Ga naar hoofdinhoud

Heb je direct hulp nodig? Bel nu!
085 - 130 84 22

Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes, ook wel bekend als suikergast, komen veel voor in huizen, appartementen en kantoorpanden in Nederland. Het kan zijn dat je zilvervisjes niet vaak ziet, zilvervisjes leven namelijk vooral in het donker en kunnen zich als de beste verstoppen. Zo af en toe stuit je er waarschijnlijk op één. Dit is voornamelijk het geval in de keuken of de badkamer. Vergeet dan alleen niet; voor elke die je ziet, zitten er tien die je niet ziet. Het is dan ook verstandig zilvervisjes te bestrijden voordat het een zilvervisjes plaag wordt. Wil je weten hoe? Lees hieronder wat je kan doen!

zilvervisjes bestrijden

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn kleine insecten die vallen onder de franjestaarten. Hun lichaam is langwerpig en loopt taps toe. Mocht je jezelf afvragen hoe zilvervisjes eruit zien.

Hieronder volgen een aantal kenmerken:

 • Afmeting tussen 7mm en 12mm
 • Zilvergrijs van kleur
 • Twee antennen op het hoofd
 • Drie staartdraden aan het achterlijf
 • Kleine schubben / pantser
 • Zestal pootjes

Waar komen ze het meest voor?

Zilvervisjes leven graag in een koele, donkere en vochtige omgeving. Daarom komen zilvervisjes vaak voor in badkamers, keukens en kelders. Zilvervisjes zijn lichtschuw en verstoppen zich in donkere hoekjes en kieren zodra de zon opkomt en het licht aan wordt gedaan. ’s Nachts worden zilvervisjes actief en gaan ze opzoek naar voedsel. De gedachte dat deze zilvervisjes alleen in oude huizen voorkomt klopt niet. Juist ook in nieuwbouw kan men veel last hebben van zilvervisjes. Dit komt omdat het pand vaak nog erg vochtig is na de bouw. Dat zorgt voor de ideale leefomgeving met een hoge luchtvochtigheid.

HEB JE LAST VAN ONGEDIERTE IN JE HUIS,
TUIN OF BEDRIJF?

√  PARTICULIER EN ZAKELIJK

√  9,3 KLANTTEVREDENHEID

√  GEDIPLOMEERD VAKMANSCHAP

Is dit diertje schadelijk?

De ideale leefomgeving voor zilvervisjes zijn een donkere ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Naast dat zilvervisjes het in deze ruimtes goed doen, doen schimmels het vaak ook goed in deze ruimtes. En laat dat nu net een van de voedingsbronnen zijn van deze zilvervisjes. De zilvervisjes verspreiden door hun pootjes en uitwerpselen de schimmel door de hele woning. Daarnaast eten zilvervisjes graag koolhydraten, zoals brood, pasta en suikerwaar. Het is erg onhygiënisch als zilvervisjes bij jouw voedsel kunnen komen in bijvoorbeeld de keukenlade of voorraadkast. Aan zilvervisjes pootjes kleven vaak kiemen van bacteriën en schimmels. Los van de schade die deze zilvervisjes aan je gezondheid kunnen aanrichten, kunnen ze ook flinke materiële schade aanrichten. Bij onvoldoende zetmeelrijk voedsel en schimmels zijn zilvervisjes in staat cellulose te verteren. Deze stof is verwerkt in schilderijen, foto’s, boeken en behangpapier. Wanneer zilvervisjes in grote getale voorkomen zijn deze persoonlijke bezittingen niet meer veilig.

Maken ze gaatjes in kleding

Mocht je denken zilvervisjes in je kledingkast te hebben gezien, dan heb je vermoedelijk papiervisjes gezien. Zij eten vezels zoals boeken, schilderijen en kleding en kunnen dus erg schadelijk zijn voor je eigendommen. Zilvervisjes zullen geen gaatjes maken in kleding, puur omdat dit niet op zijn menu staat en liever zijn buikje vol eet aan koolhydraten.

Landelijke dekking

Altijd een lokale bestrijder bij jou in de buurt

Liever een lokale ongedierte bestrijder bij jouw uit de buurt? Dat kan bij Bestrijdingsservice! Door ons landelijke netwerk betaal je geen voorrijkosten en is een bestrijder snel ter plaatsen. Goed voor het milieu en de portemonnee!

