Ga naar hoofdinhoud
wespenvanger

Wespenvanger maken of kopen, dit zijn de beste tips!

Heerlijk, de zomer! Jammer genoeg gaat het alleen vaak gepaard met ongedierte. Een veel geziene gast in de zomer is de wesp. Hoewel de diertjes er zeker van dichtbij prachtig uitzien, veroorzaken ze angst bij vele vanwege de hun akelige angel die ze in geval van nood inschakelen. Bovendien is het erg vervelend om steeds wespen om je heen te hebben als je denkt even heerlijk te kunnen genieten van de zonnestralen, eten en drinken. Gelukkig kun je van alles doen om wespen op afstand te houden.

Wil jij een wespenval kopen?

De keuze is groot als je besluit een wespenvanger aan te schaffen. Op websites zoals bol.com vind je er verschillende soorten, maten en kleuren. Welbekend zijn de vallen waarbij de wesp in een ruimte wordt gelokt door een lokstof en daar vervolgens niet meer uit kan. De wesp zal uitgeput raken en verdrinken in de vloeistof. Een wat minder bekend product om wespen te verjagen is het nep-nest.  Hieronder lichten we onze aanbevelingen uit.

Wespenvanger van kunststof

Onderstaande wespenvangers van kunststof zijn erg effectief doordat het unieke design ervoor zorgt dat de wespen eenvoudig naar binnen kunnen maar vervolgens niet meer naar buiten kunnen. Plaats de wespenvanger enkele meters van de plek waar je last hebt van de wespen. Op deze manier lok je de wespen van de (zit)plek naar de wespenvanger iets verderop en kun je rustig buiten bezig zijn.  Doordat deze vallen gemaakt zijn van kunststof, zijn ze licht van gewicht en daardoor makkelijk op verschillend plekken te plaatsen en mee te nemen.  Dit soort vallen zijn herbruikbaar en hoef je dus maar één keer aan te schaffen om er langer plezier van te hebben.

Gebruiksaanwijzing voor wespenvangers van zowel kunststof als glas en steen:

 1. Vul de wespenvanger met de juiste lokvloeistof voor het seizoen of gebruik limonadesiroop in de late zomer en het vroege voorjaar. Lees hier meer over geschikte lokstoffen. Je kunt de siroop iets verdunnen met water of alcohol, zodat de siroop niet te snel indroogt door het verdampen. De wespen ruiken de lokstof/limonade van verre.
 2. Plaats de wespenvanger op ongeveer 10 meter van de plaats waar je geen overlast wil, zodat je geen problemen krijgt met wespen die gelokt worden. De wespenval kan ook worden ophangen aan een boom, struik of standaard. Zet of hang de val nooit op de eettafel en hang hem niet in de buurt van je terras of balkon.
 3. We adviseren om regelmatig te controleren of de wespenvanger vol zit met dode wespen. Zit de val vol? Leeg deze dan en let daarbij op of er nog levende, agressieve wespen in de val zitten.
 4. Na het legen van de val, kan je hem opnieuw vullen met lokstof en weer gebruiken.

Guard´n-Carewespen-vangen

Wespenval glas of steen

De wespenvangers van glas, steen en kunststof hebben dezelfde werking. Alleen het uiterlijk verschild. Vind je het mooier om een decoratieve vanger in je boom of struik te hangen, dan zijn onderstaande producten wellicht iets voor jou.

bolfles glazen-val

Alternatief

Met bovengenoemde vallen worden wespen naar een val gelokt en overlijden vaak ook. Een goed alternatief is een kunstnest. In plaats van lokken, schik je ze hiermee af. Een wesp is territoriaal en denkt bij het zien van een kunstnest dat hij in een vijandig gebied is en gaat weg. Dit product hang je dan ook niet op een plek verder weg van de plek waar je overlast hebt, maar juist op de plek waar je overlast ervaart.

Volg de volgende stappen voor het optimale gebruik van een kunstnest om wespen te verjagen:

 1. Vouw het product uit.
 2. Vul het product met plasticzakken of papier om de vorm goed te behouden.
 3. Trek met dicht door middel van het koordje en stop het overgebleven koordje naar binnen.
 4. Hang het kunstnest op de plaats waar je last hebt van de wespen, zoals op je terras, balkon of picknick plek.

WazzzpAway

Wespenvanger maken van een petfles

Ben je een beetje handig en houd je van knutselen? Dan kun je ook zelf een wespenval maken. Wil jij er iets moois van maken, volg dan onderstaande instructies of bekijk het filmpje.

Benodigdheden:

Instructies:

 1. Gebruik een plastic petfles van één liter of meer. Verwijder het etiket en draai de dop van de fles.
 2. Snijf of knip de petfles een paar centimeter onder de hals af. Stop het bovenste afgeknipte/afgesneden stuk omgekeerd in onderkant van de fles totdat het klemt. Wil je er zeker van zijn dat het goed vast zit, dan kan je een stukje tape gebruiken om hem vast te zetten.
 3. Wil je de fles ophangen? Maak dan gaatjes met een gaatjestang (of stanleymes/schaar als je dit niet in huis hebt) aan weerszijden van de wespenvanger. Prik de gaatjes door de twee lagen zodat het onderste deel en bovenste deel goed op elkaar blijven. Knoop het touw  touw of ijzerdraad aan de fles, door de gaatjes.
 4. Versier eventueel de fles met stickers of een likje verf. Helemaal Blanco kan natuurlijk ook. Zorg dat je nog in de val kan kijken zodat je kan zien hoe vol hij zit.
 5. Vul de val met een bodempje lokvloeistof of limonadesiroop. Je val is klaar voor je gebruik!
 6. Plaats de val een aantal meter van de plek waar je overlast ervaart, zodat ze van bijvoorbeeld je terras naar de achterkant van je tuin worden gelokt.
 7. Controleer regelmatig of de val vol zit met (dode) wespen. Is dat het geval? Leeg de fles dan in een gesloten container of afgelegen plaats. Let daarbij op of er nog levende wespen in de val zitten, deze kunnen agressief zijn. Wespen komen ook voor elkaar op en willen elkaar te hulp schieten, leeg hem daarom op een veilige plaats.
 8. Vul hem daarna opnieuw met lokstof en vang nog meer van dit ongedierte!

Wespenvanger geen succes? Bel een ongedierte bestrijder!

Een wespenvanger is perfect om tientallen wespen bij je tuin of balkon vandaan te houden. Gaat het echter om groteren getale dan heb je waarschijnlijk te maken met een wespennest. Die aantal kun je niet vangen of verjagen met een wespenvanger/kunstnest. Een wespennest kun je het beste laten verwijderen door een ongedierte bestrijder. Het kan levensgevaarlijk zijn om dit zelf te doen, zonder de juiste apparatuur en bescherming. Wespen zijn namelijk erg territoriaal en agressief als je in de buurt van hun nest komt. Weet je niet waar het nest zich bevind? Praat dan eens met buurtbewoners en loop een rondje in de wijk. Mogelijk hangt het nest bij je buren. Heb je het nest gevonden, neem dan contact op met een ervaren ongedierte bestrijder van Bestrijdingsservice via 085 – 130 84 22. Hij kan je helpen om van de overlast af te komen.

Lees hier meer over het nut van wespen

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button