. Het is belangrijk om de boktor of houtworm tijdig te herkennen.

HEB JE LAST VAN ONGEDIERTE IN JE HUIS,
TUIN OF BEDRIJF?

√  PARTICULIER EN ZAKELIJK

√  9,3 KLANTTEVREDENHEID

√  GEDIPLOMEERD VAKMANSCHAP

Hoe herken je een boktor?

Een boktor herkennen is relatief eenvoudig. Het diertje lijkt op een gewone tor, met een bruinzwart lijfje. De lengte van het lijfje is ongeveer 10 tot 25 millimeter. Je herkent dit insect onder meer aan de grijskleurige vlekken, die aan de beide kanten van het dekschild zitten. Het heeft zes poten en aan zijn kop zie je twee lange voelsprieten.

Het meest opvallende kenmerk van een boktor is zijn lichaam en de kleur ervan. Een vrouwtjesboktor ziet er anders uit dan een mannetjesboktor; het vrouwtje heeft een legboor aan haar lichaam. Op de halsschild van het beestje zitten twee kleine bultjes met witte haartjes. De haartjes vallen met het blote oog nauwelijks te zien.

Gaatjes in hout

Wie kleine gaatjes in het hout ontdekt, heeft waarschijnlijk nieuw gezelschap in huis. Deze kleine gaatjes worden veroorzaakt doordat verschillende soorten boktorren eitjes in de spleten van het hout leggen. Dat gebeurt vooral bij onbehandeld hout.

Het is zaak de oorzaak van het probleem snel aan te pakken, want het beestje maakt de gaatjes om een heel gangenstelsel in het hout aan te leggen. Het zijn de zogenaamde ‘uitvliegopeningen’. Een boktor doet er wel tien jaar over om uit het hout te komen. Tegen die tijd is jouw hout dus al behoorlijk aangetast.

Geluid

Boktorren maken een geluid, maar het is niet eenvoudig ze hieraan te herkennen. Deze beestjes maken namelijk alleen geluid als ze zich bewegen. Over het algemeen bewegen ze zich alleen als het donker en stil is. Vaak maakt de larve van het beestje een knagend geluid en klinkt het geluid van deze kever wat rasperig.

Je hoort het geluid voornamelijk in de zomer. Tijdens de wintermaanden is het geluid bijna niet te horen. Wat fijn is aan dit geluid, is dat het vrij makkelijk te herkennen valt. Het is geen alledaags geluid; het geluid valt echt op. Je hoort het geluid vaak voordat je naar bed gaat. Om er zeker van te zijn dat het hier om een boktor gaat, zou je het kunnen opnemen en het geluid aan een professional kunnen laten horen. Deze kan het beestje dan identificeren.

De boktor larve

Belangrijker dan de boktor zelf, is de boktor larve. Dit is de oorzaak van gaatjes in het hout. Een boktor larve heeft een crèmekleurig lichaam en wordt zo’n 30 millimeter groot. Het heeft een geringd lichaampje, dat is gekruld in een soort cilindervorm.

Net als al het andere dat leeft, heeft een boktor larve honger. Om zich van voedsel te voorzien, knaagt de larve aan houten voorwerpen. Daardoor kunnen complete houten constructies. Als er niets aan het beestje wordt gedaan, blijft er niets van de houten constructie over. De larve nestelt zich vooral in warme, vochtige omgevingen. Daar kan deze kever larve zich namelijk snel ontwikkelen.

Het kan zijn dat je eens te maken krijgt met een oost aziatische boktor larve. Deze soort komt vooral voor in China en Korea. Ze veroorzaken veel schade aan loofbomen. Door het toenemende handelsverkeer, is de kans aanwezig dat deze larve zich ook in Nederland gaat vestigen. Ze komen mee met onder meer houten verpakkingsmaterialen.

Is de boktor nog actief?

Soms lijkt het alsof het beestje niet meer in huis zit, maar toch kan deze nog aanwezig zijn. Het diertje is niet altijd te herkennen aan het borende geluid, maar wel aan de sporen die hij achterlaat. Een actieve boktor die zich in het hout heeft genesteld, laat vaak zaagsel achter. Het zaagsel wordt ook wel ‘boormeel’ genoemd.

Om te ontdekken of deze kever nog in huis zit, kun je een papiertje over de uitvliegopeningen van het hout leggen. Ligt er na een tijdje boormeel op het papier? Dan is het vrijwel zeker dat het dier nog actief is in het hout.

Landelijke dekking

Altijd een lokale bestrijder bij jou in de buurt

Liever een lokale ongedierte bestrijder bij jouw uit de buurt? Dat kan bij Bestrijdingsservice! Door ons landelijke netwerk betaal je geen voorrijkosten en is een bestrijder snel ter plaatsen.

Goed voor het milieu en de portemonnee!

Hoe kun je de komst van een boktor voorkomen?

Eenmaal een plaag van boktorren in huis, is het ingewikkeld er weer vanaf te komen. Gelukkig zijn er een paar manieren om een boktor in huis te voorkomen. Dat begint al bij de keuze voor het juiste type hout.

Het is verstandig te kiezen voor verduurzaamd naald- en loofhout. Daarbij is de kans op de aanwezigheid van een boktor kleiner dan bij andere houtsoorten. Laat dit hout niet te lang buiten de woning liggen. Andere tips zijn:

 • Voorzie aantrekkelijk hout voor boktorren van een laag vernis of verf. Er kunnen dan geen eitjes in het hout worden gelegd;
 • Controleer naaldhout altijd op boktorren;
 • Zorg ervoor dat alle ruimtes zo droog mogelijk zijn en dat er nergens vocht ontstaat. Los een eventuele lekkage zo snel mogelijk op;
 • Controleer binnenkomend hout altijd op de aanwezigheid van de boktor;
 • Boktorren kunnen ook in haardhout zitten. Leg het daarom niet zonder meer bij de open haard neer.