Verschil zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes

Veel mensen halen de drie soorten franjestaarten door elkaar. Dat is ook niet vreemd. De insecten lijken namelijk erg op elkaar. Toch verschillen deze drie wel degelijk. Zilvervisjes worden het meest aangezien voor het papiervisje. Het is belangrijk om het verschil tussen deze diertjes goed te kennen, want ze veroorzaken verschillende schade en vragen om andere maatregelen ter bestrijding. Als je niet zeker bent van welke ongedierte je last hebt, twijfel dan niet en neem vrijblijvend contact op met een van onze ongedierte bestrijders voor meer informatie. Wil je zelf nagaan van welk ongedierte je last hebt? Je kunt aan de hand van de leefomgeving vaak al nagaan om welke soort het gaat. Daar waar zilvervisjes graag leven in koele vochtige ruimtes, leven papiervisjes liever in een warme, droge ruimte. Ovenvisjes houden van beduidend warmere ruimtes. Hierdoor leven de drie soorten vaak niet in dezelfde ruimtes. Ovenvisjes, die al beduidend minder voorkomen in Nederland, nestelen zich graag in bakkerijen. In woonhuizen zal je ze niet tot nauwelijks tegenkomen. Papiervisjes zitten, zoals de naam al doet vermoeden, op plekken waar veel papier ligt opgeslagen en het lekker warm is, denk daarbij aan zolders of archieven. Zilvervisjes zoeken ruimtes op waar het koel is en een hoge luchtvochtigheid is, zoals de voorraadkast, keuken of badkamer. Ook verschillen de familiegenoten in uiterlijk, al is dat vaak lastig te zien voor een leek. Omdat de ovenvisjes eigen niet tot nauwelijks voorkomen in Nederland zetten we de uiterlijke verschillen van de twee die wel veel voorkomen hieronder naast elkaar.

Zilvervisjes:

 • Donker zilvergrijs
 • Korte staartsprieten
 • Geen lichaamshaar

Papiervisjes:

 • Licht grijs
 • Staartsprieten zo lang als het lichaam
 • Haren op het lichaam

Zoals hier boven al is aangegeven; als je niet zeker bent van welke ongedierte je last hebt, twijfel dan niet en neem vrijblijvend contact op met een van onze ongedierte bestrijders voor meer informatie. Zilvervisjes verjagen moet op de juiste manier gedaan worden.

Wat is de oorzaak van een plaag en waar komen ze vandaan ?

Op verschillende manieren kunnen deze dieren je huis of bedrijf binnendringen.  Vaak komen zilvervisjes binnen door mee te liften in verhuisdozen, meubilair, oude boeken, kleding of zelfs op voedsel. Spullen die in een opslag hebben gestaan of tijdelijk bij een verhuisbedrijf zijn ondergebracht zijn vaak besmet.

TIPS!

 • Verlaag de temperatuur (<18°C) en luchtvochtigheid (50%) in de ruimtes waar de zilvervisjes zich schuil houden.
 • Ventileer dagelijks zodat er voldoende frisse lucht in huis is.
 • Etherische oliën kunnen als weringsmiddel worden ingezet.

Hoe kun je zilvervisjes zelf bestrijden?

Heb jij ook zilvervisjes aangetroffen in huis? Dan wil je zo snel mogelijk de zilvervisjes verjagen! Zilvervisjes aanpakken kun je natuurlijk in eerste instantie zelf proberen, al vraagt dit wel veel geduld en kennis. Zilvervisjes verwijderen kan een uitdaging zijn. Zilvervisjes zitten vaak verspreid op verschillende plekken en verschuilen zich goed, waardoor je niet precies weet waar je moet beginnen met zilvervisjes te bestrijden. Daarnaast planten zilvervisjes zich zo snel voort. Vaak stagneer je de groei van de populatie maar bestrijd je zilvervisjes niet compleet. Zilvervisjes verjagen vergt dus geduld. Zilvervisjes verwijderen kun je met verschillende bestrijdingsmiddelen doen, zoals:

 • HG Zilvervisjesspray
 • Zilvervisjesval
 • Geurblokjes

Daarnaast zijn er nog huis tuin en keuken middeltjes, ook wel oma weet raadt genoemd, die ook werken voor zilvervisjes te verwijderen. Zilvervisjes te bestrijden kun je met verschillende middelen:

HG Zilvervisjesspray

De HG zilvervisjesspray is erg gemakkelijk in gebruik bij zilvervisjes te bestrijden. Door middel van een bijgeleverde spuitslangetje kan je makkelijk bij en in kieren en gaatjes sprayen. Zonder het slangetje spuit je in een hand omdraai achter radiatoren, onder (koel)kasten en op andere plaatsen waar de zilvervisjes vandaan komen. Zilvervisjes verjagen op die manier maakt dat alle franjestaart achtige zullen sterven bij het in aanraking komen met de spray. De overlast is op deze manier snel, relatief goedkoop en voor enige tijd verholpen. HG zilvervisjesspray is effectief door het gif dat erin verwerkt is. Daarom moet je uitkijken dat kinderen van 0 tot en met 6 jaar niet in aanraking kunnen komen met het middel en de behandelde zones tot wel 6 weken na het zilvervisjes verwijdering. Zorg er daarnaast voor dat voedsel en plaatsen waar voedsel wordt bereid goed zijn afgedekt. Heb je een aquarium of vissenkom? Dek deze dan goed af als je het insecticide  gebruikt, want ook voor hen is dit middel erg giftig.  Lees vóór gebruik altijd eerst goed het etiket en de productinformatie door om op de hoogte te zijn van alle risico’s.

