skip to Main Content
Heb je direct hulp nodig? Bel nu!
085 - 029 85 14

Wespen verwijderen

In het rijtje met meest irritante ongedierte mogen wespen natuurlijk niet ontbreken. Helaas krijg jij er iedere zomer wel mee te maken. Gelukkig blijft de overlast meestal beperkt. Althans, wanneer er geen sprake is van een wespennest. In dat geval kun jij bijzonder veel last hebben van dit ongedierte. Bestrijding is in dat geval noodzakelijk. Doe je niets? Dan kan het wespennest enorme proporties aannemen. Probleem is vaak dat zo’n nest goed verscholen zit. Hoe weet je dan waar het nest zit? En belangrijker: hoe moet jij het nest verwijderen? In deze tekst lees jij alles over wespen!

wespen bestrijden

Verschillende soorten

Binnen de wespenfamilie kunnen we verschillende soorten onderscheiden. Gelukkig komen lang niet al deze soorten ook in ons land voor. Wij hebben hier hoofdzakelijk te maken met drie soorten wespen: gewone wesp, Duitse wesp en de hoornaar. Hieronder behandelen we ze stuk voor stuk.

Gewone wesp (Vespula vulgaris)

Net als de Duitse wesp behoort de gewone wesp tot de limonadewespen. De gewone wesp is geelzwart van kleur en wordt vaak niet groter dan 20 millimeter. Deze wespensoort leeft doorgaans in een papieren nest. Dit nest bevindt zich vaak onder de grond.

Duitse wesp (Vespula germanica)

De Duitse wesp lijkt veel op de gewone wesp. Je kunt de twee soorten uit elkaar houden door de drie zwarte stippen die de Duitse wesp in het midden van zijn kop heeft. In stedelijk gebied bouwt deze wespensoort zijn nest vaak onder dakranden, in spouwmuren of in huizen, schuren en andere bijgebouwen.

Hoornaar (Vespa crabro)

De hoornaar kan maximaal 35 millimeter lang worden en is hiermee de grootste wespensoort die in Nederland voorkomt. Het lichaam van de hoornaar is vaak geelzwart, maar de kop is doorgaans oranje. De hoornaar bouwt zijn nest vaak op een hoge, donkere locatie die enigszins afgeschermd is. In Nederland leeft de Europese en Aziatische hoornaar. De Aziatische wordt ook wel monsterwesp genoemd omdat hij erg agressief is.

HEB JE LAST VAN ONGEDIERTE IN JE HUIS,
TUIN OF BEDRIJF?

√  PARTICULIER EN ZAKELIJK

√  9,3 KLANTTEVREDENHEID

√  GEDIPLOMEERD VAKMANSCHAP

Het verschil tussen wespen, bijen en hommels

Naast wespen kun jij ook te maken krijgen met bijen en hommels. Ook zij kunnen een nest bouwen in de buurt van jouw woning. Dit kan op den duur de nodige overlast veroorzaken. Uiteraard wil jij in dat geval het nest verwijderen. Het is echter belangrijk om te weten dat dit bij hommels en bijen net iets anders gaat dan bij wespen. Waarom? Omdat hommels en bijen beschermde diersoorten zijn. Hierdoor mag jij de nesten van dit ongedierte niet zelf verwijderen. De nesten mogen bij hoge uitzondering alleen verplaatst worden door een imker.

Hoe herken je een nest?

Vliegen er steeds meer wespen rond jouw woning? Dan is de kans aanwezig dat er ergens een nest zit. Het is echter maar wat lastig om dit nest te vinden. Dit komt ten eerste doordat een wesp zijn nest op verschillende plekken kan bouwen. Zo kan het nest bijvoorbeeld onder een dakrand of onder de dakpannen gebouwd worden. Ook de spouwmuur is een geliefde vestigingsplaats onder de wespen. In deze holle ruimte kunnen zij vaak ongemerkt hun gang gaan. Een derde en laatste plek waar wespen zich kunnen vestigen is in de grond. Vaak wordt het nest gebouwd in een oud hol van een dier of rondom de wortels van planten.