De temperatuur van de woning is ook belangrijk. Zorg ervoor dat deze nooit boven de 25 graden Celsius komt. De boktor voelt zich namelijk thuis in een sterk verwarmde woning en op vochtige plekken. Deze plekken zijn perfect om zich verder te ontwikkelen en zich voort te planten. Voordat je het weet heb je een complete plaag in huis.

Wist je dat…

 • De boktor het meest actief is in de zomer?
 • een boktor niet houdt van de geur van ui.
 • De boktor het meest actief is als het 25 graden of meer is?

Hoe kun je zelf de boktor bestrijden?

Het is vervelend als deze kever eenmaal in huis is. Het liefst verhelp je het probleem natuurlijk zelf, maar het is goed zich te realiseren dat dit zeker geen gemakkelijke klus is. Onderschat het daarom niet. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die je kan toepassen. Welke je wanneer toepast, ligt vooral aan de grootte van de plaag en de plek waar  deze kever zich schuil houdt.

● Permethrin gebruiken: dit is een insecticide dat het zenuwstelsel van het insect aantast, waardoor het langzaam zou afsterven. Volgens professionals is dit niet het beste bestrijdingsmiddel om ze te bestrijden. Het is wel te gebruiken als voorzorgsmiddel;

 • Petroleum: een huis-, tuin- en keukenmiddel dat vaak wordt gebruikt om boktorren te bestrijden. Het resultaat ervan valt vaak tegen. Aan het oppervlak gaan al deze kevers dood, echter overleven de larven en eitjes het die in het hout zitten.
 • Boktor bestrijden met hitte of kou: Een stuk effectiever is het gebruiken van hitte of kou. Verhit het hout bijvoorbeeld een half uur lang tot +/- 60 graden Celsius. Bij grootte oppervlaktes is daar vaak lastiger om door te voeren. Er kan ook een behandeling met kou worden uitgevoerd, De voorwerpen moeten dan twee weken lang worden ingevroren. Als het ingevroren stuk hout een temperatuur krijgt van -20 overleeft deze kever het niet.
 • Gas en gif: Gas en gif worden vaak ingezet ter bestrijding van deze kever, maar dit is vrij ingewikkeld en bovendien arbeidsintensief. Daarnaast mag alleen een erkende ongediertebestrijder deze middelen inzetten. Het wordt gebruikt als het hout goed te bereiken is. Deze middelen blijken zeer effectief.
 • Verf, olie, lak, vernis en beits: Deze middelen helpen niet om de deze kever te bestrijden, maar wel om het zoveel mogelijk te voorkomen.

Het is niet aangeraden om zelf deze kever te bestrijden. Vaak wordt er geprobeerd de oppervlakte te behandelen. Dat geeft zelden het gewenste resultaat, vooral omdat de omvang van de oppervlakte kan tegenvallen. Het is daarnaast zaak om alle larven aan te pakken, anders komt het probleem weer terug.

Onze Werkwijze

In 4 stappen van je ongedierte af!

Hè vervelend, je hebt last van ongedierte in je huis of bedrijf!

Bel ons en je krijgt direct een lokale bestrijder aan de lijn..

Een professionele ongediertebestrijder komt je graag helpen!

Je krijgt advies om terugkeer te voorkomen.

Nog steeds last van een boktor in huis?

Wie heeft geprobeerd het torretje zelf te bestrijden, maar nog steeds last heeft van een boktor in huis, kan het beter overlaten aan een professional. Een expert blijkt uiteindelijk voordeliger dan onnodig geld uitgeven aan middelen die niet blijken te werken. Een professional biedt de volgende voordelen;

 • De professional heeft jarenlange ervaring in het bestrijden van ongedierte;
 • Het bestrijden van de boktor werkt efficiënt: de kans dat de plaag terugkeert is klein;
 • De ongediertebestrijder geeft een vrijblijvend en helder advies;
 • Alle ongediertebestrijders zijn gediplomeerd;
 • Stel vragen gerust aan de professional;

Hoe gaat een professioneel bedrijf te werk bij de bestrijding?

Een professionele ongediertebestrijder weet precies wat hij of zij moet doen om boktorren te bestrijden en weg te houden. De bestrijding van deze beestjes vereist een specifieke aanpak.

Allereerst worden er een aantal gaatjes in het hout geboord. Vervolgens worden er pluggen ingeslagen. Daarna brengt het bedrijf onder hogedruk (ongeveer 4 of 5 bar) een bestrijdingsmiddel op oliebasis in. Op die manier raakt de balk doordrenkt met het bestrijdingsmiddel Daardoor zullen de larven het niet overleven. Eén behandeling is dus voldoende.

Deze methode kent wel een nadeel: de pluggen die in het hout zijn geslagen, kunnen er niet meer uit. Het nadeel hiervan is dat het uiterlijk van het hout is aangedaan. Hoewel het er niet mooi uit ziet, is de balk wel gered.

Gratis offerte ontvangen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte op maat.
Of bel gratis en zonder verplichtingen om ons te laten weten wat we voor jou kunnen doen.

Klik op de onderstaande knop en pak het ongedierte aan!

Back To Top Call Now Button