Lokdoosjes/Zilvervisjesval

Lokdoosjes, ook wel zilvervisjes vallen genoemd, zijn er in verschillende soorten en maten. Allemaal hebben ze ronduit dezelfde werking. Door middel van geur die wij als mensen niet ruiken worden de zilvervisjes naar het doosje gelokt. Eenmaal in het doosje zullen zilvervisjes vast blijven plakken aan een lijmlaagje. De val zal ongeveer een werking hebben van 6 maanden. De vallen zijn eenvoudig op te zetten en dienen in de buurt van de vermoedelijke zilvervisjes schuilplaats geplaatst te worden. Ofwel in een donker en vochtige ruimte bij kieren en naden. Met de lokdoosjes zal je een aantal zilvervisjes vangen maar nooit helemaal uitroeien, daarvoor planten zilvervisjes zich te snel voort. Je kunt op deze manier wel ontdekken waar zilvervisjes zich het meeste schuil houden.

Geurblokjes

Voor een geheel biologische manier van zilvervisjes te bestrijden zijn er geurblokjes op de markt. De blokjes zijn 100% plantaardig en bevatten vaak de volgende sterk ruikende etherische oliën (natuurlijke afweer van bomen en planten): rozemarijn, kruidnagel, citroeneucalyptus, cederhout en cipressen. Zilvervisjes vinden de geur erg onaangenaam en mijden de plekken/ruimtes waar de geurblokjes staan. De geurblokjes bestrijden de zilvervisjes op een zeer natuurlijke manier. Met geurblokjes stuur en mijd je de zilvervisjes op bepaalde plekken maar dood je zilvervisjes niet.  De geur van de oliën verdampt in 3 tot 6 maanden. Daarna dien je ze te vervangen.

Onze Werkwijze

In 4 stappen van je ongedierte af!

Hè vervelend, je hebt last van ongedierte in je huis of bedrijf!

Bel ons en je krijgt direct een lokale bestrijder aan de lijn..

Een professionele ongediertebestrijder komt je graag helpen!

Je krijgt advies om terugkeer te voorkomen.

Professioneel zilvervisjes te bestrijden

De professionele ongediertebestrijders in het netwerk van Bestrijdingsservice beschikt over juiste kennis en ervaring om deze vervelende diertjes te bestrijden. Zij zullen eerst een aantal vragen stellen om inzicht te krijgen in het probleem. Vervolgens kun je een afspraak maken voor een inspectie en behandeling. De lokale bestrijder zal daarna een bestrijdingsvoorstel met bijpassende prijsopgave maken. Als je akkoord gaat met het voorstel zal hij aan de slag gaan met het zilvervisjes probleem waar je last van hebt. De professionele bestrijding van zilvervisjes wordt meestal gedaan met een apparaat die diep in naden en kieren zilvervisjes gaat bestrijden. Specialisten bestrijden de zilvervisjes op de juiste manier daar ze daarvoor zijn opgeleid. Ze bestrijden de zilvervisjes met de daarvoor bestemde methoden. Deze methoden bestrijden de zilvervisjes tot in de wortel van het probleem. Plekjes die je zelf over het hoofd zou hebben gezien worden door de vakman behandeld. Hij heeft kennis over de beste verstopplekjes van deze dieren en zal dus de kleinste plekjes niet overslaan. De vakman past de juiste technieken toe die zilvervisjes tot in de kleinste hoekjes bestrijden. Daarnaast worden er producten gebruikt met andere werkzame stoffen dan in de huis, tuin en keukenmiddeltjes.  Die producten bestrijden de zilvervisjes en zorgen ervoor dat u gevrijwaard bent. De keukenmiddeltjes bestrijden de zilvervisjes niet altijd effectief. Zilvervisjes te bestrijden door een specialist zal altijd effectiever zijn. Specialisten bestrijden de zilvervisjes altijd succesvol. Na een behandeling zal de vakman een aantal punten met je doornemen om terugkeer te voorkomen. Garantie kan alleen niet gegeven worden doordat de dieren terug kunnen keren door bijvoorbeeld buren die hun huis niet hebben laten reinigen of de luchtvochtigheid in je nieuwbouwhuis die ideaal is voor zilvervisjes. Maar met de tips en handvaten die de bestrijder je geeft kom je zeker een heel eind.

Gratis offerte ontvangen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte op maat.
Of bel gratis en zonder verplichtingen om ons te laten weten wat we voor jou kunnen doen. Klik op de onderstaande knop en pak het ongedierte aan!

Back To Top
Call Now Button