Doordat een wesp zijn nest op verschillende plekken kan bouwen, wordt het natuurlijk niet makkelijker om het te herkennen. Zie jij plots ergens een raar bolletje hangen dat gemaakt lijkt van papier? Dan kan dit maar zo een wespennest zijn. Blijf er vooral met je vingers van af. Indien het een wespennest is, kunnen de beestjes namelijk bijzonder agressief reageren. Om te achterhalen of het inderdaad een wespennest betreft, kun je de wespen beter volgen. Kruipen zij inderdaad het bolletje of een kleine opening in? Dan weet je dat het om een wespennest gaat.

Landelijke dekking

Altijd een lokale bestrijder bij jou in de buurt

Vanwege ons landelijk netwerk aan bestrijders kunnen wij snel aanwezig zijn.
Daarnaast betaal je geen voorrijkosten.

Goed voor het milieu en de portemonnee!

Voorkomen

Omdat wespen de nodige overlast veroorzaken, wil jij ongetwijfeld niet dat dit ongedierte zich vestigt in jouw omgeving. Dit heb je zelf echter nooit geheel in de hand. Indien de wesp bij jou in de buurt een prettige vestigingsplaats vindt, bouwt hij hier zijn nest. Toch kun je wel het één en ander doen om te voorkomen dat de wesp zich vestigt rond jouw woning. Je kunt bijvoorbeeld alle openingen en kieren in en rondom jouw huis dichten. Wespen kunnen zich namelijk al door de kleinste openingen wurmen. Zeker wanneer er een holle ruimte achter de opening zit, is dit een geliefde vestigingsplek voor wespen.

Een tweede manier om een wespennest in of rondom jouw woning te voorkomen is met behulp van een nep wespennest. Deze kun je tegenwoordig bij verschillende winkels kopen. Hang dit nest op een opvallende plek op en de kans is klein dat wespen hun nest in de buurt gaan bouwen. Waarom zij dit niet doen? Omdat het ongedierte een eigen territorium heeft. De wespen denken dankzij het nepnest dat er reeds een kolonie aanwezig is en vestigen zich dan ergens anders.

Wat kun je zelf doen?

Vrijwel iedereen krijgt in het voorjaar en de zomer te maken met wespen. Uiteraard wil jij de overlast van dit ongedierte zoveel mogelijk beperken. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om de wespen te verjagen. Dit kan er tevens aan bijdragen dat het ongedierte een nest bouwt in de omgeving van jouw woning. Hieronder geven wij jou een aantal tips om de wespen te verjagen.

  • Verjaag wespen met geuren. Het ongedierte heeft namelijk een hekel aan bepaalde scherpe geuren. Zo kun jij de beestjes bijvoorbeeld verjagen door wat kruidnagel in een doorgesneden citroen of sinaasappel te stoppen. Daarnaast heeft een wesp ook een hekel aan de geur van azijn, wierrook en ui. Je kunt wespen tevens verjagen door gedroogd koffiedik aan te steken.
  • Vang wespen. Dit kan met speciale vallen die tegenwoordig op veel plekken te koop zijn. Je kunt ook een eigen val maken door de bovenkant van een plastic fles af te knippen en deze op de kop in het onderste deel te plaatsen. Giet er wat limonade in en de wespen worden gelokt. Eenmaal in de val kunnen zij er niet meer uit.

Heb jij gebruikgemaakt van bovenstaande tips, maar blijven de wespen toch komen? Dan is er mogelijk sprake van een nest in de buurt. Om verlost te worden van dit ongedierte, moet het nest waarschijnlijk verwijderd worden.

Wist je dat…

  • Een wespennest in de wintermaanden vanzelf uitsterft? Alle wespen overlijden, behalve de koningin. Zij gaat in het voorjaar een nieuw nest bouwen.
  • Het aantal wespen in een nest kan veel van elkaar verschillen. Zo kunnen er een paar honderd wespen in een nest zitten, maar in sommige nesten is wel plek voor duizenden wespen.
  • Mensen met een wespenallergie direct na een wespensteek naar de huisarts moeten. Indien er niets gedaan wordt, kan een gestoken persoon met wespenallergie zelfs sterven.

Zelf verwijderen

Heb jij een wespennest ontdekt in of rondom jouw woning? Dan is het zaak om het nest zo snel mogelijk te verwijderen. Doe dit niet door het nest te vernielen. Waarom niet? Omdat de wespen dan bijzonder agressief worden. Jij ontkomt in dat geval niet aan een aantal pijnlijke steken. Probeer het nest ook niet in zijn geheel van de kant te trekken. In dat geval loop je namelijk tegen hetzelfde probleem aan. Voor je het nest zelf wilt verwijderen, dien je de wespen eerst te bestrijden. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van wespenpoeder of schuimspray. Wespenpoeder kun je het beste voor de ingang van het nest strooien. Wespen nemen dit mee het nest in, waardoor zij langzaam sterven. Kies jij voor schuimspray? Gebruik dit dan altijd in de avond. De wespen zijn dan namelijk in het nest, waardoor de kans op succes groter is.

Heb jij de wespen bestreden? Ga dan niet direct over tot het verwijderen van het nest, maar wacht een paar dagen. Controleer altijd of er nog activiteit is rond het nest. Is dit niet het geval? Haal het nest dan heel voorzichtig van zijn plek. Draag hierbij altijd beschermende kleding, zodat de kans op steken klein is. Indien jij het nest verwijderd hebt, kun je het gewoon in de container gooien.

Onze Werkwijze

In 4 stappen van je ongedierte af!

Hè vervelend, je hebt last van ongedierte in je huis of bedrijf!

Bel ons en je krijgt direct een lokale bestrijder aan de lijn..

Een professionele ongediertebestrijder komt je graag helpen!

Je krijgt advies om terugkeer te voorkomen.

Wespennest verwijderen: hoe doet een professional dat?

Een wespennest verwijderen is een bijzonder gevaarlijke klus. Indien jij zonder enige kennis of een gedegen voorbereiding begint, word je ongetwijfeld regelmatig gestoken. Hier hoef jij niet bang voor te zijn wanneer je een professional via Bestrijdingsservice inschakelt. Een professionele wespenbestrijder weet namelijk precies hoe hij een wespennest moet verwijderen. Je loopt zo dus niet het risico gestoken te worden, maar weet toch zeker dat het nest straks weg is. En zegt nou zelf: dat is toch een prettig vooruitzicht?!

Heb jij een professional ingeschakeld voor verwijderen van het nest? Verwacht dan niet dat hij deze ook gelijk weghaalt. Hij brengt altijd eerst de grootte van het probleem in kaart. Indien het een klein nest betreft, gaat hij anders te werk dan bij een groot nest. Het verwijderen van een klein nest brengt immers minder risico met zich mee, want er zitten minder wespen in. Toch kiezen de meeste professionals eerst voor bestrijding voordat zij het nest gaan verwijderen. Dankzij de bestrijdingsmethode worden vrijwel alle wespen gedood. Dit geldt dus niet alleen voor de wespen die op dat moment in het nest aanwezig zijn. Ook de werksters die later het nest betreden, overleven het niet. Hierdoor brengt het wespennest verwijderen aanzienlijk minder risico’s met zich mee. Nadat de professional het nest verwijderd heeft, wordt deze altijd vernietigd.

Het laten verwijderen van een wespennest door een professional heeft dus zo zijn voordelen. Hij verwijdert niet alleen het nest, maar geeft jou ook nog eens een aantal handige tips. Deze hebben onder meer betrekking op het verjagen van wespen rondom jouw woning. Jij kunt de tips van een professional vast en zeker goed gebruik om een nieuw wespennest in de toekomst te voorkomen.

Gratis offerte ontvangen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte op maat.
Of bel gratis en zonder verplichtingen om ons te laten weten wat we voor jou kunnen doen.

Klik op de onderstaande knop en pak het ongedierte aan!

Call Now Button Back To Top